Acil.Net

Karanfilin 5 Önemli Faydası

#

Yazan, Dyt. Betül Taş
Diyetisyen
21.08.2020 15:01 (Güncellendi 21.08.2020 15:14)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK Uzman Kontrolü

Karanfilin 5 Önemli Faydası

Karanfil; içeceklere hoş bir koku vermek, kurabiye gibi hamurlu yiyeceklere lezzet katmak ve tıbbi amaçla vücuda sağlık kazandırmak amacıyla kullanılan bir baharattır. Yiyecek ve içeceklerde sıklıkla kullanılan bu besini diş macunlarında, sabunlarda hatta kozmetik ürünlerinde görmek mümkündür. Diş ağrısından mide rahatsızlıklarına kadar faydalı olduğu düşünülen karanfil bu yönüyle pek çok araştırmada yer almıştır. Günümüzde hala doğanın bize sunduğu bu besinler araştırılmaya devam edilmektedir. Karanfilin tıbbi tedavide etkili olup olmadığı kesin değildir. Karanfilin ilaç olarak tıbbi kullanımı FDA tarafından onaylanmamıştır. Yapılan araştırmalara göre karanfilin bazı faydaları aşağıda verilmiştir: (1)


1. Önemli Besin Bileşenlerinden Oluşur

Aşağıda ABD Tarım Bakanlığının araştırmış olduğu verilere göre karanfil baharatının 100 gr’ındaki bileşen değeri verilmiştir.(2)

ad

Miktar

Birim

Su

9,87

g

Enerji

274

kcal

Protein

5,97

g

Toplam lipit (yağ)

13

g

Lif, toplam diyet

33.9

g


Karanfil düşük kaloriye sahip içecek ve yemeklerin tadını zenginleştirmek adına kullanılan bir besindir. İçeriğinde sağlığa yararlı olan vitamin ve mineraller vardır. Karanfil beyin gelişimi ve kemikler için oldukça önemli olan manganezden iyi bir kaynaktır.

Sadece hoş kokusuyla değil sağlığa olan faydalarıyla da ön plana çıkmaktadır. Zengin bir diyet lifine sahip olan karanfil A ve C vitaminlerini içerirken potasyum, sodyum, kalsiyum, demir ve fosfor gibi mineralleri de içerisinde barındırmaktadır. 


2. Kanserle Savaşmada Yardım Eder

Günümüzde kanserin meydana getirdiği kayıpları azaltmak adına bilim insanları doğanın sunduğu besinlerden ilham almıştır. Karanfil içeriğindeki zengin maddelerle kanser tedavisine uygunluğu araştırılmıştır.

Bazı araştırmalar karanfil içerisindeki maddelerin kansere karşı koruyucu etki sağladığını düşünmektedir. Yapılan araştırmada insan kanser hücre hatları kullanılarak karanfilin tümör büyümesini engellediğini ve bu besinin kanser tedavisi için kullanılabilecek besinlerden olduğu düşünülmektedir.(3,4)

ÖZET: Karanfil yağının uçucu bir maddesi olan öjenolünün antikanser özelliğe sahip olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle rahim ağzı kanserinde hasarlı hücrelerin üzerinde etki göstermiştir.(5)


3. Karaciğer Sağlığını Korur

Karanfilin karaciğer sağlığını koruduğu düşüncesi yapılan bazı araştırmalarla desteklenmiştir. Bu araştırmalar karanfilin karaciğer sağlını iyileştirebildiği yönündedir. Yapılan deneylerde karanfil yağı ve öjenolün karaciğer fonksiyonlarını iyileştirdiği savunulmaktadır. Yapılan bir başka hayvan deneyinde ise karaciğer sirozunun belirtilerini iyileştirdiği düşünülmektedir.(6,7)

ÖZET: Karanfil yağının karaciğer fonksiyonlarında olumlu etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Fakat bu madde erkek bir çocuk üzerinde ciddi karaciğer hasarına neden olmuştur. Karaciğer hastaları bu baharatı kullanılırken mutlaka hekime danışmalıdır.(8)


4. Ağız Sağlığını İyileştirmede Yardım Eder

Karanfil hoş kokusuyla özellikle yemeklerden sonra ağızdaki kötü kokuları engellemek için kullanılmaktadır. Ayrıca karanfil yapılan çalışmalarda ağız hijyenine katkı sağladığı ve buradaki bakterileri azalttığı yönündedir. Günlük hayatta düzenli bir şekilde diş fırçalamak ve bununla beraber ağız hijyenini korumak adına kullanılabileceği düşünülmektedir.

ÖZET: Karanfilin antimikrobiyal etkiye sahip olması, ağızda oluşan zararlı bakterileri yok etmeyi sağlamaktadır. Yapılan bir deneyde karanfilin de içinde bulunduğu bir gargaranın 21 gün süre kullanımıyla diş eti ve ağızda oluşan plağı azalttığı görülmüştür.(9)


5. Antioksidan İçerir

Hastalıkların engelleyebilmek adına sıklıkla adından bahsettiren antioksidanlar hem vücut hücrelerinin üretimiyle hem de besinler yoluyla vücudumuza girmektedir. Karanfil zengin vitamin ve mineral içeriğiyle sağlımıza pek çok yönden destek vermektedir. Sağlığa olan katkılarının bir değeri ise antioksidan kaynağı olmasıdır. Antioksidanlar oksidatif stresin azalmasına katkı sağlamaktadır. 

ÖZET: Araştırma sonuçları, karanfil gibi baharat bitkilerinin meyve ve sebze gibi besinlerden daha yüksek polifenol içeriğine sahip olduğunu göstermektedir. Zengin içeriğe sahip olan karanfilin, iyi bir polifenol ve antioksidan kaynağı olduğu gözlemlenmiştir. (1)


Karanfil Yağı Faydalı Mıdır?

Yiyecek ve içeceklerde genellikle bütün haliyle kullanmaya alışkın olduğumuz karanfil, bazı sağlık sorunlarını iyileştirmesi umuduyla farklı formlarda kullanılmaktadır. Karanfilden elde edilen yağ, birçok hastalığın tedavisinde fayda sağladığı düşüncesiyle araştırmalara konu olmaktadır. Karanfil yağı cilt sağlığı için yüz maskelerinde, diş ağrılarını azaltmak amacıyla ağız sağlığı için insanlar tarafından kullanılmaktadır. Özellikle anti bakteriyel özelliğe sahip olması bu düşünceyi kuvvetlendirmektedir.

Araştırmacılar karanfil yağının midede mukus üretimini artırdığını ve mide ülserini önleyici etkiye sahip olduğunu savunmaktadır. Yapılan hayvan çalışmalarında bu bitkinin ülser önleyici ilaçlarla benzer etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Fakat insanlar üzerinde yeteri kadar çalışma mevcut değildir.(3)


Karanfil Tozu 

Ağır yemeklerin arkasından ağızda hoş bir koku bırakması için ikram edilen karanfil daha pek çok farklı formuyla kullanılmaktadır. Bunlar biri de karanfil tozudur. Karanfil tozu, karanfillerin ezilmesiyle el edilen bir tozdur. Kullanımı pek yaygın olması da sigara sektöründe kullanılmaktadır.

Karanfil tozunu çok fazla bilinmesede pek çok alanda görmemiz mümkündür. Özellikle tatlı çeşitlerinde, şerbetli içeceklerde ve bitki çaylarında hoş aromasıyla kullanılmaktadır. 


Karanfil Çayı Nasıl Yapılır?

Çay ülkemizde sevilen içeceklerin başında gelmektedir. Özellikle bitki çayları sağlığa olan faydaları nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Karanfilin ağızda bıraktığı hoş koku ve bazı besinlerin yanına oldukça yakışması sebebiyle tariflerde yer almaktadır. Karanfilin çayının yapılışı ise;

5-7 Adet tomurcuk halindeki karanfilleri 2 su bardağı yakın kaynamış suyun içine atın. İsteğe göre bir adet tarçın veya elma ilave ederek 10 dakika demlenmeye bırakın. Dilerseniz bir kaşık balla tatlandırabilirsiniz.


Sonuç

Hint mutfağının ünlü baharatlarından biri olan karanfil, ülkemizde de pek çok alan kullanılmaktadır. Mutfaktan ağız sağlığına her alanda kendine yer bulan karanfil günümüzde kozmetik ürünlerin içerisinde dahi bulunabilmektedir. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılma umuduyla araştırmalarda yer verilmiştir.

Karanfil içeriğindeki uçucu yağlar, zengin vitamin ve minerallerle kendini gösterenler besinlerdendir. İçeriğindeki zengin maddeler sayesinde ağız sağlığı veya kanser hastalığı gibi ciddi problemlerle savaşmayı destekleyen bir bitkidir. Günümüzde hala kullanım alanları araştırılmaktır.

Karanfil her ne kadar bitkisel kaynaklı olsa da bazı yan etkileri olabilmektedir. Bağışık sistemi zayıf olanlar, baharat gibi besinlere alerjisi olanlar ve karaciğer hastalığı olan kişiler karanfil kullanırken dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca hamile ve emziren anneler karanfili kullanmadan önce doktoruna danışması gerekmektedir.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışın.

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/