Kansere Karşı Koruyucu Darjeeling Çayı
Kansere Karşı Koruyucu Darjeeling Çayı
Darjeeling Çayının Faydaları Nelerdir?
Darjeeling çayı Batı Bengal bölgesindeki Himalayaların doğal ayak tepelerinde yetişen popüler bir çay çeşididir. Bu çayın yapraklarının oksitlenme seviyesine bağlı olarak; siyah, yeşil, beyaz ve oolong şeklinde çeşitleri bulunmaktadır.
Darjeeling çayı genellikle açık renk ince gövdeli olmaktadır; ayrıca hafif buruk, misk tadı veren farklı ve son derece arzu edilen çiçek aromasına sahiptir. Darjeeling çayının sahip olduğu değişken ama arzu edilen aromalı lezzet hasat edildiği mevsime göre değişkenlik göstermektedir. İlk ve ikinci dönem oluşma zamanları ya da muson ve sonbahar zamanları olmak üzere epeyce farklı varyantlara sahiptir. 1
Darjeeling çayının sağlığa olan yararları oldukça iyi bilinmektedir. “The Color of Tea” sitesine göre, darjeeling çayı bağışıklık sistemini güçlendirir, diş plağıyla savaşır, kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını korur. Darjeeling çayındaki güçlü antioksidan ve flavonoid bileşenleri hücre hasarını önlemekte böylece kalbi korumakta ve kanser riskini azaltmaktadır. Buna ek olarak, Arizona Üniversitesi araştırmalarının da belirttiği gibi darjeeling çayı C vitamini, K vitamini, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve manganez dahil olmak üzere vitamin ve mineralleri küçük miktarlarda olsa da barındırmaktadır. 2
Darjeeling çayının sağlığa faydaları
Sindirime destek olur: Darjeeling çayı kafein içermesi nedeniyle metabolizmayı hızlandırabilmektedir. Halsiz sindirim ve kabızlık hissediyorsanız yemekten sonra bir bardak darjeeling çayı içerek bağırsak florasının iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu nedenle darjeeling çayı midenizdeki mide ekşimesi ve ishal rahatsızlığını da azaltmaya destek olmaktadır.
Kilo vermeye yardımcı olur: Metabolizmanın artması besinlerin daha iyi sindirilmesine yardımcı olmaktan daha fazlasını yapar. Darjeeling çayı besinlerin hızlı yakılmasını ve aynı zamanda istenmeyen atıklardan kurtulmayı sağlamakta; bu şekilde kilo vermeye yardımcı olabilmektedir. Yağlı yiyeceklerin hemen emilmemesi nedeniyle zamanla kilo verme gözlemlenebilir. Elbette bu çayın etki etmesi için sağlıklı bir besin programının ve egzersizin eşlik etmesi en iyi yoldur. Bu nedenle, darjeeling çayı kilo verme sürecinde yumuşak bir yardımcı olarak görev görmektedir.
Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur: Darjeeling çayında bulunan antioksidanlar kan damarlarında plak birikimine neden olan LDL yani kötü kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olmaktadır böylece kalbi de korumaktadır. 3
Güçlü bir antioksidandır: Darjeeling çayı güçlü bir antioksidandır. Ayrıca theaflavinler ve thearubigin olarak adlandırılan iki büyük, kompleks bileşenler de dahil olmak üzere bazı bileşenler açısından özellikle zengindir. Bu antioksidanlar serbest radikaller sindirim sırasında ya da organlarda potansiyel olarak zararlı kimyasallara dönüşmeden onlara etki ederek onları etkisiz hale getirebilmektedir. Zamanla, serbest radikallerin hücre zarına ve DNA’ya zarar vererek kronik hastalıklar oluşturma riskini de azaltabilirsiniz.
Diş sağlığını desteklemektedir: Yapılan çalışmalarda, özellikle siyah çayın diş çürümesine neden olan bakterilerin büyümesini engelleyerek, boşlukların oluşumunu azalttığı belirtilmiştir. Darjeeling çayı da boşluklarla mücadele etme özelliğine sahiptir. Düzenli olarak darjeeling çayı içerek, bu bakterilerin dişleri daha az etkilemesini sağlayabilir böylece diş çürümeleri riskini de azaltabilirsiniz.
Mide hastalıklarını engeller: Darjeeling çayı mide sağlığı için oldukça faydalıdır. Bu çay özellikle mide ülseri ve mide kanseri de dahil birçok mide hastalığını engelleyebilmektedir. Darjeeling çayı bu tarz hastalıklara neden olan helikobakter pilori bakterisinin üremesini engelleyerek yardımcı olmaktadır. Bu bakteri özellikle mide ülseri rahatsızlığından sorumlu olan bakteri olarak tanınmaktadır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Darjeeling çayı bağışıklık sistemini iyileştirmektedir. Bir fincan darjeeling çayı içmek bağışıklık sistemini güçlendirir; böylece herhangi bir soğuk algınlık veya grip hastalığına karşı vücudu korumaktadır. Darjeeling çayı soğuk algınlık ve grip dahil olmak üzere birçok enfeksiyonlu durumla içerdiği theanine enzimi nedeniyle mücadele edebilmektedir.
Kalp sağlığını destekler: Darjeeling çayı quercetin olarak bilinen antioksidan bileşeni bol miktarda içermektedir. Bu quencetin ise aynı zamanda bir bitkinin kimyasalı ya da fitokimyasal olarak bilinen flavonoid türünü barındırmaktadır. Sonuç olarak, darjeeling çayında bulunan bu özellikler kalp krizi, felç ve kansere karşı vücudu korumaktadır.
Kemik sağlığına yardımcı olur: Darjeeling çayı yüksek oranda magnezyum içeriğine sahiptir. Magnezyum ise sağlıklı kemik ve dişlerin oluşumuna yardımcı olan ve suda çözünmeyen bir mineraldir. Ek bir bilgi olarak, bu magnezyum özelliği aynı zamanda astım ataklarının şiddetini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
Zihin aktivitelerini destekler: Darjeeling çayı zihinsel uyanıklığı sağlamanın yanı sıra hafıza ve bilgi işlem becerilerini artırmaya yardımcı olabilecek %2 ile %4 oranında kafein içermektedir. Bu durum baş ağrısı ve düşük tansiyonu da engellemektedir.
Stresi azaltmaya yardımcı olur: Stresin hayata olan etkisi zamanla orantılı olabilmektedir. Yapılan araştırmalar, 6 hafta boyunca darjeeling çayı tüketiminin kan basıncı ve kalp hızına hiçbir etkisi olmadan stresli duyguları engellediğini ortaya çıkarmıştır.
Darjeeling Çayı Tarifi
Darjeeling çayının hazırlanışı
Darjeeling çayının demlenme yöntemi diğer çaylarla hemen hemen aynıdır. Suyu kaynatın ve fincan ya da potun içine dökün. 1 fincan sıcak suya 2 çay kaşığı darjeeling çay yaprağı kullanın. Yaprakların üstüne döktüğünüz çayı 3-5 dakika boyunca demlemeye bırakın. Çayın tadını en iyi şekilde çıkarmak ve faydalanmak için çaya biraz zaman ayırın. 4
Soğuk darjeeling çayı tarifi
- Suyu kaynatın fakat ne çok kaynamış ne de az kaynamış olmalı. Filtrelenmiş su tavsiye edilmektedir.
- Güçlü bir demleme elde etmek için, kişi başına çay yapraklarından 2 çay kaşığı kullanın.
- Demliğin içine kaynar su dökün ve 5 dakika demlemek için bir kapak ile kapatın.
- Buz küpleri ile büyük cam kabın dörtte üçünü doldurun.
- Bir süzgeç yardımı ile çayı süzerek kaba koyun.
- Zevkinize göre dilimlenmiş limon ve şekeri ekleyin, ancak süt eklemekten kaçının.
Naneli darjeeling çayı tarifi
Malzemeler:
1 litre su
3 yemek kaşığı taze nane ( iyice kıyılmış) ya da 1 yemek kaşığı kuru nane
3 çay poşeti darjeeling çay
Hazırlanışı: Bir tencerede suyu kaynatın ve nane ile çay poşetlerini ekleyin.
Ateşi kapatın ve üstüne bir kapak koyup 3-5 dakika boyunca demleyin.
Kupalara süzüp, servis edin.
Darjeeling çayının zararları
Darjeeling çayı faydalarının yanı sıra, yan etkilere de sahiptir:
Hamilelikte ve emzirme döneminde darjeeling çayı tüketimi: Darjeeling çayı düşük riski oluşturabileceği için hamile kadınlara önerilmemektedir. Aynı şekilde kafein içermesi nedeniyle emziren annelere de önerilmemektedir.
Darjeeling çayının tüketim miktarına dikkat etmek yan etkileri önlemenin en iyi yoludur.
Çayın faydalarından biri olan enerji verme yeteneği aynı zamanda kan basıncının artışına da neden olabilmektedir. Fazla tüketildiği takdirde bu olasılıklar ortaya çıkabilir.
Darjeeling çayının aşırı tüketimi düzensiz kalp atışı gibi durumlara neden olabilir.
Tavsiyeler
Darjeeling çayının herhangi bir yan etkisinin gözlemlenmemesi için günde 2 bardaktan fazla tüketilmesi önerilmemektedir. Bu miktar avantajlarından yararlanmak için yeterlidir.
Çayınızı fincana döktüğünüzde harika çay rengine dikkat edin: baharda hasat edilen sarı saman rengi, yazın hasat edilen altın sarısı, sonbaharda hasat edilen ise koyu kehribar renkte olmaktadır.
Çay sıcakken biraz beklerseniz soğumayla eşsiz kokusu ortaya çıkacaktır. Yazın hasat edilen olgunlaşmış çay misket üzümü aroması vermektedir. Baharda hasat edilen ise çiçeksi bir lezzettedir.
Çayı sütle içmeyin. Süt tadını muhtemelen daha iyi yapacaktır ama faydalarının azaltmasına da neden olacaktır.
Siyah darjeeling çayını dilerseniz bal ve limonla tatlandırabilirsiniz. 5
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1-) Svetli dubeau (2010) dual effect of milk on the antioxidant capacity of darjeeling teas https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814610002657
2-) Barbara weinert (1999) analysis of black ceylon assam and darjeeling teas https://link.springer.com/article/10.1007/s002170050417
3-) Bornali gohain (2012) understanding darjeeling tea flavour on a molecular basis https://link.springer.com/article/10.1007/s11103-012-9887-0
4-) Michiko kawakami, aroma characteristiccs of darjeeling tea http://www.o-cha.net/english/conference2/pdf/2004/files/PROC/Pr-O-09.pdf
5-) Timirban jha (1992) micropropagation of an elite derjeeling tea clone https://link.springer.com/article/10.1007/BF00235263
Yorum Yapın