Acil.Net

Bağışıklık Güçlendirici Ekinezya

#

Yazan, Zeynep Kaya
12.05.2020 01:43 (Güncellendi 03.06.2020 02:03)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Bağışıklık Güçlendirici Ekinezya

Ekinezya Bitkisi Faydaları Nelerdir?

Ekinezya özellikle Amerika’da oldukça popüler olan bir bitkidir. Başlangıçta yerli Amerikalılar tarafından keşfedilmiş olan ekinezya yaklaşık 400 yıldır tıbbi anlamda bir kür olarak kullanılmaktadır. Bu bitkinin bağışıklık artırıcı etkilerinden baş ağrılarını dindirmeden, enfeksiyonları tedavi etmeye kadar uzanan geniş bir fayda alanı bulunmaktadır. Genellikle Kuzey Amerika’nın Orta batı bölümünde çoğunlukla yetişen ekinezya çok yıllık bir bitkidir. Bu bitkinin uzun gövdesi üzerinde yer alan kahverengi, mor ya da pembe renk olabilen koni biçimindeki çiçeği onu karakterize eden en önemli özelliğidir. Aster ya da Papatya (daisy) ailesinin bir parçası olarak kabul edilen ekinezya vahşi doğasından toplanmaktadır. Ekinezya ayrıca nesli tükenen bir bitki olarak kabul edilmektedir. 1 

Ekinezya enfeksiyonun her türlüsü ile mücadele edebilmesi için hücrelerin toplam aktivitesini uyarmaktadır. Doğrudan bakterilere saldırı antibiyotiklerin aksine, Mor renkteki bu konik çiçekler kanser hücreleri de dâhil olmak üzere bakteriler, virüsler ve anormal hücrelere olan saldırılara karşı bağışıklık hücreleri daha verimli hale getirmektedir. Bunların arasında anti-tümör hücreleri de dâhil olmak üzere ekinezya bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısını ve aktivitesini arttırır, T-hücresi aktivasyonunu teşvik eder ve yaranın iyileşmesi için yeni doku büyümesini sağlar. Aynı zamanda artrit ve iltihaplı cilt hastalıklarında oluşan iltihabı azaltmak için de oldukça etkilidir. 2

 

Ekinezyanın Sağlığa Faydaları

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Ekinezya bitkisinde yüksek antioksidan özelliklere sahip bir aktif madde olarak adlandırılan fenoller bulunmaktadır. Bu antioksidanlar normal vücut fonksiyonları için çok yararlıdır. Diğer yandan alkamid unsurlar nedeniyle bağışıklık sitemini güçlendirmektedir. Sıkça görülen enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırmaya destek olmaktadır. Ekinezya kolayca bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan hücreleri koruyarak üretimi artırmak için yardımcı olabilmektedir.

Hastalıklara karşı vücudu korur: Ekinezya vücudun savunma mekanizmasının hücrelerini uyarmakta, ciddi sağlık sorunlarıyla savaşmak için destek olmaktadır. Bu nedenle kanser ve böbrek yetmezliği gibi durumların önlenmesi için tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda tümör karşıtı olma, T-hücresi aktivasyonu ve sağlıklı hücrelerin büyümesini artırma gibi yeteneklere de sahiptir. 3

İltihaplanmaları tedavi eder: Ekinezyanın aktif kimyasal bileşenleri içermesi nedeniyle enflamasyon ve tahrişin ortak etkisi olan ağrıyı azaltmak için yardımcı olabildiği kanıtlanmıştır. Bu nedenle, ekinezya her derde deva olarak adlandırılmaktadır. Eklem ağrıları için sıkça önerilen ekinezya, genellikle cilt enflamasyonları (iltihaplanmaları) için tercih edilmektedir.

Solunum yollarına iyi gelir: Ekinezyanın anti-inflamatuar kapasitesi solunum yollarını iyileştirmeye kadar gitmektedir. Bu nedenle, ekinezyanın düzenli olarak tüketimi bronşit gibi rahatsızlıklardan muzdarip hastalar için daha hızlı iyileşmeye yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda tahriş olan solunum yollarını ve mukus birikimini azaltmayı sağlayarak hastalıkta iyi bir destek olmaktadır.

Tekrarlayan enfeksiyonları tedavi eder: Hastalığın en kötü ve can sıkıcı kısmı sürekli tekrarlama eğilimi olmasıdır. Örneğin, bir kez kulak enfeksiyonu geçiren bir kişi hayatı boyunca bunu birden çok kez yaşayabilmektedir. İşte bu durumda, ekinezya bağışıklık sistemini tekrarlayan enfeksiyona karşı aktive etmeyi sağlamaya yardımcı olabilmektedir. Tekrarlanan enfeksiyonlu durumlar için ekinezya kullanımı durumu gitgide azaltmaya etki edebilmektedir. 4 

Ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur: Ekinezya eski zamanlardan beri ağrı kesici amacıyla çeşitli koşullarda yaşanan ağrıyı azaltmak için kullanılmıştır. Yetersiz kanıt olsa da, ekinezya çayı baş ağrısı, herpes, mide ağrısı, boğaz ağrısı, diş ağrısı ve cilt enfeksiyonu ile ilişkili ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Ağrıları yatıştırmak için ekinezyadan çay yapmak dışında da bitkiyi hamur haline getirip etkilenen bölgeye doğrudan uygulamak mümkündür.

Cilt sağlığına yardımcı olur: Ekinezya doğal antioksidanlar içermesi nedeniyle cilt için oldukça faydalıdır. Ekinezya yorgun cilt hücrelerini gençleştirmek için yardımcı olabildiği gibi arı sokması, egzama, sedef ve cilt enfeksiyonu ile başa çıkmak için de geleneksel olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Aynı zamanda, bir macun haline getirildiğinde topikal olarak uygulanabilir ve yaranın iyileşmesini hızlandırılmaya yardımcı olabilmektedir.

Zihinsel dinliğe yardımcı olur: Diğer pek çok doğal bitki gibi ekinezya da stres ve anksiyete belirtileri hafifletmek için oldukça faydalı olabilmektedir. Özellikle ekinezya ile hazırlanan çaylar duygusal problemleri rahatlatmak için etki olabilmektedir. 5 

Kanseri önleye destek olur: Ekinezya kanseri önlemek için doğal bir ilaç olabilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu, ekinezyanın içinde bulunan fitokimyasallar sayesinde beyin kanseri gibi kanser türlerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olabileceği düşünülmüştür. Düzenli ekinezya tüketimi kanser tedavisi için bir alternatif olabilmektedir. Elbette bu durum geleneksel kanser tedavileriyle desteklenmektedir.

Güneş yanığına iyi gelir: Ekinezyanın sağlıklı bir cilt görünümü için destekçi olduğu bilinmektedir. Fakat ekinezya aynı zamanda güneş yanığının yaşattığı ağrıyı azaltmaya da yardımcı olabilmektedir. Güneş yanığı olan bölgeye uygulanan ekinezya iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Kabızlığı tedavi eder: Eğer kabızlık problemi yaşıyorsanız, ekinezya doğal bir müshil etkisi göstererek yardımcı olabilmektedir. Sahip olduğu laksatif özelliğini elde etmenin en yollarından biri çayını tüketmektir. Her gün içilen doğal ekinezya çayı bağırsak hareketliliğini daha hızlı ve güvenli bir hale getirebilmektedir. Uzun süreli tüketimi tavsiye edilmediği gibi tüketimi durumunda bol su ile desteklenmesi önerilmektedir. 6 

Ekinezya Çayının Faydaları

Ekinezya çayı, besleyici bitkisel bir infüzyondur. Çoğunluklu olarak Kuzey ve doğu Amerika’da bulunan ekinezya bitkisinin farklı türlerinden yararlanarak kurutulmuş kökleri, çiçekleri, yaprakları ve özlerinden hazırlanmaktadır. Ekinezya çayı yumuşak, dengeli tada; soluk-yeşilimsi sarı veya kahverengi-sarı renge sahip, keskin, taze bir aromaya sahiptir. 7 

  • Ekinezya çayı bağışıklık sistemini artırmak için mükemmel bir yöntemdir.
  • T hücrelerini aktive ederek yenilenmesini sağlar ve viral enfeksiyonu bloke edici özelliği ile bilinen antikorların, interferonların üretimini destekler.
  • Özellikle sert ve stresli kış mevsimleri boyunca yaşanan virüs, bakteri ve mantarla mücadele eder.
  • Akut enfeksiyon bölgelerinde lökositlerin yer değiştirmesini artırmakta böylece iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
  • Kulak enfeksiyonu, saman nezlesi, astım, sinüzit, boğaz ağrısı, bronş enfeksiyonu ve larenjitin tedavisinde ekinezya çayından yararlanabilirsiniz.
  • Ekinezya çayını zencefil ve tarçın gibi diğer otlarla karıştırırsanız hem sesinizi güçlendirebilir hem de ağız spreyi olarak iyileştirici yönünden yararlanabilirsiniz.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmektedir.
  • Karaciğer, böbrek, lenfatik sistem ve bezlerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Boğaz enfeksiyonu, şişmiş lenf bezi, prostat sorunları ve tonsillit tedavisi için kullanabilirsiniz.
  • Sahip olduğu antiviral ve antioksidan özelliğiyle bağırsak ve mesane enfeksiyonlarına iyi gelmektedir.
  • Stres zamanlarında vücudunuzu canlandırmak için enerji takviyesi yaparak yardımcı olmaktadır.
  • Ekinezya çayı frengi, ateş, hemoroit, difteri ve kanser gibi hastalıkların tedavisine destek olmaktadır.
  • Artrit ve kas iltihapları nedeniyle oluşan ağrılara da iyi gelmektedir.

Haricen kullanımı:

  • Egzama, sedef veya ürtiker gibi hastalıklardan muzdaripseniz ekinezya çayı yardımcı olacaktır.
  • Eğer apse, akne, leke ve kistlerden muzdaripseniz yine ekinezya çayı rahatlama sağlayacaktır.
  • Çayın antioksidan özelliğinden yararlanarak cilt kırışıklıklarını engelleyici ve yaşlanmayı geciktirici olarak kullanabilirsiniz.
  • Kedi otu ve ekinezya kökünü birbirine karıştırıp derideki kızarıklık ve kaşıntı için tentür olarak kullanabilirsiniz. Bu yöntem hem enfeksiyon ile savaşmayı sağlayacak hem de rahatlatacaktır. 8 

Ekinezyanın Zararları

Kısa vadede ağız yoluyla ekinezya tüketimi çoğu insan için güvenli olarak kabul edilmektedir. Ekinezya çeşitli sıvı ve katı formlarda en fazla 10 güne kadar kullanılabilmektedir. Bazı kaynaklar ekinezya kullanımının 6 aya kadar güvenli olduğunu söylemektedir (A. Vogel Bioforce AG, İsviçre). Ekinezyanın enjeksiyon olarak kullanılmasının güvenli olup olmadığıyla ilgili yeterli bilgi yoktur. Bazı yan etkileri ateş, bulantı, kusma, hoş olmayan tat, mide ağrısı, ishal, boğaz ağrısı, ağız kuruluğu, baş ağrısı, dil, baş dönmesi, uykusuzluk, oryantasyon bozukluğu uyuşukluk, eklem ve kas ağrıları olarak bildirilmiştir.

Ekinezyanın cilde doğrudan uygulanması kızarıklık, kaşıntı veya döküntüye neden olabilmektedir.

Ekinezya yakupotu, kadife çiçeği, ya da papatya gibi bitkilere alerjisi olan çocuklara, annelere ve yetişkinlere verilmemelidir. Bu durumda alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

Çocuklarda tüketimi: Kısa vadede çocuklar için ağız yoluyla tüketimi muhtemelen güvenli olarak kabul edilmektedir. Yaş sınırı ise 2-11 yıl olarak belirtilmiştir. Ancak çocukların yaklaşık % 7 gibi bir bölümünde kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara neden olmuştur. Bazı çocuklarda ise bu reaksiyonlar daha şiddetli olabilmektedir. Bu nedenle, sağlık kuruluşlarından onay olmadıkça 12 yaşından küçük çocuklara ekinezya verilmesi önerilmemektedir.

Hamilelik: Kısa vadede ağız yoluyla tüketilen ekinezya muhtemelen güvenli olabilmektedir. Fakat fetüse zarar verme ihtimaline karşı ilk 3 aylık dönemde alınması tavsiye edilmektedir. Bu neden güvenli tarafta kalmak için kullanımdan kaçınmak en iyi seçenektir.

Emzirme dönemi: Eğer emzirme dönemindeyseniz ekinezya tüketiminin bu dönemde güvenli olduğuyla ilgili yeterli bilgi yoktur. Bu nedenle güvenli bölgede kalmak için tüketiminden kaçınmakta fayda vardır.

Kalıtsal bir alerji eğilimi durumu: Bu durumda ekinezyanın alerjik bir reaksiyona yol açma olasılığı yüksektir. Eğer alerjik eğiliminiz varsa ekinezya tüketmeyin.

MS, lupus, romatoid artrit, bağışıklık sistemi bozukluğu ve pemfigus vulgaris gibi deri hastalıkları durumunda: Ekinezyanın bağışıklık sistemi üzerinde bir etkisi olabilmektedir. Bu nedenle bağışıklık sistemi bozuklukları için ekinezya tüketimi önerilmemektedir. 9 

Tavsiyeler

Yetişkinler için: Ekinezya tentürünü bir bardak suyun içine 1 damla olarak eklediğinizde, bu suyu günde 4 kez tüketebilirsiniz. Kapsülünü günde 2 kez; kurutulmuş ekinezyadan yapılan çayını ise gün içinde en fazla 4 kez içebilirsiniz.

Çocuklar için: Yetişkinler için kullanılan dozajların yarısı kadar olmalıdır. 10 

 UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-)B Barrett(2003). Medicinal properties of Echinacea: A critical review

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711304701993

2-)Susan S Percival(2000).Use of echinacea in medicine https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S000629529900413X

3-)Klaus Linde(2006).Echinacea for preventing and treating the common coldhttps://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000530.pub2/abstract

4-)Monica Vohmann(1999). Echinacea for upper respiratory infection https://www.semanticscholar.org/paper/Echinachttp://jpet.aspetjournals.org/content/290/3/1375.shortea-for-upper-respiratory-infection.-Barrett- Vohmann/074df15dd7c307e7d7972ffeefee245370d17baf  

5-) R J Mullins(1998) Echinacea‐associated anaphylaxis

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.5694/j.1326-5377.1998.tb126773.x

6-)Ronald B. Turner (2005) An Evaluation of Echinacea angustifolia in Experimental Rhinovirus        Infections  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa044441

7-)R. Bauer(1998) Echinacea: Biological Effects and Active Principles

 https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/bk-1998-0691.ch012

8-)Thomas S.C. Li(1998) Echinacea: Cultivation and Medicinal Value

https://journals.ashs.org/horttech/view/journals/horttech/8/2/article-p122.xml

9-)FabriziaSoragni(2004) Analysis of phenolic compounds and radical scavenging activity of         Echinacea spp.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0731708503006459

10-)Annie Cheminat(1988) Caffeoyl conjugates from Echinacea species: Structures and biological activity

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0031942288806642

    

Benzer Makaleler

Yorum Yapın