Acil.Net

B2 Vitamini İçeren Yiyecekler

#

Yazan, Dyt. Betül Taş
Diyetisyen
20.08.2020 13:28 (Güncellendi 20.08.2020 13:49)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK Uzman Kontrolü

B2 Vitamini İçeren Yiyecekler

Vitaminler büyüme ve gelişmeyi sağladıkları gibi kaliteli bir yaşam sürmemizi de sağlamaktadır. Vücudumuzda gerçekleşen bazı olayların düzgün bir şekilde ilerlemesi için oldukça önemlidir. Vitaminlerin vücudumuzdaki görevlerini sağlayabilmeleri için besinler yoluyla yeteri miktarda tüketmemiz gerekmektedir. Günlük dengeli ve sağlıklı bir beslenme vitamin ihtiyacımızı karşılayabilmektedir. 

Vücudumuzun günlük beslenmede yeteri kadar alması gereken vitaminlerden biri de B2 vitamini yani riboflavindir. Riboflavin et, süt, yumurta, karaciğer, sebze ve balık çeşitlerinde bol miktarda bulunmaktadır. Gün içinde düzenli beslenmek vitamin ihtiyacını karşılamak için oldukça önemlidir. Çünkü B2 vitamini tıpkı diğer vitaminler gibi eksikliğinde veya fazla kullanımında bir takım problemlere yol açabilmektedir. (1)


1. Badem

Aşağıda Ulusal Gıda Kompozisyonu Veri Tabanının paylaştığı bilgiye göre bademin 100 gramındaki bileşen değeri verilmiştir.(2)

Bileşen

Birim

Ortalama

Minimum

Maksimin

Riboflavin

mg

0,804

0,690

0,892


Gün içinde sevilen atıştırmalıklardan biri olan badem, besin değeri yüksek ve bol enerji veren bir besindir. İyi bir lif kaynağı olan badem, potasyum, magnezyum, demir ve fosfor içeriğinin yanı sıra A, B, C ve E vitaminlerini içermektedir.

B2 vitamini araştırmalara göre bazı hastalıklara karşı yapıcı etkide bulunmaktadır. Özellikle bazı kanser ve göz hastalıklarında olumlu sonuçlara ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra yetişkinlerde yapılan araştırmalar sonucu baş ağrısını azalttığı gözlemlenmiştir.(3)


2. Kaşar Peyniri

Aşağıda Ulusal Gıda Kompozisyonu Veri Tabanının paylaştığı bilgiye göre kaşar peynirinin 100 gramındaki bileşen değeri verilmiştir.(2)

Bileşen

Birim

Ortalama

Minimum

Maksimin

Riboflavin

mg

0,688

0,688

0,688


Kahvaltılara ve yemeklere oldukça yakışan peynir, B2 vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. Ayrıca A, C, D, E ve K vitaminleri de içeren peynir zengin bir kalsiyum kaynağı olarak sofralarımızda yer almaktadır.

B2 vitamini karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev almaktadır. Ayrıca, canlılarda sağlığın sürdürülebilmesi için gerekli olan bir vitamindir. Yapılan bazı çalışmalarda riboflavinin omurilik yaralanmalarında koruyucu etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir.(4)


3. Yoğurt

Aşağıda Ulusal Gıda Kompozisyonu Veri Tabanının paylaştığı bilgiye göre yoğurdun 100 gramındaki bileşen değeri verilmiştir.(2)

Bileşen

Birim

Ortalama

Minimum

Maksimin

Riboflavin

mg

0,682

0,682

0,682


Sofraların olmazsa olmazlarından olan yoğurt zengin içeriğiyle vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler arasındadır. Potasyum, magnezyum, kalsiyum ve fosfor içeriğinin yanı sıra B Grubu vitaminlerden oldukça zengindir.

B grubu vitaminlerinden riboflavin tıpkı diğer vitaminlerde olduğu gibi yeterince alınmadığında bazı hastalıkla sebep olabilmektedir. Bu hastalıklardan bazıları ise; sinir sistemi bozukluğu, kansızlık, deri yaraları ve gözde çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.


4. Süt

Aşağıda Ulusal Gıda Kompozisyonu Veri Tabanının paylaştığı bilgiye göre sütün 100 gramındaki bileşen değeri verilmiştir.(2)

Bileşen

Birim

Ortalama

Minimum

Maksimin

Riboflavin

mg

0,486

0,348

0,722


Süt, büyüme ve gelişim için oldukça önemli bir yere sahiptir. İçeriğinde ki A, B, C, D, E ve K vitaminleriyle zengin bir kaynak oluşturur. Sindirim sistemini düzenler ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.  

Riboflavinin sağlığımızın devamı için vücudumuzda rol aldığı bazı olaylar vardır. Bu vitamin amino asit ve yağ asiti sentezine yardımcı olmaktadır. Ayrıca hastalıklardan korunmak için oldukça önemli olan glutatyonun üretiminde etkilidir.


5. Yumurta

Aşağıda Ulusal Gıda Kompozisyonu Veri Tabanının paylaştığı bilgiye göre yumurtanın 100 gramındaki bileşen değeri verilmiştir.(2)

Bileşen

Birim

Ortalama

Minimum

Maksimin

Riboflavin

mg

0,449

0,331

0,589


Mutfağımızdan ve sabah kahvaltılarımızdan eksik etmediğimiz yumurta; kalsiyum, bakır, çinko ve fosfor gibi mineralleri, A, D, E ve B grubu vitaminleri içerisinde barındırmaktadır. B gurubu vitaminleri suda eriyen vitaminlerdendir. Bu sebeple sebzelerin pişirme sularının da dökülmemesi gerekmektedir.

Hamile ve emzirme döneminde olan kadınların hem kendileri hem de bebeklerinin sağlığı için B2 vitaminini tavsiye edilen miktarda almaları gerekmektedir.  


6. Nane

Aşağıda Ulusal Gıda Kompozisyonu Veri Tabanının paylaştığı bilgiye göre nanenin 100 gramındaki bileşen değeri verilmiştir.(2)

Bileşen

Birim

Ortalama

Minimum

Maksimin

Riboflavin

mg

0,285

0,246

0,334


Nane hoş kokusu ve zengin içeriğiyle sevilen bir bitkidir. Yapraklarından çay yapıldığı gibi kuru hali yemeklerin lezzetini artırmaktadır. A ve C vitamini, folik asit, potasyum, kalsiyum ve demir açısından zengindir. Ayrıca nane iyi bir lif kaynağıdır. 

B2 vitamini vücudumuza besinlerle aldığımız hemosisteinin yeterli düzeyde bulunmasına yardımcı olmaktadır. Riboflavinin vücudumuzda gerçekleştirdiği diğer etkileri ise cildin sağlığını korumak ve cildin daha canlı gözükmesini sağlamaktadır.

 

7. Et

Aşağıda Ulusal Gıda Kompozisyonu Veri Tabanının paylaştığı bilgiye göre koyun etinin (but) 100 gramındaki bileşen değeri verilmiştir.(2)

Bileşen

Birim

Ortalama

Minimum

Maksimin

Riboflavin

mg

0,199

0,183

0,212


Hemen hemen her bölgemizde çeşitli yemeklerin içerisinde yer alan et birçok besin öğesini vücudumuza almamızı sağlamaktadır. Özellikle B grubu vitaminlerinden niasin, tiamin, riboflavin ve B6'yı içerirken E vitamini, demir, çinko ve magnezyum gibi mineralleri de içermektedir.

Vejetaryen beslenmeyi benimseyen kişilerde bazı vitamin ve minerallerde yetersizlik olabilmektedir. Özellikle vegan beslenen kişilerde karşılaşılan sorunların başında, riboflavin ve B12 vitamin eksikliği gelmektedir. Özellikle vejetaryen sporcuların bu vitamine olan ihtiyacı arttığından diyetisyen eşliğinde bir beslenme programıyla çalışması oldukça önemlidir.


8. Bezelye

Aşağıda Ulusal Gıda Kompozisyonu Veri Tabanının paylaştığı bilgiye göre bezelyenin 100 gramındaki bileşen değeri verilmiştir.(2)

Bileşen

Birim

Ortalama

Minimum

Maksimin

Riboflavin

mg

0,186

0,154

0,222


Bitkisel protein içeriği oldukça zengin olan bezelye zengin içeriğiyle yemekleri hatta salataları süslemektedir. İçerisinde A, C ve B vitamini içerirken demir, sodyum ve potasyum gibi mineralleri de bulundurmaktadır.

B2 vitamini antikor ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini desteklemektedir. Astım, bronşit, katarakt ve baş ağrısı gibi sorunların çözümlenmesinde riboflavinin varlığı oldukça önemlidir.


9. Lahana

Aşağıda Ulusal Gıda Kompozisyonu Veri Tabanının paylaştığı bilgiye göre lahananın 100 gramındaki bileşen değeri verilmiştir.(2)

Bileşen

Birim

Ortalama

Minimum

Maksimin

Riboflavin

mg

0,208

0,156

0,293


Kışın sevilen sebzelerinden biri olan lahana A, C, ve K vitaminlerinden oluşmaktadır. Ayrıca bu sebze içeriği B vitaminden zengin niasin, tiamin ve riboflavini de barındırmaktadır. Lahana vitamin içeriğinin yanı sıra fosfor, magnezyum, kalsiyum ve çinko gibi önemli mineralleri de içermektedir

Protein ve yağ metabolizmasında görev alan riboflavin, büyüme ve gelişmede önemli görevlere sahiptir. Vücudumuzu kanser riskine karşı korumaktadır. Ayrıca B6 vitamini ve demir emiliminde rol oynamaktadır. 


10. Ispanak

Aşağıda Ulusal Gıda Kompozisyonu Veri Tabanının paylaştığı bilgiye göre ıspanağın 100 gramındaki bileşen değeri verilmiştir.(2)

Bileşen

Birim

Ortalama

Minimum

Maksimin

Riboflavin

mg

0,198

0,137

0,287


Ispanak içeriğindeki zengin vitamin ve minerallerle mutfağımızdan vücudumuza sağlık taşımaktadır. İçeriğinde A, C, E ve K gibi vitaminleri barındırırken demir, kalsiyum, folik asit ve potasyum gibi mineralleri de barındırmaktadır. Ayrıca iyi bir lif kaynağıdır. 

Riboflavin vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için önemli görevler üstlenmektedir. Riboflavin besinlerden enerji elde edilmesinde rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra sinir sisteminin düzenli çalışmasını da sağlamaktadır. 


Günlük Ne Kadar Alınmalı?

Büyümenin hızlı olduğu çocukluk döneminde ihtiyacı fazla olabilmektedir. Vücutta depo edilmediği için günlük olarak besinlerden alınması gerekmektedir. Bu sebeple sağlıklı ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. İhtiyacın üzerinde alındığı zamanda idrarla atımı fazlalaşır. Riboflavin ihtiyacı her 1000 kalori için 0.6 mg olarak önerilmektedir. (5)


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışın.

Benzer Makaleler

Yorum Yapın