Grip Düşmanı Ekinezya Çayı
Grip Düşmanı Ekinezya Çayı
Ekinezya Çayının Faydaları Nelerdir?
Bir bardak sıcak çayını içmek ekinezyanın faydalarından yararlanmak için oldukça iyi bir yöntemdir. Ekinezya çayı (sadece ekinezya olabilir ya da birden çok bitki ile karıştırılabilir) vitamin A, vitamin B, vitamin E; magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir ve sodyum gibi birçok vitamin ve mineraller barındırır. Ayrıca, çay polisakkaritleri içerir; bitkinin toprak üstü kısımlarında bulunan şapka şekildeki kısım bağışıklık sistemi için glikoproteinler, alkamidesler, uçucu yağlar ve flavonoidler; kök kısmı ise yararlı terapötik bileşenler içerir.
Bir bardak sıcak çayını içmek ekinezyanın faydalarından yararlanmak için oldukça iyi bir yöntemdir. Ekinezya çayı (sadece ekinezya olabilir ya da birden çok bitki ile karıştırılabilir) vitamin A, vitamin B, vitamin E; magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir ve sodyum gibi birçok vitamin ve mineraller barındırır. Ayrıca, çay polisakkaritleri içerir; bitkinin toprak üstü kısımlarında bulunan şapka şekildeki kısım bağışıklık sistemi için glikoproteinler, alkamidesler, uçucu yağlar ve flavonoidler; kök kısmı ise yararlı terapötik bileşenler içerir. 1
Ekinezya çayının sağlığa faydaları
Bağışıklık sistemini destekler
- Ekinezya çayı bağışıklık sistemini artırmak için mükemmel bir yöntemdir. T hücrelerini aktive ederek yenilenmesini sağlar ve viral enfeksiyonu bloke edici özelliği ile bilinen antikorların, interferonların üretimini destekler.
- Günlük olarak ekinezya çayı tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirir; özellikle sert ve stresli kış mevsimleri boyunca daha virüs, bakteri ve mantarla mücadele eder. Gün boyunca biz farkına bile varmadan kirliliğin tehlikelerine maruz kalırız.
- Bu besleyici çay akut enfeksiyon bölgelerinde lökositlerin yer değiştirmesini artırmakta böylece iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Soğuk algınlık belirtileriyle savaşır
- Soğuk algınlık ya grip kısa zamanda kendini belli eder. Bir fincan ekinezya çayı ise bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık süresini kısaltır.
İpucu: Soğuk mevsimler nedeniyle soğuk algınlık, enfeksiyon gibi hastalıklar daha ciddi hale dönüşmektedir. Sadece ekinezya çayı yeterince etkili olmayacaktır eğer vücudunuzu tamamen savunmasız bırakırsanız.
- Ayrıca kulak enfeksiyonu, saman nezlesi, astım, sinüzit, boğaz ağrısı, bronş enfeksiyonu ve larenjitin tedavisinde ekinezya çayından yararlanabilirsiniz. Solunum yolları için her açıdan mükemmel bir tercih olacaktır.
- Ekinezya çayını zencefil ve tarçın gibi diğer otlarla karıştırırsanız hem sesinizi güçlendirebilir hem de ağız spreyi olarak iyileştirici yönünden yararlanabilirsiniz.
Bitkisel bir çayla enfeksiyon tedavisi
- Ekinezya çayı antiviral ve antibakteriyel açısından oldukça güçlüdür ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmektedir.
- Karaciğer, böbrek özellikle de lenfatik sistem ve bezlerin temizlenmesine yardım eder; böylece boğaz enfeksiyonu, şişmiş lenf bezi, prostat sorunları ve tonsillit tedavisi için kullanabilirsiniz.
- Sahip olduğu antiviral ve antioksidan özelliği virüslerle, uçuklarla, vajinal mantar enfeksiyonlarıyla, ayak mantarı, sindirim sistemi enfeksiyonlarıyla, hücre çürümesiyle, mantar, bakteri ve mikropla savaşır; bağırsak ve mesane enfeksiyonlarına da iyi gelir.
Haricen
- Ekinezya çayı cilt problemlerini tedavi etmeye yardımcı olur. Eğer egzama, sedef veya ürtiker gibi hastalıklardan muzdaripseniz el altında sürekli çay için ekinezya barındırmanız sizi bu tür rahatsızlıklara karşı rahatlatacaktır.
- Eğer apse, akne, leke ve kistlerden muzdaripseniz yine ekinezya çayı rahatlama sağlayacaktır.
- Eğer güneşi seviyorsanız ve yine de tehlikelerinden endişe ediyorsanız ekinezya çayının antioksidan özelliğinden yararlanarak cilt kırışıklıklarını engelleyici ve yaşlanmayı geciktirici olarak kullanabilirsiniz.
Doğal sakinleştirici
- Stres zamanlarında vücudunuzu canlandırmak için enerji takviyesi yapmaktan daha iyi bir yöntem yoktur. Ekinezya çayı size bunu sunacaktır ve kronik yorgunluk sendromundan muzdarip olanlara da yararlı olacaktır.
- Kedi otu ve ekinezya kökünü birbirine karıştırıp derideki kızarıklık ve kaşıntı için tentür olarak kullanabilirsiniz. Bu yöntem hem enfeksiyon ile savaşmayı sağlayacak hem de rahatlatacaktır.
Diğer kullanımları
- Ekinezya çayının faydaları bunlarla bitmemektedir; bu bitkisel çay ayrıca frengi, ateş, hemoroid, difteri ve kanser gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
- Bu çay artrit ve kas iltihapları nedeniyle oluşan ağrılara da iyi gelmektedir. 2
Ekinezya çayı tarifi
Ekinezya çayının hazırlanışı
Ekinezya çayı soğuk algınlıkları tedavi etmek, boğaz ağrısını rahatlatmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmaktadır. Ekinezya bitkisi kumlu topraklarda ve zor koşullarda yetişebilmektedir. Ekinezya bitkisini satın almak yerine kendiniz bitkiyi hasat ederek kök ve yapraklarını çay yapmak için toplayabilirsiniz. Çay yapmadan önce ekinezya bitkisinin kurutulmuş olması gerekir. Eğer kuru değilse kuruması için sadece 2 hafta yeterli olacaktır.
1.Adım: Yıkadığınız ekinezya bitkisinin köklerini durulayın. Yaklaşık 3 cm uzunluğunda kesin. Kökleri koymak için ametal bir kap bulmaya çalışın. Güneş ışığı almayan ya da çok az alan havalandırılabilen bir yere koyun. İki günde bir her yerinin kurması için ekinezya bitkisini çevirin.
2.Adım: Keskin bir makasla ekinezya köklerini yukardan aşağı 10 santimi geçmeyecek şekilde kesin. Daha sonra ip ile bağlayın, bu daha kolay kesebilmenizi de sağlayacaktır. Karanlık ve iyi havalandırılmış bir odada baş aşağı asarak 2 hafta boyuna kuruması için bırakın.
3.Adım: Kuruttuğunuz ekinezya köklerini buzdolabı poşetlerine koyup yine serin ve karanlık bir ortamda saklamaya devam edebilirsiniz.
4.Adım: Demlik içine koyulan 1 çay kaşığı kurutulmuş ekinezya köklerine 1 bardak sıcak su ekleyip demlemeye bırakmalısınız.
5.Adım: Kuruttuğunuz ekinezya bitkisini 1 sene içinde kullanmalısınız. 3
Soğuk algınlık için ekinezya çayı
Ekinezya soğuk algınlığı tamamen tedavi etsin ya da etmesin oldukça yararlı geldiği bir gerçektir. Çalışmalar bazı bitkilerin soğuk algınlık sırasında kişiyi iyi hissettirmek oldukça hızlı etki ettiğini göstermiştir; bazıları çalışmalarda ise bazı bitkilerin soğuk algınlık üzerinde hiçbir etkisinin olmadığı ortaya çıkarmıştır. Yapılan bazı klinik çalışmalarda soğuk algınlık sırasında ekinezya tüketenlerin hiç tüketmeyenlere oranla belirtileri daha az yaşadığı ve hastalığı daha hızlı atlattığı sonucuna varılmıştır. 4
Soğuk algınlık için ekinezya çayı tarifi
- 1 tutam taze ekinezya yaprağı, çiçeği ya da kökü.
- 1 tutam rendelenmiş zencefil kökü. Zencefilde soğuk algınlığı ve gribi tedavi etmek için anti-inflamatuar özellik vardır. Ayrıca baskın tadı sayesinde çaya ayırt edici bir lezzet verir. Eğer limon otu ya da nane gibi başka bitkiler eklemek isterseniz bu ekinezyanın var olan faydasına daha çok fayda katacaktır.
- Limon ve bal ekleyebilirsiniz tat vermek için.
- Kaynar su içinde ekinezya ve zencefilin iyice karışması için demliğin kapağını kapatıp 15 dakika demlemeye bırakın. Otların kendi tıbbi özelliklerini iyice açığa çıkarabilmesi için kapağı yarı şekilde açın. Tat vermek için limon ya da bal ekleyebilirsiniz.
- Eğer kurutulmuş ekinezya parçaları kullanıyorsanız; demliğe 1 çay kaşığı kurutulmuş ekinezya koyun, taze rendelenmiş 1 çay kaşığı zencefili ve kaynamış 2 bardak suyu üzerine ekleyin. 15 dakika boyunca demledikten sonra 1 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu ya da bal ilave edin ve iyice karıştırın.
- Ekinezya çayını soğuk algınlığın ilk belirtilerinin hissedildiği andan itibaren içilmesi önerilmektedir. Hastalığın belirtileri azalana kadar 1 hafta boyunca gün içinde 2-3 kez tüketilmelidir. Ekinezya genellikle yan etkilere neden olmaz. 5
Diğer Kullanımları
Aknelerin tedavi için ekinezya
The Mayo Clinic çalışmaları ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlendirici, uzun ömürlü bir bitki olduğunu ortaya koymuştur. Yüzyıllar boyunca Yerli Amerikalılar tarafından enfeksiyonların tedavisi için ilaç olarak kullanılmıştır. Bu bitkinin en bilinen kullanım yolu soğuk algınlık ve idrar yolu iltihaplanması içindir fakat aknelerin tedavisinde de oldukça etkilidir. Ekinezyanın faydalarından yararlanmak için çayını demlemek, merhemini yapmak gibi birçok yöntemi mevcuttur. Akneler gözeneklerin tıkınması ya da enfekte olması sonucu oluşur. Ekinezyanın akneyi artırıcı bir sonucu olduğuna dair hiçbir bilimsel çalışma olmadığı gibi ciltteki kızarıklıkları ve şişi azaltarak enfeksiyonları ortadan kaldırmaktadır.
1.Adım: Yerel bir marketten ya da sağlıklı gıda marketlerinden kurutulmuş ekinezya kökü temin edebilirsiniz. Bazı insanlar bu bitkiyi kendi bahçesinde büyütür. Köklerini hasat ederken bir bıçakla köklerini kesin, yıkayın ve güneşte asarak kurutun. Toz haline gelene kadar ekinezya köklerini parçalayarak ezin.
2.Adım: 1 kaşık toz halindeki ekinezyanın üzerine sıcak su koyup 10 dakika bekletin.
3.Adım: Süzmek için uygun bir aparat bulun. Bu kahve filtresi ya da çay süzgeci olabilir. Ne kadar ince gözenekli olursa o kadar iyi olacaktır. Filtrenin ya da süzgecin üzerine sıcak suyu dökün; böylece tortusu gidecek ve daha pürüzsüz bir çay olacaktır.
4.Adım: Hazırladığınız çayı 3 gün boyunca gün içinde 3 kez tükebilirsiniz.
5.Adım: Ekinezyayı etkilenen bölgeye bir krem gibi uygulayabilirsiniz. The Mayo Clinic çalışmalarına göre; topikal uygulamalar yarı-katı bileşik olmalıdır çünkü %15lik preslenmiş su içermektedir. Uygun uygulama ve dozaj için verilen talimatlar izlenmelidir.
UYARI: Eğer reçeli bir ilaç kullanıyorsanız, hamile ya da emziren bir kadınsanız doktorunuz önermediyse ekinezya kullanımına dikkat etmelisiniz. Eğer kanser ya da organ nakli sonrasında bağışıklık sistemini güçlendirmek için ilaç tedavisi içindeyseniz ekinezya kullanmamalısınız. Bu tarz kadife yapraklı bitkilere alerjiniz var ise ekinezya almayın. 6
Sağlıklı saçlar için ekinezya
Saçların uzamasına yardımcı: Ekinezya zorlu geçen sonbahar mevsimi boyunca saçlarınızı korur; saçlarınız uzarken aynı zamanda dolgunlaşır.
Kepek: Ekinezya saç dökülmesini önlerken saç gelişimizi teşvik edici bir şekilde size yardımcı olur. Muhtemelen kepeğe karşı uygulanan en bitkisel ve etkili yöntemlerden biridir. Antimikrobiyal özelliği sayesinde düzenli kullanıldığında kepeklenmenin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Kepek sorunu olan kafa derisinde kaşıntı ve kaşıntılı küçük şişkinlikler olabilmektedir. 7
Parlak saçlar: Ekinezyayı aloe vera jelinin özünü ve biraz zeytinyağını ekleyip saç maskesi olarak kullanabilirsiniz. Bu saç sağlığı için oldukça yararlı bir tariftir. Aloe vera ve zeytinyağı saç derinizi nemlendirirken ekinezya kafa derisindeki enfeksiyonlarla ve bakterilerle savaşır ve kepeği de ortadan kaldırır. Bu saç maskesinin hep çok hoş bir kokusu vardır hem de sinirleri sakinleştirir. Bu temizlik sağlıklı ve parlak bir saç ile sonuçlanır. 8
Ekinezya çayının zararları ve dikkat edilmesi gerekenler
- Ekinezya ağır yoluyla tüketildiğinde, genellikle yan etkilere neden olmaz. Ancak bazı insanlarda döküntü, artan astım, alerjik reaksiyonlara, anafilaksiyeye ( yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyonlar) neden olmuştur. Klinik çalışmalarda, gastrointestinal yan etkiler de gözlemlenmiştir.
- Kasımpatı, ambrosia, çuha çiçeği ve papatya çeşitleri gibi papatya familyasına ait bitkilere karşı alerjisi olan kişilerin ekinezya içinde alerjik reaksiyon göstermesi büyük bir olasılıktır. Ayrıca astım ve atopi (alerjik reaksiyonlara gen eğilimi) olan kişiler ekinezya bitkisini aldığında alerjik reaksiyon göstermeleri yüksek ihtimaldir.
- Herhangi bir tamamlayıcı takviye ürün kullanıyorsanız bunu doktorunuza bildirmelisiniz. Onlara sağlığınız tam anlamıyla korumaları için her bilgiyi tam olarak vermelisiniz. O zaman güvenli bir sağlık yardımı sağlanacaktır. 9
Hamilelikte ekinezya çayı tüketimi: Bu zamana kadar hamile ve emziren kadınlarda ekinezya kullanımıyla ilgili tek çalışma 2000 yılı “Archives of Internal Medicine” yayınıdır. Bu çalışmada hamileliğin ilk 3 ayında 206 kadından 112si ekinezya çayı tüketmiştir. Ekinezya alan kadınların almayanlara kıyasla kromozomsal anomali ya da doğum kusurları, düşük riski ve fetüs sağlığında bir risk artışı gözlemlenmemiştir. 10 Tavsiyeler Yetişkinler için: Ekinezya tentürünü 1 damla suyun içini ekleyerek bu suyu günde 4 kez tüketebilirsiniz. Kapsülünü günde 2 kez; kurutulmuş ekinezyadan yapılan çayını ise gün içinde en fazla 4 kez içebilirsiniz.Çocuklar için: Yetişkinler için kullanılan dozajların yarısı kadar olmalıdır. 11
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1-)B. Barrett(2003) Medicinal properties of Echinacea: A critical review https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711304701993
2-)Sukhada Khedkar(2017) Food or pharmaceuticals? Consumers' perception of health-related borderline products https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221343441730066X
3-)Alberto Ricon(2019) Echinacea – Protect you immune system naturally https://www.hsnstore.eu/blog/echinacea/
4-)Jacky Anderson(2017) The Health Benefits of Echinacea, Reviewed https://www.jenreviews.com/echinacea-review/
5-)Dr.Jonathan D’Souza(2015) How A Friend’s Makeup Brush Gave Jo Gilchrist Staph Infection (&Some Natural Ways To Prevent It) https://www.zliving.com/health/diseases-conditions/young-mom-jo-gilchrist-battles-mrsa-infection-friends-makeup-brush-54267/
6-)Robert T.(2016) Common Vocal Remedies: What Are They and Do They Really Work? https://search.proquest.com/openview/101fe443b29ac25edfec13412f9d02e8/1?pq-origsite=gscholar&cbl=41612
7-)David H. McDaniel(2005) Method and apparatus for the stimulation of hair growth
Abstract https://patents.google.com/patent/US6936044B2/en
8-)NJ Nissing(2000)Cleansing and conditioning article for skin or hair https://patents.google.com/patent/US6153208A/en
9-)Francesco Toselli(2009) Echinacea metabolism and drug interactions: The case for standardization of a complementary medicine https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320509002021
10-)Bruce Barret MD(2007) Rationale and Methods for a Trial Assessing Placebo, Echinacea, and Doctor-Patient Interaction in the Common Cold https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1550830707002728
11-)Della A Forster(2006) Herbal medicine use during pregnancy in a group of Australian women https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2393-6-21
Yorum Yapın