Doğal Kozmetik Üzüm Çekirdeği Yağı
Doğal Kozmetik Üzüm Çekirdeği Yağı
Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?
Üzüm çekirdeği yağı birçok üzüm türünden elde edilse de, özellikle şaraplık olarak yetiştirilen üzümlerden elde edilmektedir. Üzüm çekirdeği yağı, böylece insanlar tarafından kullanılan en ünlü yağlardan biri haline gelmiştir. Tatlı, yumuşak ve ceviz benzeri bir aroması bulunmaktadır. Üzüm çekirdeği yağının rengi çoğunlukla açık sarı ve ya yeşil renktir. Yağ temelde salata sosları, soslar, kızartmalar, aromalı yağlar ve diğer yemekleri pişirmek için mutfaklarda kullanılır. Aynı zamanda güneş yanığı onarım losyonları, saç ürünleri, vücut hijyeni kremleri, dudak kremi ve el kremleri gibi kozmetik ürünlerde de üzüm çekirdeği yağından faydalanılmaktadır. Ancak, üzüm çekirdeği yağı kozmetik sektöründe ve mutfaklarda kullanılmasının yanı sıra, sağlık için son derece faydalıdır. 1
Üzüm çekirdeği yağının sağlığa olan faydaları
Güçlü bir antioksidandır: Üzüm çekirdeği yağı kandaki antioksidan seviyesini yükseltmesiyle bilinmektedir. Antioksidanlar ise doğal ilaçlar olarak görülmekte, radyasyon ve toksinlere maruz kalan vücudu serbest radikallerinden hasarından korumaktadır. Serbest radikaller sağlıklı hücrelere zarar vererek kalp hastalığı, kanser ve erken yaşlanma gibi istenmeyen durumlara neden olmaktadır.
Anti inflamatuardır: Üzüm çekirdeği yağı iyi bir anti inflamatuardır. Pankreatit ile ilişkili karın ağrısı ve rahatsızlığın sıklığını ve şiddetini azaltmak için etkili olduğu gözlemlenmiştir. Diğer yandan, üzüm çekirdeği yağı kesikler ve sıyrıkların tedavisi, güneş yanığıyla oluşan şişliğin hafifletilmesi gibi durumlar için de faydalı olduğundan kullanılmaktadır. 2
Diyabete iyi gelir: Yoğun çalışmaların bir kısmı, linoleik asidi ağız yoluyla tüketiminin diyabetle ilgili komplikasyonları azaltabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, linoleik asit ve diğer antiglisemik bileşenler bakımından zengin olan üzüm çekirdeği yağının, düzenli tüketimi durumunda diyabet ve diyabetle bağlantılı görme bozukluğuna iyi gelebileceği söylenmektedir.
Varisler ve hemoroid için faydalıdır: Varisler, örümcek damarlar ve hemoroid hasarlı kan damarlarına neden olan ve damarlar içindeki kanın akışını tehlikeye atan bir durumdur. Üzüm çekirdeği yağı kılcal damarlardaki bütünlüğün sağlanmasına yardımcı olduğu bilinen oligomerik proantosiyanidin ve flavonoidler içermektedir. Bu nedenle, üzüm çekirdeği yağı tüketiminin hemoroid ve varisin neden olduğu hasarlı kılcal damarlardaki zayıf kan dolaşımının engellenmesi için faydalı olduğu düşünülmektedir.
Yüksek kan basıncına iyi gelir: Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre, üzüm çekirdeği yağı hasarlı kan damarlarına iyi gelmekte ve yüksek kan basıncını kontrol altına alabilmektedir. Diğer yandan yüksek kolesterol düzeylerini de düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, üzüm çekirdeği yağı kardiyovasküler sağlığın iyileşmesine etki etmektedir. 3
E vitamini kaynağıdır: Yoğun kimyasal işlemden sonra birçok besin değerini kaybetse de, önemli miktarda E vitamini barındıran üzüm çekirdeği yağı, günlük olarak tüketilmesi önerilen E vitamini yüzde %19’unu içermektedir. Aslında, üzüm çekirdeği yağı zeytinyağının yaklaşık olarak iki katı E vitamini barındırmaktadır. E vitamini ise vücuttaki hücre hasarını önlemeye yardımcı olmakta ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir antioksidan görevi görmektedir.
Kolesterole iyi gelir: Üzüm çekirdeği yağının kolesterolü ve doymuş yağ oranı oldukça azdır. Bu nedenle, üzüm çekirdeği yağına kolesterol seviyelerini düşürücü çoklu doymamış yağ bakımından zengin bir yağ olarak da bakılmaktadır.
Kalp sağlığına iyi gelir: Üzüm çekirdeği yağı çoklu doymamış yağlar açısından çok yüksektir. Başlıca iki türü olan omega 3 ve omega 6 yağlarını barındırmaktadır. Optimal düzeyde sağlığı korumak için bu doymamış yağ türlerinin varlığı oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Üzüm çekirdeği yağı özellikle omega 6 yağ asitleri ile vücuda destek olmaktadır. Yapılan bir çalışmaya göre ise, omega 6 yağ asitleri kalp sağlığını korumak için faydalıdır. 4
Metabolik hastalıklara iyi gelir: Metabolik sendromlu kişilerde yapılan bir çalışmada, üzüm çekirdeği yağının hem sistolik ve diyastolik kan basıncını düşürdüğü gözlemlenmiştir. Metabolik sendromun kalp hastalığı ve tip-2 diyabet riskini arttırdığı bilinmektedir. Bunların nedeni karın bölgesinin aşırı yağlanması, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, insülin direnci ve inflamasyon dâhil olmak üzere pek çok istenmeyen duruma etki etmesidir.
Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olur: Üzüm çekirdeği üzerine yapılan 2009 yılına ait bir çalışmaya göre, üzüm çekirdeği Alzheimer hastalığının gelişimini geciktirebilmektedir. Üzüm çekirdeği yağının Alzheimer hastalığı ile ilişkili olan beyin plaklarında oluşan intihabın nedeni olduğu bilinen maddelerin birikmesini önlediği ve iltihabı azalttığı keşfedilmiştir.
Kanserle mücadele eder: Üzüm çekirdeği yağının düzenli tüketimi durumunda kanseri önlemek için kanserden sorumlu olan hasarlı hücreleri devre dışı bıraktığı üzerine çalışmalar bulunmaktadır. Yine yapılan başka bir çalışmaya göre, üzüm çekirdeği yağı karaciğer kanseri ve kemoterapinin neden olduğu yan etkileri önlemeye yardımcı olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, üzüm çekirdeği yağının mevcut kanser hücrelerinin saldırılarını engellediği düşünülmektedir. 5
Cilt sağlığın iyi gelir: Üzüm çekirdeği yağı güzelliğe olan katkılarıyla da bilinmektedir. E vitamini ve omega 6 yağ asidi içerdiği için oldukça etkilidir. Serbest radikaller ve güneş, rüzgâr ve kirlilik gibi çevresel faktörler cilt üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Bu durum yaşlanma belirtilerini artırmakta ve cildin rengini bozmaktadır. Üzüm çekirdeğinde bulunan E vitamini ise serbest radikallerin hasarına karşı savaşan güçlü bir savaşçıdır. Cilde doğrudan uygulandığında da faydaları aynı şekilde gözlemlenmektedir. 6
İyi huylu tümörlerle mücadele eder: Yapılan son çalışmaların sonucu, üzüm çekirdeği yağının içerdiği çeşitli maddeler nedeniyle yumurtalık kistleri, miyom, adenomlar ve meme fibroadenom gibi iyi huylu tümör oluşumunun gelişimini önleyebildiğini göstermektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Üzüm çekirdeği yağı serbest radikallere karşı güçlü savaşçılar olarak bilinen çinko, bakır, selenyum, E vitamini ve prosiyanidinlerin gibi maddeler açısından zengindir. Bu nedenle, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Üzüm çekirdeği yağını günde 25 gram olarak tüketmek bulaşıcı etkenlere karşı vücudun direncini artırmaktadır.
Göz sağlığına iyi gelir: Üzüm çekirdeği yağının gözlerdeki kan damarlarının daha iyi çalışmasına yardımcı olduğu ve gözün görme yetisini artırdığı söylenmektedir. Özellikle, dolaşım problemleri ve ya yaşlanma nedeniyle oluşan görme problemleri olan insanlar için tavsiye edilmektedir. Siyah üzüm tüketilmesi de özellikle gece görüşünü geliştirmede faydalı olması nedeniyle tüketilmektedir.
Saç sağlığına iyi gelir: Üzüm çekirdeği yağı saç derisini normalleştirmek ve kuru saçları nemlendirmek için tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Tedavi yöntemi bir kâse sıcak suyu ve dört ya da beş damla çay kaşığı üzüm çekirdeği yağı kombinasyonunu içermektedir. Saçınızı şampuan ile yıkadıktan sonra bu kombinasyonu saça uygulamak ve 15 dakika kadar beklemek yeterli olacaktır. Böylece saçların kırılma riski azalacak, dolaşımı artacak ve saç derisindeki kepek ortadan kalkacaktır. 7
Akne ve sivilceleri tedavi eder: Üzüm çekirdeği yağı, hücre zarlarını güçlendiren ve cildin genel kalitesini artıran linoleik asidi içermektedir. Düzenli kullanımı ile akne ve sivilce gibi cilt problemleri tedavi edilebilmektedir. Antioksidan özelliklere sahip olması nedeniyle gözeneklerin tıkanmasını önler ve akne oluşumunu engeller. Aynı zamanda, güçlü bir anti inflamatuar olduğu için tedaviye fazlasıyla destekçi olur. 8
Goji üzümünün sağlığa olan faydaları
Uzun ömür meyvesi olarak da bilinen ve Latince ismi lycium barbarum olan goji üzümü son zamanların en popüler meyvelerinden biri haline gelmiştir. Tibet ve Moğolistan Himalaya dağlarının yerli meyvesi olan bu üzüm türü popülaritesi nedeniyle artık birçok ülkede yetiştirilmektedir. Goji üzümleri genelde sağlığa olan faydaları nedeniyle çaylar, çorbalar ve tatlılara eklenerek tüketilmektedir.
- Goji üzümü birçok meyveye göre çok daha fazla protein içermektedir. Goji üzümünde %15 protein ve %18 lif bulunmaktadır.
- Goji üzümü demir, potasyum, C vitamini, özellikle yüksek, B vitaminleri ve E Vitamini içermektedir. Ayrıca 12 adet amino grup asidi barındırmaktadır.
- Goji üzümü serbest radikaller, toksinler ve çevrenin kirletici etkilerine karşı güçlü bir antioksidan olarak çalışmaktadır.
- Goji üzümleri zeaksantin ve lutein gibi göz sağlığı için değerli olan karotenoidler açısından zengindir. Yaşlı erişkinlerde görme kaybına ve körlüğe neden olan makula dejenerasyonuna yakalanma riskini azaltmaktadır.
- Goji üzümünde bulunan polisakkaridler hücre ölümü olarak bilinen kanser hücrelerinin aktivitesini engellemeye yardımcı olmaktadır.
- Yapılan bazı araştırmalarda goji üzümünün yüksek kan şekeri düzeylerini düşürmenin yanı sıra kolesterol ve trigliserid düzeylerini de azalttığı görülmüştür.
- Goji üzümleri içerdiği yüksek düzeydeki besinler, antioksidanlar, karotenoid ve polisakaritlerin varlığı nedeniyle bir anti inflamatuar olarak çalışarak bağışık sistemine destek olmaktadır.
- Yapılan bir çalışmaya göre goji üzümü zeaksantin ve polisakaritler içerdiği için karaciğeri hasarlara karşı korumaya yardımcı olmaktadır.
- Goji üzümü özü, Alzheimer hastalığının gelişiminden suçlu olan beta amiloid protein toksininin etkilerinden beyindeki nöronları korumaktadır. Bu nedenle, nörolojik sağlığının korunması büyük ümit vaat etmektedir. 9
Siyah üzümün sağlığa olan faydaları
- Yapılan çeşitli çalışmalara göre, siyah üzüm tüketimi diyabet tedavisine yardımcı olabilmektedir. Üzüm, vücuttaki kan şekeri dengesi ve insülin düzeylerini etkileyen insülin salınımı ve duyarlılığı gibi durumlardan korunmak için destekçidir. Ayrıca, kan akışını artırarak kan basıncını kontrol altında tutmaktadır.
- Siyah üzümün en çok bilinen faydalarından biri ise sözlü ve görsel hafızayı geliştirmeye yardımcı olmasıdır. Bu durumda migren, demans ve Alzheimer gibi hastalıkların oluşumunu da önleyebilmektedir.
- Siyah üzümde bulunan fitokimyasallar kalp kaslarının zarar görmesini engellemektedir. Aynı zamanda, kolesterol seviyelerini dengeleyerek kalp krizi ve diğer kardiyovasküler hastalıkların oluşmasını engellemeye yardımcı olmaktadır.
- Siyah üzüm tüketimi deri, mide, bağırsak, prostat, göğüs, akciğer ve pankreatik kanser gibi kanser türlerinin oluşmasını engellemek ve tedavi etmek için çok faydalı olabilmektedir.
- Siyah üzüm oldukça değerli ve güçlü bir antioksidandır. Bu nedenle, vücutta biriken ve istenmeyen toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır.
- Siyah üzüm, bakteri ve mantar gibi patojen enfeksiyon ve iltihaplanmaları önlemek için mükemmel bir yardımcıdır. Çocuk felci ve herpes gibi hastalıklara karşı da etkili bir anti viral olarak çalışmaktadır. Ayrıca, karaciğer içindeki mevcut nem düzeyini artırarak astım tedavisine yardımcı olmaktadır.
- Siyah üzüm şeker, organik asit ve poliyoz açısından zengin olduğu için hafif bir müshil etkisi görerek kabızlığın tedavisine yardımcı olabilmektedir. Diğer yandan, böbreklere baskı yapan ürik asidin azaltılmasına etki etmektedir.
- Siyah üzüm görme üzerinde olumlu bir etki göstermektedir. İyi bir görüş ve sağlıklı gözler için faydalı olduğu bilinen lutein ve zeaksantin içermektedir.
- Siyah üzümde bulunan antioksidanlar yaşlanma belirtilerini azaltmaktadır. Cildin daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlamaktadır. Diğer yandan, üzüm içerdiği E vitamini ile mevcut nemi ciltte tutmakta ve nemlendirici görevi görmektedir.
- Siyah üzüm tüketimi kepek ve saç dökülmesi gibi saç problemlerini engellemek için iyi bir yoldur. Yüksek antioksidan ve E vitamini içerdiği için özellikle yağı kafa derisindeki kan dolaşımını artırmak için kullanılmaktadır. Böylece, saçları güçlendirir, yumuşatır, uzatır ve kepek sorununu ortadan kaldırır. 10
Frenk üzümünün sağlığa olan faydaları
Bektaşi ya da Frenk üzümü ailesi olarak bilinen aileye ait olan frenk üzümü, Batı Avrupa (Belçika, Fransa, Norveç, İsveç, Almanya, Hollanda, Kuzey İtalya, Kuzey İspanya, Portekiz ve Polonya) ülkelerine özüdür. Boyut olarak kuş üzümünden daha büyük olan frenk üzümü tatlılık olarak yaklaşık aynı lezzete sahiptir. Genellikle reçel yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca salatalar, garnitür ve içecek için de iyi bir seçenektir.
- Frenk üzümü pek çok gıdaya oranla çok daha düşük glisemik indeksi değerine sahiptir. Bu nedenle, şeker kan tarafından yavaş yavaş çökülerek emilir ve ani şeker isteği, ruh hali değişimleri gibi kan şekerine bağlı durumların yaşanmamasını sağlar.
- Frenk üzümü enfeksiyonlarla mücadele etmeye yardımcı olmaktadır. Bir bardak frenk üzümü günlük C vitamini ihtiyacının %77’sini içermektedir. Bu durumda vücudun enfeksiyonlara karşı direncinin gelişmesine destek olmaktadır. Aynı zamanda, serbest radikallerin hasarına karşı koyabilen güçlü bir antioksidandır.
- Frenk üzümü saç ve cilt sağlığı için son derece faydalıdır. Yeterli miktarda alınan C vitamini kolajen üretimini destekleyerek saç ve derideki sistemi korumaktadır.
- Frenk üzümü enerji üretimini ve antioksidan savunmasını güçlendirmektedir.
- Frenk üzümü kırmızı kan hücrelerinin oluşturulmasına yardımcı olmaktadır. Bakır ve demir yeni kan hücrelerinin oluşması için gereklidir. Frenk üzümü bu açıdan vücuda destek olarak demir eksikliğinin belirtileri olan anemi, yorgunluk ve kas zayıflığının oluşmasını önlemektedir.
- Frenk üzümü güçlü kemikler için etkili olan K vitamini açısından iyi bir kaynaktır.
- Frenk üzümü sindirim sağlığını geliştirmek ve kabızlığı önlemek için faydalıdır. Hem erkekler hem de kadınlar için önerilen lif tüketimi için de iyi bir kaynaktır. Lif, ayrıca kolesterolü arterler ve kan damarlarının dışına itebilmektedir. 11
Üzüm suyunun sağlığa olan faydaları
- Üzüm suyunda bulunan flavonoidler HDL olarak bilinen iyi kolesterol seviyelerini artırmaktadır. Böylece damarların tıkanmasını önler ve kalp sağlığını korur.
- Üzüm suyunda bulunan resveratrol isimli madde tümörlerin oluşumunu önlemektedir. Bu kanserle mücadele edebildiği anlamına da gelmektedir.
- Üzüm suyu içerek kan damarlarındaki pıhtıların oluşmasını azaltarak kalp krizi riskini düşürmek mümkündür.
- Günlük olarak üzüm suyu tüketmek kan basıncını düşürmeye yardımcı olmaktadır.
- Üzüm suyu yaşlanma karşıtı özellikler barındırmaktadır.
- Kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
- Üzüm suyu hasar almış olan hücrelerin onarılmasına yardımcı olmakta ve aynı zamanda, antioksidan olarak çalıştığı için fazla zararın oluşmasını engellemektedir.
- Düzenli olarak üzüm suyu tüketen kişi öksürük ve asitlik gibi durumlardan uzak kalmaktadır.
- Migren için iyi bir ev yapımı çözüm olarak görülmektedir.
- Üzüm suyu kan hastalıklarının tedavisine yardımcı olmaktadır. Oldukça iyi bir kan temizleyicisi olarak bilinmektedir. Vücuttaki zararlı toksinlerin dışarı atılmasını sağlamaktadır.
- Üzüm suyu hafif bir müshil olarak görev görmekte ve kabızlık sorununu tedavi etmektedir.
- Kırmızı üzüm suyu güçlü bir antiviral ve antibakteriyeldir. Bu nedenle, enfeksiyonlarla mücadele etmek için etkilidir.
- Üzüm suyunun terapötik değeri nedeniyle astım tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur.
- Üzüm suyunda bulunan antioksidanlar Alzheimer hastalığı gibi yaşlanma ile ilgili sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilmektedir.
- Mor üzüm suyu ateroskleroz ile mücadele etmeye yardımcı olmaktadır.
- Üzüm suyundaki antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirmek için mükemmel destekçilerdir. 12
Kuş üzümünün sağlığa olan faydaları
- Siyah kuş üzümü antosiyanin adlı fenolik flavonoid fitokimyasalları oldukça yüksek miktarda taşımaktadır. Bilimsel çalışmalar göre, kanser, erken yaşlanma, enflamasyon ve nörolojik hastalıklara karşı potansiyel sağlık etkileri olabileceği düşünülmektedir.
- Siyah kuş üzümü mürver ve kızılcık gibi yüksek değerli meyvelere denktir. Bu nedenle, güçlü bir antioksidandır.
- Vitamin C gibi güçlü vitamin antioksidanlar açısından mükemmel bir kaynaktır. C vitamini açısından zengin olan meyvelere vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli bir hale getirmekte ve serbest radikallerin hasarına karşı vücudu korumaktadır.
- A vitamini açısından da zengin olan kuş üzümü beta-karoten, zeaksantin ve kriptozantin düzeyleri ile güçlü bir antioksidan haline gelmektedir. A vitamini derinin bütünlüğünü sağlamak ve sağlıklı bir görüş yeteneği kazandırmak için gerekli olan bir vitamindir. Aynı zamanda, akciğer ve ağız boşluğu kanserinden de korumaktadır.
- Taze siyah kuş üzümü pantotenik asit (B5 vitamini), piridoksin (vitamin B-6) ve tiamin (vitamin B-1) gibi pek çok vitamin bakımından zengindir. Bu vitaminler vücut metabolizması için gerekli olan dış kaynaklı vitaminlerdir.
- Kuş üzümü demir minerali açısından da zengindir. 100 gr kuş üzümü günlük olarak tüketilmesi tavsiye edilen demirin yaklaşık olarak %20 kadarını sağlamaktadır. Demir, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimini desteklemektedir.
- Bunlara ek olarak, kuş üzümü metabolizma için çok önemli olan bakır, kalsiyum, fosfor, manganez, magnezyum ve potasyum gibi diğer önemli mineralleri vücuda temin etmektedir. 13
Bektaşi üzümünün sağlığa olan faydaları
Amla olarak da bilinen bektaşi üzümü, yüksek besin içeriği nedeniyle sağlıklı gıdalar arasında yer almaktadır. Bektaşi üzümü antioksidanlar, demir, A vitamini, C, lif, potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi besin değerleri açısından zengin bir kaynaktır. 14
- C vitamini ve polifenoller bakımından zengin olan bektaşi üzümü antioksidan kaynağı olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Araştırmalara göre polifenoller ile kombine edildiğinde meyve benzersiz bir serbest radikal süpürücü özelliği taşımaktadır.
- Bektaşi üzümü kolesterolü düşürmeye yardımcı olmakta ve kalbi korumaktadır. Lif ve demir açısından da zengin olan bu üzüm, LDL oksidasyonu (Düşük yoğunluklu lipoprotein) kontrolünde çok etkilidir. LDL oksidasyonu, koroner arter hastalığa sebep olmasıyla bilinmektedir.
- Diyabet ve diyabetik komplikasyonlardan korumaktadır. Diyabetiklerde kan şekeri düşmesine lider olan insülin emilimine yardımcı olabilmektedir.
- Bektaşi üzümü vitamin A açısından zengindir. Bu vitamin ise kolajen üretimi için esastır. Genç ve elastik görünen bir cilt için bektaşi üzümü benzersiz bir hal almaktadır.
- Yapılan yeni bir çalışmaya göre, bektaşi üzümü özellikle erkekler için afrodizyak etkisine sahiptir.
- Antioksidan özellikler taşıyan bektaşi üzümü kanserden korumaya yardımcı olmaktadır.
- Lif, polifenol ve anti inflamatuar özellikleri ile birlikte mide problemleri için tam bir panzehir haline gelmektedir. Asitlik nedeniyle oluşan mide rahatsızlıkları için ev yapımı doğal bir çaredir.
- Boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olmaktadır. Zencefil ile karıştırılarak hazırlanan bektaşi üzümü suyu, boğaz ağrısı ve öksürüğü anında rahatlatmaktadır.
- Yapılan çalışmalara göre, bektaşi üzümü kimyasalların, alkolün ve oksidatif hasarın yol açtığı zararlardan karaciğeri korumaktadır.
Üzüm çekirdeği yağının zararları
Yan etkiler: Üzüm çekirdeği yağı genel olarak güvenli kabul edilir. Yan etkileri baş ağrısı, kaşıntılı kafa derisi, baş dönmesi, mide bulantısı gibi durumları içerebilir.
Riskler: Üzüm alerjisi olan kişiler üzüm çekirdeği yağı kullanmamalıdır. Eğer bir kanama bozukluğu ya da yüksek tansiyon problemi varsa üzüm çekirdeği ekstresi kullanmaya başlamadan önce, doktorunuzla konuşun.
Etkileşimler: Eğer düzenli olarak herhangi bir ilaç alıyorsanız, üzüm çekirdeği ekstresi ya da yağını kullanmaya başlamadan önce, doktorunuzla konuşun. Etkileşime girebileceği ilaçlar kan sulandırıcı, NSAID ağrı kesiciler gibi ilaçlar, bazı kalp ilaçları, kanser tedavisi ilaçları olarak sıralanmaktadır.
Güvenliği hakkında delil eksikliği göz önüne alındığında, üzüm çekirdeği ekstresi ya da yağının çocuklar, hamileler veya emziren kadınlar tarafından kullanılması tavsiye edilmez. 15
Tavsiyeler
İç kullanım için, pişirme koşulları ile ilgili bilinen güncel bir bilgi yoktur.
Dıştan kullanım içinse, deri reaksiyonlarına neden olabilme ihtimaline karşı yağlı cilt alanlarında kullanmaktan kaçınılmalıdır.
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1-) G. Mazza , F.J. Francis. (2009). Anthocyanins in grapes and grape products https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408399509527704
2-) John M. Pezzuto. (2008). Grapes and Human Health: A Perspective https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf800898p
3-) Marjan Nassiri-Asl , Hossein Hosseinzadeh. (2009). Review of the pharmacological effects of Vitis vinifera (Grape) and its bioactive compounds https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2761
4-) Mark A. Matthews , Michael M. Anderson. (1988). Fruit Ripening in Vitis vinifera L.: Responses to Seasonal Water Deficits https://www.ajevonline.org/content/39/4/313.short
5-) Patrcik J. Williams, et al. (1981). Novel monoterpene disaccharide glycosides of Vitis vinifera grapes and wines https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0031942282830343
6-) Tamil Selvi , et al. (2002). Antibacterial and antioxidant activities of grape (Vitis vinifera) seed extracts https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996902001163
7-) K.K. Sakariah , et al. (2000). Antioxidant activity of grape seed (Vitis vinifera) extracts on peroxidation models in vitro https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814600002983
8-) Xueli Cao , et al. (2003). Supercritical fluid extraction of grape seed oil and subsequent separation of free fatty acids by high-speed counter-current chromatography https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002196730301642X
9-) A. Molero Gomez , et al. (1994). Recovery of grape seed oil by liquid and supercritical carbon dioxide extraction: a comparison with conventional solvent extraction https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0923046795030409
10-) Thorsten Maier , et al. (2008). Residues of grape (Vitis vinifera L.) seed oil production as a valuable source of phenolic antioxidants https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814608006870
11-) Ji-Hun Choi ,et al. (2009). Optimization of replacing pork back fat with grape seed oil and rice bran fiber for reduced-fat meat emulsion systems https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0309174009002812
12-) Daniel A. Sumner , Rolf A.E. Mueller. (2006). CLUSTERS OF GRAPES AND WINE https://www.researchgate.net/profile/Daniel_Sumner/publication/241283432_CLUSTERS_OF_GRAPES_AND_WINE/links/02e7e531e39fce1813000000/CLUSTERS-OF-GRAPES-AND-WINE.pdf
13-) Brigida Fernandez de Simon , et al. (1992). Variation in phenol content in grapes during ripening: low-molecular-weight phenols https://link.springer.com/article/10.1007/BF01193218
14-) Peter Lisca. (1957). The Grapes of Wrath as Fiction https://www.jstor.org/stable/460231?seq=1
15-) Ji-Hun Choi ,et al. (2009). Optimization of replacing pork back fat with grape seed oil and rice bran fiber for reduced-fat meat emulsion systems https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0309174009002812
Yorum Yapın