Acil.Net

Her Derde Deva Deniz Suyu

#

Yazan, Aleyna Doğan
12.05.2020 14:53 (Güncellendi 03.06.2020 01:18)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Her Derde Deva Deniz Suyu

Deniz Suyunun Faydaları Nelerdir?

Deniz suyu, su litresi başına yaklaşık olarak 35 gram tuz içermektedir. Deniz suyunu içmenin başta potansiyel hipernatremi dâhil olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açabildiği unutulmamalıdır. Ancak, deniz suyu sağlıksal açıdan oldukça avantajlıdır. Deniz suyu yüzyıllardan beri tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılmaktadır. Özellikle, Eski Mısırlılar deniz suyunun tek başına bir tedavi olduğuna inanmaktaydılar. 1 

Deniz suyunun sağlığa olan faydaları

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Deniz suyu sağlıklı bir bağışıklık sisteme yardımcı olan antibiyotik ve antibakteriyel etkiler yaratabilen hayati elementler, vitaminler, mineral tuzları, eser miktarda elementler, amino grup asitler ve mikroorganizmalar içermektedir. Deniz suyu yüzerken vücut tarafından kolayca emilir ve vücut tarafından kullanılır. Deniz suyundaki minerallerin emilmesi vücudun hastalıklara uğramasına neden olan toksinlerin atılmasını sağlamak için ciltteki gözenekleri açmaktadır.

Dolaşımı artırır: Deniz suyunda yüzüldüğü zaman vücudunuzdaki kan dolaşımını kolaylaştırmak mümkün olabilmektedir. Dolaşım sistemi kalp, kılcal damarlar, atar ve toplar damarlarda oluşan ve sonra tekrar kalbe dönen kanla vücudunuza kalbimizden oksijeni taşır. Deniz suyu kan dolaşımını artıracak tedavi edici bir özellik taşımaktadır. Deniz suyunda yüzmek stres, kötü beslenme ve çevresel zehirler tarafından tüketilmiş temel minerallerin geri yüklenmesini sağlayarak dolaşımı artırmaktadır.

Cilt sağlığını destekler: Deniz suyunda bulunan magnezyum, hidrat ve cildin genç görünmesi için önemli bir mineraldir. Yapılan bir çalışmaya göre, deniz suyunda bulunan tuz çözeltisi cildin nemini teşvik etmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca, ciltte bulunan kızarıklık, pürüzlülük ve iltihaplı durumlar için de iyileştirici bir etkiye sahiptir. Deniz suyunun cilt hastalıklarını tedavi etmesi içerdiği magnezyum ile bağdaştırılmıştır.  2 

Stres ve depresyonla mücadele eder: Deniz suyu depresyon, sinirlilik, anksiyete, ilgisizlik ve benzeri gibi birçok duygusal bozuklukları tedavi etmek için çalışmaktadır. Magnezyum, lityum ve deniz suyu içerdiğindeki bromin, beyindeki uygun serotonin, melatonin ve triptamin düzeylerini stabilize etme ve muhafaza etme yeteneğine sahip, istisnai sakinleştirici unsurlardır. Örneğin; lityum genellikle birçok psikolojik sorunlar, özellikle bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır.

Uykusuzluğu tedavi eder: Deniz suyunda bulunan magnezyum içeriği oldukça verimli bir mineraldir. Kasları ve sinirleri sakinleştirerek stresi azaltmaya yardımcı olur. Aslında deniz suyunda bulunan mineraller kaliteli uyku getirici ve uykusuzluk tedavisine yardımcı bazı doğal hipnotikleri bulunmaktadır. 3 

Üst solunum yollarına iyi gelir: Astım, şiddetli öksürük, balgam ve diğer solunum problemleri muzdarip insanlar nefeslerini açmak için deniz suyundan ve deniz esintisinden yararlanmaktadırlar. Denize girildiği zaman tuzlu deniz suyu akciğerlere saldırıda bulunan toksinler ve diğer unsurları ortadan kaldırmak için vücuda yardımcı olmaktadır.

Karaciğer ve böbrek sorunlarıyla mücadele eder: Deniz suyu hücrelerin yenilenmesine etki edebilmektedir. Bu nedenle, özellikle siroz gibi hastalıkların zararlarından kurtulma sürecini hızlandırır. Aynı zamanda, hastalığın bir sonucu olarak ortaya çıkar karında biriken fazla suyun ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır. 4 

Zihni tazeler: Yapılan araştırmalara göre deniz suyu beyini etkileyerek zihni sakinleştirmektedir. Zihnin ve bedenin gençleştirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu durum kalbin de korunmasını sağlamaktadır. Ayrıca, deniz suyunda yüzmek vücudun kan pompalamasına etki etmektedir. Taze kanın pompalanması zihnin daha uyanık ve daha aktif olmasına destek olmaktadır. 5 

Atopik dermatiti tedavi eder: Atopik dermatit iltihaplı, kaşıntılı cilt ile karakterize edilen kronik cilt hastalığının bir türüdür; aynı zamanda bir egzama da türüdür. Ulusal Oşinografi Veri Merkezi tarafından yayınlanan bir rapora göre, deniz suyu atopik dermatit için etkili bir tedavi olarak kabul edilmektedir. Deniz suyu, egzamalı kişilerde yaşanan kaşıntı ve yanmada rahatlama sağlar. Ayrıca, deniz suyu çeşitli bakterilerle de mücadele ederek tedavinin daha etkili olmasına yardımcı olur.

Artrit hastalığına iyi gelir: Deniz suyu, psöryazi ve psöryatik artrit gibi hastalıklardan muzdarip olan kişiler için bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalarda, deniz suyunun içerdiği tuz nedeniyle hastalara yardımcı olduğu görülmektedir. Tedavinin bir parçası olarak bazen deniz suyuna çamur paketleri ve kükürt banyoları, deniz suyunda yüzme rejimleri ilave edilmektedir. Eklem ağrısı ve cilt tahrişinde önemli iyileşmeler görülmektedir. 6 

Kemikleri güçlendirir: Deniz suyu gerektiğinde kırıkları düzeltmek için kemikler üzerindeki kalsiyum, fosfor ve iyodu artırmaya yardımcı olabilmektedir. Ayrıca, eser miktardaki elementlerin emilimini destekleyerek, osteoporoz ve benzeri kemik hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için iyi bir seçim haline gelmektedir.

Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir: Deniz suyunda yüzerken vücut mineraller, amino grup asitler, eser miktarda elementler ve vitaminler ile sarılmış olacaktır. Bu durumda, eğer grip ya da soğuk algınlığı hastalığı geçiriliyorsa, deniz suyu hastayı çok daha iyi hissettirecektir. Deniz suyunda bulunan tüm bu bileşenler antibiyotik etkiye sahiptir ve grip ile mücadele edebilmek için bağışıklığa destek olur. 7 

Deniz tuzunun sağlığa olan faydaları

Deniz tuzu sahip olduğu faydalar nedeniyle son yıllarda oldukça popüler bir hale gelmiştir. Bu tuz, denizden doğal olarak elde edilir ve herhangi bir işleme maruz kalmaz. Vücudun sağlıklı kalabilmesi için temel mineralleri içerir. Piyasada bulunan iyotlu tuzdan çok daha sağlıklı olduğu kabul edilmektedir.

  • Deniz tuzu, soğuk algınlığı virüsleri, ateş ve grip, alerji ve diğer otoimmün bozuklukları defetmek için vücutta güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmaya yardımcı olur.
  • Deniz tuzunun alkali etme etme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle, ciddi ve yaşamı tehdit eden hastalıklar için riski ortadan kaldıran, vücuttaki asitlerin yüksek seviyelere gelmesini önlemeyen ve tersine çevirmek için size yardımcı olan bir özelliği vardır.
  • Deniz tuzu kilo vermeye yardımcı olabilmektedir. Yiyeceklerin daha hızlı sindirilmesine yardımcı olur ve kabızlık gibi kilo almaya yol açan nedenleri en aza indirir. Atıkların sistem için birikmesini önlemeye çalışır.
  • Deniz tuzu suyla beraber kullanıldığında kuru ve kaşıntılı cildi rahatlamanın yanı sıra, egzama ve sedef gibi hastalıkların sakinleştirilmesine yardımcı olur. Gözenekleri açmakta ve dolaşımı artırmaktadır. Böylece, cildin iyileşmesi için dokuları nemlendirir.
  • Deniz tuzu, solunum sistemindeki inflamasyonun azaltılmasında etkilidir. Balgam üretimini yavaşlatarak, nefes almayı kolaylaştırmaktadır.
  • Tuzlu su ile alındığında, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncını azaltmak ve düzensiz kalp atışını düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, ateroskleroz, kalp krizi ve felci engelleyebilmektedir.
  • Deniz tuzu, vücutta uygun şeker seviyesini korumaya yardımcı olmak için insülin ihtiyacını azaltmaya destek olabilmektedir.
  • Deniz tuzu kemikleri güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, osteoporozu gibi kemik hastalıklarını önlemek için aşırıya kaçmadan tüketilebilmektedir.
  • Potasyum kasların düzgün çalışması için gereklidir. Deniz tuzu az miktarda potasyum içermektedir. Bu nedenle kas ağrıları, spazmları ve kramplarını önlemede etkilidir.
  • Deniz tuzunun depresyon gibi çeşitli hastalıkların tedavi edilmesinde etkili olduğu gösterilmiştir. Stres ile başa çıkmak için deniz tuzundan yardım alınabilmektedir. 8 

Denizkestanesinin sağlığa olan faydaları

Denizkestanesi sağlık açısından oldukça faydalıdır. Popüler olması ise erkekler için afrodizyak olarak kullanılmasına bağlanmaktadır. Kirpi gibi dikenlere sahip olan bu deniz ürünü, içinde besleyici bir et taşımaktadır. Hem lezzetli hem de son derece faydalı bir besindir.

  • Denizkestanesi proteinler açısından zengindir. Bu nedenle bu tür et, balık, fasulye ve baklagiller gibi protein bakımından zengin gıdalar için iyi bir alternatiftir.
  • Denizkestanesi lif açısından iyi bir kaynaktır. Kabızlık ve basur gibi sindirim sorunlarından muzdaripseniz denizkestanesi yardımcı olabilmektedir.
  • Güçlü bir vitamin C kaynağıdır.
  • Eğer A vitamini takviyesi arıyorsanız, denizkestanesi bu konuda size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Bağışıklık sistemini geliştirmek için faydalıdır ve beta karoten ile beslenir.
  • Denizkestanesi kalori kaynağıdır. Kalori vücut için bir çeşit yakıt olarak kabul edilmektedir. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamaktadır. Denizkestanesi ayrıca kan dolaşımını teşvik eder ve kalp sağlığı için faydalıdır.
  • Düşük libido sahibi olan erkekler için afrodizyak bir etkiye sahiptir. Sağlıklı bir cinsel hayat için denizkestanesi tüketimi oldukça popüler bir yöntemdir. 9 

Deniz yosunun sağlığa olan faydaları

  • Yosun iyot zenginidir. Aynı zamanda sülfür, potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, magnezyum, klor, brom, protein ve Vitamin A, D, E, K gibi vücut için oldukça gerekli olan tüm vitamin ve mineralleri barındırmaktadır. 10 
  • Balgam söktürücü olan yosun aynı zamanda öksürük ve boğaz ağrısını rahatlatmakta diğer yandan tıkanıklığı da gidermektedir.
  • Yosun baş dokusu, kıkırdak yaralanmaları gibi durumların iyileşmesini hızlandırmaktadır. Şişi azaltma yeteneğine sahip olan yosun vücuttaki yaralanmalar için doğal bir anti-inflamatuar olarak hareket etmektedir.
  • Yosun yüksek besin değerleri nedeniyle cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. İçeriden dışarıya doğru deri tabakasını nemlendirmek için deniz yosunu oldukça yardımcı olabilmektedir. 11 
  • Yosun çayı geleneksel olarak mide tahrişi ve iltihabı nedeniyle oluşan kusma hissinin giderilmesi için kullanılmaktadır.
  • Yosunun geleneksel mide sorunları için kullanılan yosun, besleyicidir ve besinlerin kolay sindirilebilmesi için sindirim sistemine yardımcı olabilmektedir. 12 
  • Yosun güçlü vitamin A, E ve K’ yi içeren antioksidanlar içermektedir. Bu antioksidanlar vücutta bulunan ve vücuda hasar vermeye çalışan serbest radikallerle mücadele edebilmektedir.
  • Yosunun, LDL olarak bilinen kötü kolesterol düzeylerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olduğuna inanılmaktadır.
  • Yosun önemli miktarda iyot içermektedir. Bu durum içerdiği iyot nedeniyle yosunun radyasyon yüzünden yaşanan zehirlenmeleri engellemeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
  • Yosun tüketmenin obezite hastalığını önlemek için iyi ve etkili bir yol olduğu söylenmektedir.  
  • Yosun üzerinde yapılan çalışmalar sonucu yosunun anti viral özelliklere sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenler, anti viral özelliği sayesinde genellikle soğuk algınlığı, grip ve kabakulak gibi durumların tedavisinde kullanılmaktadır.  

Deniz suyu içmenin zararları

Dehidrasyon (susuzluk): Tuzun kurutma özelliği vardır. Bu nedenle, deniz suyu içmek vücudumuzun su kaybetmesine neden olur.

Erken yan etkiler: Eğer deniz suyu içmek zorunda kalırsanız, hemen bir dizi etkileri görülecektir. Hızlı kalp atışı, düşük kan basıncı, baş ağrısı ve baş dönmesi bu durumu takip edilmektedir. Aynı zamanda, ishal, kusma, iştah kaybı ve bilinç kaybı gibi kötü durumlara da yol açabilir.

Ciddi yan etkiler: Erken yan etkilerini fark etmeyip deniz suyu içmeye devam ederseniz, vücudunuz susuzluk nedeniyle artık su üretemez ve idrara çıkamaz. Bu durumda böbrek yetersizliği, ciddi nöbetler ve hatta ölüme bile neden olabilmektedir. Hayatta olsa bile, kalıcı beyin hasarı mümkündür. 13 

 UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-) Yuan-Hui Li. (1973). Diffusion of ions in sea water and in deep-sea sediments https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0016703774901458

2-) R.F. Weiss , et al. (1970). The solubility of nitrogen, oxygen and argon in water and seawater https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0011747170900379

3-) J. Maetz. (1971). Fish gills: mechanisms of salt transfer in fresh water and sea water https://royalsocietypublishing.org/doi/abs/10.1098/rstb.1971.0090

4-) G.S. Bien, et al. (1957). The removal of soluble silica from fresh water entering the sea https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0016703758900929

5-) Yao-Jun Xu , et al. (1990). Settling speeds of floes in fresh water and seawater  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/JC095iC10p18213

6-) F.B. Eddy , et al. (1979). Salt and Water Balance in Rainbow Trout (Salmo Gairdneri) Rapidly Transferred from Fresh Water to Sea Water https://jeb.biologists.org/content/83/1/193.short

7-) A. Mercade, S. Schmork. (1969). Upconing of Fresh Water—Sea Water Interface Below Pumping Wells, Field Study https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/WR005i006p01290

8-) Colin P. Warning , Andrew Moore. (2003). The effect of atrazine on Atlantic salmon (Salmo salar) smolts in fresh water and after sea water transfer https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0166445X03001954

9-) Stacia A. Sower, Carl B. Schreck.(1981). Steroid and thyroid hormones during sexual maturation of coho salmon (Oncorhynchus kisutch) in seawater or fresh water https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/001664808290082X

10-) R.E. Glover. (1959). The pattern of fresh‐water flow in a coastal aquifer https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/JZ064i004p00457

11-) K. Takano, et al. (2005). Oxygen consumption rates of tilapia in fresh water, sea water, and hypersaline sea water https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1095-8649.1997.tb01528.x

12-) Vera Zutic , Tarzan Legovic. (1987). A film of organic matter at the fresh-water/sea-water interface of an estuary https://www.nature.com/articles/328612a0

13-) L.M. Evison. (1988). Comparative Studies on the Survival of Indicator Organisms and Pathogens in Fresh and Sea Water https://iwaponline.com/wst/article/20/11-12/309/23245/Comparative-Studies-on-the-Survival-of-Indicator

 

 

Benzer Makaleler

Yorum Yapın