Acil.Net

Su Toplaması Ne İyi Gelir? Belirtileri Nelerdir?

#

Yazan, Aleyna Doğan
01.07.2020 16:39 (Güncellendi 04.07.2020 18:41)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Su Toplaması Ne İyi Gelir? Belirtileri Nelerdir?

Su Toplamasına Ne İyi Gelir?

 

Kabarcıklar, sıvı ile doldurulmuş ve cildin yüzeysel katmanında bulunan küçük kaldırılmış bölgelerdir. Cildin yüzeyinde bulunan su kabarcıklarına benzemektedirler.  Çoğunlukla tahriş veya sürtünmeden kaynaklanıyor olsa da (ayağa uymayan bir ayakkabı gibi) kabarcıklar hastalık süreçlerini de temsil edebilir. Kabarcıklar bazı otoimmün hastalıklar dâhil bazı cilt döküntüleri ve inflamatuar koşullara da eşlik edebilir. Su toplarının nedenine bağlı olarak kabarcıklar tek tek veya gruplar halinde oluşabilir. Kabarcıklar, dokuların derinliklerinde bulunan inflamatuvar sıvılar koleksiyonları olan apseler ve kaynarların tersine, cildin en yüzeysel tabakasında bulunurlar. Küçük sıvı dolu kabarcıklar tıbbi olarak veziküller olarak bilinir. Bulla (tekil = bulla) 1 cm’den büyük su kabarcıklarıdır. 1 


Su Toplamasının Nedenleri

  • Kabarcıkların birçok geçici nedeni vardır. Sürtünme, bir şey cildinize uzun süre boyunca sürüldüğünde oluşur. Bu çoğunlukla eller ve ayaklarda olur.
  • Kontakt dermatit de kabarcıklara neden olabilir. Bu, zehirli sarmaşık, lateks, yapışkanlar veya kimyasallar veya böcek ilacı gibi irritanlar gibi alerjenlere karşı cilt reaksiyonudur. Kırmızı, kızarıklık ve kabarcıklara neden olabilir.
  • Yanıklar, eğer yeterince sertse kabarcık üretebilir. Buna, ısı, kimyasal maddeler ve güneş yanığı yanıkları dâhildir.
  • Alerjik egzama, allerjenler tarafından neden olunan veya kötüleşen bir cilt durumudur ve kabarcık üretebilir. Egzama, disidrotik egzama başka bir tür de kabarmaya neden olur, ancak bunun nedeni bilinmemektedir ve gelip gitme eğilimindedir.
  • Su toplaması belirli enfeksiyonların bir belirtisi olabilir.
  • Impetigo, cildin hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebilen bakteri enfeksiyonu kabarcıklara neden olabilir.
  • Bir virüsün neden olduğu bir enfeksiyon olan Suçiçeği, kaşıntılı lekeler oluşturur ve çoğunlukla deride kabarcıklar oluşturur.
  • Suçiçeğine neden olan aynı virüs aynı zamanda zona ya da herpes zoster’e neden olur. Virüs, bazı insanlarda hayatının ilerleyen zamanlarında ortaya çıkar ve sıvı veziküller ile kopabilen cilt döküntüleri üretir.
  • Herpes ve ortaya çıkan yaralar cildin kabarmasına neden olabilir.
  • Erysipelas, semptom olarak cilt kabarcıklarını üreten bakterilerin Streptococcus grubunun neden olduğu bir enfeksiyondur.

Daha nadiren, kabarcıklar bir cilt durumunun sonucudur. Bu nadir koşulların çoğunda sebep bilinmektedir. Kabarcıklara neden olan birkaç cilt durumu şunları içerir:

  • Porfiriler
  • Pemfigus
  • Dermatitis herpetiformis
  • Epidermoliz bulloza 2


Su Toplamasının Belirtileri

Kabarcıklar, altta yatan hastalığa, rahatsızlığa veya duruma bağlı olarak değişen diğer belirtilerle ortaya çıkabilir. Genel belirtiler yanma hissi, ağrı, döküntü ve kaşıntıyı içerebilir. Bir su toplamasına eşlik edebilecek potansiyel semptomlar şunları içerir:

  • Yanma hissi
  • Grip benzeri belirtiler (yorgunluk, ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, ağrı ve sızlanma)
  • Kaşıntı
  • Eklem ağrısı
  • İştah kaybı
  • Kabarcık çevresinde ağrı veya hassasiyet
  • İsilik
  • Şişmiş lenf düğümleri
  • Görünür su kabarcığından önce karıncalanma hissi 3


Su Toplamasının Tedavisi

Çoğu su kabarcıkları doğal olarak iyileşir ve tıbbi müdahale gerektirmez. Yeni cilt kabarcıkların altında büyüdükçe vücudunuz kabarcıktaki sıvıyı yavaş yavaş emer ve üst kısımdaki cilt kurutarak soyar.

Tıbbi yardım gereken durumlar

  • Enfekte olduğunuzu düşünüyorsanız (sarı ya da yeşil suyla doludur ve kızarıklık görülür)
  • Çok acı verici ise
  • Tekrarlıyorsa
  • Göz kapaklarınızda veya ağzınızın içi gibi olağandışı yerlerdeyse
  • Şiddetli güneş yanığı, yanıklar, haşlanma veya alerjik reaksiyon varsa

Enfekte bir su kabarcığını tedavi etmek için antibiyotikler reçete edilebilir. Büyük veya ağrılı bir su kabarcığınız varsa, doktorunuz bu kabarcığı steril koşullar altında boşaltmaya karar verebilir. Kabarcıklarınıza, suçiçeği, herpes veya impetigo gibi tıbbi bir durumdan kaynaklanıyorsa doktorunuz alttaki durumun nasıl tedavi edileceği konusunda size bilgi verecektir. 4 

Su toplaması için tedavi yöntemleri

Aloe vera: Aloe vera doğal bir şifacıdır ve bu nedenle ayakta oluşan su kabarcıklarını tedavi etmekte çok etkilidir. Kırmızılığı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olan antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Aynı zamanda cildi nemlendirir ve böylece cilt daha hızlı iyileşir. Artı, enfeksiyon riskini de azaltır.

Elma sirkesi: Elma sirkeli de antibakteriyel ve antiinflamatuar özellikleri nedeniyle su kabarcıkları için çok etkili bir çözümdür. Enfeksiyonu önlemeye, ağrı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Elma sirkesine pamuklu bir bez batırın. Etkilenen bölgeye yavaşça sürün ve kurumasına izin verin. Eğer yakarsa, önce elma sirkesini su ile inceltin.

Yeşil çay: Yeşil çay, su kabarcıklarıyla ilişkili ağrı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olan antiinflamatuar bileşikler içerir. Artı, kabarcıkların çabucak iyileşmesine yardımcı olacak birçok vitamin ve antioksidanı barındırır. Yeşil çay poşetini 1 fincan sıcak suda yaklaşık 5 dakika kadar demleyin. Çay poşetini çıkarın ve soğumasını bekleyin. Nemli çay torbasını su kabarcığı üzerine birkaç dakika koyun. Birkaç gün boyunca günde 4 veya 5 kez tekrarlayın. 5 

E vitamini: E vitamini cilt hücrelerinin çabucak iyileşmesine ve yara izini önlemesine yardımcı olduğu için mükemmel cilt onarım özelliklerine sahiptir. E vitamini yağını veya kremlerini satın alabilir ya da bir E vitamini hapını açıp doğrudan kabarmış cildinize uygulayabilirsiniz.

Hintyağı: Hintyağı, kabarcıklar için popüler bir eve ilacıdır. Yatmanız gereken tek şey yatmadan önce su kabarcıkları üzerine uygulamaktır. Kurumasını ve iyileşmesini hızlandırmak için tüm gece bekletebilirsiniz. İyileşmeye yardımcı olmak için hint yağı elma sirkesi ile karıştırılabilirsiniz. 6 

Bal: Bal, doğanın en iyi şifacılarından biridir ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmaktadır. Balı doğrudan su kabarcığına uygulayabilir veya sirke ile karıştırılabilir yine su kabarcığı üzerine uygulayabilirsiniz.

Marul: Marul yaprakları, güneş yanığı kabarcıklarıyla ilişkili ağrı ve şişliği büyük ölçüde rahatlatmaktadır. Birkaç taze marul yapraklarını 10 dakika boyunca suda kaynatın. Daha sonra bu su tamamen soğutulmalı ve soğuk olması için buzdolabına konulmalıdır. Sonrasında su kabarcıklarına gün içinde birkaç kez uygulayabilirsiniz. Soğuk marul yaprakları da kabarcıklara doğrudan uygulanabilir. 7 

Süt: Kabarcıklardan kurtulmada bunun çok etkili olmasının temel nedeni muhtemelen bileşenlerinden dolayıdır. Kalsiyum, neden olan virüsle savaşabileceği için soğuk yara veya ateş nedeniyle oluşan su kabarcıklarından kurtulmada çok önemli bir faktördür. Aynı zamanda anti viral olduğu bilinen bir tür yağ türü monokaprene sahiptir.

Sarımsak: Ev ilaçları denildiğinde sarımsak genellikle düşünülenlerden biridir. Sarımsak, ateş nedeniyle oluşan su kabarcıklarından kurtulmaya yardımcı olabilecek çok sayıda enzime sahiptir. Ayrıca antibakteriyeldir ve bu cildin iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilmektedir.

Yoğurt: Yoğurt çoğunlukla sindirim sistemi problemlerinden kurtulmak için kullanılmaktadır. Su kabarcıkları içinde oldukça etkilidir. Yoğurt lizin içerir ve bu virüsün pasif hale gelmesine yardımcı olur. 8 

Çay ağacı yağı: Çay ağacı yağı, herpes virüsü öldürmek ve yayılmasını durdurmak için bilinen doğal bir büzücüdür. Anında çalışmaya başlamaktadır. Yağı kendinize pamuklu bir bez ile uygulayın. Dikkatli kullandığınızdan emin olun, eğer çok fazla kullanırsanız, virüsü başka yerlere de nakletmeniz mümkündür.9 

Vazelin veya jel: Vazelin veya başka herhangi bir petrol jeli de kabarcıkların iyileşmesine yardımcı olabilir. Sabaha karşı önemli bir gelişme görmek için yatmadan önce su kabarcığına uygulayın.

Tuzlu su: Özellikle yanık kabarcıkları için çok yararlı olduğu kanıtlandığı için bu çareyi kullanabilirsiniz. Suya buz ve biraz tuz ekleyin, bu suya temiz bir bez batırıp ıslatın ve bezi su kabarcığının üzerine koyun. Su kabarcığının sıkışması ve iyileşmesi için yardımcı olacaktır. 10 

 

UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-)William J. Smith, et al. (1991). Medical Defense Against Blistering Chemical Warfare Agents https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/553369

2-) S. W. Yeh, et al. (2003). Blistering disorders: diagnosis and treatment https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1529-8019.2003.01631.x?casa_token=6TGeBq1tHjIAAAAA%3Are6DDKU8KNT3hLsWU1QvXjj5BtVznHk7spw7nHYeuynVVxL5Ghezt_VkLsZyElJErvNm8i6dm7cG9ak

3-)Enno Schmidt, et al. (2010). Modern diagnosis of autoimmune blistering skin diseases https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1568997210001643#!

4-) G. M. McCracken, et al. (2006). Blistering of molybdenum under helium ion bombardment   https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00337577308232121 

5-) Sharon Baum, et al. (2014). Diagnosis and classification of autoimmune blistering diseases https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1568997214000597#!

6-) Jordan E. Scott, et al. (1998). THE BLISTERING DISEASES https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025712505704156#!

7-) Lisa Moed, et al. (2001). A Blistering Defense of an Ancient Medicine https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/478535

8-)Kim B. Yancey (2005). The pathophysiology of autoimmune blistering diseases https://www.jci.org/articles/view/24855

9-) K. Kehe, et al. (2009). Molecular toxicology of sulfur mustard-induced cutaneous inflammation and blistering https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300483X09000389#!

10-) Bernard Terreault (2007). Hydrogen blistering of silicon: Progress in fundamental understanding https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/pssa.200622520?casa_token=5Z64wiqHpHwAAAAA:fJv3FZgdsux35HlPOdYC6C6qWDC7qn8B1lk-NgpfGz8Of2iUjzDaUQ6l8wKhthC3bhtiqq9-b9MpFXg

Benzer Makaleler

Yorum Yapın