Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir? Nedenleri Nelerdir?
Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir? Nedenleri Nelerdir?
Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?
Dişeti çekilmesinde, dişetindeki dokular dişin altına çekilerek kök yüzeylerini açığa çıkarır ve dişlerin olması gerekenden daha uzun görünmesini sağlar. Normal, sağlıklı dişeti dokusu, dişlerin arasına sivri bir taç şeklindedir ve dişler boyunca tarak şeklinde görünmelidir. Diş etleri kaybolursa, dış faktörlere maruz kalmaması gereken dişin tabakası ortaya çıkar ve hassasiyet, lekelenme ya da diş çürümesine maruz kalabilir. Dişin bu kısmı dentin olarak bilinir ve daha sarı renktedir. Dentin tamamen diş eti örtüsüyle kaplı olduğu durumlarda tipik olarak sadece dişin beyaz minesi tacı bulunur.1
Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri
- Dişeti çekilmesinin ana nedeni periodontal hastalık veya diş eti hastalığının başlangıcıdır. Bakteriyel diş eti enfeksiyonları dişeti dokusunu ve dişlerinizi doğru yerde tutan destekleyici kemiği yok eder.
- Genetik olarak olan yatkınlığın dişeti çekilmesiyle bağlantılı bir araştırma yapılmıştır. Dişeti hastalığından muzdarip olanların dişeti çekilmelerinden yüzde 30’unun bu durumu önlemeyi zorlaştıran bir yatkınlığa sahip olduğunu keşfetmiştir.
- Dişleri çok agresif bir şekilde fırçalamak, er ya da geç diş eti çekilmesine neden olur. Dişlerin minesinde hasara ve aşınmaya neden olabilir.
- Zayıf diş sağlığı bakımı, fırçalama ve diş ipi yokluğu, dişlerinizde ve dişler arasında hasar gören diş taşı oluşmasına ve dişetlerinin erimesine ve dişeti çekilmesine neden olur.
- Özellikle kadınlarda hormonal değişiklikler daha dişeti çekilmelerine neden olabilir.
- Tütün kullanımı, diş yüzeylerindeki plak oluşumunda daha büyük bir risk yaratabilir ve bu da çıkarılamayacak kadar zor olup erken ortaya çıkmış dişeti çekilmesine neden olabilir.
- Dişlerinizi sıkarsanız veya dişlerinize istenmeyen bir baskı uygularsanız, bu durum dişeti çekilmesine neden olabilir.
- Dişlerin eşit şekilde bir araya gelmesini engelleyen, eğik veya yanlış hizalanmış dişler, ısırma, dişlerin üzerine istenmeyen kuvvetle birleştiğinde, dişeti çekilmesine neden olabilir.
Dil veya dudak delmenin veya mücevherin deliğe yerleştirilmesinin aktivitesi sonunda dişlerin aşınması gözlemlenebilir. Bu durum dişeti çekilmesine sebebiyet verebilir.2
Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri
Dişeti çekilmesinin belirtileri şunları içerir:
- Fırça veya diş ipi kullanımından sonra dişetlerinde kanama
- Kırmızı, şişkin dişetleri
- Ağız kokusu
- Dişetlerinde ağrı
- Görsel olarak küçülen dişetleri
- Tehlikelere maruz kalan diş kökleri
- Gevşek dişler 3
Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi
Hafif dişeti resüsitasyon (çekilme) vakalarının çoğunun tedaviye ihtiyacı yoktur. Diş hekimleri, önleme konusunda tavsiyelerde bulunabilir ve dişetlerini izlemeyi teklif edebilir. İnsanlara nazik fakat etkili bir şekilde nasıl fırça yapacağını öğretmek iyi bir erken müdahaledir.
Tedaviye ihtiyaç duyan kişiler için birkaç seçenek mevcuttur:
Hassasiyet giderici maddeler, vernikler ve dentin bağlayıcı maddeler: Bunlar açık diş kökünde gelişebilecek herhangi duyarlılığı azaltmayı amaçlamaktadır. Sinir semptomlarını tedavi eder ve hassas dişlerin fırçalanmasına, normal ağız hijyeninin devam ettirilmesin yardımcı olur.
Kompozit restorasyon: Renkli diş kompozit reçineleri kök yüzeyini örtmek için kullanılır.
Pembe porselen veya kompozit: Bu diş etleriyle aynı pembe renkte yapılmaktadır.
Akrilik veya silikondan çıkarılabilir dişeti kaplamaları hazırlanabilir.
Ortodonti: Diş pozisyonunu düzeltmek için tasarlanmış tedaviler dişeti sistemini düzeltebilir.
Cerrahi: Doku ağızdaki başka bir yerden aşılanır ve dişeti çekilmesi üstünde iyileşir. 4
Dişeti çekilmesi için tedavi yöntemleri
Yeşil çay: Yeşil çay, antioksidan bakımından zengindir, birçok hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde kullanılır. Yeşil çay, diş etlerinin dişlerde yarattığı hasarı azaltır. Ayrıca, iltihaplı dişetlerinin giderilmesine yardımcı olur ve periodontal problemlere neden olabilecek bakteriyi öldürür. Sağlıklı dişler ve diş etleri için her sabah bir fincan yeşil çay içebilirsiniz.
Susam yağı: Diş etlerinin iyileştirilmesine ilişkin bir diğer cevap da susam yağıdır. Bu uçucu yağ dişetlerinde çekilmeye neden olan dişeti plağı ve zehirli maddeleri gidermek için bir gargara olarak kullanılır. Buna ek olarak, daha fazla dişeti çekilesi ve diş çürümesini önlemeye de yardımcı olabilir.
Hindistancevizi yağı: Hindistancevizi yağı antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve dişlerinizi hastalıklara neden olan bakteri ve mikroplardan korur. Mikropları ve gıda parçacıklarının dişlerinizin arasına yapışmasını önler ve çürümeyi engellemeye yardımcı olur. Tedavi için her gün diş fırçaladıktan sonra ağzınızı çalkalamak için hindistancevizi yağı kullanın. 5
Limon yağı: Limon yağı olağanüstü bir antibakteriyel madde olabilir ve ılımlı antiseptik niteliklere sahiptir. Bununla birlikte, diş minesi kendisince korozyona uğrayabildiğinden günlük olarak limonun doğrudan kullanılması önerilmez. Bu yağ, sabahın ilk yarısında ağzınızı çalkalamak için kullanılabilir.
Okaliptüs yağı: Bu güçlü uçucu yağ dişeti çekilmesine neden olan dişeti rahatsızlıklarını durdurmaya yardımcı olur ve ağızda bulunan bakterilerin yok edilmesini destekler. Okaliptüs yağının faydaları, diğer şeylerin yanı sıra fantastik bir antiinflamatuar olarak da işlev görür. 6
Aloe vera: Aloe veranın sulu yapraklarından elde edilen yatıştırıcı jel, dişeti iltihaplanmasını ve çekilmesini azaltabilir. Bu amaçla taze bitki kullanın. Yaprağın bir parçasını koparın ve dişetinize sürtün. Bunu istediğiniz kadar sık tekrarlayın. Jel dışarı atılabilir ve buzdolabında saklanabilir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra, dişeti dokusunun sıkı dokusunu düzeltmek için jelinizi dişetlerinize masaj yapın.
Karanfil yağı: Karanfil yağı, diş ağrısını hafifletmek için yaygın olarak kullanılır, çünkü yumuşak dokuları uyuşturur; ancak bu geçici bir etkidir. Yağ sıklıkla diş hijyen ürünlerinde güçlü, uzun süre dayanan, antibakteriyel etkileri nedeniyle kullanılır. Ayrıca, antioksidan kapasitesi için listenin başında gelir. Gargara olarak bir fincan ılık suda 5-6 damla kullanın.
C vitamini: C vitamini eksikliği dişeti iltihaplanmasına ve kanamaya neden olabilir. İlaveler genellikle çarpıcı düzelme gösterir. Vitaminler, gıdalardan ideal bir şekilde elde edilir, çünkü sentetik versiyonları yerine vücut tarafından doğal formları daha iyi kullanılırlar. 7
Susam yağı: Susam yağı ile sık sık duruluyorsanız dişetlerinizin temiz kalması muhtemeldir. Susam yağı plak oluşumunu önleyen dişlerin üzerine koruyucu kaplama sağlar. Birazcık ısıttığınız susam yağını dişleri fırçaladıktan sonra ağzınızda yutmadan çalkalayın. 1-2 dakika ağzınızda dolaştırın. Sonrasında ağzınızı suyla durulayın. En iyi sonuç için günde iki kez yapın.
Çay ağacı yağı: Dişeti çekilmesi için, çay ağacı yağı en iyi jel, diş macunu veya oral durulama şeklinde kullanılır. 3 çorba kaşığı suya 2 damla çay ağacı yağı karıştırılarak çay ağacı yağı seyreltilir. Dişetlerinizin zarar görmesini önlemek için ağzınızda dolaştırın. Ağzınızı temiz su ile durulayın. Çay ağacı yağı asla seyreltilmeden kullanılmamalıdır. Yanıklara ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Çay ağacı yağını sakın yutmayın.
Adaçayı: Adaçayı mukus zarı için mükemmel bir tonik ve tedavi yöntemidir. Dişeti çekilmelerinin önlenmesi ve tedavisinde çok etkilidir. Adaçayı yapraklarını doğrudan dişetlerinde 5 dakika bırakır. Alternatif olarak, bir fincana adaçayı yapabilirsiniz. Soğutulduğunda, yönetilebilir bir sıcaklığa sahip olan ağzınızda çalkalayın. En iyi sonuç için bunu günde bir kez yapın. 8
Civanperçemi çayı: Civanperçemi çayı, dişeti hastalıkları ve boğaz enfeksiyonu gibi çeşitli ağız sorunları tedavi eden antiseptik özelliklere sahiptir. Biraz su kaynatın ve bir avuç civanperçemi yaprağı ve çiçeğinden 1-2 çorba kaşığı ekleyin. Ateşten alın 15-20 dakika kadar demlemeye bırakın. İnfüzyonu süzün ve çayın soğumasına izin verin. Gargara yapmak için bunu kullanın. 9
Zerdeçal: Zerdeçal, dişeti çekilmelerini iyileştirmek için doğal ev ilaçlarından biridir. Zerdeçal enfeksiyonu öldürmeye yardım edebilir, hızlı iyileşme aşamasını belirleyebilir ve antimikrobik ve antiinflamatuar özelliklerinden dolayı zararlı toksinleri çıkarabilir. Dişeti çekilmesinde kullanmak için, zerdeçal tozunu (1 çay kaşığı) kurutulmuş neem yaprak tozu (1 çay kaşığı) ile karıştırıp, diş etlerine masaj yapabilir ve günlük olarak üç kez dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. 10
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1-)MOAWIA M. KASSAB, et al. (2003). The etiology and prevalence of gingival recession https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002817714619863#!
2-) A Tugnait, et al. (2001). Gingival recession—its significance and management https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300571201000355#!
3-)Harald Löe, et al. (1992). The Natural History of Periodontal Disease in Man: Prevalence, Severity, and Extent of Gingival Recession https://aap.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1902/jop.1992.63.6.489
4-) Dr. J.M. Albandar, et al. (1999). Gingival Recession, Gingival Bleeding, and Dental Calculus in Adults 30 Years of Age and Older in the United States, 1988‐1994 https://aap.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1902/jop.1999.70.1.30?casa_token=CZfJWsgGeAkAAAAA:4gL-yf4nzYe4Xv-q2BZmLasYINnFdtxjusVyfkKb4MyjY7ZYlmm4tth309J02s_uTlSbSoqWwZIHLDU
5-) Dr. Luis A. Litonjua, et al. (2011). Toothbrushing and gingival recession https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1875-595X.2003.tb00661.x?casa_token=17ungAF6haIAAAAA:_XyO2sQf_-IXjMJDP1iPk0QUB7XBgc_WPP1dAZEXtWMFJrLAC4CphcKUSfUeX1lPIPpnbhQKpcYVLo4
6-)Ahmed Khocht, et al. (1993). Gingival Recession in Relation to History of Hard Toothbrush Use https://aap.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1902/jop.1993.64.9.900
7-)Francesco Cairo, et al. (2008). Treatment of gingival recession with coronally advanced flap procedures: a systematic review https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1600-051X.2008.01267.x?casa_token=OT1iyeK-R6MAAAAA%3AAxCdmaq_GAwCAb5gSUjs6yeJsXS-57xfDCSGvRp_EVU5Pdcur9kAhu4T81agCSE997FwpvTwnIiNre8
8-) D. L. Baker, et al. (1976). The possible pathogenesis of gingival recession https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-051X.1976.tb00040.x
9-)Dr. Cristiano Susin, et al. (2004). Gingival Recession: Epidemiology and Risk Indicators in a Representative Urban Brazilian Population https://aap.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1902/jop.2004.75.10.1377?casa_token=dVTUWfTFioQAAAAA:iZaIyqipkk_dQbmuZPn0f_1yiDv55u4_XXJs-taJJ3mEyIgn8bKbaS-AC9EMCSyu-pwnGfL_Z17JoEI
10-) Small, Paula N, et al. (2000). Gingival Recession Around Implants: A 1-Year Longitudinal Prospective Study. https://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=08822786&AN=36845975&h=uI6VCKYYfpWwGcvFOHxU6PnNxWbLs%2f8vxmCqFYblbIobwGYXKerIUNd7hIJn8nnk9pHSX%2bC3jCXwAsyVdbmBwQ%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d08822786%26AN%3d36845975
Yorum Yapın