Her Derdin Devası Avokado Yaprağı
Her Derdin Devası Avokado Yaprağı
Avokado yaprağı faydaları nelerdir?
Çoğu insan avokadoyu sadece meyvesi tüketilen bir bitki olarak bilmektedir. Bu meyvenin şekli armuda benzemektedir; rengi yeşildir ve içinde büyük yuvarlak bir tohumu vardır. Sadece tohuma sahip olması nedeniyle etli, lezzetli ve taze olan bu avokado meyvesi toplumun oldukça favorisi haline gelmiştir. Avokadonun kendisi genellikle gıda ürünü, içecek hatta tıbbi olarak kullanılmaktadır. Peki, avokadonun da kendisi kadar çok faydaya sahip olması yeterince biliniyor mu? Evet, özellikle insan sağlığı için avokado yaprakları oldukça faydalı olmakla beraber pek popüler değildir. Fakat bu yaprakların faydaları hiç de yabana atılacak gibi değildir. 1
Avokado yaprağının sağlığa faydaları
Dejeneratif hastalıklara karşı vücudu korur: Avokado yapraklarında osteoartrit gibi dejeneratif hastalıklardan vücudu ve mekanizmayı korumak için flavonol bileşenler içermektedir. Ayrıca, erken yaşlanmayı da önleyerek vücuda fayda sağlayabilmektedir.
İdrar söktürücü özelliğe sahiptir: Avokado yaprakları bir idrar sökücü olarak görev görmektedir. Bu yapraklar quercetin maddesi içermektedir; bu da diüretik özelliği taşıdığı anlamına gelmektedir. Metabolizmayı çalıştırarak atık ürünlerin idrar yoluyla atılmasını sağlamaktadır.
Kanseri önlemeye yardımcı olur: Avokado yaprakları çayı kanseri önlemeye yardımcı olmaktadır. Bu yapraklar pinen ve limonen olarak bilinen kanser önleyici maddeler içermektedir. Böylece kanser hücrelerinin gelişimini devre dışı bırakmakta ve kemoprotektif olarak işlev görmektedir.
Cilt sağlığını desteklemektedir: Avokado yaprakları cilt sağlığını desteklemektedir. Bu yapraklar antioksidan özelliği içermektedir; böylece cildi ve gözenekleri temizlemeye yardımcı olmaktadır. Eğer taze avokado yapraklarını lapa haline getirip 5-10 dakika boyunca cilde uygulayıp sonra suyla yıkarsanız cilde oldukça fayda sağlayacaktır.
Şişkinliğe iyi gelir: Avokado yaprakları quercetin etkisi içermektedir; bu nedenle vücut mekanizmasındaki inflamatuar şişkinlikleri en aza indirebilmektedir. Avokado yapraklarını püre yapıp şişlik olan bölgeye uygulayıp sonrasında su ile yıkarsanız şişkinliğe olan faydalarından rahatlıkla yararlanabilirsiniz.
Diyabete iyi gelir: Avokado yaprakları kendiliğinden glikozit içerdiği için diyabet tedavisinde kullanılmaktadır. Glikozit vücudun şeker ihtiyacını gidermektedir; aynı zamanda aşırı kalori almanıza sebep olan şeker tüketiminden sizi alıkoymaktadır. Bu neden avokado yaprağı çayı diyabetin tedavisinde çok kullanışlı olmaktadır.
Kolesterolü düşürür: Avokado yapraklarındaki limonen içeriğin kolesterol seviyelerini azaltmaya etki ettiği kanıtlanmıştır. Bu limonen maddesi etkili şekilde trigliserit ve total kolesterolü azaltmak için çalışmaktadır.
Kilo vermeye yardımcı olur: Avokado yaprakları çayının faydalarından biri ise kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Avokado yapraklarının tüketimi limonen içeriği sayesinde iştah kesici olarak çalışmakta böylece kilo almayı önlemektedir. 2
Astıma iyi gelir: Astım rahatsızlığından muzdaripseniz avokado yaprağı bunun için bir çözüm olabilmektedir. 7 adet avokado yaprağını 3 bardak su ile kaynatın ve 1 yemek kaşığı buz ekleyin. Su kaynayıp yarıya kadar indiğinde avokado yapraklarını sudan çıkarın ve sıcakken yatmadan önce içmeniz faydalı olabilmektedir.
Bel ağrısını sakinleştirir: Eğer bel ağrısı gibi ağrı hissediyorsanız günlük aktiviteleri yerine getirebilmek için avokado yaprağı çayını deneyebilirsiniz. 5 adet avokado yaprağını 2 bardak suyla kaynatın, sonrasında süzün ve 1 bardak ayırın. Hafta boyunca geceleri uyumadan önce içildiği takdirde ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilmektedir.
Gerginliği azaltır: Avokado yaprakları gerginlik duygusunu tedavi edebilmektedir. Eğer bu tarz ruhsal bir sıkıntınız varsa 9 adet doğranmış avokado yaprağını 3 bardak su ve zerdeçal ile kaynatın. Sonrasında bu karışıma tuz ekleyin. Kaynayan su yarıya gelene kadar bekleyin ve sonrasında çayı süzün. Stresli ve gergin hissettiğinizde uyumadan önce düzenli olarak bu karışımı tüketebilirsiniz. 3
Böbrek sağlığını destekler: Avokado çayı böbrek hastalığı belirtilerini gidermek için faydalı olabilmektedir. Bu çay atıkların vücuttan atılmasını sağlama işlevi görmektedir; böylece yabancı maddelerden ve toksinlerden böbrekleri temizlemektedir. Yatmadan önce gün boyu tüketilen avokado çayı böbrek sağlığı için fayda sağlayabilmektedir.
Bakterilerle savaşır: Avokado yaşanan bakteriyel bir enfeksiyondan kurtulmak için yardımcı olabilmektedir. Avokado bitkisinin yaprakları Staphylococcus, Pseudomonas, Proteus, Escherichea ve Bacillus isimli bakterileri öldürme yeteneğine sahip olduğu için tıbbi bir özellik olarak kabul edilmektedir.
Ağrıları hafifletir: Avokado bitkisinin yaprakları ağrı kesici özelliğe sahiptir; bu nedenle diş ağrısı, baş ağrısı, adet krampları ve bel ağrısı gibi ağrıların belirtilerini hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Hatta bazıları migrenin hafifletilmesinde bile bir fincan avokado yaprağı çayının etkili olabileceğini iddia etmektedir. 4
Avokadonun cilde ve saça faydaları
Avokado vitamin, mineral ve antioksidanlar dâhil olmak üzere inanılmaz miktarda temel besinleri içermektedir. Lezzetli bir yiyecek olan avokado hem cilt hem de saç sağlığı için oldukça faydalıdır. Avokado bu amaçla saç kremleri, yüz kremleri ve banyo yağları da dâhil olmak üzere birçok sağlık ve güzellik ürünlerinde kullanılmaktadır.
Avokado erken yaşlanmayı engelleyebilmektedir. Kırışıklıkların azaltılması için bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir. Püre haline getirdiğiniz avokadoyu yüz maskesi olarak değerlendirebilirsiniz.
Sağlıklı ve parlak bir cilt için, bir bardak avokado suyu içmek cildi içten dışa doğru koruyacaktır.
Kuru saçlar için mükemmel bir yol olan avokado, kuru ve kaşıntılı kafa derisi tedavisi için kullanılmaktadır.
Avokadonun sahip olduğu doğal yağlar, hasarlı ve şekilsiz saçlar için mükemmel bir tedavi yöntemi olabilmektedir.
Avokado meyvesinin çekirdeği ya da tohumu kepek sorunu olan saçlar için bazı ülkelerde yıllardır toz haline getirilip kullanılmaktadır.
Kötü nefes için avokado suyu içerseniz, hem ağız hem de mideyi temizleyerek kötü nefes oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır.
Güneş ve güneş yanığı için cildi yatıştırıcı bir merhem olarak avokado yağını kullanabilirsiniz.
Avokado içerdiği yağlar sayesinde cildi beslemekte ve enflamasyonu azaltmaktadır. Yorgun bir günün sonunda, cildi korumak için avokadoyu maske olarak kullanabilirsiniz.
Püre haline getirdiğiniz avokadoyu dirseklerinize uygulayarak esneklik ve yumuşaklık kazandırabilirsiniz.
Kuru ve yaşlanmış bir cilt için bazen kremlerden daha fazla fayda sağlayabilen avokado, şaşırtıcı derecede nemlendirici yeteneklere sahiptir.
Eğer ellerinizde pul pul dökülme gibi bir problem varsa, sabunla yıkamak yerine avokadoyu yavaşça ellerinize sürün ve 5 dakika sonra yıkayın.
Bal ve süt eklediğiniz avokadoyu kirlenmiş cildi temizlemek için losyon yerine kullanabilirsiniz.
Avokadoyu tıraş kremi yerine kullanabilirsiniz.
Tırnak ve tırnak etleriniz için avokadodan faydalanabilirsiniz. 5
Avokado yağının sağlığa faydaları
Çoğu insan için, avokadonun doğadaki en sağlıklı yiyeceklerden biri olduğu bir sır değildir. Haftada en az bir adet avokado yemek hem dolaşım sistemini iyileştirmekte hem de hormonları dengede tutmaktadır. Düzenli bir spor programıyla beraber tüketildiğinde kilo vermeye de yardımcı olabilen avokadonun yağı da meyvesi kadar faydalıdır.
Avokado yağı oleik asit içermektedir. Bu nedenle, hücre rejenerasyonunu ve yara iyileşmesinin hızlandırılması, mikrobik enfeksiyonların giderilmesi gibi durumlarda etkili olmaktadır. Hem içten hem dıştan iltihabı azaltmaktadır.
Avokado yağı plak birikimlerinin yol açtığı kalp hastalığı riskini düşürmekte ve arter duvarlarının hasar görmesini önlemek için yardımcı olabilmektedir.
Avokado yağı hafıza ve zihinsel keskinliği artırdığı gibi aynı zamanda deri ve göz sağlını da iyileştirmektedir.
Bağışıklık sistemini destekleyen avokado yağı, serbest radikallerin yol açtığı hücrelerin oksidatif hasarına karşı savunma sağlamaktadır.
Eğer düzenli olarak rahatsız edici derecede gaz ve şişkinlik hissediyorsanız, avokado yağı vitaminler, mineraller ve tekli doymamış yağ asitleri ile tüm sindirim sistemine yardımcı olmaktadır.
Sağlıklı bir diyet ve spor programı ile kullanıldığında avokado yağı oleik asit barındırdığı için kilo vermeye yardımcı olabilmektedir.
Avokado yağı klorofil ile yüklüdür. Aynı zamanda doğal bir magnezyum kaynağı olan avokado yağı, vücuttaki toksinlerin ve istenmeyen zararlı metallerin etkisini azaltmaktadır.
Avokado yağı sahip olduğu vitamin ve minerallerle vücudu sadece içten beslemekle kalmaz aynı zaman da dıştan da yardımda bulunur. Nemlendirici olma özelliğine sahip olan avokado yağı hücreleri besleyerek güçlendirmektedir.
Nemlendirici olan ve cildi besleyen avokado yağı saç sağlığı için de oldukça faydalıdır.
Anti inflamatuar ve oleik asidin yüksek konsantrasyonu nedeniyle avokado yağı, cilt rahatsızlıkları için topikal olarak kullanılabilmektedir. Böcek ısırıkları ve sokmaları, güneş yanığı, egzama ve sedef için etkili olabilmektedir.
Avokado yağı cildin daha hızlı iyileşmesi için faydalı olabilmektedir. Kesikler, sıyrıklar, yanıklar için etkilenen bölge iyice temizlendikten sonra 1-2 damla avokado yağı topikal olarak kullanılabilmektedir.6
Avokado yaprağının zararları
Avokado yapraklarındaki toksitlenme söz konusu olduğunda dikkat edilmelidir. Yapılan bazı araştırmalar, avokado türlerine göre yapraklarının potansiyel toksit oluşturma özelliği taşıdığı vurgulanmıştır. Örneğin; bazı uzmanlar Guatemala avokadosunun yapraklarında toksit olma ihtimali olduğunu söylemektedir. Diğer yandan, Meksika avokado bitkisi güvenli olarak kabul edilmektedir. Guatemala avokadosu kullanıldığı takdirde bazı uzmanlar ise yapraklarının büyük miktarlarda tüketilmesiyle toksitlenme olasılığı oluştuğunu belirtmiştir. 7
Hamilelikte ve emzirme döneminde tüketimi: Avokado yaprağı hamile ve emziren kadınlarda tüketimi tavsiye edilmemektedir. 8
Avokado yağının bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Fakat eğer hassasiyetiniz varsa, her zaman kullanmadan önce küçük bir yan etki testi uygulayın. 9
Tavsiyeler
Eğer avokado yapraklarını çay yaparak kullanmak istiyorsanız, günde 1 ya da 2 kez tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 10
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1-)O.OOgunti.(2002).Analgesic and anti-inflammatory effects of the aqueous extract of leaves of Persea americana Mill (Lauraceae)
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X02001181
2-)S. S. Costa.(1998).Flavonol monoglycosides isolated from the antiviral fractions of Persea americana (Lauraceae) leaf infusion
3-)J. Amabeoku.(2006).Anticonvulsant effect of Persea americana Mill (Lauraceae) (Avocado) leaf aqueous extract in mice
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1940
4-)Herbert A.B.Cokera.(2005).Vasorelaxant action of aqueous extract of the leaves of Persea americana on isolated thoracic rat aorta
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X05001139
5-)P.U. Agomo.(2007).Hypoglycemic and Hypocholesterolemic Potential of Persea americana Leaf Extracts
https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2006.291
6-)John K. Macleod.(1995).Isolation and identification of a compound from avocado (Persea americana) leaves which causes necrosis of the acinar epithelium of the lactating mammary gland and the myocardium
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/nt.2620030504
7-)M.O.Fajonyomi.(1999).A preliminary study on the hypotensive activity of Persea americana leaf extracts in anaesthetized normotensive rats
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X9800015X
8-)R.R.Kohli.(1991).Effects of leaf age on gas exchange characteristics of avocado (Persea americana Mill.)
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/030442389190149S
9-)M. D. Kharya.(2010).The phytochemical and pharmacological profile of Persea americana Mill
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249906/
10-)BenjaminSklarz.(1973).Carotenoids in pulp, peel and leaves of Persea americana
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0031942273851301
Yorum Yapın