Acil.Net

Temizlik İçin Kükürt Sabunu

#

Yazan, Havva Solhan
12.05.2020 17:57 (Güncellendi 02.06.2020 03:37)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Temizlik İçin Kükürt Sabunu

Kükürtlü Sabunun Faydaları Nelerdir? 

Tarihsel olarak kükürt ya da sülfür, fiziksel sağlık için oldukça gerekli olan güçlü bir mineral olarak bilinmektedir. Cilt, saç ve tırnakların güçlendirilmesi için bir protein olan keratini bol miktarda bulundurmaktadır. Kükürt bazen ” doğanın güzellik minerali ” olarak da tanımlanmaktadır. Aktif kolajen üretiminde büyük rol oynadığı için ” şifalı mineral ” şeklinde tanımlanmaktadır. Elastik ve sağlıklı bir cilt için yardımcıdır. Ayrıca kan dolaşımını artırarak iltihabı azaltmakta ve vücudun doğal iyileşme güçlerini harekete geçirmektedir. 1

Kükürtlü sabun buruk kokusuna rağmen antiseptik, anti mantar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu nedenle de cilt için birçok faydayı barındırmaktadır. Eski zamanlarda, aktif volkanik alanların yakınındaki kükürtlü kaplıcalar sağlık için kullanılmaktaydı. Günümüzde ise kükürtle hazırlanan sabunlar özellikle akne, beyaz noktalar, siyah nokta, egzama, rosacea, uyuz ve seboreik dermatit olarak cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. 2

Kükürtlü sabunun sağlığa faydaları

Akneleri tedavi eder: Kükürtlü sabunun özelliklerinden biri ciltteki kuruyan kabuğu soyabilmesidir. Akne cilt üzerinde olduğunda, cilt normalden daha nemli ve yağlıdır. Kükürt ise cildi kuruttuğu için cilt üzerinde oluşan sivilce ve diğer lekelerin iltihabını azaltmaya yardımcı olacaktır. Kükürtlü sabun ayrıca, yağı azaltmakta ve gözeneklerin tıkanıp beyaz noktalar oluşmasını önlemektedir.

Antibakteriyel ve antiseptiktir: Kükürtle hazırlanan sabunlar klinik çalışmalara göre, yaklaşık olarak yüzde 10 oranında kükürt içeriğine sahiptir. Nötr bir sabun baz elde edilerek hazırlanan kükürtlü sabunlar cilt üzerinde inanılmaz yeteneklere sahiptir. Bunun nedeni, kükürtün sahip olduğu antibakteriyel ve antiseptik avantajlar ile bağlantılıdır. Böylece cilt hastalıklarının tedavisi için etkili olmaktadır.

Uyuzu tedavi eder: Mikroskobik akarlar derinin altında kendilerini gömerek zamanla uyuzu oluşturmaktadır. Bu da kaşıntı, ağrı ve döküntülere yol açmaktadır. Kükürt ve kükürtlü sabun kullanmak uyuzdan kurtulmak için oldukça etkili bir yoldur, çünkü akarların ölümünü sağlayabilmektedir.

Rosacea (gül hastalığı) tedavisine yardımcı olur: Rosacea yanaklar, alın, çene ve burun üzerinde kızarıklık, lekeler ya da darbelere neden olan kronik bir cilt hastalığıdır. Aynı zamanda kafa derisi, göğüs, boyun ve kulaklarda da oluşabilmektedir. Bu bozukluk tedavi edilmezse son derece rahatsız edici olabilmekte ve kızarıklık daha kalıcı hale gelebilmektedir. Örümcek damarlar olarak adlandırılan kan damarları daha görünür hal almaktadır. Kükürtlü sabun kurutma yeteneğine sahip olduğu için cilt üzerindeki parlak ve darbeli görünümün temizlenmesine yardımcı olmaktadır. 3

Sedef hastalığına iyi gelir: Sedef hastalığı, bağışıklık sistemindeki bir değişiklik ile bağlantılı olabilmektedir. Özellikle kafanın arkası, diz, dirsek, el üzerinde oluşan pul pul görüntü ile kendini belli eden kronik bir hastalıktır. İlaç ile tedavi edilse de, belirtilerini azaltmak için kükürtlü sabunun faydalarından yararlanmak tercih edilebilmektedir. Kükürt bakterileri azaltmaya yardımcı olabilecek dezenfektan etkisine sahiptir. Yağ düzenleyici olması da pul pul olan deriyi daha iyi hale getirmektedir.

Seboreik dermatite iyi gelir: Seboreik dermatit cilt pullanmasına yol açan bir cilt ve kafa derisi iltihabıdır. Eğer iki günde bir kükürtlü sabun kullanırsanız, cildin daha iyi gözükmesini sağlayabilirsiniz. Çok fazla kullanıldığında cildi kurutacaktır. Bu nedenle, bir haftadan fazla tüketimi çok fazla tavsiye edilmemektedir. Yine sedef hastalığında da olduğu gibi aynı nedenle kuruluğu artırmaktadır. 4

Cildi temizler: Kükürtlü sabun topikal olarak tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılmaktadır. Kükürt anti inflamatuar, sıkılaştırıcı, detoks ve dezenfeksiyon etkisi ile cilt problemlerinin tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle cildi temizlemek için oldukça faydalıdır. Ayrıca eski yaraların iyileşmesini de sağlayarak izlerin yok olmasına destek olmaktadır.

Tırnakları ve saçları güçlendirir: Kükürt, keratin üretimini desteklemektedir. Böylece, saçın ve tırnakların daha güçlü olmasını sağlayan biotin dönüşümü için önemli bir hale gelmektedir. 5


Kükürtlü Suyun Sağlığa Faydaları

Kükürt yaygın olarak kaplıcalarda ve volkanik kraterlerde bulunan doğal bir mineraldir. Araştırmacılar, kükürtlü suyun içerdiği besin değerleri nedeniyle insan vücudu için oldukça şifalı etkilere sahip olduğunu söylemektedir. Kükürtlü su ile banyo yapmak birçok hastalığın tedavisine alternatif bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

Sülfürik yani kükürtlü su akne, döküntü ve egzama gibi yaygın cilt hastalıklarına neden olur bakteri ve mantarlardan kurtulmak faydalı olabilmektedir. Vücudun kolajen ihtiyacını, elastisitesini ve kırışıklık karşıtı ihtiyacını gidermek için gerekli olan proteinin üretiminde kükürt esastır. Kükürt tipik olarak cilt sorunları çözmek için tozlar, sabunlar ve kremler olarak da kullanılmaktadır. Fakat özellikle egzama ve sedef için kükürtlü su tıbbi özellikleri ile etkili olabilmektedir.

Methylsulfonylmethane (MSM) kükürtün organik şeklidir. MSM birçok bitki, meyve, sebze, süt ve tahıllarda bulunmaktadır. Özellikle kas ağrıları, krampları ve kronik ağrıları hafifletmek için etkili olduğu kanıtlanmıştır. Artrit gibi cilt bozuklukları ve kas ağrıları olan kişiler için etkili bir yöntem olarak kükürtlü su olan kaplıcaları kullanmak faydalı olabilmektedir.

Yaşlanma beraberinde zor sağlık risklerini de beraberinde getirmektedir. Fakat kükürtlü su artrit, yüksek tansiyon ve düşük bellek kapasitesi gibi yaşa bağlı ikilemleri sabitleme amaçlı beslenme ile takviye olarak alınmaktadır. Ayrıca kükürtlü su vücuttaki eklemlerin ve kıkırdak dokunun güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Kemikler, kaslar ve cilt için gerekli olan C vitamini beraberinde kükürtte de ihtiyaç duymaktadır. Sülfürik su içeren doğal kaplıcalar oksijen üretimini artırmakta, kan dolaşımını teşvik etmekte, böylece de kalp sağlığını desteklemektedir. 6


Kükürt Mineralinin Faydaları

Kükürtte yani sülfür mineraline herkes aşinadır ancak organik kükürtün sağlığa olan faydalı hayati boyutlara varmaktadır. Kükürt sağlıklı bir sindirim, genç bir cilt ve sağlıklı eklemler için vücudun temel yapı taşlarından birini oluşturmaktadır.

Kükürt kasların, derinin ve kemiklerin sağlığı için vücutta en çok bulunan yaşam için gerekli olan üçüncü mineraldir. Kükürt hücreler, dokular, hormonlar, enzimler ve antikor proteini oluşturmak için kullanılan önemli bir amino grup asidi oluşturur.

Kükürt insülin üretimi için gereklidir.

Kükürt, hücresel düzeyde ağrıyı hafifletir. Toksinler ve atıkların vücuttan atılarak sağlıklı hücrelerin besinleri yeteri kadar emmesine yardımcı olur. Toksinlerin kaldırılması ağrı, alerji, kas sertliği ve ağrısı gibi durumlardan vücudu kurtarmaktadır.

Kükürt damar sertliğini tam tersine çevirmektedir. Elastik olma durumu kan akışını sağlamakta ve vücudun besinleri rahatça absorbe etmesini desteklemektedir.

Kükürt cildin berrak, pürüzsüz, parlak ve genç olmasını sağlamaktadır. Ayrıca saçları da beslemektedir. Vücuttaki kolajen üretimini destekleyerek sağlık bir cilt ve saç için yardımcı olmaktadır.

MSM’in inanılmaz bir anti parazit etkisi vardır. Parazitler vücutta kolayca yayılabilmektedir. Anca MSM parazitleri kendine bağlayarak sistemin dışına atmaktadır.

MSM ayrıca anti alerjik özellikler de içermektedir. Alerjilerin etkilerini azaltma detoksifikasyon, serbest radikallerin ortadan kaldırılması ve hücre geçirgenliğinin iyileştirilmesi gibi durumlarla sağlanmaktadır. Kükürtün yapısındaki MSM ise bu durumda oldukça yardımcıdır.

Sağlıklı hücreleri ve bağ dokusunun oluşturulması için C vitamini ile birlikte MSM de kullanılmaktadır. 7

Kükürtlü sabunun zararları

Hem yağlı hem de karma ciltler için kullanılan kükürtlü sabun kuru ciltler için tavsiye edilmemektedir. Bu durumda, cilt daha fazla kuruyacaktır. Kükürtlü sabun neredeyse herkes tarafından kullanılabilmektedir. Sabun epidermis üzerindeki yağı kuruttuğu zaman dikkat almak gerekmektedir. Çok fazla kuruması ciddi sağlık sorunlara neden olabilmektedir. 8

Tavsiyeler

Kükürtlü sabunun gün içinde en fazla sabah ya da gece olarak sadece bir kez kullanımı tavsiye edilmektedir. Daha etkili olabilmesi için öncesinde buharda gözenekleri açmak faydalı olabilmektedir. Sonrasında, sabun ile yüzünüzü yıkayın. Yıkamadan önce en az 1 dakika yüzünüzde bekletebilirsiniz. 9

UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-)Crocco Hector Eulalio.(1929).Soap

https://patents.google.com/patent/US1733150A/en

2-)Coccheri S.(2003).Clinical, functional and quality of life changes after balneokinesis with sulphurous water in patients with varicose veins.

https://europepmc.org/article/med/12677762

3-)Martino G.(2004).[Effect of sulphurous Bioglea on psoriasis]

https://europepmc.org/article/med/15861965

4-)Canellas J.(1986).[Influence of calcic and magnesic sulphurous thermal water on the metabolism of lipoproteins in the rat].

https://europepmc.org/article/med/2430538

5-)Leyst-Kuchenmeister Carl.(1923).Process for manufacturing soap

https://patents.google.com/patent/US2158663A/en

6-)Husaini SM.(1989).Therapeutic and injurious characteristics of thermal and sulphurous springs.

https://europepmc.org/article/med/16414639

7-)Huang Shengmou.(2000).Effects of partial-double sodium sulphurous on storage character of grape

https://europepmc.org/article/cba/345043

8-) New Haven.(1875).SCIENTIFIC INTELLIGENCE.: I. CHEMISTRY AND PHYSICS. II. GEOLOGY AND NATURAL HISTORY. III. ASTRONOMY. In the Northern Hemisphere. In the Southern Hemisphere. IV. MISCELLANEOUS SCIENTIFIC

https://search.proquest.com/openview/9679457b38cfc4ea8dbf30a30e0bf2bd/1?pq-origsite=gscholar&cbl=42401

9-)A Filippelli.(2017).[Sulphurous vaginal douching and vulvovaginal atrophy].

https://europepmc.org/article/med/29044352

Benzer Makaleler

Yorum Yapın