Acil.Net

Karbonatın Kullanıldığı 6 Farklı Alan

#

Yazan, Dyt. Betül Taş
Diyetisyen
26.08.2020 15:13 (Güncellendi 28.09.2020 12:37)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK Uzman Kontrolü

Karbonatın Kullanıldığı 6 Farklı Alan

Karbonat her evde kolaylıkla bulunabilen ve birçok alanda kullanılan bir üründür. Gün içerisinde çeşitli sağlık sorunlarına çözüm aranırken ve ya ev temizliği yapılırken karbonatın yardımından yararlanılmaktadır.  Kimyasal bir madde olan karbonat asit ve bazların bileşimi ile oluşmaktadır. Toz halinde beyaz bir görünüme sahip olan karbonatı diş macunları gibi birçok ürünün içinde görmekte mümkündür. Eski çağlardan bu yana pek çok alanda kullanılan bu ürün günümüzde de birçok araştırmaya konu olmaya devam etmektedir. Karbonatın kullanıldığı alanlar hakkında bazı araştırmalar ise:


1. Ağız Sağlığını Korumada Etkilidir

Günlük hayatta sıklıkla karşılaşabileceğimiz problemlerden biri, ağız içinde ürüyen bakterilerin verdiği rahatsızlıklardır. Karbonattan yapılan bir gargaranın ağız içerisinde üreyen bakterilerin seviyelerini azalttığı düşünülmektedir. Ayrıca ağız içinde oluşan af ve benzeri rahatsızlıkları iyileştirmede yardımcı olduğu görülmüştür. Karbonat tozu içeren iki diş macunlarının ağızda oluşan kötü kokuyu engellediği gözlemlenmiştir.(1)

ÖZET: Yapılan üç farklı deneyde içerisinde karbonatında olduğu karışımda bakterilerin önemli ölçüde azaldığı görülmüştür. Fakat fazla kullanımının yan etkileri olabileceği belirtilmiştir. Karbonatın uzun süre kullanımından kaçınılmalıdır. (2) 


2. Dişleri Beyazlatmaya Yardımcı Olmaktadır

Karbonatın halk arasında en yaygın kullanımlardan biri dişleri beyazlatmasına inanılmasıdır. Eski zamanlardan bu yana kullanılan yöntem dişlerin çürümesine neden olan bakterilerin azalmasını sağlamaktadır. Bunu doğrulamak için daha fazla araştırmaya gerek duyulmaktadır. Uzamanlar yanlış kullanımı sonucu karbonatın dişleri çizebileceğini söylemektedir.

Özet: Karbonatın dişleri aşındırma özelliğine sahip olması diş lekeleri üzerinde daha etkili sonuç gösterdiği düşüncesini doğurmaktadır. Yapılan bir araştırmada, sodyum bikarbonat içermeyen diş macunlarına göre, yüksek konsantrasyonda sodyum bikarbonat içeren diş macunları lekeleri gidermede daha etkili olduğu görülmüştür.(3)


3. Bazı Önemli Hastalıkların Tedavisi İçin Kullanılır

Karbonatın bazı kanser ve böbrek hastalıklarının tedavilerinde kullanılabileceği düşünülmektedir. 134 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, bikarbonat desteğinin böbrek yetmezliğinin ilerleyişini ve KBH olan hastaların beslenme durumunu iyileştirdiğini savunmaktadır. Bu alanda çalışmalara daha çok yer verilmesi gerekmektedir.(4)

Özet: Kabartma tozunun, tümör için ortamı daha az asidik hale getirdiği ve bu sebeple  kemoterapi tedavilerine fayda sağlayabileceği düşünülmektedir. Karbonatın bu tedavilere umut olabilmesi için daha fazla araştırmaya gerek duyulmaktadır. (5)


4. Mide Asidini Nötrler

Çeşitli mide problemleri ve kötü beslenme koşulları sonucunda mide ekşimesi gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Karbonat tozunun bu problemleri yavaşlamasında etkili olabileceği düşünülmektedir. Fakat karbonatın uzun süre kullanımı istenmeyen sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.(6)

Özet: Bir miktar karbonatlı su karışımının mide asidini nötralize ederek mide yanması gibi problemleri azalttığı düşünülmektedir. Bu karışımın sürekli kullanılması sakıncalı olmakla birlikte doktora danışılmasında fayda vardır. 


5. Besin Hijyenine Katkı Sağlar

Meyve ve sebzeler üretim aşamasından mutfağımıza gelene kadar pek çok işlemden geçmektedir. Haşerat ve bazı çeşitli sebeplerden dolayı kimyasal ilaçlara maruz kalabilmektedir. Sadece su ile besinleri yıkamak içimizi rahatlatmayabilir. Meyve ve sebzeleri yıkamak ve buzdolabı alanını temizlemek amacıyla karbonhidrat kullanılmaktadır. 

Özet: Bir araştırmada, elmaları belirli bir dakika kabartma tozu ve su çözeltisine batırmanın pestisitleri yok edebileceği belirtilse de daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. (7)


6. Kötü Kokuları Etkisiz Hale Getirmektedir

Yemek artıkları ve çöp birikintileri gibi birçok nedenle gün içinde yaşadığımız alan kötü kokulara maruz kalabilmektedir. Her ne kadar temizlik işlemi görse de bazen bu kokuların yeterince kaybolmadığı fark edilmektedir. Karbonat ve sirke karışımından elde edilen bir bileşimin kötü kokulara çözüm olduğu düşünülmektedir. Ayrıca bu karışım banyo, mutfak ve birçok alanda doğal temizleyici olarak uygulanmaktadır.

Özet: Yapılan bir araştırmada 7 günlük depolanmış gıda atıklarının oluşturduğu kokuyu engellemek amacıyla belirli bir miktar karbonat tozu alana serpilmiştir. Artıklardan oluşan kokunun %70 ini azalttığı görülmüştür.(8)


Karbonatın Yan Etkiler Var Mıdır?

Karbonat günlük yaşamda pek çok alanda kullanılmaktadır. Diş sağlığından kanser hastalıklarına ev temizliğinden besin hijyenine kadar her alanda görmemiz mümkündür. Olası yan etkileri ;

  • Kusma
  • Baş ve Karın Ağrısı
  • Gaz
  • Yorgunluk

Karbonhidrat tüketilirken dikkat edilmesinde fayda vardır. Fazla tüketimi vücutta bazı dengelerin bozulmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca kan basıncını arttırarak şişkinliğe sebep olabilmektedir. Özellikle karaciğer, böbrek, tansiyon, kalp ve ödem gibi problemleri olan kişiler, hamile ve emzikli kadınlar kullanmadan önce mutlaka hekimine danışmalıdır. 


Evde Kullanılabilecek Karbonatlı Tarifler

Buzdolabı ve ya çöpten yayılan kötü kokuları engellemek istiyorsanız; 

  • Bir bardağı karbonatla doldurun. Buzdolabı ve ya çöpün arkasına yerleştirin. Kötü kokuların azaldığını göreceksiniz.

Banyo ve mutfak gibi inatçı lekeleri çıkarmak adına evde yapılan ekonomik çözümlerden biri de karbonat tozuyla yapılan bir karışımı temizlik malzemesi olarak kullanmaktır. İnatçı lekeleri çıkarmak için; 

  • Karbonat macun kıvamına alacak kadar bir miktar suyla birleştirin. Temizlemek istediğiniz yüzeyi süngerle ovun. 10-15 dakika sonra yüzeyi bir bez yardımıyla silerek lekeyi çıkarın.

Yemek yaparken bazen istenmeyen durumlardan dolayı tencerenin dibi tutabilmektedir. Her ne kadar ovalasak da bu kötü görüntüden kurtulamayız. Bu görüntüyü yok etmeye yardımcı bir karışım için;

  • Karbonatı tencerenin kararmış yerlerine bol miktarda dökün. Yanmış alanların üstü örtülecek kadar su ekleyin ve kaynatın. Lekelerin daha iyi çıkması için yıkama deterjanı ekleyerek sünger yardımıyla ovalayın.


Sonuç

İnsanlar sağlığı iyileştirmek ve ya ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla, evde hazır bulundurabileceği ekonomik ve doğal çözümler üretmeye çalışmıştır. Karbonat da her evde bulanabilecek temizlik ve sağlık alanında kullanabilecek bir üründür. Pek çok araştırma karbonhidratın sağlığa olan faydaları hakkında önemli sonuçlar elde etmiştir. 

Karbonat tozuyla yapılan karışımlar cilt bakımından diş beyazlatmaya, mide problemlerinden ev temizliğine kadar birçok amaçla insanlar tarafından kullanılmaktadır. Karbonatın sağlığa olan faydalarını destekleyen bilimsel kanıtlar olsa da kesin sonuçlar için daha fazla araştırmaya gerek duyulmaktadır.

Karbonhidratın bazı sağlık sorunlarına iyi geldiği düşünülse de uzun süre kullanımında kalp hastalığı gibi ciddi problemlere neden olabileceği gözlemlenmiştir. Hamile ve emzikli anneler, kalp, böbrek ve karaciğer hastaları karbonatı sağlık amaçlı kullanmadan önce mutlaka hekimine danışması gerekmektedir. 


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışın.

Benzer Makaleler

Yorum Yapın