Acil.Net

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

#

Yazan, Aleyna Doğan
01.07.2020 20:24 (Güncellendi 04.07.2020 18:35)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulak ağrıları özellikle geceleri uykuya daldığımız zamanlarda etkisini arttıran ağrı çeşitlerinden biridir. Kulak ağrıları nedenlerine göre ciddi hasarlara sebebiyet verebilir.

Özellikle bebeklerde görülen kulak ağrıları biz yetişkinlerin de korkulu rüyası haline gelmiştir. Anlık ya da sürekli olan ağrılar çoğu zaman uykumuzdan uyandıran cinsten olup gecemizi bize ziyan etmektedir.

Sadece kulağın kendisi değil vücudumuzun kafa bölgesindeki hasarlar da kulak ağrılarına neden olabilmektedir.1

 

Nedenleri

Kulak ağrılarının en önemli nedeni orta kulak ve dış kulak enfeksiyonlarıdır. Orta kulağı geniz bölgesine bağlayan östakinin tıkanmasıyla oluşan orta kulak iltihabı tedavinin geç kalınması durumunda duyu konusunda çeşitli problemlere neden olabilir.

. Sinüzit

. Soğuk algınlığı

. Özellikle yaz aylarında deniz sularının ve havuz sularının kirliliği

. Uçaklarda, denize dalışlarda, dağ tırmanışlarında meydana gelen basınç travmaları

. Kulak temizliğinin yapılmaması

. Diş çürükleri

. Çeşitli çene problemleri gibi nedenler de kulak ağrılarının başlıca nedenlerindendir.2

 

Belirtileri

Kulakta;

. Şişme

. Kızarıklık

. Akıntı

. Baş dönmesi

. Ateş

. İşitme duyusunda kayıp belirtiler arasında sayılabilir.3

 

Tedavisi

Kulak ağrısı tedavileri için kesinlikle hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Hastaneye gitme fırsatınız yok ise yahut hastaneye gitmeyi ertelemek zorunda iseniz tıbbi yardım alana kadar evlerinizde uygulayarak kulak ağrılarınıza iyi gelecek, ağrıların artmasını engelleyecek çeşitli yöntemler mevcuttur.

. Öncelikle çiğneme ve yutkunma reflekslerinizi devreye sokun. Bu tip egzersizler östaki kanalınızı açarak hava akışını sağlayacak ve kulak ağrılarınıza iyi gelecektir.

. Kalorifer, fön makinesi yahut ütü yardımıyla ısıtacağınız bir havluyu kulağınıza yerleştirerek ve kulağınızı sıcak tutarak ağrılarınızın azalmasını sağlayabilirsiniz.

. Sigara kullanıyor iseniz bırakmanız, kullanmıyor iseniz de dumanına maruz kalacağınız ortamlardan uzak durmanız kulak ağrılarınıza iyi gelecektir.4

. Hava rüzgarlı ise ve dışarı çıkmanız gerekiyor ise ağrıyan kulağınızı rüzgardan koruyarak ağrının tetiklenmesini engelleyebilirsiniz.

. Kulak çöpü ile kulağınızı temizlemeyiniz.

. Kulağınızı kaşımak için herhangi bir cisim kullanmayınız.

. Su tüketiminize dikkat ediniz.

. Kulaklarınızı daha çok yorulmasına neden olacak gürültülü ortamlardan uzak durunuz.

. Limon suyunu ve saf suyu karıştırarak kulağınıza bir iki damla damlatınız.

. Zeytinyağına batırdığınız pamuk ile kulak içini ovunuz.

. Kulak damlalarını kesinlikle duyduğunuz ancak hekiminize onaylatmadığınız faydalarının olduğunu düşünerek kafanıza göre kullanmayınız.

Tüm bu saydıklarımız kulak ağrılarınıza iyi gelmekle birlikte hekiminize danışarak kullanmanızda faydası olacak tavsiyelerdir. Bunların dışında yine hekiminize danışarak aşağıda paylaştığımız bitkisel tedavi yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Zeytinyağı: Zeytinyağı bir kulak ağrısı vakalarında hızlı bir rahatlama sağlayabilir. Zeytinyağı özellikle kulak enfeksiyonlarında temizleyici rol oynayabilir. Zeytinyağı ayrıca kulak içinde uğultu hissini durdurmaya yardımcı olabilir.

Kulak içine 1-2 damla damlatarak uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda hardal yağı kullanabilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsak kulak enfeksiyonları ve enfeksiyonların neden olduğu ağrıların tedavisinde kullanılabilir.

Susam yağı ile ısıtılarak elde edilen sarımsak yağını karıştırarak kulağa 1-2 damla damlatabilirsiniz.

Bunun yanında karanfil yağı da faydalı olabilir.

Soğan: Soğan, kulak ağrısı için kullanılan ev ilaçlarının başında gelir. Soğanın antiseptik ve antibakteriyel özellikleri sorunun tedavisinde büyük rol oynar.

Rendelenmiş soğan suyunu bir çorba kaşığında ayıklayın ve kısık ateşte ısıtın. Sonra etkilenen kulak içine günde 2-3 kez 1-2 damla damlatın.

Sıcak Su Şişesi: İltihaplı kulağa içinde sıcak su dolu şişeyi koyabilirsiniz. Bunu bir sıcak havlu yordamıyla da yapabilirsiniz. Birkaç dakika boyunca sıcak su şişesi veya havluyu kulağınıza tutun.

Zencefil: Zencefil kulak enfeksiyonlarının tedavisinde yararlı olabilir çünkü zencefil güçlü bir anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Aynı zamanda mükemmel bir doğal ağrı kesici olarak bilinir.

Taze zencefil suyunu ayıklayın ve ağrıyan kulağa 1-2 samla damlatın. Bunun yanında taze rendelenmiş zencefil kökünü zeytinyağı ile karıştırın ve iyice süzdükten sonra damla olarak kullanın.

Not: Elde ettiğiniz yağın ufak parçacıklardan mutlaka arındığına emin olun. Aksi durumda kulağın tıkanmasına veya kulağa giren parçaların zarar vermesine neden olabilirsiniz.

Nane Yaprakları: Nane yaprakları ve nane yağı da kulak ağrısı tedavisinde kullanılmaktadır.

Nane yapraklarını kaynatarak suyu soğuduktan sonra 1-2 damla kulağınıza damlatabilirsiniz. Kulak ağrısının iyileşmesine faydalı olabilir.

Bunun yanında nane yağını pamuk veya kulak temizleyicilerle kulağınızın içine uygulayabilirsiniz.

Fesleğen: Anti-inflamatuar, antibakteriyel ve analjezik özellikleri nedeniyle fesleğen, kulak ağrılarının tedavisinde yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Birkaç fesleğen yaprağını presleyerek suyunu çıkarın ve kulağınıza birkaç damla damlatın. Günde 1-2 kere tekrarlayın.5

Neem: Neem enfeksiyonlara karşı oldukça etkili bir bitkidir. Ayrıca, kulak ağrısını azaltmaya yardımcı anti-enflamatuar ve analjezik etkileri vardır.

Birkaç tane neem yaprağının suyunu çıkararak 1-2 damla ağrıyan kulağınıza damlatın.  Bunun yanında pamuğa 2-3 damla damlatarak kulağınızı kapatın, birkaç dakika bekledikten sonra pamuğu atın.

Neem yapraklarından elde edilen yağ/su uygulaması kulak ağrısını kısa sürede tedavi edebilir.6


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-) Anne Vergison, et al. (2010). Otitis media and its consequences: beyond the earache https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1473309910700128

2-)Gregory F. Hayden, et al. (1985). Characteristics of Earache Among Children With Acute Otitis Media https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/512220

3-) Sepetto Kuttila, et al. (2009). Recurrent tinnitus and associated ear symptoms in adults Acúfeno recurrente y síntomas asociados del oído en adultos https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14992020500057608?casa_token=5yZwlTBxzyEAAAAA:_edg4C-IcPMxzlNmMg5n6LbBZk_6kn5beu2dR5FnYYcYRALnKsxADbuh_DsP2OK6pi19ZGtWglH2

4-) Ernesto Kahan, et al. (2003). Naturopathic Treatment for Ear Pain in Children https://pediatrics.aappublications.org/content/111/5/e574.short

5-) Keith Conover. (2013). Earache https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23601480/

6-) Graham Worral. (2011). Acute earache https://www.cfp.ca/content/57/9/1019.short

Benzer Makaleler

Yorum Yapın