Acil.Net

Doğal Antibiyotik Sarımsak

#

Yazan, Havva Solhan
11.05.2020 23:00 (Güncellendi 02.06.2020 03:50)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Doğal Antibiyotik Sarımsak

Sarımsağın Faydaları

Çok eski çağlardan beri sağlık dostu olarak bilinen kadim besin kaynağıdır sarımsak. Son yıllarda yapılan araştırmalar sarımsağın birçok açıdan sağlık için faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Sarımsak keskin kokusu yüzünden genelde tüketim noktasında bazı sıkıntı ve sınırlamalara neden olmaktadır. Fakat sağlığa olan faydasını bilenler tarafından bu sorun için de bir çözüm üretilmiş, ufak parçacıklar halinde doğranılarak yutulur. Sarımsak aynı zamanda salatalara ve yemeklere katılarak da tüketilmektedir.

Sarımsağı sağlık açısından bu kadar önemli kılan içerisinde barındırdığı B6 ve C vitaminlerinin yanında demir, kalsiyum, bakır ve manganez gibi birçok değerli mineralleri ve elementleri içermesidir. 1

Sarımsağın Sağlığa Faydaları

Sarımsak daha çok halk arasında kötü kolesterolü düşürmekle meşhurdur. Fakat sağlığa olan faydaları bu kadar değildir. Sarımsağın sağlığa olan faydalarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz: Metabolizmayı hastalıklara karşı kuvvetlendirir, kansere karşı mücadele eder ve hücreleri güçlendirir. Düzenli olarak tüketilmesinin kalp sağlığına inanılmaz katkısı vardır.

Sarımsak Soğuk Algınlığına Faydalıdır:  Sarımsak bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını arttırıcı özelliği ile bilinmektedir. Günlük ortalama bir diş sarımsak tüketimi soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklara yakalanma oranını %63 oranında azaltmaktadır. Bazı araştırmalar sarımsak tüketen insanların, tüketmeyen insanlardan daha çabuk soğuk algınlığı hastalıklarını atlattıklarını ortaya koymuştur. Eğer kış aylarında sık sık soğuk algınlığından dolayı hastalanıyorsanız tükettiğiniz besinler listesine sarımsağı da eklemelisiniz.

Sarımsak Kan Basıncını Azaltır: Kalp krizi ve felç gibi hastalıklar dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasındadır. Yüksek tansiyon bu hastalıkların en büyük tetikleyicisidir. Bilimsel çalışmalar, sarımsağın kan basıncı üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu ortaya koymuştur. Aynı yönde yapılan çalışmalar, 600-1.500 dozunda eski sarımsak özünün kan basıncı düşürme ilacı olan atenolol kadar etkili olduğunu ortaya koymuştur.

Sarımsak Kolesterole ve Kalp Sağlığına İyi Gelir: Sarımsak LDL kolesterolü düşürebilir. Düzenli olarak sarımsak tüketmek kolesterolden kaynaklanan kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Alzheimer Hastalığına İyi Gelir: Bünyede bulunan serbest radikaller, yaşlanmaya neden olurlar. Sarımsak serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı antioksidanlar yardımıyla gidermeye çalışır. Sarımsağın kolesterol ve kan basıncını azaltması yanında antioksidan özelliği ile Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.  Sinir sisteminde ve beyin hücrelerinde meydana gelen hasarları giderir.

Uzun Yaşam İçin Sarımsak: Sarımsak insan hayatını uzatıyor demek biraz mantıksız olur ama bağışıklık sisteminin işlevini yerine getirmesi için sağladığı destek ve diğer hastalıklar karşısında etkili bir besin olması dolaylı olarak sağlıklı ve uzun süre yaşamayı sağladığını söyleyebiliriz. Ayrıca sarımsağın kronik hastalıklar üzerinde de faydalı etkileri vardır. 2

Yüksek Performans Sağlar: Genel anlamda yorgunluğu atmak ve yorgun organ ve kasları rahatlatmak için tüketilmesi gereken nadide besin maddelerinden bir tanesidir. 6 hafta boyunca kalp üzerine sürülen sarımsak yağı, egzersiz sonucu kalbin hızlı çalışarak yorulmasına engel olur. Birçok araştırma sarımsağın fiziksel performans üzerinde çok fazla olumlu yönde etkisi olduğunu ortaya koymuştur.

Zehirlenmelere Karşı Sarımsak Etkilidir: Sarımsağın ağır zehirlenmelere karşı dahi etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca zehirlenmelerden dolayı hasar gören organların tedavisinde de etkilidir. Bu konuyla alakalı olarak yapılan bir deneyde,  bir araba aküsü tesislerinde (kurşun elementine çok fazla maruz kalan) çalışan işçilerin 4 hafta boyunca sarımsak tüketmeleri sağlanmıştır ve 4 hafta sonunda kanda bulunan kurşun seviyesinin % 19 oranında düştüğü görülmüştür.

Sarımsak Kemik Sağlığı İçin Önemlidir: Sarımsak kemik sağlığını korumaktadır. Bir araştırmada menopoz sonrası kadınlarda yapılan bilimsel deney çalışmalarında  östrojen eksikliğini önemli ölçüde azalttığı görülmüştür. Özellikle kadınların kemik sağlığı üzerinde önemli etkileri vardır.

İltihap ve Bakterilere Karşı Etkilidir: Sarımsak tek başına iltihap ya da virüsleri yok edemez ama metabolizmayı onlara karşı savaşması için destekler. Bazı araştırmalar virüslerden ve enfeksiyonlardan kaynaklanan hastalıklara iyi geldiğini ortaya koymuştur. Sarımsak kısmen doğal antibiyotik görevi üstlenmektedir.

Kanserle Mücadelede Sarımsak: Çiğ olarak tüketilen sarımsağın kolon ve mide kanserine yakalanma riskini azalttığını ortaya koymuştur. Ayrıca kanser hücrelerinin yayılma hızını azalttığı bilinir. 3


Sarımsak Yağının Faydaları:

Sarımsak yağının antibakteriyel ve antiviral tıbbi özellikleri vardır. Ezerek ve buharda damıtarak sarımsak yağı elde etmek mümkün. Kullanımı tamamen güvenlidir ve yüzde yüz doğaldır. Ancak, sarımsak alerjisi olan kişiler sarımsak yağından uzak durmalıdır.

  • Kepeğe karşı etkilidir. Kapsüller içerisinde de bulmak mümkündür. Kafa derisindeki kaşıntıları giderme özelliği vardır.
  • Enfeksiyonları, bakterileri ve mantar hastalıklarını giderir.
  • Diş ağrısına iyi gelir. Bir pamuğa damlatılarak dişin üzerinde 10 dakika tutulur. Bu işlem diş ağrısını hafifletir.
  • Kan basıncını dengeler ve dolaylı olarak kalp sağlığını korur.
  • Damarlardaki tıkanıklıkları açar.
  • Kolesterolü düzenler ve sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olur. Kalbi kolesterol kaynaklı rahatsızlıklardan korur.
  • Saçlar için çok faydalıdır. Bunun yanında kafa derisinde meydana gelen birçok hastalığı giderir. İçerdiği kükürt, E, C ve B1 vitaminleri yardımıyla sağlıklı saçlara kavuşmamızı sağlayabilir.
  • Cilt sağlığına olumlu yönde ve ciddi katkılar sağlar. Ciltte meydana gelen mantar enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
  • Pankreas ve kolon kanserini önleyici özelliği vardır. Kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatır.
  • Sinir, sıkıntı ve ağrıya neden olan kulak enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Yaygın kulak enfeksiyonuna karşı etkili bir şifa kaynağıdır.
  • Bağışıklık sitemini güçlendirir ve hastalıklarla mücadelesinde güç katar.
  • Akneye iyi gelir. Yüz maskesi hazırlanarak uygulanabilir. Ayrıca sivilcelere karşı da etkilidir. 4
  • Sarımsak kırılgan tırnak sorununu giderir.
  • Ağız sağlığı açısından da önemli bir besin kaynağıdır, ağız yaralarına iyi gelir.
  • Solunum yolları enfeksiyonlarında etkilidir, nefesi açar.
  • Maydanoz suyu ile karıştırıldığında çok az miktarda kullanmak şartıyla, enerji verir ve bazı zehirlenmelere karşı etkilidir.


Sarımsak Çayının Faydaları:

Sarımsak çayı, sarımsağın yan ürünüdür ve özellikle son yıllarda zayıflamak isteyenlerin kullandığı en popüler besinler arasına girmeyi başarmıştır. Hızlı zayıflamak isteyenler sabah ve akşam tüketebilirler. Kan inceltici ilaç kullananların uzak durması gereken bir ürün.

  • Damarlarda meydana gelebilecek tıkanıklıklara karşı etkilidir.
  • Sindirim sistemini olumlu yönde etkiler ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Kas ve damarları güçlendirici özelliği vardır, ayrıca krampları azaltır.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır ve taş düşürmede etkilidir.
  • Bağırsakları kötü bakterilerden arındırır.
  • Soğuk algınlığından kaynaklanan nezle ve grip gibi hastalıklara iyi gelir.
  • Doyurucu özelliği vardır ve daha geç acıkmayı sağlar.
  • Kilo verdirmenin yanında yağları da yakar.

Sarımsak çayının hazırlanışı çok basittir. 3 diş sarımsak ve 4-5 parça zencefil rendelenerek kaynayan bir büyük bardak suya atılır ve daha sonra 10 dakikaya demlenmeye bırakılır. Hazırlanan sarımsak çayı sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere tüketilir. Çayın her gün hazırlanması taze olmasını sağlar ve bu yüzden daha fazla verim alınır. 5

Sarımsağın Zararları:

Sarımsak, bazı durumlarda kesinlikle tüketilmemelidir. Bu durumlarda ise doktora danışılmalıdır.

  • Aşırı tüketildiğinde midede ağrı ve ciltte kaşıntı oluşturabilir.
  • Aynı şekilde aşırı kullanıldığında halsizlik, baş ağrısı gibi sorunlara neden olabilir.
  • Kan inceltici özelliğinden dolayı, kan inceltici ilaç kullanan hastalar kesinlikle doktorlarına danışmadan kullanmamalıdırlar.
  • Bazı uzmanlar doğum kontrol haplarının etkisini azalttığını ileri sürmektedirler.

Tavsiyeler

Sarımsağın tepeden tırnağa bütün organlarımız için faydalı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Zararları kısmında belirttiğimiz durumların dışında tüketilmesinin sağlığımıza katkı sağladığı kesin olan sarımsağı yılın her mevsiminde tüketmek mümkün. Genelde kötü kokusundan dolayı tüketimi sevilmez fakat ufak parçalara bölünerek yutulabilir. Böylece ağızda meydana getirdiği koku problemi ortadan kalkmış olur.6

UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-)”Chia Wen Tsai et al.” “(March 2012)” “Garlic: Health benefits and actions https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2211802011000374

 

2-)”Brace et al.” “(July2002)” “Cardiovascular Benefits of Garlic (Allium sativum L) https://journals.lww.com/jcnjournal/Abstract/2002/07000/Cardiovascular_Benefits_of_Garlic__Allium_sativum.5.aspx

 

3-)”Mohammad Shaifur Rahman” “(26 April 2007)” “Allicin and Other Functional Active Components in Garlic: Health Benefits and Bioavailability https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942910601113327

4-)”Chia Wen Tsai et al.” “(March 2012)” “Garlic: Health benefits and actions https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2211802011000374

5-)”Brace et al.” “(July2002)” “Cardiovascular Benefits of Garlic (Allium sativum L) https://journals.lww.com/jcnjournal/Abstract/2002/07000/Cardiovascular_Benefits_of_Garlic__Allium_sativum.5.aspx

 

6-)”Mohammad Shaifur Rahman” “(26 April 2007)” “Allicin and Other Functional Active Components in Garlic: Health Benefits and Bioavailability https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942910601113327

 

Benzer Makaleler

Yorum Yapın