Metabolizma Hızlandıran Limon Çayı
Metabolizma Hızlandıran Limon Çayı
Limon çayının faydaları nelerdir?
Limon çayı en çok tüketilen aromalı çaylar biridir. Limon çayı zararsız ve herkes tarafından tüketilebilir. Zengin C vitamini içeriği ile limon, sağlık için çok faydalıdır. Doğru miktarda çaya eklenen limon suyu bu çayı sadece lezzet keyfi haline getirmekle kalmaz, aynı zamanda çeşitli sağlığa olan yararlarından faydalanmayı sağlamaktadır. Belirli bir reçete veya limon çayı yapma yöntemi yoktur. Limon, normal çaya, siyah çaya ya da lezzet için yeşil çaya eklenebilir. Limon çayı ona zencefil veya bal ilave edilerek tüketilebilir. Limon suyu en etkili ve en iyi antiseptik olarak bilinmektedir; çay ve gazlı içecekler için en iyi alternatif olmasına karşın, limon çayı sağlığa olan faydalarıyla doludur. 1
Limon özellikle C vitamini, sitrik asit, pektin, kalsiyum ve bioflavonoidler gibi antioksidanlar ve besinler ile doludur. Limon genel sağlığı iyileştirmek ve hastalık ya da sağlık problemleri birçok açından mücadele etmektedir. Özellikle her sabah limon ile yapılan çayı içmek antibakteriyel ve antiviral özellikler sağlayacaktır; böylece enfeksiyonlar ve hastalıklarla mücadele için vücudun yeteneğini destekleyecektir. 2
Limon çayının sağlığa faydaları
Soğuk algınlık ve gribe iyi gelir: Zencefil katılmış bir fincan limon çayı soğuk algınlığı ve grip belirtilerini azaltmada size yardımcı olacaktır. Kış aylarında günde 3 ile 4 kez limon çayı tüketimi sadece boğaz ağrısı rahatlatmakla kalmaz aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve içinizi ısıtır. Yavaş yavaş yudumlayarak limon çayının tadı çıkarılmalıdır.
Vücut temizliği ve ruh sağlığı için faydalıdır: Limon çayının sağlığa olan yararlarının çoğunluğu vücudu temizleyen güçlü etkisinin etrafında birleşmektedir. Stresli ruh sağlığına atfedilen hastalıkların başlıca sorumlusu kandaki toksinlenmeden meydana gelmektedir. Limon çayı kanın temizlenmesi için bilinen ve aktif ve sağlıklı yoldur. Ayrıca, cilt temizliği ile bize gençleşme şansı verirken aynı zamanda sindirime de yardımcı olmaktadır.
Sindirim sistemini destekler: Sindirim sistemi sorunlarının başlıca nedenleri arasında düzensiz öğün, abur cubur ve stres vardır. Bal ve limon ve sıcak su karışımı ile hazırlanmış bir fincan limon çayı bu sorunları önlemek için harika bir yoldur. Safra üretimini teşvik eden limon, karaciğer için iyidir. Safra karmaşık gıdalar çok daha iyi işlerse sindirim sistemini daha iyi destekler. Aklınıza gelebilecek küçük enfeksiyonların belirtileri hafifletmek için bal, aynı zamanda sindirim içinde yararlı olur. Böylece bu limon çayı karışımı mide ve kolon için daha iyi bir ortam da yaratır.
Kilo vermeye yardımcı olur: Eğer kilo sorununuz varsa ve bu konuda bir şeyler yapmaya çalışıyor iseniz, limon çayı ile güne başlamak için başka bir neden daha var demektir. Daha hızlı kalori yakımı için; su, bal ve limon birleşimi metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bu vücudunuzdaki aşırı yağı kaldırarak vücudun daha verimli çalışmasını sağlamaktadır. Tabii ki, sadece sabahları bal, limon ve su içerek kilo vermek mümkün değildir, ancak rutin program için bir yardımcı olabilir. Sağlıklı bir besin programı ve egzersiz ile desteklenmelidir. 3
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Limon yüksek C vitamini kaynağı olduğu için soğuk algınlık savaşmak için mükemmeldir. İçerdiği potasyum beyin ve sinir fonksiyonlarını uyarmaktadır. Potasyum aynı zamanda kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur. Limonda bulunan askorbik asit (C vitamini), anti-enflamatuar etkiler gösterir, astım ve diğer solunum yolu semptomları için ek destek olarak kullanılır. Ayrıca vücuttaki demir emilimini artırır; demir bağışıklık fonksiyonunda önemli bir rol oynar. Limon saponinler içermesi nedeniyle antimikrobiyal özellikler gösterir; böylece soğuk ve gribi tutmaya yardımcı olabilir. Limon ayrıca vücut tarafından üretilen balgam miktarını azaltır.
pH düzeylerini dengelemeye yardımcı olur: Limonlar vücut için en alkalize yiyeceklerden biridir. Limonun sahip olduğu asidik, ancak vücudumuzun içinde onlar (vücutta asitlik yaratmaz sitrik asit kez metabolize) alkalindir. Limondaki hem sitrik hem de askorbik asit barındırır; bunlar metabolizmayı uyandırır ve minerallerin kana alkalileze olmasına yardımcı olur. Vücut pH’ı asidik olduğunda hastalık durumları ortaya çıkmaktadır. Düzenli olarak limon çayı içmek, ağrı ve enflamasyon birincil nedenlerinden biri olan eklemlerde ürik asit de dâhil olmak üzere, vücutta genel asitliği kaldırmak için yardımcı olur.
Cildi temizlemeyi sağlar: Tabii ki cilt görünümünü iyileştirmek için herkes C vitamininin cildimiz için muhteşem olduğunu bilir. C vitamini veya askorbik asit, kolajen üretimi için anahtar, cilt mukavemeti ve sertliği içinse elde yeni hücre ve kan damarlarının büyümesine yardımcı olan bir proteindir. C vitamini ayrıca bağ ve skar dokusunun oluşturmasına yardımcı olur; cildin kendisini onarmasını sağlar. Limonda bulunan C vitamini vücudu ve cildi gençleştirir ve bize canlı bir parlaklık verir.
Taze bir nefese yardımcı olur: Limon ağız ve diş sağlığına olan yardımının yanı sıra nefese bir tazelik ve güzellik katarak bakterilerden ağzı temizlemektedir. Limonun içerdiği asit dişlerde mine aşındırmasına neden olabilir, bu nedenle dişleri temizledikten sonra limon çayı içmek oldukça etkili olacaktır. 4
Yüksek kan şekerine etki eder: Vücudumuz insülini düzgün kullanmadığında ya da insülin yetersiz miktarda üretildiği zaman yüksek kan şekeri oluşur. Hesperidin, limondaki bir bileşiktir; Ocak 2010 “Klinik Biyokimya ve Beslenme Dergisi” sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, kan şekeri düzeylerini etkileyen enzimlerin işlevini değiştirebilmektedir. Bu vücudumuzu diyabetin başlangıç aşamaların korur ama zaten yüksek kan şekeri varsa diyabet komplikasyonları önlemek yardımcı olur. Buna ek olarak, hesperidin kolesterol düşürücü etkiye sahiptir.
Diyabetin kontrolüne yardımcı olur: Yapılan son araştırmalar, özellikle günlük zencefilli limon çayı içmenin diyabet etkileri nedeniyle meydana gelen böbrek hasarlarını azaltabilir gerçeği üzerine ışık tutmuştur. Zencefilde bulunan çinko yüksek düzeyde üretim ve insülin salgılanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu insülin salgılanışı kan şekeri seviyesini kontrol eder ve diyabet kontrolünü sağlar. Böylece kan basıncı, kalp problemleri ve benzeri diyabetin diğer zararlı etkilerine limon çayındaki mevcut antioksidanlar ile karşılık verilebilmektedir.
Limon çayı tarifi
Limon çayının hazırlanışı
- Bir bardak suyu bir demlikte kaynatın ona biraz çay yaprakları ekleyin.
- 5 dakika boyunca kaynamaya bırakın.
- Hazırladığınız karışımı süzgeçten geçirin.
- Siyah çay içine bir bütün limonu sıkın ve iyice karıştırın
- Tatlandırmak için bal veya şeker ekleyebilirsiniz.
Karışımın soğutulması bekleyip, biraz buz küpleri ekleyerek ferahlatıcı bir fincan limon çayının keyfini çıkarın. Siyah çayın içine ezilmiş zencefil ve limon suyu ekleyerek zencefilli limon çayı yapabilirsiniz. Ferahlatıcı limon aromalı bitkisel bir çay hazırlamak için bir başka yöntem içinse; kaynar su ve karışımın süzüldüğü fincana taze limon yaprakları eklemek yeterli olacaktır. 5
Zencefilli limon çayın faydaları tarifi
Zencefilli limonlu çayın faydaları;
- Zencefilli limon çayı stresli ruh halini sakinleştirir, grip, öksürük ve soğuk algınlıkla mücadele eder, kansere karşı savaşır, hastalığın yayılmasını önler, sindirime destek olur, artrit eklem ağrılarını rahatlatır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kan akışını destekler, kalp hastalıklarını önler, ateşli hastalıklara yardımcı olur, zihni tazeler, vücuttan toksinlerini atılımını sağlar.
Vücudu temizlemeye yardımcı olan zencefilli limon çayı tarifi
Tarif 1 litre, 4 fincan içindir.
- 2 adet (5 cm) zencefil kökü
- 4 su bardağı (1 L) filtrelenmiş su
- 2 yemek kaşığı (30ml) organik limon suyu
- 1-2 çay kaşığı (5 ml) bal
Zencefil kökünü ince ince doğrayın ve en az 20 dakika süreyle taze kaynamış su içinde demlenmeye bırakın bu nedenle infüzyon sıvısı içindeki aktif maddelerin transferini maksimize edilecektir. Daha sonra limon suyu ve balı ekleyin, karıştırın. Serinletici ve canlandırıcı tedavi edici etkisi için sıcak veya soğuk servis edin.
Ballı limonlu çayın faydaları ve tarifi
Ballı limonlu çayın faydaları şöyledir;
- Bu içecek vücudu nemlendirir ve sindirim sistemini temizler. Bu nedenle, kabızlığı önler ve enfeksiyonları engeller. Bir diüretik gibi davranır ve vücudu temizler. Bu çay karışımı idrar yolu enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Karışım ayrıca karaciğeri besler ve vücut detoksunu sağlar. Sağlıklı bir kiloyu korumak için harika bir yöntemdir. Bu çay cildinizi renklendirecek. Kolajen ve anti bakteriyel kombinasyonu vücudun genç görünmeyi destekler ve besin alınımını sağlar. 6
İsterseniz, bal ve taze zencefili şerit halinde doğrayıp çaya ekleyebilirsiniz. Bal 18 aylıktan küçük çocuklara verilmemelidir unutmayın.
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı bal
- 1/2 su bardağı sıcak su
Bir çay bardağı veya kupanın içine bal ve limon suyunu koyun. Sıcak suyu ekleyin ve karıştırın. Damak zevkinize göre daha fazla limon, bal ve su ekleyebilirsiniz.
Ballı limonlu maske tarifi
Bir kâse içine (organik her zaman daha iyidir) 1/2 limon sıkın ve 2 yemek kaşığı bal ekleyin (0rganic, ham, doğal). Sıvıda bir tutarlılık olana kadar bir kaşıkla karıştırın. Göz çevresi hariç temiz bir yüz üzerine sürün. Ayrıca maske oldukça yapışkan olduğu gibi saçınızın toplanmış olduğundan emin olun.15-20 dakika bekletin ve durulayın. Eğer gerçekten maceracı hissediyorsanız 1 gece uyuyup sabah yıkayarak temizleyebilirsiniz. 7
Limon çayının zararları
Hamilelikte ve emzirme döneminde: Hamile kadınlar ve emziren anneler için limon çayı faydalı olabilir fakat kesinlikle doktora danışılmadan tüketilmemelidir.
Mide problemleri: Bazı insanlarda, limon çayının düzenli tüketimi mide ağrısı, ishal, irritabl bağırsak sendromu hatta ülser neden olabilir.
Alüminyumu emer: Eğer çayınıza limon eklediğinizde, çay alüminyumu vücutta emilir. Normal çay içildiğinde bu durum oluşmaz. Alüminyum ensefalopati, osteomalazi veya aplastik kemik hastalığı, proksimal miyopatiye yol açabilir ve vücutta toksite, enfeksiyon riskine neden olabilir.
Diş erozyonu: Düzenli olarak limon çayı tüketmek diş minesi erozyon belirtilerinin gözükmesine neden olabilir. Limon çayı sıcak değişimine hassas olan dişlerinizin sessiz katili olabilir.
Dehidrasyon: Aşırı durumlarda, limon bir idrar söktürücü olarak çalışmaktadır. Yani basitçe idrara çıkmak için sık dürtü ile vücuttaki su kaybını tetikler anlamına gelir. Oldukça sık limon çayı tüketmek vücutta dehidratasyona neden olabileceği için tehlikeli olabilir.
Osteoporoz: Limon çayı sessizce hayatın sonraki aşamalarında osteoporoza neden olabilir çünkü idrar yoluyla vücuttan büyük miktarda kalsiyumu dışarı atar.
Alzheimer: Yapılan çalışmalar hayatın ilerleyen aşamalarında Alzheimer hastalığı olma şansının limon çayı alımıyla bağlantılı olabileceğini ortaya koymuştur. Limon çayının düzenli tüketimi Alzheimer başlangıcı ile bağlantılı olabilmekte, beyinde plak birikimine neden olabilmektedir.
Tavsiyeler: Tüm bu yan etkiler ciddi olabilir, ancak tüm yapmanız gereken ılımlı olmaktır. Gün içinde 1 fincandan fazla limon çayı içilmesi önerilmemektedir. Mümkünse sabah mide boşken limon çayı tüketmekten kaçınılmalıdır. 8
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1-)Stephen Heung Sang Wong (2019) Effect of a carbohydrate electrolyte beverage lemon tea https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/21/4/article-p300.xml
2-)Ho (1991) Life history of polyphagotarsonemus latus feeding o lemon tea and pepperhttps://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/19931169094
3-)A Carnat (1999) The aromatic and polphenolic composition of lemon verbena teahttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X98000161
4-)A P Carnat (1998) The aromatic and polyphenolic composition of lemon balmhttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031686597000265
5-)A Kunicka Styczynska (2009) Antimicrobial activity of lavender tea tree and lemon oils in cosmetic preservative systemshttps://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2672.2009.04372.x
6-)J Hategekimana (2011) Effect of chemical composition of honey on cream formation in honey lemon teahttps://www.researchgate.net/profile/Karangwa_Eric/publication/221675834_Effect_of_Chemical_Composition_of_Honey_on_Cream_Formation_in_Honey_Lemon_Tea/links/0922b4f5cd43b522fc000000/Effect-of-Chemical-Composition-of-Honey-on-Cream-Formation-in-Honey-Lemon-Tea.pdf
7-)A Kunicka Styczynska (2011) Lavender tea tree and lemon oils as antimicrobials in washing liquids and soft body balmshttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1468-2494.2010.00582.x
8-)Dragana D Cetojevic Simin (2010) Bioactivity of lemon balm kombucha https://link.springer.com/article/10.1007/s11947-010-0458-6
Yorum Yapın