Acil.Net

Sağlıklı Zayıflamak İçin En İyi Yöntem Yeşil Kahve Çayı

#

Yazan, Aleyna Doğan
11.05.2020 14:39 (Güncellendi 02.06.2020 15:55)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Sağlıklı Zayıflamak İçin En İyi Yöntem Yeşil Kahve Çayı

Yeşil kahve çayının faydaları nelerdir?

Yeşil kahve çekirdekleri coffea bitkisinin henüz kavrulmamış tohumlarıdır. Coffea meyveleri kahve tohumları (çekirdekleri) halinde bulunmaktadır. Kahve çekirdeklerini kavurma işleminde, çekirdeklerinin sahip olduğu kimyasal klorojenik asit miktarları azalmaktadır. Bu nedenle, kavrulmuş kahve çekirdekleri ile yeşil kahve çekirdekleriyle karşılaştırıldığında, yeşil kalanlar klorojenik asit açısından oldukça yüksek kalmaktadır. Yeşil kahvenin sahip olduğu bu klorojenik asit özelliği ise sağlık açısından oldukça faydalı olarak kabul edilmektedir. 1

Yeşil kahve çekirdekleri kilo vermeden diş eti çürüklerinin önlenmesine kadar birçok açıdan sağlığa olan faydasıyla bilinmektedir. Aynı zamanda kan basıncı, kolesterol düzeyleri gibi durumlara da müdahale edebilme yeteneğine sahiptir. Yeşil kahve trigonellin ve klorojenik asit bileşenleri ile birlikte antiglycemic, antikarsinojenik ve antiseptik aktiviteye sahip olarak tanınmaktadır. 2

Yeşil kahve çayının sağlığa faydaları

Kilo vermeye yardımcı olur: Yeşil kahve özü klorojenik asit olarak bilinen doğal bir kimyasal içermektedir. Araştırmacılar bu maddenin vücudun yağ depolama işlemine etki edebilme yeteneğine sahip olduğuna inanmaktadır. Bu çekirdekler kafein içermesi nedeniyle de metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olmaktadır. Yeşil kahvenin kimyasal içeriği nedeniyle, son yıllarda bilim adamları kilo vermek için uygulanan diyet programlarına bir tamamlayıcı olarak yeşil kahvenin fayda sağlayabileceğine değinmişlerdir.

Kan şekeri düzeylerine etki eder: Yapılan bazı araştırmalar, yeşil kahve özünün sahip olduğu klorojenik asit etkileri nedeniyle karaciğerde glikoz saklamak için gerekli olan enzimlerin üretimine faydalı olduğu bulunmuştur. Araştırmacılar, yeşil kahvenin bu sürece müdahale ederek diyabetli bireylerin kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini varsaymaktadır. 3

Kan basıncı düzeylerine etki eder: Kilo kaybına olan faydalarına ek olarak, yeşil kahvenin barındırdığı klorojenik asit kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilmektedir. 2006 yılında yayınlanan “Klinik ve Deneysel Hipertansiyon” çalışmalarında yeşil kahve tüketen hastaların kan basıncında azalma olduğu gözlemlenmiştir. Hiçbir yan etkisi gözlemlenmeyen yeşil kahve, yüksek kan basıncını azaltmak için güvenli bir yol olarak gösterilmektedir.

Zihinsel fonksiyonları artırır: Yeşil kahvede bulunan kafein, ruh ve beyin aktivitesi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Şubat 2008 yılında yayınlanan bir incelemeye göre, kafein üzerinde yapılan çalışmada kafeinin tepki süresi, uyanıklık, hafıza uyanıklığı, odak, yorulmaya dayanıklılık ve bilişsel performansın diğer faktörlerini artırabildiğini doğrulamıştır. Uzmanlar bu etkiler için yeşil kahvenin yaklaşık 1/3-4 fincan olarak alınmasını tavsiye etmiştir.

Kansere karşı korur: Yeşil kahve çekirdeklerinin ve diğer türevlerinin içeriğinde bulunan bileşik antioksidanlar vücuda zarar verene serbest radikallerin etkilerine karşı vücudu korumaktadır. Yeşil kahvenin önleyici fonksiyonu stresin ve serbest radikallerin zararlarını azaltmakta böylece hücreyi güvende tutmaktadır. Temmuz 2004 yılında “Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi” tarafından yayınlanan bir makalede, yeşil kahve çekirdeklerinin klorojenik asit antioksidanlar içermesi nedeniyle kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediği böylece dört tip kanser türüne karşı yararlı olduğu vurgulanmıştır. 4

Enerji verir: Yeşil kahve aynı zamanda termojeniktir. Yani gün boyunca enerjinizi artırmaya ihtiyaç duyuyorsanız yeşil kahveyi deneyebilirsiniz. Çiğ ve yeşil kahve çekirdekleri bu konuda oldukça yardımcı olabilmektedir. Çalışmalar yeşil kahvenin metabolizmayı hızlandırdığı gibi yağ yakımına da etki edebildiği ve tüm bunları yaparken gün boyunca ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi bize temiz ettiğini ortaya çıkarmıştır.

Alzheimer hastalığı riskini azaltır: Yeşil kahve çekirdekleri aslında kahvenin ısıtılmamış ve işlem görmemiş halidir. Hepimiz kahvenin günlük zihinsel odaklanmaya etki edebildiğini bilmekteyiz. Fakat şekil kahve çekirdeğinin içerdiği özellikli bileşenler ayrıca nörotransmitter fonksiyonları geliştirmek ve Alzheimer hastalığı olasılığını daha az indirmek için faydalı olabilmektedir.

Yaşlanma karşıtı özelliğine sahiptir: Yeşil kahve çekirdeğindeki ORAC ismi verilen antioksidan bir maddeyi yüksek oranda içermektedir. Bu nedenle serbest radikallerin sebep olduğu yaşlanma etkilerini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. 400 miligram yeşil kahve çekirdeği yaklaşık 2500 ORAC ünitesi içermektedir. Örneğin; yaban mersininde bu sadece 10’dur. Fakat bu durum yaban mersini yemeyi kesmeyi gerektirmez. Onun yerine daha fazla yaşlanma karşıtı aktivite takviyesi yapmak istiyorsanız yeşil kahve çayını deneyebilirsiniz. 5

Antioksidan kaynağıdır: Yeşil kahve çekirdekleri çayı çeşitli biyoaktif bileşikler içeren yeşil bir sıvıdır. Polifenoller, flavonoidler, klorojenik asit gibi antioksidanlar açısından oldukça güçlüdür. Bu antioksidanlar; vücudu, hücreleri ve molekülleri serbest radikallerin hasarlarına karşı korumaktadır. Yeşil kahve çekirdekleri ayrıca insan sağlığı için oldukça faydalı bazı olan bazı mineralleri de içermektedir.

Doğal bir laksatif (müshil) olarak çalışır: Yeşil kahve çekirdekleri mükemmel ve doğal bir müshil olarak görev görmektedir. Düzensiz bağırsak hareketlerinden muzdarip olan kişiler akşamları yeşil kahve çayını tüketerek bu düzensiz bağırsak hareketlerini kontrol altına alabilmektedirler.

Kolesterol düzeylerine etki eder: Yeşil kahve çekirdekleri kandaki düşük dansiteli lipoprotein içeriğini azaltmaktadır; aynı zamanda yüksek dansiteli lipoprotein ve kötü kolesterol düzeylerine etki eder.

Kalp sağlığını destekler: Kardiyovasküler hastalığı son yıllarda pek çok ölümlere yol açan ölümcül bir hastalık haline gelmiştir. Yeşil kahve çekirdekleri üzerinde yapılan bazı çalışmalar ise, yeşil kahvenin içeriği nedeniyle kan damarları astarı üzerinde etkili olabileceğini varsaymıştır. Bu çekirdekler, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) inhibe ederek kişiyi kalp hastalıklarına karşı korumaktadır. Bu nedenle, yeşil kahve çayı kalbinizin daha güçlü ve daha sağlıklı olmasına destek olmaktadır.

Cilt sağlığına yardımcı olur: Yeşil kahve çekirdekleri ekstresinin cilt üzerinde olumlu etkileri vardır. Yeşil kahve ile yapılan bir peeling ölü hücrelerden arınmayı sağlamasıyla birlikte serbest radikallerin giderilmesini de desteklemektedir. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandıran yeşil kahve özü, sivilce ve cilt pürüzlerini gidermek için yardımcı olmaktadır. 6


Yeşil kahve çayı tarifi

Yeşil kahve çayının hazırlanışı

Malzemeler: (1 porsiyon başına)

  • 10g organik kahve çekirdekleri
  • 150ml sıcak su
  • İsteğe göre şeker, bal ya da kakule

Hazırlanışı: Yeşil kahve çekirdeklerini bir değirmende öğütün. (yeşil kahve çekirdekleri biraz serttir o yüzden genelde zor öğütülür)

Bir fincana öğütülmüş kahve çekirdeklerini koyun ve yaklaşık 90° sıcaklığındaki suyu üzerine dökün.

Yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra bir süzgeç yardımıyla süzün.

Sağlıklı yeşil kahve çayınız hazır olacaktır. Dilerseniz şeker, bal ve kakuleyi ekleyebilirsiniz.

Tavsiye: Her ana yemekten sonra 1 fincan içmeniz tavsiye edilmektedir. 7

Zencefilli yeşil kahve çayı tarifi

Malzemeler:

  • Yeşil kahve
  • Zencefil kökü

Hazırlanışı: 1-2 cm boyutundaki zencefil köklerini rendeleyin ve yeşil kahveyi demleme aşamasında ekleyin. Şeker koymak yerine dilerseniz bir dilim limon, bal ya da bir tutam karabiber ekleyebilirsiniz. 8

Yeşil kahve çayının zararları

Yeşil kahve kafein içerdiği için uykusuzluk, sinirlilik ve huzursuzluk, mide rahatsızlığı, bulantı ve kusma, kalp ve solunum hızında artış gibi diğer yan etkilere neden olabilir. Büyük miktarlarda yeşil kahve tüketimi kulak çınlaması, baş ağrısı, anksiyete, ajitasyon ve düzensiz kalp atışlarına neden olabilmektedir.

Hamilelik ve emzirme döneminde tüketimi: Hamilelik ve emzirme döneminde yeşil kahve çayı tüketiminin tamamen güvenli olduğuyla ilgili yeterince bilgi yoktur. Bu nedenle, güvenli tarafta kalmak için yeşil kahve çayı tüketiminden kaçınmakta fayda vardır.

Anormal derecede yüksek homosistein düzeyleri: Kısa süre için klorojenik asit maddesini yüksek dozda tüketmek kalp hastalıklarıyla ilişkilendirilen artmış homosistein seviyelerine neden olabilmektedir.

Anksiyete bozuklukları: Yeşil kahvedeki kafein içeriği anksiyete bozukluğunu kötü hale getirebilir.

Kanama bozuklukları: Yeşil kahvedeki kafein içeriği kanama bozukluklarını daha kötü hale getirebileceğiyle ilgili endişeler vardır.

Diyabet: Bazı araştırmalar, yeşil kahvedeki kafein içeriğinin kan şekeri düzeylerine etki edebileceği düşünülmektedir Bu nedenle, kafein dozu arttıkça kan şekeri düzeyi düşmektedir. Eğer diyabet hastalığınız varsa kan şekeri düzeylerinize dikkat etmelisiniz.

İshal: Büyük dozlarda kafein tüketilmesi ishali daha kötü hale getirebilmektedir.

Glokom: Yeşil kahvedeki kafein içeriği göz tansiyonunu artırabilmektedir. Artış 30 dakika içinde başlar ve en az 90 dakika sürer.

Yüksek tansiyon: Yüksek tansiyonu olan kişilerde yeşil kahve kan basıncını artırabilmektedir. Ancak bu etkinin düzenli olarak kahve tüketen kişilerde daha az olduğu gözlemlenmiştir.

İrritabl bağırsak sendromu (IBS): Yeşil kahve kafein içermesi nedeniyle özellikle büyük miktarlarda alındığında ishali ve IBS belirtilerini kötüleştirme riskini taşımaktadır.

Güçsüz kemikler (osteoporoz): Kafein kalsiyumu miktarını dışarı atabilmektedir. Bu nedenle kemiklerin zayıflamasına neden olabilmektedir. Eğer osteoporoz rahatsızlığınız varsa kahve tüketiminin günlük olarak 2-3 bardak ve 300 mg kafein olarak sınırlanması gerekmektedir.9

Tavsiyeler

Yeşil kahve çayı günlük olarak tek başına yani sade ya da diğer lezzetlerle tatlandırılarak içilebilir. Sabahları ve akşamları içmek üzere günde 2 bardak içilebilir. Tatlandırmak için bir çay kaşığı şeker ya da bal karışımı daha lezzetli hale getirebilir. 10

     UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-)”Muhammad Zuhair Mohd Zain et al.” “(April 2018)” “Effect of polyphenols enriched from green coffee bean on antioxidant activity and sensory evaluation of bread https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1018364717311229

2-)”John Flanagan et al.” “(12 December 2013)” “Lipolytic Activity of Svetol®, a Decaffeinated Green Coffee Bean Extract  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.5085

3-)”Su Jin Song” “(10 April 2014)” “Decaffeinated Green Coffee Bean Extract Attenuates Diet-Induced Obesity and Insulin Resistance in Mice https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/718379/

4-)”Hiroshi Shimoda et al.” “(2006)” “Inhibitory effect of green coffee bean extract on fat accumulation and body weight gain in mice https://link.springer.com/article/10.1186/1472-6882-6-9 

5-)”Adriana Farah et al.” “(December 2008)” “Chlorogenic Acids from Green Coffee Extract are Highly Bioavailable in Humans https://academic.oup.com/jn/article/138/12/2309/4670148

6-)”John Flanagan et al.” “(12 December 2013)” “Lipolytic Activity of Svetol®, a Decaffeinated Green Coffee Bean Extract  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.5085

7-)”Su Jin Song” “(10 April 2014)” “Decaffeinated Green Coffee Bean Extract Attenuates Diet-Induced Obesity and Insulin Resistance in Mice https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/718379/

8-)”Muhammad Zuhair Mohd Zain et al.” “(April 2018)” “Effect of polyphenols enriched from green coffee bean on antioxidant activity and sensory evaluation of bread https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1018364717311229

9-)”Takuya Watanabe et al.” “(3 July 2009)” “The Blood Pressure-Lowering Effect and Safety of Chlorogenic Acid from Green Coffee Bean Extract in Essential Hypertension https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10641960600798655

10-)”Takuya Watanabe et al.” “(3 July 2009)” “The Blood Pressure-Lowering Effect and Safety of Chlorogenic Acid from Green Coffee Bean Extract in Essential Hypertension https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10641960600798655

Benzer Makaleler

Yorum Yapın