Acil.Net

Hıçkırığa Ne İyi Gelir?

#

Yazan, Havva Solhan
02.07.2020 01:59 (Güncellendi 04.07.2020 18:31)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Hıçkırığa Ne İyi Gelir?

Hıçkırığa Ne İyi Gelir?

Hıçkırıklar, diyafram kasının tekrarlanabilir, kontrol edilemeyen kasılmalarıdır. Diyafram, ciğerlerinin hemen altındaki kastır. Göğsünüz ile karnınız arasındaki sınırı belirtir. Diyafram solunumu düzenler. Diyafram kasıldığında ciğerleriniz oksijen almaktadır. Diyafram rahatladığında ciğerleriniz karbon dioksit salgılar.

Ritimden kurtulan diyafram, hıçkırık oluşmasına neden olur. Diyaframın her spazmı, boğaz ve ses tellerini aniden kapatır. Bu akciğerlere ani bir hava akımı ile sonuçlanır. Vücudunuz bir tıkanıklık veya olağandışı bir duruma tepki verir ve hıçkırıkların ses özelliklerini yaratır. Singultus, hıçkırıkların tıbbi terimidir.1 


Hıçkırığın Nedenleri

Hıçkırıklar çok yaygındır ve çoğu insan hayatları boyunca onları bir noktada bulacaktır. Bebekler de dâhil olmak üzere her yaştaki insanları etkileyebilirler.

Kısa sürelerle bağlantılı olmasına rağmen, sıklıkla herhangi bir bariz tetikleyici olmadan sık sık gözlenir:

  • Alkol içmek
  • Sigara kullanmak
  • Şişmiş bir mide
  • Çok hızlı yemek veya baharatlı yemek yeme
  • Sıcak veya gazlı içecekler içmek
  • Stres, korku veya heyecan gibi duygular

Nadir durumlarda, hıçkırık uzun süre sürebilir. Eğer hıçkırık 48 saatten uzun sürecek olursa, “kalıcı” veya “uzun süren” hıçkırık olarak bilinir ve bir aydan uzun süren hıçkırıklara “inatçı” hıçkırık denir.

Bu uzun süren hıçkırıklar, birkaç temel tıbbi durum ve bazı ilaçlarla bağlantılıdır.2 


Hıçkırığın Belirtileri

Önemli olan tek işaret hıçkırığın karakteristik sesidir. Bazen tek belirti sesin önündeki göğsünüzde, bacaklarda veya boğazda hafif sıkıştırma hissi yaratmaktadır.

Hıçkırık 48 saatten fazla sürüyorsa, gittikçe şiddetleniyorsa, yeme ve içme, uyku ya da nefes alma gibi temel ihtiyaçları etkiliyorsa doktorunuza başvurmalısınız.3 


Hıçkırığın Tedavisi

Vakaların büyük çoğunluğunda, hıçkırık tıbbi tedavi gerektirmez ve birkaç saat sonra veya en fazla bir kaç gün sonra kaybolur.

Hıçkırıklardan kurtulmak için bazı ipuçları:

  • Buzlu soğuk suyu yavaşça yudumlayın.
  • Nefesinizi birazcık tutun ve bırakın. 20 dakika arayla bunu 4 kez yapmaya çalışın.
  • Yutarken, buruna hafifçe baskı uygulayın.
  • Diyaframınıza hafif baskı uygulayın.
  • Çok soğuk suyla gargara yapın.
  • Limon ısırın.
  • Bir miktar granül şeker alın ve yutun.
  • Az miktarda sirke (tadına bakmak için) yeter.
  • Bir kağıt torbasına nefes alın (not edin: asla başınızı torbayla örtmemelisiniz).
  • Oturun ve dizlerinizi göğsünüze kısa bir süre yakınlaştırın.
  • Göğsünüzü hafifçe sıkıştırmak için öne eğilin.

Hastanın yaşam kalitesini etkileyebilecek uzun süreli tıkanıklıklar için doktor bir ilaç reçete edebilir.4 

Hıçkırık için tedavi yöntemleri

Şeker: Şeker, özellikle küçük çocuklar için hıçkırıkla ilgili mükemmel bir ev çaresidir. Yutkunma şekeri vagus sinirini uyarır ve vücudun tümü hıçkırıklarının unutulmasını sağlar. 1 çay kaşığını beyaz veya kahverengi şekerle doldurun. Kaşığı ağzınızda 5 saniye tutun. Çiğneme yapmadan şekeri yavaşça eritin. Bir yudum su alın ve hıçkırıklar duracaktır.

Sirke: Sirke, hıçkırıkları durdurmanın bir başka etkili yoludur. Ekşi tadı zihninizi dağıtmaya yardımcı olur ve bu da hıçkırıkları durdurmaya yardımcı olur. Beyaz sirke, malt sirke veya elma sirkesi hünerini yapacaktır. 1/2 çay kaşığı sirke, ardından bir bardak su için. Başka bir seçenek, 1 çay kaşığı sirke ile biraz su karıştırmaktır. Yavaşça yutun ve hıçkırıklar duracaktır.

Fıstık ezmesi: Hıçkırıkları tutmanın bir diğer eski çaresi ise fıstık ezmesidir. Fıstık yağının yapışkan kıvamında, onu yutmaya çalıştığınızda nefes desenine müdahale eder ve bu sürekli kancaları durdurmaya yardımcı olur. Ağzına 1 çay kaşığı fıstık ezmesi koyun. Birkaç saniye tutun, sonra çiğneme olmadan yutun. Gerekirse bir bardak su için. Fıstık ezmesi yoksa, badem yağını da kullanabilirsiniz. 5 

Bal: Kendinizi sürekli olarak hıçkırırken bulursanız, hissi kolaylaştırmak için bir dolu çorba kaşığı balı yudumlayın. Yutma eylemi, balın sıcaklığı ile birleşince, sizi hıçkırıklardan kurtaracaktır.

Yoğurt: Bir bardak yoğurda bir çorba kaşığı tuz ekleyin ve homojen bir karışım yapmak için iyice karıştırın. Sonrasında yoğurdu yavaş yavaş yiyin. Bu karışımın sadece birkaç kaşığı bile ne zaman olacağı belli olmayan rahatsız edici hıçkırıkları anında rahatlamak için ihtiyacınız olan tek şey haline gelmektedir.

Kakule tozu: Toz kakulenin hemen hemen hıçkırıklardan kurtardığı bilinmektedir. 1 çay kaşığı taze öğütülmüş kakule tozunu bir buçuk fincan suda kaynatın. Sıvının soğumasına ve dinlenmesine izin verin. Ortaya çıkan süzüntüyü için. Kakule tozu, diyaframın kaslarını rahatlatmaya yardımcı olur. Hıçkırık tedavisi için en iyi yollardan biri olan bu ilaç, diyafram kaslarını daha da rahatlatarak aşırı alkolün sistemden temizlenmesiyle çalışır.

Limon: Limonların hıçkırıkları iyileştirmek için nasıl işe yaradığı belli değilken, yaygın inanç, bu meyvenin ekşisel lezzetinin ağzı ve sindirim sistemini doyurmaya yardımcı olduğu yönündedir. Sinirleri, hıçkırıkları kontrol etmeye yardımcı olan keskin tadı ile uyarır. 6 

Buz: Soğuk suyun veya buzun sindirim sistemini sarstığı ve derhal hıçkırıkları iyileştirdiği düşünülür. Bir bardak suya birkaç buz küpü ekleyin ve için. Alternatif olarak, birkaç buz küpü temiz, ince bir bezle kaplayabilir ve boynunuzun arkasına uygulayabilirsiniz.

Papatya çayı: Papatya çayını hıçkırık için bir çare olarak demleyin ve tüketin. Papatya çayı, diyaframdaki kasları rahatlatan doğal bir kas gevşetici olup, hıçkırıkları kontrol altında tutmak ve kasılmaları kolaylaştırmak için kullanılır.

Zencefil: Zencefil çoğu sindirim sistemi hastalıkları için önerilen bir evde çare olarak önerilir. Mide bulantısını kontrol altına almaktan ayrı olarak, durgun duran hıçkırık vücudunu iyileştirmek için de faydalıdır, böylece anında rahatlama sağlar. Zencefilin küçük bir kısmını soyun, kesin ve çiğneyin. Çiğ zencefilin keskin lezzetinden hoşlanmamanız durumunda, birkaç damla zencefille karışık limon suyu da içebilirsiniz. 7 

Karabiber: Karabiber, hıçkırık için en iyi ev ilaçlarından biridir. Karabiber, hıçkırık tedavisi için iyi bir solunum mekanizmasıdır. Diyaframın kasılmalarını kesmeye yardımcı olur. Hıçkırıklardan kurtulmanıza yardımcı olması için birazcık karabiber teneffüs edin.

Nane: Nane ile hazırlanan içecekler ve taze nane yapraklarından oluşan karışımlar hıçkırıklar için en iyi ev ilaçlarından biridir. Biraz nane yaprağı alın ve bir tutam tuz, bir limonun taze suyu ve ılık suyla karıştırın. Bu karışım, diyaframın tahrişini azaltmak için yararlıdır.

Dereotu çayı: Dereotu çayı, hıçkırıklar için etkili bir evde çare olabilir. Bir kaba bir bardak suyu koyun ve kaynatın. Kaynar suda bir çay kaşığı kuru dereotu yaprağı ekleyin. Kaynayan karışımı örtün ve 15 dakika bekletin. Sonra, çayın soğumasına izin verin. Bu serin çayı yavaş yavaş yudumlayın.8

Acı sos: Acı sosun yarattığı yanma hissi, vücudunuzun odak noktasındaki çalkantı yerine yakmaya yönlendirecektir. Damak tadınız için kötü oldukça kökü olsa da, neticede kesinlikle hıçkırıklarınızı durduracaktır.

Hardal tohumu ya da hint yağı: Hem saf tereyağı hem de hardal tohumlarını ½ çay kaşığı karıştırın. Rahatlamak için bu karışımı yutun. Ayrıca, hintyağı ile 1 çay kaşığı balı da karıştırabilirsiniz. Karışımı parmaklarınızın yardımıyla yalayın.

Tavsiyeler

  • Uzun süre hıçkırık devam ederken derin nefes alın.
  • Sıcak bir banyo veya duş alın.
  • Rakamlar, tuğlalar vb. Saymak gibi dikkati dağıtmanın yollarını bulun.
  • Gazlı ve alkollü içki içmeyin.
  • Hıçkırığa konsantre olmaktan kaçının.9 

 

UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-)Lewis JH (1985). Hiccups: causes and cures. https://europepmc.org/article/med/2868032

2-) P Rousseau (1995). Hiccups. https://europepmc.org/article/med/7839159 

3-) Paul W Kolodzik, et al. (1991). Hiccups (Singultus): Review and approach to management https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0196064405816208#!

4-) Nancy L. Friedman (1996). Hiccups: A Treatment Review https://accpjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.1875-9114.1996.tb03023.x 

5-) R. S. Howard (1992). Persistent hiccups https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1883764/

6-) Ashok Kumar, et al. (1998). Intractable hiccups during stroke rehabilitation https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003999398900478#!

7-) Marshall D. Nathan, et al. (1980). Intractable hiccups https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1288/00005537-198010000-00004

8-) D. C. Lipps, et al. (1990). Nifedipine for intractable hiccups https://n.neurology.org/content/40/3_Part_1/531.short 

9-) Allan M. Burke, et al. (1988). Baclofen for Intractable Hiccups  https://www.scholars.northwestern.edu/en/publications/baclofen-for-intractable-hiccups

Benzer Makaleler

Yorum Yapın