Acil.Net

Vitamin Deposu Yeşil Biber

#

Yazan, Havva Solhan
12.05.2020 23:14 (Güncellendi 02.06.2020 03:14)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Vitamin Deposu Yeşil Biber

Yeşil Biberin Faydaları Nelerdir?

 Yeşil biber C vitamini açısından iyi bir kaynaktır. Buna ek olarak, aynı zamanda güçlü bir vitamin A, vitamin B6, folik asit, vitamin E, vitamin K, potasyum, manganez, vitamin B2, vitamin B3 ve vitamin B1 sağlayıcısıdır. Yeşil biberin sahip olduğu güçlü tıbbi faydaları içerdiği antioksidanlar, vitaminler, minerallerle ilişkilidir. Bu nedenle, hem anti inflamatuar hem de kanser karşıtı olarak çalışmaktadır. 1 

 Yeşil biberin sağlığa olan faydaları

Güçlü bir antioksidandır: Yeşil biber güçlü bir antioksidandır. Bu nedenle, yeşil biber dünyanın en sağlıklı gıdalarından biri olarak kabul edilmektedir. Çinko, α-karoten, kriptoksantin, E vitamini, manganez, C vitamini, magnezyum gibi antioksidanlar ile doludur. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerin hasarına karşı savaşmaktadır. Bu yüzden de, metabolizmanın sorunsuz bir şekilde çalışması için antioksidanlar son derece gerekli bir hale gelmektedir. Vücutta serbest radikallerin artması otoimmün hastalıklar, yaşlanma, katarakt, romatizmal artrit ile bağlantılıdır.

Kalbi sağlığını korur: Yeşil biber antioksidanlar ile yüklü olduğu için kanser ve kalp sorunlarının oluşma riskini azaltmaktadır. Özellikle, kanser ve kalp hastalıklarını engelleyen antioksidan olan beta karoten açısından yeşil biber oldukça zengindir. Maryland Üniversitesi araştırmalarına göre, düzenli olarak beta karoten içeren sebzeleri tüketmek kalp hastalığı ve kanser oluşumunu büyük ölçüde önlemeye yardımcı olmaktadır.

Kanserle mücadele eder: Hem antioksidan hem de anti inflamatuar açısından zengin bir sebze olan yeşil biber, kanserle mücadele etme özelliğine sahiptir. Kronik aşırı iltihaplanma ve kronik istenmeyen oksidatif strese maruz kalmak kanserin oluşma riskini artırmaktadır. Fakat yeşil biber bu olasılıkları düşürmektedir. Biber gibi besin değerleri yüksek sebzeleri tüketmek kronik oksidatif stresi azaltmaktadır. Günlük besin programına eklenen yeşil biber, kanserle mücadele etmek için yardımcı olacaktır. 2 

Metabolizmayı hızlandırır: Besin değerleri yüksek olmasına rağmen kalorisi düşük olan yeşil biber, kilo vermek için oldukça faydalıdır. Biber tüketimi, trigliserid seviyelerini düşürürken metabolizmayı artırır. Hem kalori yakmaya yardımcı olurken hem de kolesterol düzeylerini dengede tutar. Bu nedenle, diyet programı için yeşil biber benzersiz bir sebze olarak kabul edilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Yeşil biber C vitamini bakımından oldukça zengindir, böylece enfeksiyonlarla mücadele etmek için beyaz hücreleri uyarmaktadır. Bu durum bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır. Biberde bulunan C vitamini ve flavonoidler akciğer enfeksiyonları, astım, amfizem ve hırıltılı solunum problemlerini önlemeye yardımcı olmaktadır. 3 

Cilt sağlığına iyi gelir: Eğer kronik tıbbi duruma bağlı cilt sorunları veya iltihabı varsa, yeşil biberde bulunan flavonoidler belirtileri hafifletmeye yardımcı olmaktadır. 100 gramlık biberde 2 miligram kuercetin bulunmaktadır. Bunlar ise güçlü antioksidan ve flavonoidler içermektedir. Kuercetin maddesinin dermatit ve fotosensitif tedavisi için geleneksel ilaçlardan daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. 4 

Astıma iyi gelir: Yeşil biber astım hastaları için faydalıdır. Sahip olduğu besin değerleri nedeniyle, yeşil biber solunuma destek olmaktadır. Oksijenin kolayca geçmesini sağlamakta ve solunum yollarında rahatlatıcı bir etki oluşturmaktadır. Bu şekilde kolayca nefes almak mümkün olmaktadır. Diğer yandan, biberin içerdiği fitobesinler de genel sağlık için iyidir.

Sindirim sistemine yardımcı olur: Sindirim sisteminin ve kolonun sağlıklı olarak çalıştığından emin olmak için günlük olarak yeterli lif aldığınızdan emin olmalısınız. Yeşil biber ise lif açısından mükemmel bir kaynaktır. Bu nedenle, kolon sağlığını korumak için yardımcı olmaktadır. Yani sağlıklı bir besin programı için yeşil biber tüketimi önemlidir. Vücuttaki toksit elementlerin ve mikropların zararlı eylemlerine karşı kolonu korumaktadır.

Sinir sistemi için faydalıdır: Bildiğiniz gibi, yeşil biber B6 Vitamini açısından zengindir. Bu vitamin vücut tarafından ihtiyaç duyulan temel besinlerden biridir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve sinir sistemini dengede tutar. Aynı zamanda, vücudun çeşitli işlevlerini düzenlemek için son derece gereklidir. 5 

Göz sağlığını destekler: Yeşil biberdeki A vitamini, özellikle gece körlüğünü önlemede etkili olduğundan gözler için faydalıdır. Dahası, yeşil biber lutein gibi karotenoidler açısından zengin olduğundan makula dejenerasyonunu önlemek ve vizyonu geliştirmek için oldukça iyi bir kaynaktır. Ayrıca, vitamin C ve beta karotenler de vizyonu destekleyerek katarakt oluşumunu önlemektedir.

Enfeksiyonlarla mücadele eder: Yeşil biber güçlü bir antibakteriyel ve antifungal olma özelliği taşımaktadır. Bu özellikleri nedeniyle yeşil biber, herpes ve ayak mantarı gibi enfeksiyonlarla mücadele edebilmektedir.

Ağrıları hafifletir: Yeşil biber, romatoid artrit, osteoartrit, kemik bozuklukları ile ilişkili olan şişlik ve ağrıyı gidermek için son derece uygun bir anti-enflamatuar olarak bilinmektedir.

PMS belirtilerini hafifletir: Yeşil biberin sahip olduğu magnezyum ve B6 vitamini kombinasyonu ile özellikle adet öncesi belirtileri (PMS) hafifletmeye yardımcı olmaktadır.

Saç sağlını destekler: Yeşil biber, saçlar için son derece faydalı olan silikon ile yüklüdür. Silikon ile birlikte C vitamini de içeren yeşil biber, hasarlı saçları tamir etmek için etkilidir. C vitamini saç köklerindeki demiri ve oksijen asimilasyonunu artırır. Aynı zamanda DHT’nin olumsuz etkilerinden saçı korur. Bu vitamin ayrıca saç tellerinin esnekliğine destek olurken kırılmaları da önler. Saçları yıkamadan yaklaşık 15 dakika önce kafa derisini üzerine uygulanan haşlanmış yeşil biber saç sağlığını geliştirmeye yardımcı olur.

Diş sağlığını destekler: Yeşil biber, dişleri daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlayan kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır. Bu durum, ağız sağlığının komple korunması için oldukça faydalı olarak kabul edilmektedir.

Hamileler için faydalıdır: Folasin folik asit aynı zamanda B9 vitamini olarak da bilinmektedir. Bu bileşik vücudumuzdaki çeşitli fonksiyonlara hizmet vermektedir. Fakat en önemli işlevi gebelik sırasında fetüsün sağlığını geliştirmektedir. 6 


Pul Biberin Sağlığa Faydaları

Kırmızı pul biber sağlığa olan faydalarıyla bilinmektedir. Kurutulmuş ve iri iri kıyılmış olan bu baharat hem faydalarıyla hem de lezzetiyle oldukça etkilidir.

  • Yemeklere pul biber ekleyerek soğuk algınlığı ve grip sezonunda sırasında yaşanan tıkanıklığı temizlemeye yardımcı olur. Pul biberin sahip olduğu ısıtma yeteneği mukusun giderilmesi için çalışmaktadır.
  • Sahip olduğu ısı yeteneği mucizeler yaratmaktadır. Yapılan bazı çalışmalarda, kırmızı pul biberin metabolizmayı hızlandırdığı ve kilo vermeye yardımcı olduğu görülmüştür.
  • Bazı araştırmalar, kırmızı pul biberin erkeklerde prostat kanserinin yayılmasını önlemeye yardımcı olduğu görülmüştür. Sağlıklı hücreleri koruyarak, kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatmaktadır.
  • Pul biber bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Tüm biber ailesi gibi A vitamini açısından zengin olan pul biber bağışıklık sistemini sağlıklı tutmak için faydalı bir besindir.
  • Kırmızı pul biber mide bakterilerini öldürmeye yardımcı olmaktadır. Mide astarının korunmasını sağlayarak mide ülserinden uzak tutmaktadır.
  • Kırmızı pul biber diyabete iyi gelmektedir. Kandaki insülin düzeylerinin azaltılmasına destek olmaktadır. 7 


Acı Biberin Sağlığa Faydaları

  • Sahip olduğu kimyasal bileşikler nedeniyle, acı biber birçok hastalığın önlenmesini sağlamakta ve genel sağlığı korumaktadır.
  • Acı biberler alkaloid bileşik olan kapsaisin sayesinde güçlü ve keskin bir baharat halini almaktadır. Yapılan çalışmalarda acı biberin antibakteriyel, anti kanserojen, analjezik ve anti diyabetik özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, obez bireylerde LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü de bulunmuştur.
  • Acı biber C vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Suda çözünen güçlü bir antioksidan olma özelliği de taşımaktadır. İnsan vücudunun içinde kolajen sentezi için gereklidir. Kolajen ise kan damarları, deri, organlar, kemikler ve bütünlüğünü korumak için gerekli olan ana yapısal proteinlerden biridir. C vitamini açısından zengin olan gıdaların tüketimi vücudun direncini güçlendirmekte ve serbest radikallere karşı mücadele etmesini sağlamaktadır.
  • Acı biber aynı zamanda vitamin A, ß-karoten, a-karoten, lutein, zea-Xanthin ve kriptoksantin gibi flavonoidler açısından da oldukça zengindir. Bu antioksidan maddeler vücudu stres ve hastalık koşullarına karşı korumaktadır.
  • Acı biber potasyum, manganez, demir ve magnezyum gibi mineralleri taşımaktadır. Potasyum kalp hızı ve kan basıncı kontrol yardımcı olur, aynı zamanda hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşenidir. Manganez ise antioksidan enzimdir, süperoksit dismutaz için bir ko-faktör olarak vücut tarafından kullanılır.
  • Acı biber aynı zamanda niasin, riboflavin ve tiamin gibi B grup vitaminler açısından zengindir. Bu vitaminler vücutta üretilmeyip dışarıdan geldiği için son derece değerlidir. 8 


Süs Biberinin Sağlığa Faydaları

  • Süs biberi bağırsak gazı, mide ağrısı, ishal ve mide krampları dâhil olmak üzere sindirimdeki çeşitli problemler için kullanılır.
  • Ayrıca, kan dolaşım yetersizliği, aşırı kan pıhtılaşması ve yüksek kolesterol gibi kalp hastalıklarına neden olan olumsuz koşulları engellemektedir.
  • Diş ağrısı, deniz tutması, alkolizm, sıtma ve ateş gibi durumlarda ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.
  • Bazı insanlar tarafından süs biberi; zona, osteoartrit, romatoid artrit ve fibromiyalji gibi hastalıklarda yaşanan ağrıları azaltmak için kullanılmaktadır.
  • Süs biberi ayrıca diyabet, HIV ve sırt ağrısı ile ilişkili olan sinir ağrısı türlerini hafifletmeye yardımcı olur.
  • Süs biberi bunlarla beraber kas spazmlarını rahatlatmada, larenjit için gargara olarak kullanılmada, başparmak emme rahatsızlığını engellemede ve tırnak yemeyi engellemede etkilidir.
  • Bazı insanlar saman nezlesi, migren baş ağrısı, küme baş ağrısı ve sinüs enfeksiyonları (sinüzit) tedavisinde süs biberine başvurmaktadır. 9 

Biberin zararları

Cilde uygulanan biber özleri, kremler ve losyonlar pek çok sağlıklı yetişkin için güvenli olarak kabul edilmektedir. Kırmızı biber aktif bir kimyasal olan kapsaisin içermektedir ve FDA tarafından reçetesiz satılması onaylanmıştır.

Yan etkileri deride tahriş, yanma ve kaşıntı olarak gözlemlenebilmektedir. Biber türleri ayrıca gözler, burun ve boğaz için son derece rahatsız edici olabilir. Hassas ciltlerde ve göz çevresinde biber kullanılmamalıdır.

Biber özleri kısa vadeli, ağız yoluyla ve genellikle gıda miktarlarında alındığında çoğu yetişkin için güvenlidir. Yan etkileri ise midede tahriş, terleme, kızarma ve burun akıntısı olarak sıralanmaktadır. Büyük miktarlarda, uzun süreli, ağız yoluyla alınan biber özleri ise güvenli değildir. Nadir durumlarda, bu karaciğer veya böbrek tahribatı gibi daha ciddi yan etkilere neden olabilir.

Hamilelik ve emzirme: Biber hamilelik sırasında fazla miktarda ağız yoluyla tüketilen biberin tamamen zararsız olduğuyla ilgili yeterli bilgi yoktur. Emzirme döneminde cilde biberi uygulamak güvenli değildir. Ağız yoluyla alındığında biber, bebeğe etki edebileceğinden tavsiye edilmemektedir.

Çocuklar: 2 yaşın altındaki çocuklarda cilde biberin uygulanması güvenli değildir. Yine aynı şekilde ağız yoluyla biberin tüketilmesiyle ilgili de yeterli bilgi olmadığı için tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

Hasarlı cilt: Tahriş olan cilt üzerine kesinlikle biberi uygulamayın.

Cerrahi: Kırmızı biber ameliyat sırasında kanamayı artırabilmektedir. Zamanlanmış ameliyat tarihinden en 2 hafta önce biber tüketiminin durdurulması gerekir. 10 

Tavsiyeler

Taze çiğ biber mutfaklarda sebze olarak kullanılmaktadır. Salatalarda çiğ veya pişmiş olarak servis edilebilmektedir.

Güney Asya’nın birçok yerinde, biberler domates, sarımsak, soğan, hardal tohumu, kimyon, havuç, patlıcan, yeşil fasulye ve diğer baharatlar ile birlikte sotelenerek hazırlanmaktadır. 11 

 UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-) Tom H. Nielsen , et al. (1991). Carbohydrate metabolism during fruit development in sweet pepper (Capsicum annuum) plants https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1399-3054.1991.tb00099.x

2-) T. Sun , et al. (2007). Antioxidant Activities of Different Colored Sweet Bell Peppers (Capsicum annuum L.) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1750-3841.2006.00245.x

3-) N. Deepa, et al. (2005). Antioxidant constituents in some sweet pepper (Capsicum annuum L.) genotypes during maturity https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643805002264

4-) G. Oboh , et al. (2005). Hot pepper (Capsicum annuum, Tepin and Capsicum chinese, Habanero) prevents Fe2+-induced lipid peroxidation in brain – in vitro https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606003931

5-) Masato Tsuro , et al. (2006). An SSR-based linkage map of Capsicum annuum https://link.springer.com/article/10.1007/s11032-006-9024-3

6-) Chen Shifriss. (1997). Male sterility in pepper (Capsicum annuum L.) https://link.springer.com/article/10.1023/A:1002947907046

7-) Alicia Marin , et al. (2004). Characterization and Quantitation of Antioxidant Constituents of Sweet Pepper (Capsicum annuum L.) https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0497915

8-) Irena Perucka , Malgorzata Materska. (2005). Antioxidant Activity of the Main Phenolic Compounds Isolated from Hot Pepper Fruit (Capsicum annuum L.) https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf035331k

9-) Y. Lee , et al. (1995). Flavonoids and Antioxidant Activity of Fresh Pepper (Capsicum annuum) Cultivars https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.1995.tb09806.x

10-) Shikuo Li , et al . (2007). Green synthesis of silver nanoparticles using Capsicum annuum L. extract https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2007/gc/b615357g/unauth#!divAbstract

11-) Masato Tsuro , et al. (2006). An SSR-based linkage map of Capsicum annuum https://link.springer.com/article/10.1007/s11032-006-9024-3

Benzer Makaleler

Yorum Yapın