Acil.Net

Sindirim Dostu Kimyon Çayı

#

Yazan, Aleyna Doğan
11.05.2020 14:45 (Güncellendi 03.06.2020 01:08)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Sindirim Dostu Kimyon Çayı

Kimyon çayının faydaları nelerdir?

Latince adı cuminum cyminum olarak bilinen kimyon, apiaceae ailesine aittir. Yoğunlukla Hint Yarımadası’nda kullanılmasıyla beraber bir çeşni ve baharat olarak Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin mutfak uygulamalarında kullanılmaktadır.

 Kimyon birçok hastalık için oldukça faydalı olabilmektedir. Genel sağlık için oldukça destekçi bir baharat olduğu düşünülmektedir. 1 

Kimyon çayı kimyon adı verilen tohumlardan ya da meyvelerden yapılmaktadır. Kimyon eski çağlardan beri tıbbi amaçlar için kullanılan eski bir bitkidir. Bu bitkinin meyveleri çok hoş ve ayırt edici bir kokuya sahiptir. Kimyon çayı güçlü bir idrar söktürücü, tonik ve antiseptiktir. Aynı zamanda birçok amaç için de kullanılmaktadır. 2 

Binlerce yıldır kullanılan kimyon bir çay olarak kullanıldığında tadı bir kenara, oldukça da faydalı bir hal almaktadır. Kimyon çayı vitamin A, C ve vitamin E barındırdığı gibi antioksidanlar ve mineraller açısında da oldukça zengindir. 3 

Kimyon çayının sağlığa faydaları

Sindirim sistemine yardımcı olur: Sindirim sisteminin en çok yaşanan problemlerinden biri gaz ağrıları nedeniyle oluşan rahatsızlıklardır. Gaz ağrıları hafifi olduğu kadar dayanılmaz derecelerde de olabilmektedir. Bu konuda faydalı olduğu için kullanılan çoğu ilaç yan etkilere de neden olabilmektedir. Pek çok insan sindirim problemleri için doğal yöntemler seçmektedir. Kimyon çayı gaz problemlerine iyi geldiği gibi diğer sindirim problemleri için mükemmel bir seçenektir. Bir fincan kimyon çayı ağrı ve rahatsızlığı gidererek tüm sindirim sistemi sağlığına destek olabilmektedir. Kimyon çayı gazı giderdiği gibi aynı zamanda ishal ve bulantının yanı sıra hazımsızlığı hafifletmeye de yardımcı olmaktadır.

Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir: Birçok kişi soğuk algınlık ve boğaz ağrısı ya da bronşit gibi ciddi solunum yolu problemleri için kimyon çayının faydalarına güvenmektedir. Bu faydalı çay soğuk algınlık sorunlarını iyi etmenin yanı sıra belirtileri azaltmakta; diğer yandan ise astım gibi uzun vadeli sorunları iyileştirmek için de yararlı olabilmektedir.  

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Kimyon çayı mükemmel bir sağlık toniği olarak değerlendirilmektedir. Kimyon çayı sadece metabolizmayı artırmakla kalmaz aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonlarını artırarak enfeksiyonlu hastalıklara karşı vücudu korumaktadır. Yapılan araştırmalarda, kimyon çayının artrit ve astım gibi hastalıkların başlangıç aşamasında oldukça etkili olabileceği de ortaya çıkmıştır.

Anemi ve yorgunlukla mücadele eder: Kimyon bitkisinde demir oldukça bol olduğu için sıklıkla anemi hastalığının tedavisinde kullanılmakta ve yararlı olabilmektedir. Bağışıklık fonksiyonunu artıran kimyon çayı aynı zamanda vücut yorgunluğuyla da savaşmaktadır. Kimyon çayının bir başka terapotik avantajı ise idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkili olmasıdır. 4 

Kilo vermeye yardımcı olur: Kimyon çayı demir içeriğine sahiptir hem de baharatlı bir içecektir. Bu ikisi de metabolizmayı hızlandırmak için oldukça etkilidir. Demir diyete eklendiğinde daha fazla kalori yakmaya yardımcı olmaktadır. Bu neden metabolizma için çok önemlidir. Bu nedenle kimyon çayıyla daha fazla kalori yakar ve daha kolay kilo verirsiniz. Ayrıca, kimyondaki antioksidanlar ve fitosteroller kolesterolü ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Tüm bunlar daha kolay kilo vermek için destekçidir.  

Kanseri önler: Kimyondaki aktif bir bileşen olan kuminaldehit varlığı tümör hücrelerinin büyümesini önlemektedir. Ayrıca, kimyon birçok anti-kanserojen maddelerde doludur. Bunlar timol, thymoquinone, thymohydroquinone ve dithymoquinone olarak sıralanmaktadır. Böylece kimyon meme ve kolon kanseri tedavisine yardımcı olabilmektedir.

Kan basıncını dengeler: Kimyon vücutta elektroliti dengelemek için gerekli temel mineral olan potasyum açısından zengin bir kaynaktır. Bu mineral yeni hücre üretimine yardımcı olduğu gibi kan basıncını da düzenlemektedir. Kalp damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olmak için günde bir fincan kimyon çayını aç karnına içmek tavsiye edilmektedir.

Kabızlığa iyi gelir: Kimyon mide bağırsak sistemi enzimlerinin salgılanması için yüksek lif içeriği sağlamaktadır. Ayrıca kimyonun müshil olma özelliği taşıdığına inanılmaktadır. Bu nedenle kabızlık gibi ciddi sağlık sorunlarını iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Yani yudumladığınız kimyon çayı ya da kavrulmuş kimyon tozu bal ile tüketilince kabızlık problemi için etkili olabilmektedir.

El ve ayaklardaki yanma hissine iyi gelir: Kimyon çayı içmek el (avuç içi) ve ayak tabanlarındaki yanma hissini rahatlatmaktadır. Dört litre kaynar suyun içine eklediğiniz bir kaşık kimyon tohumu birkaç saat dinlendikten sonra günde bir kez içilmesiyle bu tür rahatsızlıklara yardımcı edebilmektedir.

Adet düzensizliğe iyi gelir: Herhangi bir biçimde kimyonu düzenli tüketmek adet döngüsündeki dengesizlikleri düzene sokmak için oldukça faydalı olabilmektedir. Kimyonun bu faydası yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. 5 

Kan şekeri düzeylerine etki eder: Kimyon çayı kan şekeri seviyelerini stabilize etmek için yardımcı olabilmektedir. Bu çay tip 2 diyabetli kişilerde glisemik kontrolünü iyileştirmek için etkili bir yana sahiptir. Ancak, şeker hastaları kimyon çayını içtikten sonra dikkatli olmalı ve kan şekerlerindeki değişimleri mutlaka kontrol etmelidirler.

İdrar söktürür: Kimyon çayı mide bulantısı, gaz, hazımsızlık, bağırsak spazmları, asitlik, mide ekşimesi ve sıvı retansiyonu gibi durumlar için rahatlama sağladığı gibi idrar söktürücü olma özelliği de taşımaktadır. Kimyon çayı idrar akışını artırmaya yardımcı olur; böylece oluşan şişkinliği de rahatlatır.

Vücudu temizler: Kimyon çayı detoksifikasyon yeteneğine sahiptir. Bu nedenle böbrek ve mesane için bitkisel bir temizleyici görevi görmektedir. Bu çayın etkisini artırmak için bir çay kaşığı limon suyu eklediğinizde kanı arındırmak ve akne, egzama gibi problemleri önlemek için etkili olabilmektedir.  


Kimyon çayı tarifi

Kimyon çayının hazırlanışı

Malzemeler:

  • 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
  • 250 ml içme suyu

Hazırlanışı:

  • Bir kaba 1 çay kaşığı olan kimyon tohumlarını alın.
  • Yaklaşık 5 saniye kadar kısık ateşte biraz ısıtın.
  • Sonrasında içme suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra yaklaşık 5 dakika boyunca kabağı kapalı bir şekilde demleye bırakın.
  • Çayı süzdükten sonra henüz sıcakken tadını çıkarın.
  • Zevkinize göre dilerseniz bal ya da bir tutam tuz ekleyebilirsiniz. 6

Rezene ve kişnişli kimyon çayı tarifi

Bu bitkisel çayın bazı faydaları şöyle sıralanmıştır:

Bu çay tarifinde kullanılan baharatlar sindirim sistemiyle ilişkili gazı gidermeye yardımcı olmaktadır.

Yapılan ön çalışmalarla beraber bu çay tarifi kilo vermeye yardımcı olabilmektedir.

Malzemeler:

  • ½ tatlı kaşığı dolusu kuru rezene tohumu
  • ½ tatlı kaşığı dolusu kuru kişniş tohumu
  • ¼ ya da ½ tatlı kaşığı dolusu kuru kimyon tohumu
  • 3 bardak su

Hazırlanışı:

  • Lezzetini artırmak için tohumları ateşte 5-8 dakika kadar döndürün. Bu isteğe bağlıdır fakat lezzete oldukça katkısı vardır.
  • Bu tohumları sonrasında bir değirmende ya da havanda dövün.
  • Küçük bir tencerede su ve toz karışımını bir taşım kaynatın. 5 dakika kadar pişirin ve sonrasında ateşten alın. Dilerseniz tarçın ya da zencefil ekleyebilirsiniz.
  • Bal eklemek isterseniz birazcık soğumasını bekleyin.
  • Sonrasında bir süzgeç yardımıyla çayınızı süzün ve servis edin.  

Zerdeçallı kimyon çayı tarifi

Malzemeler:

  • 1/4 çay kaşığı kimyon
  • 1/4 çay kaşığı zerdeçal

Hazırlanışı: En iyi sonuçlar için, baharatları bir değirmen ya da tokmak yardımıyla ezin ve çay bardağına yerleştirin. Sıcak suyun yarısını üzerine ekledikten sonra 30 dakika boyunca demlemeye bırakın. Suyun geri kalanını ekleyin ve oda sıcaklığına geldiğinde ya da soğuduğunda tüketin. 7 

Kimyon çayının zararları

Kimyon çayının bilinen önemli bir yan etkisi bildirilmemiştir. Bununla birlikte, oluşabilecek potansiyel sağlık problemleri için henüz başındayken tüketiminin bırakılması önerilmektedir.  

Dikkat edilmesi gerekilen bazı durumlar şöyle sıralanmıştır:

Hamilelik ve emzirme döneminde tüketimi: Kimyonun hamilelik ve emzirme döneminde rapor edilen bir yan etkisi henüz yoktur. Fakat güvenli tarafta kalmak istiyorsanız kimyon tüketiminden kaçınmakta fayda vardır.

Cerrahi durumlar: Kimyon kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, bazı uzmanlar cerrahi müdahale ve sonrasında kimyon tüketimini önermemektedir. Belirlenen cerrahi müdahale zamanından yaklaşık 2 hafta önce kimyon tüketimi bırakmakta fayda vardır. 8 

Tavsiyeler

Günde 1 bardak içilen kimyon çayı sağlığa oldukça faydalıdır.

Hindistan’da kimyon çayını soğuk içmek bitkisel tedavi yöntemlerinden biridir.

Kimyon çayının genelde uyumadan önce içilmesi tavsiye edilmektedir.

Yorgun bir günün ardından içeceğiniz kimyon çayı zihinsel ve bedensel yorgunluğu azaltmaktadır.


 UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1-)Latif Gachkar (2007) Chemical and biological characteristics of cuminum cyminumhttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606005061

2-)Nicola S Iacobellis (2005) Antibacterial activity of cuminum cyminum https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0487351

3-)Surya Dhandapani (2002) Hypolipidemic effect of cuminum cyminum on alloxan induced diabetic ratshttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661802001317

4-)R K Johri (2011) Cuminum Cyminum and carum carvi https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210012/

5-)Rong Li (2004) Chemical composition oft he essential oil of cuminum cyminum l from chinahttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ffj.1302

6-)Ali Esmail Al Snafi (2015) the pharmacological activities of cuminum cyminum https://www.researchgate.net/profile/Ali_Al-Snafi/publication/313742829_The_pharmacological_activities_of_Cuminum_cyminum_-A_review/links/58a46696a6fdcc0e0755de90/The-pharmacological-activities-of-Cuminum-cyminum-A-review.pdf

7-)Mohammed H Eikani (1999) Supercritical carbon dioxide extraction of cumin seedshttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1099-1026(199901/02)14:1%3C29::AID-FFJ765%3E3.0.CO;2-G

8-)Issac Abraham Sybiya Vasantha Packiavathy (2012) Antibiofilm and quorum sensing ingibitory potential of cuminum cyminum https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996911005989

Benzer Makaleler

Yorum Yapın