Acil.Net

Doğal Cilt Nemlendiriciniz : Hindistan Cevizi Yağı

#

Yazan, Zeynep Kaya
12.05.2020 05:48 (Güncellendi 03.06.2020 01:27)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Doğal Cilt Nemlendiriciniz : Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları

Hindistan cevizi yağı, kırılarak açılan hindistancevizi meyvesini işleyerek oluşturulan sağlıklı ve doğal bir yağdır. Dünya çapında ve tarih boyunca birçok kültür, sağlık teşvik etmek, kendilerini güzelleştirmek ve geleneksel yemekleri pişirmek için hindistancevizi yağı kullanmıştır. Uzun yıllar Batı toplumunun yağdan duyduğu korku, hindistan cevizi yağını masadan uzak tuttu, ancak yapılan tıbbi araştırmalar bu yağın avantajlarına ışık tuttu ve sonuç olarak hindistancevizi yağı mükemmel yağlar arasında yerini aldı. Yağın ayrıca kilo kaybına yardımcı olduğuna dair bir ünü de bulunmaktadır. Doğal biçimi, tamamlayıcı sağlık yararları ve antimikrobiyal özellikleri nedeniyle birçok sağlık programı ve diyet için temel oluşturmaktadır. 1 

Hindistan cevizi yağının sağlığa olan faydaları

Diyabete iyi gelir: Hindistan cevizi yağındaki sağlıklı yağ, kan şekerinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu, sindirim sürecini yavaşlatarak ve yemekteki genel glisemik indeksi düşürerek, yiyeceklerden düzenli ve eşit bir enerji akışı sağlanmasına yardımcı olur. Örneğin, karbonhidratlı bir öğüne hindistan cevizi yağı eklerseniz, karbonhidrat glikoza daha yavaş ayrılır ve böylece yemekten sonra kan şekeri seviyelerinizi sabit kalır.

Kalp sağlığını destekler: Hindistan cevizi yağının doymuş yağ oranı yüksek olmasına rağmen, aslında kalbiniz için yararlıdır. Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi çeşitli kalp rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olan yaklaşık % 50 laurik asit içerir. Hindistan cevizi yağı, LDL düzeylerinde artışa neden olmaz ve yaralanma ya da arter hasarları gibi durumların riskini azaltır. 2 

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Hindistan cevizi yağı, antifungal, antibakteriyel, antiviral ve antimikrobiyal özellikler içeren, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren sağlıklı yağlardan (laurik asit, kaprilik asit ve kaprik asit) oluşur. Güçlü bir bağışıklık sistemi, vücudun herpes, influenza, sitomegalovirüs, kandida ve hatta HIV gibi hastalıklara neden olan çeşitli virüs ve bakterilerle savaşabilme kabiliyetine sahip olduğu anlamına gelir. Diyet planınıza hindistan cevizi yağı eklediğinizde, bağışıklık sisteminizi yıl boyunca (özellikle kış aylarında) güçlü tutarsınız.

Kolesterole iyi gelir: Birçok çalışma, hindistancevizi yağı kullanımının yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL veya “iyi” kolesterol) seviyesini artırabileceğini ve kandaki düşük yoğunluklu lipoprotein düzeyini (LDL veya “kötü” kolesterol) azaltabileceğini önermektedir. Kardiyovasküler risk faktörlerinde meydana gelen bu iyileşme, kan basıncınızı düşürmenize ve kalp hastalığı riskinizi uzun vadede azaltmanıza yardımcı olacaktır. 3 

Bakterilerle mücadele eder: Çalışmalar ayrıca, hindistancevizi yağının mantar ve bakterileri öldüren bir antimikrobiyal ajan gibi davranabileceğini de göstermiştir. Sentetik ilaçlara dirençli olan mantarları öldürebilmektedir. Ek araştırma, hindistancevizi yağının diş çürümesine neden olan bakterileri öldürdüğünü bulmuştur. Hindistan cevizi yağı tüketiminden sonra diş çürümesine neden olan bakterilerin büyümesi durmaktadır.

Enerji verir: Çoğu yağlı gıdalar uzun karbon zincirlerinden oluşan yağlar içerir. Hindistan cevizi yağındaki yağlar orta zincirli yağ asitleridir. Kısa oldukları için karaciğer ve safra kesesi tarafından sindirilmeleri gerekmez. Hindistan cevizi yağı kullandığınızda, diğer yağlı gıdalara kıyasla çok daha hızlı bir enerji kaynağı elde edersiniz. Safra kesesi çıkarılan kişiler yağ kullanımında kısıtlı diyetler uygulamaktadır, ancak hindistan cevizi bu yağlara göre besleyicidir. 4 

Sindirim sistemine iyi gelir: Hindistan cevizi yağının iç işlevleri öncelikle pişirme yağı olarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Sindirim sisteminin iyileştirilmesine yardımcı olur ve böylece irritabl bağırsak sendromu da dâhil olmak üzere çeşitli mide ve sindirime ilişkin sorunları önler. Hindistan cevizi yağında bulunan doymuş yağlar, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve hazımsızlığa neden olabilecek çeşitli bakteri, mantar ve parazitlerle mücadelede yardımcı olurlar. Aynı zamanda vitaminler, mineraller ve amino asitler gibi diğer besin maddelerinin emiliminde de yardımcı olur. 5 

Beyin sağlığını destekler: Hindistan cevizi yağının en faydalı özelliklerinden biri, diğer pek çok gıdanın içerdiği uzun zincirli yağ asitleri yerine içerdiği yüksek miktarda orta zincirli yağ asitleridir. Bu yağlar kolayca ve hızla metabolize edilir. Bu da, daha fazla keton dönüşümü anlamına gelir. Ketonlar beyin tarafından önemli bir enerji kaynağı olarak kullanılır ve Alzheimer hastalığında olduğu gibi hafıza kaybına uğrayan insanlar üzerinde olası terapötik etkilere sahiptir.

Kilo vermeye yardımcı olur: Beyin ve hafıza bozukluklarıyla mücadeleye yardımcı olmanın yanı sıra, hindistancevizi yağı gibi orta zincirli yağ asitlerinin tüketiminin, uzun zincirli yağ asitlerine kıyasla artan enerji harcamaları ile sonuçlandığı kanıtlanmıştır. Başka bir deyişle, vücut bu yağdan vücudun faydalanabileceği enerjiyi kolayca dönüştürebilir. Böyle bir yöntem kilo vermeye çalışan insanlar için kritiktir, çünkü esasen metabolizmanızı arttırmaya yardımcı olur. 6 

Cilt sağlığını destekler: Antioksidan vitamin E ile dolu olan hindistancevizi yağı, hasarlı cildi iyileştirmeye, yaşlanma belirtilerini azaltmaya, selülit epidermisini güçlendirmeye, gerginlik izlerini yok etmeye ve keratoz pilaris’i ortadan kaldırmaya yardımcı olan harika bir doğal nemlendiricidir. Zararlı UV ışınlarından korumayı sağlar. Çatlak topukları ve sivilceye neden olan veya bunları şiddetlendiren mikrobiyal ve fungal deri enfeksiyonlarını önlemek veya iyileştirmeye destek olur. Ayrıca organik hindistancevizi yağını doğrudan cildinize uygulayarak yatıştırıcı terapötik özelliğinden de yararlanabilirsiniz.

Cilt sağlığını destekler: Tıpkı cilt için olduğu gibi, hindistancevizi yağı saçları güneş ışınlarından ve dehidrasyon koruyabilir. Organik hindistancevizi yağını kafa derisine masaj yapın. Bu zararlı UV radyasyonundan, kimyasallarından korumak ve nemi kapatmak için idealdir. Düzenli olarak kullanıldığında, hindistancevizi yağı, kepek ve diğer deri tahrişlerini azaltmak veya ortadan kaldırmak için de etkilidir. Saç derinizi ve saçınızı nemlendirmenizin tam olarak ne kadarına ihtiyacınız olacağını hissedene kadar, bir kerede bir çorba kaşığı kullanın. 7 


Hindistan Cevizi Sütünün Sağlığa Olan Faydaları

  • Hindistancevizi sütü laurik asit en iyi kaynaklarından biridir. Laurik asit antibakteriyel ve antiviral aktiviteye sahiptir. Kolesterol ve kalp sağlığı ile bağlantılı yağ asidinin koruyucu bir türüdür.
  • Hindistancevizi sütü kasları güçlendirmekte ve yağ yakımına destek olmaktadır. Enerji verdiği için de fiziksel aktiviteyi artırmaya yardımcı olmaktadır.
  • Hindistancevizi sütü yüksek oranda elektrolit içermektedir. Bu nedenle, kan hacmini koruyarak kalp sağlığını düzenlemektedir. Ayrıca dehidratasyon veya ishali önlemek için gerekli önemli mineralleri de vücuda temin etmektedir. Bu elektrolitler bitkinlik, felç, kalp sorunları, kas ağrıları veya krampları, düşük bağışıklığı önlemeye yardımcı olur.
  • Hindistancevizi sütü yağ yakmaya yardımcı olan bir gıdadır. Bu nedenle, sağlıksız atıştırmalık yerine tüketildiğinde potansiyel kilo alımının önüne geçmeye yardımcı olur.
  • Sindirim sistemine yardımcı olarak kabızlığın tedavisini desteklemektedir. Hindistancevizi sütü elektrolit ve sağlıklı yağlar içermesi nedeniyle sindirim astarını besleyerek bağırsak sağlığının iyileştirilmesi ve IBS gibi durumların önlenmesine etki etmektedir.
  • Hindistancevizi sütü insülin seviyesini kontrol ederek diyabet durumunda yüksek şekerin oluşmasını engellemektedir.
  • Hindistancevizi sütünün demir içeriği çok yüksek değildir, ancak yine de kansızlığı önlemek için diyet programına dâhil edilmesi ideal bir seçenektir.
  • Hindistancevizi sütü artrit ve genel eklem ya da kas ağrıları gibi ağrılı durumlarla birlikte gelen inflamasyonu azaltmaya yardımcı olmaktadır.
  • Ülseri azaltmaya yardımcı olmaktadır. Çalışmalara göre, hindistancevizi sütü ağrılı ülserlere yol açabilen mide mukusu üzerindeki koruyucuya etki edebilmektedir. 8 

Hindistan cevizi suyunun sağlığa olan faydaları

  • Hindistan cevizi suyu, tropikal yaz susuzluğunu yenmek için mükemmel bir susuzluk gidericidir. Elektrolit kompozisyonu nedeniyle, Hindistan cevizi suyu dehidratasyon ve sıvı kaybı halinde ishal, kusma veya aşırı terleme nedeniyle vücudun suyunu gidermek için kullanılır.
  • Hindistan cevizi suyu, C vitamini, potasyum ve magnezyum içeriği sayesinde yüksek tansiyon kontrolü için iyi kabul edilir. Potasyum özellikle, sodyumun olumsuz etkilerini dengeleyerek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
  • Hindistan cevizi suyu, kardiyovasküler yararlar sağlar. Düşük yoğunluklu lipoproteinin (LDL veya ‘kötü’ kolesterol) azaltılmasına ve yüksek yoğunluklu lipoproteinin (HDL veya ‘iyi’ kolesterol) seviyelerinin yükselmesine yardımcı olur, böylece kalp hastalığı riskini azaltır.
  • Hindistan cevizi suyu akşamdan kalmışlığı için harika doğal bir çaredir. Hindistan cevizi suyu vücudun elektrolitlerini yeniler ve hidrasyonu artırır, böylece kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
  • Hindistan cevizi suyu, kilo kaybı için ideal bir içecektir. Aslında bu hafif ve ferahlatıcı içecek, sindirime yardımcı olan ve yağ metabolizmasını artıran çeşitli biyoaktif enzimler içerir.
  • Çoğu baş ağrısı, hatta migren dehidrasyonla tetiklenir. Bu gibi durumlarda, hindistancevizi suyu elektrolitlerin vücuda verilmesinde ve hidrasyonun arttırılmasında büyük yardımcı olabilir. 9 
  • Hindistan cevizi suyu vücutta sağlıklı bir pH değerine ulaşılmasına yardımcı olan alkalize edici bir etki sağlar. Aynı zamanda asidite ve mide ekşimesine neden olan asidik pH düzeylerini alkalize etmeye yardımcı olur.
  • Hindistan cevizi suyu, kan şekerini düzenlemek ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olan amino asitleri ve diyet lifi içerir. 10 
  • Hindistan cevizi suyu doğal bir diüretik gibi davranır. Böylece idrar üretimini ve akışını teşvik eder, vücudunuzu toksinlerden temizler. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonları gibi sorunları önlemeye de yardımcı olur.
  • Hindistan cevizi suyu, hücreler ve dokular üzerinde anti-aging etkileri olan sitokininleri içerir. Bu, dejeneratif ve yaşla ilişkili hastalıkların gelişme riskini azaltır. 11 

Hindistan cevizi yağının zararları

Hindistan cevizi yağı, ağız yoluyla alındığında veya cilde uygun bir şekilde uygulandığında güvenli olarak kabul edilir.

Hindistan cevizi yağı yüksek bir yağ içeriğine sahip olduğundan, büyük miktarlarda kullanıldığında kiloyu artırabileceği veya kolesterol düzeylerini artırabileceği yönünde endişeler vardır. Bununla birlikte, bu endişeler bilimsel araştırmalarda kanıtlanmamıştır.

Hamilelik ve emzirme: Hindistan cevizi yağı, hamile ve emziren kadınlar için, normalde diyette bulunan miktarlarda kullanıldığında güvenlidir. Ancak, hindistancevizi yağının daha büyük miktarlarda kullanılması güvenli değildir. Hamile iseniz veya emziriyorsanız, doğru miktarlarına sadık kalmak en iyisidir.

Çocuklar: Hindistan cevizi yağı, yiyeceklerde sıkça bulunan miktarlarda ağız yoluyla alındığında güvenlidir. Hindistan cevizi yağı deriye uygulandığında güvenle kullanılabilir. Kısa vadede çocuklarda ve bebeklerde güvenle kullanılır. Hindistan cevizi yağının ağız yoluyla tüketiminde çocuk güvenliği ile ilgili güvenilir bilgiler yetersizdir. 12 

Tavsiyeler

  • Hindistan cevizi yağı diyette yaklaşık 5-10 g orta zincir trigliserid içerildiğinden çok etkilidir. Bu yaklaşık 7,7-15 g hindistan cevizi yağına denk gelir.
  • Hindistan cevizi yağı pişirmede, 350 ° F / 175 ° C yapıldığı sürece kullanılabilir.
  • Diğer yağlı asitlerin hindistancevizi yağı ile değiştirilmesi durumunda hindistancevizi yağının kalorili içeriği daha önce tüketilen yağ asitlerinden daha fazlaysa herhangi bir potansiyel yağ kaybı etkisi görülmeyebilir. 13 

 UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-) Abraham Samuel Babu , et al. (2015). Virgin Coconut Oil and Its Potential Cardioprotective Effects https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3810/pgm.2014.11.2835

2-) P. Dileep Kumar , et al. (1997). The Role of Coconut and Coconut Oil in Coronary Heart Disease in Kerala, South India https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/004947559702700409

3-) N.H. Jayadas , K. Prabhakaran Nair. (2004). Coconut oil as base oil for industrial lubricants—evaluation and modification of thermal, oxidative and low temperature properties https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301679X05002331

4-) Lianne Marsha Dy , et al. (2005). Descriptive sensory evaluation of virgin coconut oil and refined, bleached and deodorized coconut oil https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643805002495

5-) C.P. Tan , et al. (2001). Differential scanning calorimetric analysis of palm oil, palm oil based products and coconut oil: effects of scanning rate variation https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814601002412

6-) Y.B.Che Man , et al. (1996). Aqueous enzymatic extraction of coconut oil https://link.springer.com/article/10.1007/BF02517940

7-) A.S. Rele , R.B. Mohile. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. https://europepmc.org/article/med/12715094

8-) K.G. Nevin , T. Rajamohan. (2003). Beneficial effects of virgin coconut oil on lipid parameters and in vitro LDL oxidation https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0009912004001201

9-) N.H. Jayadas , et al. (2004). Tribological evaluation of coconut oil as an environment-friendly lubricant https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301679X06001289

10-) A.M. Marina , et al. (2009). Chemical Properties of Virgin Coconut Oil https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1007/s11746-009-1351-1

11-) A.M. Marina , et al. (2009). Virgin coconut oil: emerging functional food oil https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224409002052

12-) Kunchana Bunyakiat , et al. (2005). Transesterification of crude palm kernel oil and crude coconut oil by different solid catalysts https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1385894705004122

13-) N.H. Jayadas , et al. (2004). Tribological evaluation of coconut oil as an environment-friendly lubricant https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301679X06001289

Benzer Makaleler

Yorum Yapın