Acil.Net

Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?

#

Yazan, Havva Solhan
02.07.2020 16:32 (Güncellendi 04.07.2020 18:20)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?

Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?

Safra kesesi sorunu olan bir kişi herhangi bir semptom göstermese de, bazen bir sorun şiddetli karın ağrısına neden olabilir.

Safra kesesi temelde safra saklamaya yönelik armut şekilli bir kesedir (yağlı gıdaları sindirmek için karaciğer tarafından üretilen bir sıvı). Bununla birlikte, safra yollarından biri ( karaciğerden safra kesesine ve safra kesesinden sindirim kanalına nakledilen tüpler ) çamur ya da safra taşlarıyla tıkanırsa ya da enfekte ya da iltihaplanırsa, kişi bu nedenle bir ağrı yaşayabilir. 1 


Safra Kesesi Ağrısının Nedenleri

Safra kesesi ağrısı nedene göre değişebilir veya farklı hissedebilir. Safra taşı olan birçok insan hiç ağrı yaşamayabilmektedir. Bununla birlikte, safra kesesi ağrısında doktorun teşhis etmesine yardımcı olan bazı değişiklikler vardır.

Biliyer kolik (aralıklı kanal tıkanıklığı): Sağ üst karın veya epigastrik bölgede ani ve hızla artan ağrı (ağrı veya basınç); Bazı insanlarda sağ omuza (veya skapula ucundaki bel ağrısı) yayılan ağrıya veya bulantıya ya da kusmaya neden olur. Hafif bir ağrı yaklaşık bir gün sürebilir, ancak ağrı genellikle yaklaşık 1 ila 5 saatte azalır.

Kolesistit (kanal tıkanıklığına sekonder safra kesesi dokusu iltihabı): Sağ üst karında sağ omuza veya sırtta yayılan ciddi sürekli ağrı, dokunduğunda veya basıldığında abdominal hassasiyet, terleme, mide bulantısı, kusma, ateş, titreme ve şişkinlik oluşabilir. Rahatsızlık, safra koliksinden daha uzun sürer.

Akalkuloz Kolesistit: Kolesistit ile benzer belirtilere sahip olmakla birlikte, travma yanıkları gibi diğer problemlerin bir komplikasyonu olarak görülür; hastaların ciddi semptomları vardır.

Pankreatit: Safra kesesi, pankreas borusunu tıkayabilir ve üst karın ağrısı ile birlikte pankreatit (pankreasta iltihaplanma) meydana getirebilir; bu da karın ağrısı, yedikten sonra daha fazla ağrı, mide bulantısı ve kusma ile kendini gösterebilir.

Artan kolanjit (veya sadece kolanjit veya biliyer sistemin enfeksiyonu): Ateş, karın ağrısı, sarılık ve hatta hipotansiyona (düşük kan basıncı) ve bilinç bulanıklığına neden olur; Tıbbi acıdan acil yardım gerektiren bir durumdur. 2 


Safra Kesesi Ağrısının Belirtileri

Biliyer kolik ile birlikte görülen en yaygın semptom bulantı veya kusmadan mide bulantısıdır. Kusma, ağrıları daha iyi hale getirmez çünkü şişmiş kanallar veya safra kesesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

Obstrüksiyondan çok ağrıya yanıt olarak ortaya çıkan diğer spesifik olmayan semptomlar şunlardır:

  • Terleme (diyaforez),
  • Zayıflık,
  • Hafif sersemlik
  • Nefes darlığı

Ağrıyla beraber başka nedenleri düşündüren belirtiler, alt karındaki maksimal, abdominal şişkinlik veya baş ağrısı ve anormal bağırsak hareketleri olan ağrıdır. 3


Safra Kesesi Ağrısının Tedavisi

Safra kesesi ağrınız yoksa (safra taşlarınız olsa bile ağrınız olmamışsa) tedaviye ihtiyacınız yoktur. Bir ya da iki atağı olan bazı hastalar, tedaviden kaçınmayı seçebilir. Akut atak sırasında ağrı çoğunlukla morfinle tedavi edilir. Tıbbi tedaviler şunları içerir:

  • Oral safra tuzu tedavisi (% 50 etkili)
  • Ursodiol (örneğin Actigall)
  • Çözülme
  • Litotripsi (şok dalgaları)

Kesin tedavi, safra kesesini engelleyen safra taşlarını ameliyatla çıkarmaktır. Günümüzde tercih edilen cerrahi yöntem laparoskopik cerrahi olup safra kesesi karnın sadece küçük insizyonlarını kullanan aletlerle çıkartılmaktadır. 4

Safra kesesi ağrısı için tedavi yöntemleri

Tuzlu su: İnflamasyonlu safra kesesini sakinleştirmek için en uygun ve erişilebilir yollardan biri tuzlu sudur. Kötü bir safra kesesinin belirtileri bu çareyle hızla rahatlamaktadır. Bu sağlıklı karışımınızı hazırlamak için gereke tuz ve sudur. Epsom tuzu önerilir, su sıcak olmalıdır. Bir çay kaşığı tuz alın ve eriyene kadar bir bardağa suyla karıştırın. Safra kesesini hafifletmek için gece yatmadan önce bir bardak tuzlu su için ve iyice dinlenin.

Pancar: Safra kesesi sorunlarının işaretlerini hissediyorsanız, pancarları ağrı kesiciliğine karşı sağlıklı, doğal ve organik bir alternatif olarak düşünün. Pancar nasıl yardımcı olur? Saf safra taşlarının semptomlarına neden olan safrayı seyreltmeye yarıyorlar. Pancar safra kesesi saldırısını hafifletmek için birden fazla formda tüketilebilir. Onları yiyebilirsiniz, pancar takviyeleri alabilirsiniz veya bazı pancar suyu içebilirsiniz.

Omega 3: Omega-3 yağ asitleri, kolesistit belirtileri açısından ya da safra taşları için doğal tedavi olarak harikadır, aynı zamanda, sağlık durumlarından bağımsız olarak, herkesin tüketmeyi düşünmesi gereken bir şeydir. Omega-3 yağı balıklarda bulunur ve genellikle basitçe balık yağı olarak bilinir. Omega-3 yağ asitleri tavsiye edilir, hem safra kesesi ağrısı hafifletirken hem de safra keseniz hareketlenme eğilimindeyse diyetinize dâhil edilmeniz önerilir. Omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynaklarından biri somon türüdür, ancak diğer balık türlerini de düşünebilirsiniz. 5 

Enginar: Safra kesesi ağrısı çeken insanların yapması gereken doğal ilaçlardan bir diğeri de enginardır. Aslında, enginar kanseri önleme, kalp sağlığını destekleme, kan basıncını düşürme, karaciğer sağlığını geliştirme, pek çok sindirim sorununu tedavi etme, kemik için iyi olma, metabolik ve beyini güçlendirme gibi insanlar için birkaç sağlık yararı ile ünlüdür. Enginar yaprağı kafeoilkinik asitler içerir. Bunlar safra akışını etkili bir şekilde artırmaya yardımcı olan sağlıklı maddelerdir.

C vitamini: Bazı sağlık ve beslenme uzmanları, C vitaminin vücudun safra taşı oluşumunun önlenmesine ve kötüleşmesinin engellemesine yardımcı olduğunu söylemektedir.  Kolesterolü daha fazla suda çözünür yapabilir, vücudunuzun tüm sistemi dışarı atmasına izin verir, ancak safra yoluna devam etmesine izin vermez. Safra kesesi ataklarına yakalanırsanız, her gün ek formda 200 mg C vitamini almayı düşünebilirsiniz. 6 

Elma sirkesi: Safra kesesi ağrısını hafifletmek için en iyi ilaçlardan biridir. Birçok durumda, safra kesesi ağrısı, yedikten sonra ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda, elma sirkesi ağrıdan kurtulmaya yardımcı olabilir. Elma sirkesi gıdaları sindirmek için faydalı olan yararlı enzimler ve asitler içerir. Elma sirkesinin safra kesesi ağrısını azaltmada o bu etkili olabileceğinin bir başka nedeni de elma sirkesinde pektin bileşeni olmasıdır. Pektin, toksinleri emmeye ve onları sistemden atmaya yardımcı olur.

Karbonat ve limon: Safra kesesi ağrısı, safra sisteminde bozulmaya bağlıdır. Safra bir alkalin akışkan olduğundan ve sindirim sisteminizde etkin bir şekilde çalışmadığı için orada ağrıya neden olabilecek asitli bir ortam olabilir. Böylelikle karbonat ve limon suyu ile yapılana benzer bazik bir çözeltiye sahip olabilirsiniz. Çoğu kişi, bu suyu aldıklarında sadece 10-15 dakika sonra safra kesesi ağrısından kurtulur. Bir bardak suya bir çay kaşığının yarısı kadar karbonat, bir çay kaşığı limon suyu ekleyebilirsiniz. 7 

Zerdeçal ve bal: Zerdeçal ve bal, safra kesesi ağrısını hafifletmekte yardımcı olan inanılmaz maddelerdir. Zerdeçal, safra kesesindeki safranın daha çözünür hale getirilmesine yardımcı olan aktif bir bileşik olan kurkumini içerir. Bal herhangi bir enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilecek antiseptik bileşiklere sahiptir. Bu karışımı hazırlamak için, bir çorba kaşığı zerdeçal tozuna bir çorba kaşığı bal ekleyip, karıştırın ve tüketin.

Hintyağı: Isıtılmış yağa batırılmış bir bezi direkt olarak midenizde veya safra kesesine koymak safra kesesi ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Topikal olarak uygulandığında, hint yağı ağrının iltihabı rahatlamada etkili olduğu bulunmuştur. Bir hint yağı içine temiz bir bez batırın ve sıkın. Daha iyi sonuç almak için bezin üzerine plastik bir torba yerleştirin ve ardından sıcak bir kompres veya ısıtma yastığı yerleştirin. Safra kesesi ağrısından kurtulmak için bu hint yağı kompresini safra kesesi üzerine yaklaşık 30 dakika tutun.

Papatya çayı: Papatya çayı düzenli olarak tüketildiğinde safra kesesi ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Papatya çayı poşetini ılık suyla dolu bir kaba koyun. Birkaç dakika harekete geçmesine izin verin. Bu papatya çayı, görünür sonuçlar fark etmek için 4-6 hafta süreyle düzenli olarak tüketin. Papatya çayı, sorumlu olan taşları çözerek safra kesesi ağrısını yatıştırmada yardımcı olabilir. Nane çayı da safra kesesi ağrısı için çok işe yarar. 8 

Sebze suyu: Safra taşlarından muzdarip olduğunda, kızarmış ve yağlı gıdaları kesmek esastır. Bir iki hafta boyunca meyve ve sebze suları üzerine yoğun bir diyet uygulayın. Pancar kökü, salatalık ve havuçtan oluşan karışık sebze suyu safra taşı için iyi bir çözümdür. Pancar kökü karaciğeri temizlemeye ve safra kesesini güçlendirmeye yardımcı olur. Salatalık yüksek su içeriği karaciğer ve safra kesesi detoksifıkasyon için mükemmeldir. Havuç C vitamini ve bağışıklık sistemi için iyi olan diğer besin açısından zengindir.9

 

UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.


KAYNAKLAR

1-) Sanjeev Misra, et al. (2003). Carcinoma of the gallbladder https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1470204503010210#!

2-)Piehler JM, et al. (1978). Primary carcinoma of the gallbladder. https://europepmc.org/article/med/362580 

3-)Rajveer Hundal, et al. (2014). Gallbladder cancer: epidemiology and outcome https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3952897/ 

4-)Laura M. Stinton, et al. (2012). Epidemiology of Gallbladder Disease: Cholelithiasis and Cancer https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3343155/

5-) Eldon A. Shaffer, (2006). Epidemiology of gallbladder stone disease https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521691806000540#!

6-) WJ Dodds, et al. (1985). Sonographic measurement of gallbladder volüme https://www.ajronline.org/doi/abs/10.2214/ajr.145.5.1009

7-) Angela D. Levy, et al. (2001). Gallbladder Carcinoma: Radiologic-Pathologic Correlation https://pubs.rsna.org/doi/full/10.1148/radiographics.21.2.g01mr16295

8-)Kit Fai Lee, et al. (2004). Polypoid lesions of the gallbladder https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002961004001230#!

9-)G. Miller, et al. (2008). Gallbladder carcinoma https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0748798307005173#!

Benzer Makaleler

Yorum Yapın