Acil.Net

Kemik Ağrısına Ne İyi Gelir?

#

Yazan, Havva Solhan
02.07.2020 02:36 (Güncellendi 04.07.2020 18:27)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Kemik Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kemik Ağrısına Ne İyi Gelir?

Osteodinia veya ostealji olarak da bilinen kemik ağrısı, hastalar ve tıbbi uzmanlar tarafından genellikle bir kemik içinde veya çevresinde hissedilen şiddetli veya hafif ağrı belirtmek için kullanılan genel bir terimdir. Küçük bozukluklar veya yaralar kemik ağrısına neden olabilir, ancak hastalar ağrı ile ilgili ciddi durumları gösterebilecek belirtilerin farkında olmalıdır. Osteodinin prognozunu belirlemek için hekimler ağrıyı oluşturan altta yatan problemi belirlemelidir. Hastaların hissettikleri acıyı hafifletmek için, deneyebilecekleri ortak tedavileri bilmek de önemlidir. 1 


Kemik Ağrısının Nedenleri

  • Yaralanma (travma), kırılmasa bile kemik ağrısına neden olabilir. Kırıklar büyük düşmeler veya ağır yaralanmalarla ortaya çıkar. Bununla birlikte, osteoporoz gibi durumlarda bile küçük düşmeler kırılmalara neden olabilir.
  • Kemikte kanser ortaya çıkabilir (primer habislik) veya uzak bir bölgeden kemiğe yayılabilir (metastatik malignite).
  • Osteoid osteoma ve osteoblastoma gibi tümörler kemik dokusunun aşırı büyümesidir.
  • Osteonekroz (avasküler nekroz), kan dolaşımının kesilmesi nedeniyle kemik dokusunun ölmesidir.
  • Osteomiyelit, kemiğin bir enfeksiyonudur. Kemik dokusunu gerçekten içermeyebilecek enfeksiyonlar, özellikle viral enfeksiyonlar, kemik ağrısı ile ortaya çıkabilir.
  • Osteoporoz ilerleyici bir kemik yoğunluğu kaybıdır.
  • Osteomalazi, yetişkinlerde en sık D vitamini eksikliğinden dolayı kemiklerin yumuşamasını sağlar.
  • Raketler, çoğu zaman D vitamini eksikliği nedeniyle kemiklerin yumuşatılması ve zayıflamasıdır.
  • Paget hastalığı, yeniden şekillenmenin bozulmasına bağlı olarak zayıflama gösteren kemik yapılarında bir anormalliktir.
  • Lösemi, olgunlaşmamış ve anormal bir aşırı lökosit üretimi olduğu malignite tipidir.
  • Hiperparatiroidizm, kemiğin demineralize olmasına neden olan paratiroid hormonlarının (PTH) aşırı miktarıdır.
  • Pott hastalığı omurga tüberkülozu olup gelişmiş ülkelerde nadir görülmektedir.

Diğer nedenler şunları içerebilir:

  • Sistemik lupus eritematoz
  • Orak hücre hastalığı
  • Osteoartrit 2


Kemik Ağrısının Belirtileri

Belirtilerin başlangıcında hastaların tıp doktorlarından yardım aramaları önerilir. Kemik ağrısının ortak semptomları arasında, kemik çevresindeki kas dokularında bıçaklanma, keskin ve atış ağrısı, pelviste lokalize ve donuk ağrı, femurda ani ve şiddetli ağrı bulunur. Bu semptomların yanı sıra hastalar kemikte kronik ağrı yaşayabilirler. Ağrıya kusma, güçsüzlük, kilo verme ve yorgunluk eşlik ederse, hastalar hekimleriyle görüşmelidirler çünkü kanser gibi hayatı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanabilir. 3


Kemik Ağrısının Tedavisi

Doktorunuz teşhisinize dayanarak tedavinizi belirleyecektir. Herhangi bir kemik kırığı veya kopması varsa, bunlara cevap verilmelidir. Osteoporoz veya kanser gibi altta yatan bir durumunuz varsa, bu tanıya özgü uzun vadeli bir tedavi planına ihtiyaç duyacaksınız.

Reçeteli ilaçlar aşağıdakileri içerebilir:

  • İltihabı rahatlatmak için ilaçlar
  • Bir enfeksiyonunuz varsa antibiyotikler
  • Hormonlar, hormon dengesizliğiniz varsa
  • Ağrı kesiciler

Kanser hastaları için tamamlayıcı tedaviler arasında akupunktur, masaj ve rahatlama teknikleri yer alır.

Fiziksel terapi veya düzenli egzersiz, kemik kütlenizi arttırırken, kendinizi daha iyi hissetmenize, güç ve dayanıklılığınızı arttırmanıza yardımcı olabilir. Ancak, kemik ağrısı için egzersiz rejimine başlamadan önce bunu doktorunuza danışın. 4

Kemik ağrısı için tedavi yöntemleri

Sıcak banyo: Güne acı çekmeden başlamak en iyisi sıcak su banyosu yapmaktır. En iyi terapötik etki için bir fincan deniz tuzu veya magnezyum tuzu ekleyebilirsiniz. Tüm vücudu rahatlatmanın yanı sıra sıcak su, sabah sık sık yaşanan sertliği hafifletir. Ancak banyonun 20 dakikadan fazla olmaması önemlidir, çünkü etki ters olabilir ve yorulma, düşük tansiyon veya aşırı vazodilatasyona neden olur.

Isırgan otu: Isırgan otu, yaşlanmada ve bazı hastalıklarda ortaya çıkan eklemlerde kıkırdağın aşınmasını önleyen özelliklere sahiptir. Ayrıca, diüretiktir ve iltihaplı eklemlerde biriken sıvıyı ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Yararları elde etmek için, bu bitkinin infüzyonundan iki bardak içilmesi önerilir.

Hindistancevizi yağı: Diz kemik ve eklem ağrısı varsa bu çare şaşırtıcı olabilir. Sadece ısınana kadar hindistancevizi yağını ısıtın ve hafifçe ağrıyan bölgeye masaj yapmak için kullanın. Günde birkaç kez tekrarlayın. Hem romatizma hem de artrit ile birlikte her türlü ağrıyı hafifletir.  

Kırk kilit otu: Bu bitki kıkırdak üretimi teşvik eden kemik ve bağlantı dokularının yaratılmasına yardımcı olur. Ayrıca kırıkların, fissürlerin ve osteoporozun iyileşmesinde de oldukça etkilidir. Bu otu kaynar suya koyun, dinlendirin, süzün ve günde en az bir fincan için.5 

Çörekotu yağı: Siyah çörekotu tohumları, kemik sağlığı için iyi olan çinko, demir, fosfor vb. hayati besin maddelerinin varlığına bağlı tıbbi özelliklere sahiptir. Kırık alanı günde 2-3 kez çörekotu tohumu yağı ile masaj yapmak, iki hafta boyunca kemik kırığı tedavisinde yardımcı olur.

Hintyağı: Hintyağı, antiinflamatuar ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı cilt sorunları, kabızlık, enfeksiyonlar gibi çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Çok az insan hintyağının ayrıca kemik kırığı ve artrit gibi kemikle ilgili diğer sorunlara yardımcı olduğunu da biliyor. Kemik kırığı durumunda pamuklu bezleri hintyağına batırın ve iki gün boyunca sarın.

Ananas: Ananas içerisinde bulunan bromelain enzimi kemik kırığı tedavisinde büyük ölçüde çalışır. Kemik kırığı çekiyorsanız, günlük olarak ananas yemek veya meyve suyunu içmek etkilidir. Bunun yerine konserve veya işlenmiş ananaslardan kaçının. Ananas yoksa bromelain takviyeleri de alabilirsin. 6 

Zencefil: Zencefil, kemik darbeleri için mükemmel bir başka ev ilaçtır. Doğal bir antiinflamatuar olması ağrıyı, şişmeyi ve iltihaplanmayı azaltabilir. Dahası, kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur. Zencefil çayı günde 3 defaya kadar içilebilir. Çayı hazırlamak için, 1 çorba kaşığı ince ince dilimlenmiş zencefili 2 fincan suda 10 dakika kaynatın. Süzün, bal ekleyin ve için.

Zerdeçal: Zerdeçal, kemik darbeleriyle ilişkili semptomların hafifletilmesi için de yararlıdır. Zerdeçalda sarı pigment olan kurkumin, iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. 1 çay kaşığı zerdeçal tozunu 1 fincan süte ekleyin ve düşük ateşte ısıtın. Hızlı bir şekilde iyileşmek için bunu günde iki kez için.

Papatya: Papatya, kemik darbeleriyle ilişkili rahatsızlıklardan büyük ölçüde kurtarmaya yardımcı olabilir. Enflamasyon ve ağrı azaltmaya yardımcı olan antiinflamatuar ve ağrı giderici özelliklere sahiptir. Bir fincan sıcak suya 1 çorba kaşığı kuru veya taze papatya çiçeği ekleyin. 10 dakika boyunca demleyin, sonra soğumasını bekleyin. Etkilenen bölgeyi yıkamak için bu suyu kullanın.  

Sirke: Kemiklerinizin güçlü kalmasını sağlamanın en iyi yollarından biri, mineral alımı, özellikle de kalsiyumu arttırmaktır. Kemiklerimizin bu önemli bileşenleri, özellikle yaşlandıkça, sürekli yenilenmelidir ve sirke artan kalsiyum seviyelerine bağlıdır. Sirke, yediğimiz diğer gıdalardaki kalsiyum alımının verimliliğini artırmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır, bu yüzden bir sonraki salatanıza bir miktar dökün.

Somon: Oldukça basit bir şekilde, bu lezzetli balık çeşitleri özellikle kalsiyum ve D vitamini bakımından zengindir ve faydalı omega-3 yağ asitleri içerir. Bu nedenle, osteoporoz ve diğer kronik koşulları muhafaza etmek istiyorsanız mümkün olduğunca diyetinize somon ekleyin.

Ispanak: Sebze dünyasındaki en zengin kalsiyum kaynaklarından biri olan ıspanağı haftalık sağlık rejimine taze şekilde salatasını hazırlayarak ekleyin ve sisteminize kemik güçlendirici minerallerin sabit bir akışını sağlayın.  

Kalsiyum: Kalsiyum, magnezyum ve D vitamini gibi minerallerin güçlü kemikler için çok önemli olduğu bilinen bir gerçektir. Böylece diyet vasıtasıyla vücudunuzdan bunlardan yeterince yararlandığınızdan emin olun. Süt, lor, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, somon ve sardalye zengin kalsiyum kaynaklarıdır. Yeşillikler ve kabuklu yemişler zengin magnezyum kaynağıdır.7

D vitamini: Kemikleriniz kalsiyum almaya çalışında, vücudunuzun kalsiyumu asimile edebilmesini garantilemek için yeterli miktarda D vitamini almalısınız. D vitamini açısından zengin yağlı balıklarını diyetinize ekleyin. Sabahları mümkün oldukça güneş ışığı almaya çalışın. Böylece vücudunuz D vitamini depolar.  

C vitamini: C vitamini bakımından zengin yiyecekleri günlük olarak tüketin. C vitamini sağlıklı kemiklerin oluşumunda çok yardımcı olan kolajen oluşumunu teşvik etmeye yardımcı olur. C vitamini bakımından zengin gıdalar çilek, papaya, biber, limon suyu, portakal ve karnabaharlardır. Bu, kırıklar için en etkili evde tedavisi yöntemlerinden biridir.

Çinko: Çinko bakımından zengin gıdaları tüketin çünkü bunlar doku hasarının onarım sürecini desteklemede çok yardımcı olurlar. Çinko bakımından zengin gıdalar domuz eti, sığır eti, kuzu, ıstakoz, somon, istiridye, istiridye, tavuk ve hindi etini içermektedir.8

 

UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-) M. Z. Erkal, et al. (2006). High prevalence of vitamin D deficiency, secondary hyperparathyroidism and generalized bone pain in Turkish immigrants in Germany: identification of risk factors https://link.springer.com/article/10.1007/s00198-006-0069-2

2-)Alan O. Malabanan, et al. (1998). Severe Generalized Bone Pain and Osteoporosis in a Premenopausal Black Female: Effect of Vitamin D Replacement https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1094695006603995#!

3-) I. Elomaa, et al. (1992). Effect of oral clodronate on bone pain https://link.springer.com/article/10.1007/BF02549644

4-) J. Kanis. (1995). Bone and cancer: Pathophysiology and treatment of metastases https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/875632829500194I 

5-) Kenzo Yoshikawa, et al. (1983). Bone metastasis of gastric cancer https://link.springer.com/article/10.1007/BF02469472

6-) Sebastiano Mercadante (1997). Malignant bone pain: pathophysiology and treatment https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304395996032678#!

7-) Alfredo Berruti, et al. (1999). Differential Patterns of Bone Turnover in Relation to Bone Pain and Disease Extent in Bone in Cancer Patients with Skeletal Metastases https://academic.oup.com/clinchem/article/45/8/1240/5643332 

8-)Holick, Michael F (2002). Vitamin D: the underappreciated D-lightful hormone that is important for skeletal and cellular health https://journals.lww.com/co-endocrinology/Abstract/2002/02000/Vitamin_D__the_underappreciated_D_lightful_hormone.11.aspx 

Benzer Makaleler

Yorum Yapın