Acil.Net

Böbrek Dostu Karbonat Çayı

#

Yazan, Zeynep Kaya
11.05.2020 14:05 (Güncellendi 02.06.2020 15:44)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Böbrek Dostu Karbonat Çayı

Karbonat çayının faydaları nelerdir?

Genel olarak karbonat olarak bilinmekte olan bikarbonat ya da sodyum bikarbonat, suda çözünmektedir. Diğer yandan özellikle artrit, hazımsızlık, mide ekşimesi ve enfeksiyon gibi hastalıkların semptomlarıyla mücadele etmesiyle tanınmaktadır. Ilımlı porsiyonlarda ve uygun zamanlarda tüketilen karbonat,  sağlıklı vücut biyokimyası için oldukça faydalı bir hale gelmektedir. 

Karbonat tozu sadece yemeklerde kullanılmaktadır; aynı zamanda gün boyunca periyodik olarak suya eklenip tüketilebilmektedir. Mide ve sindirim sorunlarını hafiflettiği gibi aynı zamanda bir antiasit ve antiseptik olarak çalışmaktadır. Ayrıca vücudun potansiyel hastalıklara karşı mücadele etmesine yardımcı olmaktadır. 1 

Karbonat çayının sağlığa faydaları

Sindirim problemlerini rahatlatır: Karbonat tozu, mide asidini nötralize etmesiyle bilinen antiasit maddesi içermektedir. Böylece yaygın yaşanan mide ekşimesi olarak bilinen reflü hastalığı için etkili olabilmektedir. Suda çözünmüş karbonat tozu mide hidroklorik asidini nötralize ederek (etkisizleştirerek) yardımcı olur ve mide ekşimesini ortadan kaldırır. Diğer yandan karbonatlı su şişkinlik ve gaz gibi mide sorunlarını da hafifletmektedir.

Antiseptik olarak yardımcı olmaktadır: Kabartma tozu çayı bakterileri, mantarı, küfü ve parazitleri öldürmek için hafif bir antiseptik olarak hareket etmektedir. Sonuç olarak, sadece dişleri temizleyip beyazlatmakla kalmaz; aynı zamanda diş eti hastalıklarının oluşumunu engellemektedir. Kabartma tozuyla hazırlanan su gargara olarak kullanıldığında da boğaz ağrısı ve kronik öksürük belirtilerini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Alkalinite yeteneğine sahiptir: Karbonat dokuları alkalileştirme yeteneğine sahip olduğu için sağlıksal açıdan birçok faydaya sahiptir. Alkalinite asitliğin tam tersidir. Asit sindirim sistemi fonksiyonları için çoğu zaman oldukça gereklidir. Fakat artık oldukça tüketimi yaygın olan şekerli gıdalar, kahve ve soda gibi yiyecek ve içecekler son derece asidiktir. Bunlar kronik vücut asitliği ile bağlantılı artrit, osteoporoz ve kanser gibi birçok dejeneratif hastalıklara neden olabilmektedir. Fakat karbonat çayı asidite ile ilgili hastalıkları alkalize ederek etkisini azaltmaktadır. 2 

Gut hastalığını tedavi etmektedir: Ürik asit kan, idrar ve dokularda biriktiği gut isimli bir artrit tipi rahatsızlığı ortaya çıkabilmektedir. Karbonat çayı ise vücudunuzun pH dengesine etki edebilmektedir. Bazı doktorlar asit seviyesini dengelemek ve gut tedavisini tamamlamak için kimi zaman karbonat tüketimini önerebilmektedir. Karbonat kullandığınızda suyun içinde tamamen çözündüğünden emin olmalısınız. Bununla beraber tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmektedir: Eğer idrar yolu enfeksiyonlarından muzdaripseniz karbonat çayını deneyebilirsiniz. Bir bardak suyun içine attığınız 1 çorba kaşığı karbonat tozu idrar yolu enfeksiyonları belirtilerini azaltmak için yardımcı olabilmektedir. Bazı durumlarda, karbonat tozu idrar asitliğini azaltarak vücuttaki enfeksiyonlu durumlarla vücudun savaşabilmesini sağlamaktadır.

Mesane enfeksiyonu için faydalıdır: Bakteriler genellikle asidik ortamlarda gelişmektedir. Bu nedenle, birçok kişi mesane asitliği nedeniyle mesane enfeksiyonların muzdarip olma eğilimindedir. Enfeksiyon kaybolana kadar her gün karbonatlı su içerek bu tür enfeksiyonların üstesinden gelebilirsiniz. Tedavi edilecek rahatsızlığın türüne göre farklı dozajlar belirlenmektedir; 1 çay kaşığı karbonat tozuyla başlamak mantıklıdır fakat önemli olan karbonatın suyun içinde çözündüğünden emin olmaktır. 3 

Böbrek sağlığını desteklemektedir: Karbonat doğal asitlere sahip olduğu için vücuttaki pH kontrolüne yardımcı olmaktadır. Kronik böbrek hastalıklarının görülen en sık sebepleri diyabet veya hipertansiyon olarak bilinmektedir. Kötü çalışan böbrekler vücuttaki asidin kaldırılması için oldukça zorlanmaktadır. Bu genellikle, metabolik asidoz olarak bilinen bir durum ile sonuçlanır. İngiliz araştırmalar tarafından yapılan bir araştırmada, ileri derece böbrek hastalığı yaşayan ve metabolik asidoz rahatsızlığı olan kişilerde karbonat tüketiminin oldukça faydalı olduğu gözlemlenmiştir.

Kanserle mücadele etmektedir: Karbonat üzerine yapılan çalışmalarda kan, sağlıklı dokular ve pH değerlerini bozmadan tümörlere etki edebildiği görülmüştür. Henüz insanlar üzerinde klinik çalışmalar yapılmamış olmasına rağmen, karbonatın meme kanseri gibi kanser türleri üzerinde etkili olduğu belirtilmiştir. Karbonat çayının kanserle mücadele edebilmesi için sağlıklı bir besin programı ile desteklenmesi gerekmektedir. Bu durumda karbonat bağışlığı desteklemek için yardımcı olacaktır.

Hazımsızlığa ve mide ekşimesine iyi gelmektedir: Karbonat alka-seltzer, tums ve rolaids gibi karşı antasitler içermektedir. Ara sıra oluşan mide ekşimesi ve hazımsızlığı rahatlatmak için en az maliyetli ve etkili yöntem olarak yarım fincan suyun içine attığınız yarım çay kaşığı karbonat tozu yemeklerden bir ya da iki saat içildiğinde mideyi rahatlatmaya yardımcı olmaktadır. 4 

Atletik açıdan fayda sağlamaktadır: Karbonat üzerine yapılan bazı çalışmalarda, su ile karıştırılan karbonat tozunun atletik performans için faydalı olabileceği sonucuna varılmıştır. Kaslarda biriken laktik asit ağrıya neden olmaktadır fakat karbonatlı su bu durumda egzersiz yaparken yardımcı olabilmektedir. 5 

Soğuk algınlığı ve grip ile mücadele eder: Karbonat tozu ile hazırlanan çay soğuk algınlığı ile mücadele edebilmek için oldukça klasik olmuş bir çaredir. Bu nedenle, sadece grip hastalığının süresini azaltmakla kalmaz aynı zamanda mikropların vücuttan atılmasını sağlamakta ve canlanma hissi yaratmaktadır. 6 

Limonlu karbonat çayının faydaları

Sağlıklı bir yaşamı baz alırsak limon ve karbonat sahip olduğu birçok element açısından sağlık için kesinlikle faydalıdır. Yine de, hastalıkları yüzde yüz önlediği söylenmese de limonlu karbonat çayının faydaları yabana atılır gibi değildir.

Alkalize edicidir: Limon ve karbonat tozu karşımı vücutta alkalileştirici bir etkiye sahiptir. Bu da böbreklerde meydana gelen yeterince asit üretmeme ya da fazla asit üretme durumu olan asidoz ile mücadele etmeye yardımcı olmaktadır. Vücuttaki toksinleri kaldırmak ve yağı yakmak için destek olurken böbrek bakımı için de mükemmel bir çözüm haline gelmektedir.

Sindirime yardımcı olur: Limonun sindirime yardımcı birçok faydası olduğu zaten bilinmektedir. Biraz karbonat eklendiğinde ise sindirimi geliştirmek için harika bir karışım haline gelmektedir. Ayrıca şişkinlikle mücadele etmek için önemli bir anti asittir. Başka bir yeteneği ise reflüye iyi gelmesidir. Karbonat tozu sayesinde etkili bir rahatlama sağlanmaktadır.

Vücudu temizler: Limon karbonat çayı karaciğeri arındırmak ve günlük vitamin C, potasyum ihtiyacını karşılamak için idealdir. Diğer yandan antioksidan özellikleri olan bu karışım güne başlamak için iyi bir seçenek haline gelmektedir.

Kalp sağlığını destekler: Limonlu karbonat suyu önemli bir düzenleyici anlamına gelmektedir. Karbonat tozu su ile bir araya geldiğinde kalp ve damar sağlığını iyileştirmek için etkili olduğu kadar kötü kolesterol adı verilen LDL seviyelerinin düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır. 7 


Karbonat çayı tarifi

Karbonat çayının hazırlanışı

Limon karbonat çayı tarifi

Malzemeler:

  • 1 su bardağı organik limon suyu
  • 1 çay kaşığı karbonat tozu
  • Arıtılmış su

Hazırlanışı: Bu tarifi hazırlamak oldukça kolaydır. Sadece bütün malzemeleri bir araya getirin ve karıştırın. Bu durumda içeceğiniz hazır olacaktır. Daha iyi sonuç elde etmek için her sabah aç karna kahvaltıdan önce içilebilir. 8 

Boğaz ağrısı için karbonat çaylı gargara tarifi

Malzemeler:

  • 1 bardak
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı ya da biraz daha az kabartma tozu

Hazırlanışı: Suyu öncelikle kaynarın ve içine ½ tuz ve ½ çay kaşığı ya da biraz daha az kabartma tozunu ekleyin. Birazcık karıştırın ve tozlar eridikten sonra ateşi kapatın. Boğazınızı bu gargara ile günde 3 kez arka arkaya 2 kez gargara edin. 9 

Ev yapımı tatlı, soğuk karbonat çayı tarifi

Malzemeler:

  • 1 tutam karbonat tozu
  • 2 bardak kaynar su
  • 6 adet çay poşeti
  • 3/4 su bardağı beyaz şeker
  • 6 su bardağı soğuk su

Hazırlanışı: Bir sürahinin içine 2 bardak kaynar su, karbonat tozu ve çay poşetlerini ekleyin. Karbonat tozu eriyene kadar karıştırın. Şekeri de ekleyip yine aynı şekilde eriyene kadar karıştırın. 15 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Daha sonra soğuk suyu ekleyip buzdolabına kaldırın ve sonrasında soğuk servis edin. 10 

Karbonat çayının zararları

Karbonat tozu çayını içmek çeşitli faydalara sahip olsa da herkes için en iyi seçenek değildir. Tamamen sağlıklı insanların bile uzun zaman boyunca günlük olarak karbonat çayı tüketmesi doğru değildir. Çok fazla tüketimi vücut için zararlıdır. Doğru koşullar altına alınmadığı takdirde karbonat çayı tüketmek bir sürü hasara neden olabilmektedir.

  • Hipertansiyon veya yüksek kan basıncından muzdaripseniz, karbonat çayı içmekten kaçınmalısınız. Doktorunuzun tüketimi için size özel miktarlar belirlemesi gerekmektedir. Bu nedenle, kan basıncı düzenini sağlamak için bundan kaçınmalısınız.
  • Ödem veya karaciğer hastalığı olan hastalarda, karbonat tozu çayı içmek kötü bir fikir olabilmektedir. Karbonat çayı tüketimi elektrolit dengesini sadece kötü bir duruma getirecektir.
  • Hamile ya da emziren kadınların doktor tavsiyesi olmadan karbonat çayı tüketmesi önerilmemektedir.
  • Reçeteli ilaçlar bireyler söz konusu olduğunda, doktora danışmanız çok önemlidir. Karbonat çayı bazı ilaçlarla etkileşime girebilmektedir.
  • 5 yaşından küçük çocukların karbonat çayı tüketmesi tavsiye edilmemektedir. Mide sorunları için küçük ve güvenli dozlarda karbonatın su ile tüketimi en doğrusu olacaktır.
  • Yarışmaya katılan sporcular öncesinde karbonat çayı tüketmediğinden emin olmalıdırlar. Bazı spor müsabakalarında performans arttırıcı olarak yasaklanmıştır.
  • Yemek yedikten hemen sonra karbonat çayı içmemelisiniz. Tok karna içilen karbonat çayı yarardan çok zarara neden olabilir. Eğer tüketmek istiyorsanız biraz sindirim için beklemelisiniz. 11 

Tavsiyeler

  • Karbonat tozuyla kabarma tozu aynı şey değildir; bu nedenle karıştırılmamalıdır.
  • 60 yaş altı kişilerin 24 saat içinde 6 bardaktan fazla karbonat suyu, çayı tüketmesi önerilmemektedir. 60 yaş üstünde miktar yarıya inmelidir.
  • Karbonat çayını 2 haftadan daha fazla tüketmek tavsiye edilmemektedir.
  • Alüminyum içermeyen karbonat tozu tercih etmeye çalışmalısınız.
  • Karbonat tozu vücudunuzdaki B vitaminlerini, kromu, folatı, vitamin ve mineralleri azaltabilir; bu nedenle dikkatli olmalısınız.
  • Karbonat tozu sodyum diyeti olan kişiler için uygun değildir.
  • Karbonat tozunu her zaman suda tamamen çözüldüğü zaman tüketin.
  • Karbonat çayını boş mide ile tüketmek tavsiye edilmemektedir. Yemeklerden 1-3 saat sonrasında içilmelidir.
  • Eğer içtikten sonra mide bulantısı hissediyorsanız, içmeye devam etmeyin. 12
  • UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
KAYNAKLAR

1-) Davide Spadaro , et al. (2003). Control of Penicillium expansum and Botrytis cinerea on apple combining a biocontrol agent with hot water dipping and acibenzolar-S-methyl, baking soda, or ethanol application https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0925521404000444

2-) J.A. Curry , et al. (2001).  Effect of Dentifrice Containing Fluoride and/or Baking Soda on Enamel Demineralization/ Remineralization: An in situ Study https://www.karger.com/Article/Abstract/47440

3-) Chad A. Grotegut,et al. (2006). Baking Soda Pica: A Case of Hypokalemic Metabolic Alkalosis and Rhabdomyolysis in Pregnancy https://cdn.journals.lww.com/greenjournal/Abstract/2006/02001/Baking_Soda_Pica__A_Case_of_Hypokalemic_Metabolic.20.aspx

4-) D.M. Brunette. (1996). Effects of baking-soda-containing dentifrices on oral malodor. https://europepmc.org/article/med/11524864

5-) Stephen H. Thomas , C. Keith Stone. (1993). Acute toxicity from baking soda ingestion https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0735675794902003

6-) D. Drake. (1997). Antibacterial activity of baking soda. https://europepmc.org/article/med/12017929

7-) CJ Kleber ,et al. (1998). In vitro tooth whitening by a sodium bicarbonate/peroxide dentifrice. https://europepmc.org/article/med/9835828

8-) SL Fischman , etal. (1992). The motivational benefits of a dentifrice containing baking soda and hydrogen peroxide. https://europepmc.org/article/med/1333217

9-) Sebastian G. Ciancio. (2017). Baking soda dentifrices and oral health https://jada.ada.org/article/S0002-8177(17)30822-X/abstract

10-) Lisa Kenyon , et al. (2008). The Benefits of Scientific Modeling https://search.proquest.com/openview/e61aac71d98260a22e9d910a5dc5ecf8/1?pq-origsite=gscholar&cbl=41736

11-) D. Drake. (1997). Antibacterial activity of baking soda. https://europepmc.org/article/med/12017929

12-) Amarpreet Sabharwal, et al. (2017). Baking soda dentifrice and periodontal health: A review of the literature https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002817717308231

Benzer Makaleler

Yorum Yapın