Protat Hastalığınız Varsa Acı Çehre Tam Size Göre
Protat Hastalığınız Varsa Acı Çehre Tam Size Göre
Acı çehrenin faydaları nelerdir?
Akdiken olarak bilinen acı çehre bitkisi yaprak döken orta boylu bir ağaçtır. İnce dalları ve kırmızımsı kahverengi kabuğu olan bu bitki 1 metre boya kadar büyümektedir. Bitkinin eliptik ve sarı, yeşil renklerdeki uçları pürüzlü kümeler halinde yaprakları vardır. Mayıs ve Haziran aylarında beyaz renkte çiçekleri açmaktadır. Eylül ayında ise siyah renkte dut benzeri meyveleri yetişmektedir.
Kızılderililer tarafından kutsal kabuk olarak da adlandırılan bu bitkinin ilkbahar ve yaz aylarında ağacından kabukları şerit halinde kesilmektedir. Bu kabuklar kurutulup çay yapılarak kabızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. 1
Acı çehrenin sağlığa faydaları
Müshil özelliğine sahiptir: Acı çehre çayı sıklıkla müshil etkisi nedeniyle tabiattan gelen basit bir çözüm olarak kullanılmasıyla bilinmektedir. Sahip olduğu laksatif yani müshil özelliği bağırsakların daha hızlı hareket etmesine oldukça yardımcı olmaktadır.
Karaciğer sağlığına destek olur: Sıklıkla tükettiğimiz önemsiz ve besin değeri olmayan besinlerin ardından tüketeceğiniz acı çehre çayı oldukça akıllıca bir karar olacaktır. Böylece bu çay, özellikle genişlemiş karaciğer durumunun oluşmasını ve diğer karaciğerde oluşabilecek komplikasyonların engellenmesine destek olabilmektedir.
Uykusuzluğa iyi gelir: Eğer herhangi bir uyku probleminiz varsa acı çehre ile yapılan oldukça bitkisel olan bu çayı deneyebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre, acı çehre çayı sinirleri yatıştırmakta ve iyi bir uykunun sağlanması için yardımcı olmaktadır. Sonuç olarak, uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız, alıç çayı fayda sağlayabilmektedir.
Kilo vermeye yardımcı olur: Fazla olan kiloları vermek genelde herkesin hayalidir. Acı çehre çayının birkaç kullanımı bile kilo vermeye yardımcı olabilmektedir. Mükemmel vücut ağırlığınızı sağlamak için günlük olarak diyet programınıza acı çehre çayını ekleyebilirsiniz. 2
Kabızlığa iyi gelir: Acı çehre bitkisi tüm sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Bu bitkisel çay kolonu temizlemekte ve parazit sorununu çözmektedir. Kabızlığı tedavi etmek için doğal ve en etkili yöntemlerden biridir. Kabızlık nedeniyle ufak cerrahi müdahale gören hastalarda ya da kabızlık sorunu çeken yaşlı insanlarda genelde bu bitki kullanılmaktadır. Acı çehre çayı bu tür tıbbi durumlar için oldukça iyi bir seçenektir. Bu bitkinin kabuğu aynı zamanda karnı tedavi eder ve bağırsaklarda bir antibiyotik gibi çalışır.
Safra sorunlarını tedavi eder: Acı çehre bitkisi sindirim ve gastrointestinal fonksiyonları geliştirmektedir. Yine de safra taşı oluşumunun sadece ilk aşamalarında müdahale edebilmektedir. İnsanlar safra kesesi taşı tedavisinde genelde bu tıbbi bitkiyi kullanmaktadır. Acı çehre kabuğundan hazırladığınız çayı günde 2-3 kez tüketebilirsiniz. Bu çay safra salgısını artırarak taşı dışarıya başarıyla atabilmektedir.
Kanseri önler: Yapılan araştırma çalışmalarında bu bitkinin kanser hücrelerini durdurmak için sahip olduğu antioksidanlarla çalıştığı bulunmuştur. Bu özelliği ile acı çehre çayı serbest radikallerle savaşır ve kanser oluşumuna neden olan hücreleri ortadan kaldırır. Özellikle acı çehre bitkisinin kabuğuyla yapılan çaylarda ölümcül sonuçlara neden olan kanserden korunmak mümkün olabilmektedir. 3
Yaşlanma belirtilerini azaltır: Acı çehre bitkisi, ciltte yaşla birlikte görülmeye başlanan cilt kırışıklıklarından ve lekelerinden kurtulmak için yardımcı olabilmektedir. Böylece daha genç görünen bir cilde kavuşmak için size destek sağlamaktadır.
Akne problemini tedavi eder: Ergenlik döneminde ve genç kızlarda akne çok yaygın görülen bir cilt problemidir. Bunun için de acı çehre bitkisinden yapılan tentürler kullanılmaktadır. Problemli olan cilde acı çehre ekstrelerinden yapılan soğuk çay ile uygulama yapılarak cilt tedavi edilmektedir.
Cildi nemlendirir: Çeşitli vücut ürünleri acı çehre bitkisinin nemlendirici özelliğinden yararlanılarak hazırlanmaktadır. Acı çehre bitkisinin kabuğu cilde hidrat (su) sağlanmasına yardımcı olmakta ve taze, güzel bir cilt oluşumunu desteklemektedir.
Saç problemlerine yardımcı olur: Acı çehre bitkisinin kabuğu vücudu içten temizlemekte ve cildin pul pul dökülmesini, kepeğin oluşmasını, bit gibi cilt problemlerinin oluşmasını engellemeye yardımcı olmaktadır. Acı çehre bitkisiyle yapılan saç ürünleri birçok saç sorunu için tedavi edici özellik taşımaktadır. Saç dökülmesi problemi varsa kafa derisinin temizlenmesi ve tıkalı saç gözeneklerinin açılması için acı çehre bitkisinin kabuğu takviye destek olarak kullanılabilmektedir. 4
Acı çehre bitkisinin faydaları
Acı çehre bitkisi bitkisel bir müshil olarak geleneksel olarak kullanılmaktadır. Acı çehre bitkisi sahip olduğu aktif bileşenler nedeniyle, kalın bağırsaktaki kasların uyarılması için çalışmaktadır.
Piyasada olan müshil ilaçlarına eklenen acı çehre bitkisi genellikle kronik kabızlık tedavisinde kullanılmaktadır.
Acı çehre bitkisi safra kesesi için safra salgısını artırmaktadır. Bu özelliğinden dolayı safra taşını önlemek için etkili olabilmektedir.
Geleneksel olarak karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirmek için acı çehre bitkisinden faydalanılmaktadır. Bu nedenle, karaciğer büyümesi gibi karaciğer sorunlarını tedavi etmek için kullanılır olmuştur.
Rahatsız olan mideyi yatıştırmak için faydalıdır.
Sindirime teşvik etmek için pankreas, mide, karaciğer salgılarının akışını geliştirir.
Bağırsaklarda doğal bir antibiyotik olarak hareket ettiği düşünülmektedir ve solucanlar gibi gastrointestinal parazitleri ortadan kaldırmak için kullanılır olmuştur.
Hemoroit ve anal çatlaklar ile ilişkili basınç ve ağrıyı rahatlatmak için faydalıdır. 5
Acı çehre çayının faydaları
Acı çehre çayı güçlü, uyarıcı ve müshil özellikleri ile bilinmektedir. Bu bitkisel çayın ana maddeleri sinir sistemi arızaları ve bağırsak rahatsızlıkları durumlarda oldukça etkilidir. Acı çehre çayının çok acı ve dolayısıyla hoş olmayan bir tadı vardır. Çoğu insanın kapsül veya öz olarak tüketmesinin tercih nedeni budur.
Kabızlığı tedavi etmesinin yanında acı çehre çayı, ayrıca bağırsak parazitleri ya da bakteriyel enfeksiyonlar gibi sindirim sistemini kapsayan hastalıkların tedavisinde de etkili olmaktadır. Ancak bu hastalıkların tedavisi için kullanıldığında çok dikkatli olmak gerekir. Acı çehre çayı kesinlikle sabah kahvesinin yerine içilmemelidir. Bu durumda, bir dizi komplikasyona neden olabilmektedir. 6
Acı çehrenin zararları
En fazla 1 hafta süreyle ağız yoluyla alınan acı çehre bitkisi sağlıklı çoğu yetişkin için güvenli olarak kabul edilmektedir. Yan etkileri mide rahatsızlığı ve krampları şeklinde gözlemlenebilir.
Uzun süreli tüketildiğinde ise acı çehre güvenli değildir. 1 ya da 2 haftadan daha fazla bir süre için acı çehre bitkisi kullanmayın. Uzun süreli kullanımı dehidratasyon (vücudun susuz kalması) gibi daha ciddi yan etkilere neden olabilir. Potasyum, sodyum, klorür ve kandaki diğer “elektrolit” seviyelerinin düşmesi sonucu kalp sorunları ve kas güçsüzlüğü gözlemlenebilir.
Hamilelik ve emzirme: Hamilelik sırasında acı çehre tüketiminin tamamen güvenli olduğuyla ilgili yeterli bilgi yoktur. Emzirme döneminde ise ağız yoluyla tüketildiğinde acı çehre güvenli değildir. Anne sütüne geçme ihtimali vardır ve bu durum bebekte ishale neden olabilmektedir.
Çocuklar: Ağız yoluyla tüketildiğinde acı çehre çocuklar için güvenli değildir. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi susuz kalma ve elektrolit kaybı, özellikle potasyumu etkisiz hale getirme ihtimaline sahiptir.
Gastrointestinal bağırsak tıkanıklığı, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, apandisit, mide ülseri veya açıklanamayan mide ağrısı gibi rahatsızlıklar gözlemlendiğinde acı çehre bitkisini kullanmayınız. 7
Tavsiyeler
Herhangi bir bağırsak hareketliği için acı çehrenin 6-8 saat arayla alınması tavsiye edilen dozu oluşturmaktadır.
En doğrusu her zaman önce düşük dozlarla başlamaktır. Çünkü laksatif özellikli bitkilerin sonuçları kişiden kişiye göre değişebilmektedir.
Tüm müshil etkili bitkilerde olduğu gibi kesinlikle beraberinde bol su içildiğinden emin olunmalıdır. 8
Acı çehre bitkisi sıvı özler, kapsüller ve tabletler halinde tüketilmektedir. Birçok formu piyasada mevcuttur. Acı tadına rağmen acı çehre bitkisinin kabuklarıyla hazırlanan çay, kabızlık problemini çözmek için kullanılmaktadır. Bu tadı gidermek için çaya şeker veya bal ekleyebilirsiniz. Acı çehre çayını 3-4 çay kaşığı kurutulmuş bitki kabuklarının tozlarıyla ve kaynar suyla hazırlayabilirsiniz. Bu çayı günde 2 kez tüketebilirsiniz. Tentür halinde tüketmek istiyorsanız etkili dozaj günlük olarak yaklaşık 20-30 damla olarak belirtilmektedir. 9
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1-)Martin Schürmann.(2006).The Compassionate Brain: Humans Detect Intensity of Pain from Another's Face
https://academic.oup.com/cercor/article/17/1/230/286081
2-)Hugo Adriaensen.(1998).Behavioral assessment of facial pain in rats: face grooming patterns after painful and non-painful sensory disturbances in the territory of the rat's infraorbital nerve
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304395998000396
3-)Kahn M.D.(1962).Anatomic Pathways Related to Pain in Face and Neck
https://thejns.org/view/journals/j-neurosurg/19/2/article-p116.xml
4-)H. Miller.(1968).Pain in the face.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1991759/
5-)G. F. Rowbotham.(1938).Treatment Of Pain In The Face By Intramedullary Tractotomy
https://www.jstor.org/stable/20301481?seq=1
6-)Pia HAndersenc.(2015).An equine pain face
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1467298716301325
7-)Aurelio A.Alonso.(2006).Case Series of Four Different Headache Types Presenting as Tooth Pain
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0099239906002007
8-)Ahmed Bilal Ashraf.(2009).The painful face – Pain expression recognition using active appearance models
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0262885609000985
9-)N.S. Jones.(2008).Does stimulation of nasal mucosa cause referred pain to the face?
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2273.2001.00498.x
Yorum Yapın