Acil.Net

Böbrek Ve Kalbin Koruyucusu Kakule

#

Yazan, Havva Solhan
12.05.2020 05:14 (Güncellendi 19.05.2020 13:54)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Böbrek Ve Kalbin Koruyucusu Kakule

Kakulenin Faydaları Nelerdir?

Kakule hem mutfaklarda hem de tıbbi alanlardaki faydalarıyla eski çağlardan beri bilinen tohumlu bir bitkidir. Bu aromatik baharat sadece birkaç tropik ülkelerde ve güney Hint Kerala eyaletinde yaprak dökmeyen yağmur ormanlarında yetişmektedir. Botanik olarak, zingiberaceae ailesine ait olan kakulenin elettaria ve amomum isminde iki türü vardır. Elettaria olan küçük açık yeşil baklalara, amomum ise daha büyük ve koyu kahverengi renkte baklalara sahiptir. Her ikisi de hem gıda sektöründe hem de tıpta kullanılmaktadır. 1 

Kakulenin Sağlığa Faydaları

Güçlü bir antioksidandır: Bir antioksidan olan kakule, vücuttaki serbest radikallerin hasarına karşı vücudu korumaktadır. Aynı zamanda DNA’ya da zarar verebilen bu serbest radikaller kakulenin içindeki antioksidanlar sayesinde savuşturulmaktadır. Böylece kakule hem kalp sağlığını, hem cilt sağlığını hem de kan basıncını düşürme de etkili olabilmektedir. 2 

Sindirim sistemine destek olur: Kakule, gaz giderici özelliklere sahip olması nedeniyle sindirim sürecine yardımcı olmaktadır. Şişkinlik ve mide kramplarının tedavisinde de oldukça etkilidir. Safra akışının artırılmasına destek olan kakule kabızlık, dizanteri, asitlik, hazımsızlık ve mide enfeksiyonları gibi farklı bir dizi sindirim problemleri için ideal bir çözüm olabilmektedir.

Böbrek sağlığına iyi gelir: Kakule idrara teşvik ederek böbreklerde biriken kalsiyumu kaldırmanın yanı sıra kan basıncını düşürerek böbrek sağlığına destek olmaktadır. Düzenli kakule tüketimi böbrek, mesane ve idrar sorunlarına etki ettiği gibi böbrek taşları, nefrit, yanma veya ağrılı idrara çıkma ve sık idrara çıkma gibi durumlarda da faydalı olabilmektedir. Aynı zamanda, üriner sistem enfeksiyonlarının tedavisinde oldukça destekçidir. Sonuç olarak, kakule böbrek işleyişini geliştirmek için kullanılabilmektedir.

Kalbe iyi gelir: Kakule potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller ile doludur. Bu nedenle kalp sağlığı için oldukça iyidir. Potasyum kan, vücut sıvıları ve hücrelerin temel bileşenlerinden biridir. Yeterli miktardaki potasyum kalp atış hızınızı ve kan basıncını kontrol altında tutmak için gereklidir. Ayrıca, kakule trombosit agregasyonu ve iltihaplanmayı önleyebildiği gibi kan pıhtılaşması ve felç riskini de azaltmaktadır. Kalp sağlığını desteklemek için günde iki bardak kakule çayı tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 3 

Ağız kokusunu giderir: Eğer kötü nefes için her türlü yolu deneyip bir sonuç alamadıysanız, farklı bir yöntem olarak kakuleyi de deneyebilirsiniz. Güçlü bir baharat olma özelliği taşıyan kakule hoş bir kokuya sahiptir. Aynı zamanda, antibakteriyel olan kakule ağız kokusunun genel problemlerinden biri olan ağızdaki bakterilerle mücadele etmekte ve etkili olmaktadır. Ayrıca sindirim sistemi için de faydalı olan kakule ağız kokusu için yardımcı olabilmektedir.

Üst solunum yollarını rahatlatır: Kakule astım, öksürük ve soğuk algınlığı gibi solunum problemleri semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olarak, akciğerlerin içindeki kan dolaşımını artırmaktadır. Ayrıca balgam söktürücü olarak kullanılabilen kakule, göğüs tıkanıklığını gidermektedir. Vücudu içten ısıtabilen bir baharat olma özelliği taşımaktadır. 4 

Kanserden korur: Kakule IC3 (indol-3-karbinol) ve DIM (diindolylmethane) içermektedir. Bu fitokimyasallar, özellikle meme, yumurtalık ve prostat kanseri gibi hormona bağlı olan kanserleri savuşturmak için yardımcı kanser savaşçıları olarak iyi bilinmektedir. Yakın zamanda yapılan araştırmalar, düzenli olarak kakule tüketiminin bazı kanser türlerini önlemede yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. 5 

Diş ve diş eti sağlığına iyi gelir: Asya halk hekimliğinde, kakule diş ve diş eti enfeksiyonlarının belirtilerini hafifletmek için yüzlerce yıldır kullanılmaktadır. Kakule antiseptik olduğu için diş ve diş etleri sağlığı için oldukça etkilidir. Antiseptik bir baharat olduğu için kakule ile hazırlanan çay günlük olarak diş sağlığı için tüketilebilmektedir.

Karaciğer ve safra kesesine iyi gelir: Kakule, karaciğer taşları ve safra kesesi taşları önlemede etkili olabilmektedir. Sahip olduğu hafif anti-inflamatuar özellikleri ile birlikte idrar yolu ve sindirim sistemi, karaciğer ve mesane taşlarının tedavisinde ideal bir çözüm yolu olabilmektedir. Geleneksel Çin tıbbında yüzlerce yıldır bu problemlerin tedavisi için kakuleden faydalanılmıştır. 6 

Detoksifikasyon özelliğine sahiptir: Vücuttaki tehlikeli toksinlerin atılmasına yardımcı olmak için düzenli olarak kakule çayı içebilir ya da kakuleyi yiyebilirsiniz. Kakule zengin bir antioksidan kaynağıdır. Böylece, vücudun detoksifikasyonu için oldukça önemli bir hale gelmektedir. Kakule yardımıyla yapılan düzenli detoks bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi enfeksiyonlarla mücadele etmede vücuda destek olmaktadır. 7 

Diyabete iyi gelir: Kakule yüksek oranda manganez içermektedir. Bu nedenle, kan şekeri ile mücadele edebilmek için mükemmel bir seçim olmaktadır. Yapılan araştırmalarda, diyabet tanısı konan kişilerde manganez miktarı da düşük çıkmıştır. Düşük manganez düzeyleri diyabeti tetikleyebilmektedir. Sonuç olarak, kakule tüketimi şeker hastaları için akıllı bir fikir olarak kabul edilmektedir. 8 

Depresyonla mücadele eder: Kakulenin aynı zamanda antidepresan niteliklere sahip olduğu düşünülmektedir. Kakulenin içerdiği uçucu yağ aromaterapi kullanılan başlıca yağlar arasında yer almaktadır. Mide rahatsızlıklarından akciğer hastalıkları tedavi etmeye kadar geniş bir fayda yelpazesine sahip olan kakule, depresyon için de oldukça etkili olabilmektedir.

Kansızlığa (anemi) iyi gelir: Kakule bakır, demir, riboflavin, niasin içerdiği gibi vitamin C açısından da oldukça zengindir. Kırmızı kan hücreleri ve hücre metabolizması için çok gerekli olan bu besin değerleri anemi ile mücadele etmek için faydalıdır. 9 

Astıma iyi gelir: Kakule astım hastaları için en iyi ev çözümlerinden biri olarak görülmektedir. Astımın genel belirtileri olan öksürük, göğüste sıkışma, hırıltılı solunum ve diğer tür sorunlarından kurtulmak için yardımcı olur. İnflamasyon karşı savaşır ve mukozaları çözer. Ayrıca kan dolaşımı da düzenleyen kakule nefes almayı kolay hale getirir.

Kan dolaşımını iyileştirir: Kakule kan dolaşımını iyileştirmek için kullanılmaktadır. Kakulede vücuttaki kan dolaşımını artırmak için etkili olan C vitamini ve mineraller vardır. Kötü kan dolaşımı genelde sağlık sorunlarının başlama nedenidir. Bu nedenle, günlük olarak kakule tüketimi önerilmektedir.

Kolesterolü düşürür: Daha önce belirtildiği gibi, kakule detoksifikasyon yeteneğinin yanı sıra doğal bir diüretiktir. Aynı zamanda, organları kötü kolesterolden de korumaktadır. Bu doğal baharat kan için inanılmaz bir nimettir ve kanı temizleyerek kolesterol oluşumunu önlemektedir. Böylece vücudun düzgün olarak çalışmasına destek olmaktadır.

Cilt sağlığını destekler: Kakule tüketimi cilt sağlığına faydalı olabilmektedir. Kakulenin sahip olduğu uçucu yağlar cilt lekeleriyle mücadele etmek için cilde yardımcı olduğu bilinmektedir. 10 

Kakule Yağının Faydaları

Kakulenin yağının sağlığa olan faydaları spazmları azaltmak kemoterapinin olumsuz etkilerini nötralize, bulantı, yanı sıra antiseptik, mikrop öldürücü, afrodizyak, sindirim, mide, uyarıcı ve idrar söktürücü olarak sıralanabilmektedir. 11 

  • Kakule yağı, antioksidan özelliklere sahip olduğu gibi C vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, esansiyel mineraller olarak kalsiyum, magnezyum, potasyum, manganez, bakır, demir açısından oldukça zengindir. Tüm bu besinlerin genel sağlık için oldukça faydalı olarak kabul edilmektedir.
  • Kakule yağı doğal bir gevşeticidir ve spazmları rahatlatmak için oldukça etkilidir. Kas spazmları için faydalı olan kakule yağı aynı zamanda, boğmaca ve astımı da rahatlatmaktadır.
  • Güçlü antimikrobiyal özelliğe sahip olan kakule yağı, zararlı mikroorganizmaları yok etmek için etkili olabilmektedir.
  • Sindirim sistemine yardımcı olan kakule yağı mide suyu, hidroklorik asit (HCL), enzimler ve safranın normal salgılanmasını destekleyerek düzenli mide aktivitesini kolaylaştırmaktadır.
  • Yapılan bir dizi çalışmada, kakule yağının bir idrar söktürücü olduğu görülmüştür.
  • Vücudu ısıtmak ve vücut ısısını korumak için kullanılan kakule yağı, hem baş ağrısını gidermek hem de öksürük ve soğuk algılığı iyileştirmek için faydalıdır.
  • Mükemmel parlak bir cilt için kakule yağı C vitamini ve manganez açısından zengin olduğundan oldukça faydalıdır. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan kakule yağı serbest radikallerin hasarına karşı cildi korumaktadır.
  • Kakule yağı antiseptik özelliğe sahip olması nedeniyle çeşitli cilt enfeksiyonlarının tedavisinde çok yararlıdır.
  • Kakule yağını doğal bir temizleyici olarak cildinize uygulayabilirsiniz. Böylece gözenekleri açıp temizleyerek akne, sivilce, vb döküntülerin oluşmasını önleyebilirsiniz.
  • Açık sarı renk olan bu yağ, bir doğal cilt toneri olarak kullanılır. İçinde bulunan antioksidanlar erken yaşlanmaya karşı mücadele etmektedir.
  • Kakule yağı büyük bir dezenfektan olarak çalışır ve bu nedenle, düzenli olarak tüketiminde kafa derisi üzerindeki deri enfeksiyonlarından kurtulmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda da kepeği önleyebilmektedir.
  • Kakule yağı antioksidan özelliklere sahip olduğu için saç sağlığını korumada çok yararlıdır. 12 

Kakule Çayının Faydaları

Kakule çayı, bazı Güney Asya ülkelerinde yetişen popüler bir baharat olan kakule tohumlarından hazırlanan yararlı bitkisel içecektir. Bu güçlü aromalı çay birçok temel besin maddeleri içermektedir.

  • Kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengin olan bu bitkisel içecek günlük olarak tüketildiğinde normal kan basıncı düzeylerini korumakta, kalp atış hızını düzene sokabilmektedir.
  • Kakule çayı gaz, hazımsızlık, mide ekşimesi, şişkinlik ve kabızlık gibi ortak sindirim problemlerini tedavi edebilmektedir.
  • Antioksidan özellikleri dolayısıyla idrar akımını artırarak, vücuttan toksinleri dışarı atmakta, böylece böbrekler ve karaciğer üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır.
  • Kakule çayı antibakteriyel özelliklere sahiptir, bu nedenle düzenli olarak içmek diş çürümesine ve boşluklara neden olan mikropları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilmektedir.
  • Kakule çayı solunum sisteminde yaşanan öksürük, boğaz ağrısı ve tıkanıklık gibi soğuk ve gribin ortak semptomlarını rahatlamaktadır. Bu bitkisel çay, aynı zamanda astım için etkili bir ilaç olarak kabul edilmektedir.
  • Günlük olarak tüketilen kakule çayının stres ve depresyon hastaları için faydalı olduğu ispat edilmiştir.
  • Pamuk yardımıyla kompres olarak uygulanan soğuk kakule çayı, küçük kesikler veya böcek sokması için cildi rahatlayabilmektedir. 13 

Kakulenin Zararları

Kakule ağız uygun miktarlarda yoluyla alındığında güvenli olarak kabul edilmektedir. Bilinen bir yan etkisi gözlemlenmemiştir.

Hamilelik ve emzirme: Hamilelik ve emzirme döneminde tıbbi miktarlarda kakule tüketmenin tamamen güvenli olup olmadığıyla ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle güvenli tarafta kalmak için gıdaların içinde az miktarda tüketmeye dikkat edilmelidir.

Safra taşları: Eğer safra taşı sorununuz varsa genellikle gıda bulunandan daha büyük miktarlarda kakule almayın. Kakule tohumu safra taşı koliğini (spazmodik ağrı) tetikleyebilir. 14 

Tavsiyeler

Geleneksel olarak, kakule tüketiminin günlük olarak önerilen dozu 1,5 gramdır.

Tentür olarak ise ağız yoluyla günde 1-2 gramdır.  

Geleneksel olarak, kakule çayı için önerilen doz sindirim ve diğer tıbbi kullanımlar için 1,5 gram kakule tohumunun üzerine 1 bardak sıcak suyu döküp 10-15 dakika boyunca demlenmesini beklemek ve günde 1 fincan içme olarak önerilmektedir. 15

 UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-) Narayan Gopalakrishnan , Cadavallur S. Narayanan. (1991). Supercritical carbon dioxide extraction of cardamom https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf00011a018

2-) Savitha Krishnan , et al. (2004). Microencapsulation of cardamom oleoresin: Evaluation of blends of gum arabic, maltodextrin and a modified starch as wall materials https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861705001086

3-) B. El-Sayeh , et al. (1996). PHARMACOLOGICAL STUDIES OF CARDAMOM OIL IN ANIMALS https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661896900675

4-) Hassan Seresthi , et al. (2012). Bifunctional ultrasound assisted extraction and determination of Elettaria cardamomum Maton essential oil https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0021967312004748

5-) Isao Kubo , et al. (1991). Antimicrobial activity of flavor components of cardamom Elettaria cardamomum (Zingiberaceae) seed https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf00011a020

6-) Jazila El Malti ,et al. (2006). Antimicrobial activity of Elettaria cardamomum: Toxicity, biochemical and histological studies https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814607002178

7-)   Amin F. Majdalaweih , Ronald I. Carr. (2010). In Vitro Investigation of the Potential Immunomodulatory and Anti-Cancer Activities of Black Pepper (Piper nigrum) and Cardamom (Elettaria cardamomum) https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2009.1131

8-) Bruno Marongiu , et al. (2004). Comparative Analysis of the Oil and Supercritical CO2 Extract of Elettaria cardamomum (L.) Maton https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf034819i

9-) K.R. Aneja , Radhika Joshi . (2011). Antimicrobial Activity of Amomum subulatum and Elettaria cardamomum Against Dental Caries Causing Microorganisms https://opensiuc.lib.siu.edu/ebl/vol2009/iss7/3/

10-) S.K. Verma , et al .(2009).    Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of Cardamom (Elettaria cardamomum) http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/7254

11-) A. Jamal , et al. (2004). Gastroprotective effect of cardamom, Elettaria cardamomum Maton. fruits in rats https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874105004782#!

12-) C.I. Beristain , et al. (1999). Spray-dried Encapsulation of Cardamom (Elettaria cardamomum) Essential Oil with Mesquite (Prosopis juliflora) Gum https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643801907790

13-) S.K. Verma , et al .(2009).    Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of Cardamom (Elettaria cardamomum)  http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/7254

14-) Amin F. Majdalaweih , Ronald I. Carr. (2010). In Vitro Investigation of the Potential Immunomodulatory and Anti-Cancer Activities of Black Pepper (Piper nigrum) and Cardamom (Elettaria cardamomum) https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2009.1131

15-) Isao Kubo , et al. (1991). Antimicrobial activity of flavor components of cardamom Elettaria cardamomum (Zingiberaceae) seed https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf00011a020

Benzer Makaleler

Yorum Yapın