Sarımsağın Saça Olan Faydaları Nelerdir?
Sarımsağın Saça Olan Faydaları Nelerdir?
Sarımsağın Saça Faydaları Nelerdir?
Sarımsak gibi doğal ürünler güzellik dünyasının en şaşırtıcı ve etkileyici sonuçlarını vermektedir. Sarımsak, özellikle saç problemlerini tedavi etmek için bir dizi güçlü ve mucizevi maddeyi kendinde barındırmaktadır. Sarımsak sülfür, bakır, C vitamini, selenyum ve mineralleri sunarak saçların hızlı bir şekilde büyümesini sağlamaktadır. Bakır, aynı zamanda saçların parlaklığını geri kazandırır. Sarımsağın en iyi tarafı saç dökülmesi ve saç beyazlaması gibi genel saç sorunlarına karşı mücadele eden güçlü bir madde olmasıdır.1
Sarımsağın Saça Olan Faydaları
Sülfür kaynağıdır: Sarımsak saç sağlığı için oldukça faydalı olan sülfür açısından son derece zengindir. Sülfür, saç üretimi için gerekli olan keratin dâhil birçok proteinin yapısal bir parçasıdır. Sülfür ayrıca cilt, tırnaklar ve sinirler için de faydalıdır. Saç sağlığını olumsuz etkileyen sedef ve egzama gibi hastalıklarla mücadele edebilmek için, sarımsak tedavi edici bir özellik sergilemektedir.
Selenyum kaynağıdır: Sarımsakta bulunan selenyum saç sağlığını iyileştirmek için E vitamini ile birlikte çalışır. Selenyum, hücrelere hasar veren serbest radikallere karşı mücadele eden E vitaminin vücuttaki yeteneğini artırmaktadır. E vitaminini kullanmak için uygun yeteneğe sahip olmayan kişiler genelde saçı kaybı, saç kuruluğu ve saç matlığı yaşamaktadır. Selenyum aynı zamanda cilt elastikiyetini arttırmaktadır.
C ve B vitaminleri kaynağıdır: Sarımsak, saç sağlığı için önemli olan B-6 ve B-1 (tiamin), vitamin C açısından iyi bir kaynaktır. C vitamini saçları kırılmalardan korumakta ve kolajen üretimini artırmaya yardımcı olmaktadır. Vitamin B-6 eksikliği saç kayıplarına neden olabilmektedir. Tiamin ise hem kafa derisindeki dolaşımı artırmakta hem de karbonhidrat metabolizmasına destek olmaktadır.
Mineral kaynağıdır: Sarımsak içerdiği mineraller ile saç sağlığına destek olmaktadır. Kalsiyum, saçın yapısal bileşenidir. Bakır ise, saçın büyümesine yardımcı olurken, aynı zamanda kusurlu saçların büyümesini engeller. Demir, saçların uzaması için saç bakımını sağlar. Magnezyum ise saç sağlığı için gerekli olan besinlerin vücut tarafından kullanılmasına destek olur.2
Saç dökülmelerini tedavi eder: Saç dökülmesi hem kadınları hem de erkekleri etkileyen yaygın bir saç sorunudur. Ancak, erkeklerde durum kadınlara oranla daha yaygındır. Bu durum neticede kellik ile sonuçlanabilir. Hormonal değişiklikler, stres, kirlilik, uyku yoksunluğu, besin eksikliği ve sağlıksız beslenme gibi durumlar saç dökülmesine neden olabilir. Bu durumda, mükemmel bir çözüm olarak sarımsak, saç dökülmesine engel olabilmektedir. Dökülme yaşanan bölgelere uygulanan sarımsak kürleri saçların yeniden çıkmasına yardımcı olmaktadır. Selenyum ve sülfür içeren sarımsak saçı yapısal olarak güçlendirmektedir.3
Ağaran saçları tedavi eder: Gri saçlar herkesin alışık olduğu bir durumdur. Stresli yaşam tarzı, uygunsuz diyetler, kimyasallar saçların grileşmesine neden olmaktadır. Sarımsak gibi doğal ev yapımı çareler uygulanarak bu durum tedavi edilebilmektedir. Sarımsak kabuğu ile hazırlanan kül halk arasında ağaran saçları azaltmaya yardımcı olmak için kullanılmaktadır.4
Kepekle mücadele eder: Sarımsak kepek problemi ile mücadele etmek için hem yiyerek hem de topikal olarak uygulanabilmektedir. Sarımsakta bulunan alisin maddesi kepek ile savaşabilmektedir. Ezilmiş çiğ sarımsak topikal olarak saça sürülebilmektedir. Eğer hassas bir cilde sahipseniz, saç derisine ve cilde doğrudan sarımsağı uygulamadan önce sarımsağı biraz sulandırmak isteyebilirsiniz.5
Hasar görmüş saçları onarır: Sarımsak, saç derisi ve saç köklerinin beslenmesine yardımcı olur. Saçlar yanlış beslenme ya da besin yetersizliği nedeniyle kuru ve hasar görmüş bir hal almaktadır. Bu durumda, sarımsak sertleşmiş ve kurumuş saçları besleyerek saç tellerinin ve köklerinin tamirini sağlamaktadır.
Antibakteriyeldir: Sarımsak doğal bir antibakteriyeldir. Sahip olduğu bu antibakteriyel özellikler nedeniyle mantar ve kepek gibi saç problemleriyle mücadele edebilmekyedir. Sarımsak kolayca mikrop, mantar, kepek ve diğer bakteriyel saç problemlerini tedavi ederek saç sağlığına destek olmaktadır.
Saçların kırılmasını önler: Sarımsak ezilip saç diplerine masaj yapılarak uygulandığında, içerdiği sülfür maddesi nedeniyle saç diplerini kuvvetlendirmektedir. Bu durumda, saçların erken kırılmasını önlemeye yardımcı olmaktadır. Kafa derisi üzerindeki folikülleri uyararak saçların büyümesini destekler.6
Sarımsak Yağının Sağlığa Olan Faydaları
Sarımsak yağını kendiniz evde sarımsağı ezerek elde edebilir ya da damıtma yoluyla üretilmiş olarak temin edebilirsiniz. Hem ağız yoluyla hem de topikal olarak sarımsak yağını tedavi edici bir yağ olarak kullanabilirsiniz.
- Sarımsak yağı hem antifungal hem de anti inflamatuar özellikleriyle bilinmektedir. Bu nedenle sedef, ayak mantarı, mantar, siğil gibi cilt sorunlarıyla savaşmaktadır.
- Akneler çoğu zaman rahatsız edici boyutlara varabilmektedir. Bu inatçı cilt problemleriyle mücadele etmek için sarımsak yağını deneyebilirsiniz.
- Sarımsak yağı saç dokusunu geliştirecek sayısız besinler içermektedir. Bu nedenle, saçların sağlıklı olarak büyümesine yardımcı olmaktadır. Kafa derisinde yaşanan birçok hastalıkla mücadele etmektedir.
- Kepek problemini tedavi etmek için sarımsak yağı tedavisi doğal bir güvenli bir yöntemdir.
- Sarımsakta bulunan alisin maddesi aktif bir bileşendir ve mikroplar, enfeksiyonlar üzerinde çalışmaktadır. Birçok bakteri, mantar, parazit ve virüslere karşı antimikrobiyal aktivite sergiler.
- Korkunç diş ağrılarından muzdaripseniz, sarımsak yağı bu durumla mücadele etmek için size yardımcı olabilmektedir.
- Yapılan sayısız araştırmalara göre, sarımsak yağı aynı zamanda kardiyovasküler hastalıklarla mücadele edebilmek için vücuda yardımcı olmaktadır.
- Kolesterol, kalp ve damar sağlığına neden olan önemli bir faktördür. Sarımsak yağı ise kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olur.
- Sarımsak yağının başka bir büyülü faydası ise nörodejeneratif hastalıklara yol açan bilişsel gerileme riskini düşürüyor olmasıdır.
- Kanser günümüzün en ciddi salgınlarından biridir. Her gün, kanser vakalarının giderek artan sayıdaki rapor edilmektedir. Sarımsak yağı kanser hücrelerini gelişmesini önleyebilecek bileşikler içermektedir.
- Sarımsak yağı kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için bilinen bir asırlık bir çaredir.
- Sıklıkla ateş ya da soğuk algınlık gibi enfeksiyon hastalıkları yaşayan kişiler için sarımsak yağı bağışıklık güçlendirici bir yağ olarak kullanılmaktadır.
- Özellikle ovariektomi geçirmiş olanlar için, belli bir yaşa ulaştıktan sonra zayıflamış kemik kadınlar için ortak bir sorundur. Sarımsak yağı ise kemik erimesini önlemeye yardımcı olmaktadır.
- Sarımsak yağı egzersiz başarısını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
- Birçok çalışmaya göre uçuk için bir çare olarak sarımsak yağı kullanılabilmektedir.
- Çalışmalar, sarımsak yağı tüketiminin diyabetin önlenmesinde yararlı olduğunu ortaya koymaktadır.7
Sarımsak Limon Kürünün Sağlığa Olan Faydaları
Sarımsak ve limon kürü sunduğu sayısız tıbbi özellikleriyle bilinmektedir. Eğer bu kürü kullanmaya karar verirseniz aşağıdaki faydalarından yararlanmış olursunuz:
- Vücutta biriken aşırı yağı ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
- Kötü kolesterolü (LDL) düşürür ve iyi kolesterolü (HDL) yükseltmeye yardımcı olur.
- Kandaki trigliserid sayısını azaltır.
- Kandaki pıhtı oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
- Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
- Karaciğer işleyişini desteklemek ve temizlemek için gerekli kabiliyeti geliştirir.
- Böbrek fonksiyonlarının doğru şekilde çalışmasına ve yeterli miktarda sıvıların muhafaza edilmesine destek olur.
- Bağışıklık sistemi ve vücudun doğal savunma mekanizmasını güçlendirir.
- Tümörlerin oluşumunu engeller.8
- Antioksidan özellikleri sayesinde hücreleri yeniler ve canlandırır.
Sarımsak Çayının Sağlığa Olan Faydaları
Bir fincan sarımsak çayı içmek sarımsağın size sağlık açısından oldukça faydalı olan bileşenlerini temin etmeniz için harika bir yoldur. Sarımsak çayı içinde vitamin A, B2, B6 ve C; enzimler, proteinler, saponinler, flavonoidler barındırmaktadır. Ayrıca kalsiyum, bakır, demir, iyot, çinko ve selenyum gibi mineraller ve kükürt bileşenleri içermektedir.9
- Bu bitkisel çay kan damarlarındaki yağı ayrıştırmaya yardımcı olmaktadır böylece kan akışını artırmakta, kalp krizi, anjin ve damar sertliğini önlemektedir.
- Sarımsak çayını tükettiğinizde sadece mide rahatsızlıklarını iyi etmekle kalmaz aynı zamanda sindirim yoluyla alınan istemeyen bakterilerin temizlenmesini sağlamaktadır.10
- Sarımsak çayı kan dolaşımını hızlandırmayı sağlarken aynı zamanda vücuda istenilen enerji desteğini de sağlamaktadır.11
- Sarımsak çayı vücuttaki fazla yağı eritmeyi sağlayan mükemmel bir temizlik destekçisidir.
- Her gün tüketilen sarımsak çayı vücuda birçok vitaminin desteğini sağlamaktadır. Sarımsak çayı mükemmel antioksidanlarsa sahip olduğu kadar vitamin A, B1, B2 ve C gibi vitaminler açısından da oldukça zengindir.
- Sarımsak çayının bu özelliği can sıkan soğuk algınlıkların ve benzeri hastalıkların önlenmesi için bağışıklığı desteklemeye yardımcı bir etkiye sahip olduğu anlamına gelmektedir.12
- Sarımsak uzun yıllar boyunca yaraları ve enfeksiyonları iyileştirmek için kullanılmıştır; hatta tüberkülozun tedavisinde de özellikle sarımsak çayının buharına başvurulmuştur. 13
- Sarımsak çayı antiseptik özelliğiyle öksürük ve tıkanıklık gibi solunum yolu enfeksiyonları ile mücadele etmeye yardımcı olmakta ve bağışıklık sistemini desteklemektedir.14
Sarımsak Yutmanın Sağlığa Olan Faydaları
- Sarımsak bitkisinin henüz ana rahmindeyken bebeklerin kilo almasına destekçi olduğu tespit edilmiştir.
- Bağışıklık sistemini güçlendiren sarımsak bu özelliği sayesinde öksürük ve tıkanıklığa yardımcı olmakta, göğüs enfeksiyonlarıyla savaşmaktadır.
- Sarımsak yüksek oranda iyot içermektedir; bu nedenle hipertiroid hastalığının tedavisinde oldukça etkili hale gelmektedir.
- Sarımsak sahip olduğu zengin vitamin C özelliğiyle iskorbüt rahatsızlığını tedavi etmektedir.
- Kardiyovasküler rahatsızlar sarımsak sindirimi sayesinde azaltılabilmektedir.
- Vajina mantarları, bakterileri ve enfeksiyonlarını sarımsak tedavi etmektedir.
- Sarımsak sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan vitamin B6 özelliğine sahiptir ve bu özellik yeni hücrelerin sağlıklı ve etkili olarak büyümesinde etkili olmaktadır.
- Sarımsak birçok kanser türünün önlemesine yardımcı olmaktadır.
- Kandaki insülin seviyesini artırmakta ve kan şekerini düzenlemektedir.15
Sarımsağın Cilde Olan Faydaları
- Sarımsak, cilt lekeleri ve sivilce için doğal bir çözümdür. Bakterileri öldüren antioksidanlar içermektedir. Topikal olarak uygulandığında akne ve sivilceleri tedavi eder.
- Sarımsak, güçlü bir anti inflamatuar olduğu için sedef salgınlarına karşı sizi korumaktadır. Döküntülerden kurtulmak için etkilenen bölge üzerine sarımsak yağı sürmek yeterli olacaktır.
- Sarımsak, kaşıntılı ayak mantarından kurtulmaya yardımcı olabilecek anti mantar özellikler taşımaktadır. Ilık su içine ezilmiş sarımsak ekleyip, ayak banyosu yapabilirsiniz.
- Yaralanan bölgeyi iyileştirmek için sarımsak ile bandaj yapmak halk arasında sıkça kullanılan bir tedavi yöntemidir.
- Yapılan bir araştırmaya göre, kollar ve bacakları sarımsak ile ovmak sivrisineklerin rahatsız edici saldırılarına karşı etkilidir. Sarımsak yağı sivrisinekler için son derece itici bir yağdır.
- Doğrudan yara üzerine uygulandığında, anti inflamatuar olarak çalışarak ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olmaktadır.16
Sarımsağın Zararları
Eğer sarımsak alerjiniz varsa ise sarımsak tüketiminden uzak durmalısınız. Bazı tıbbi durumlarda sarımsak etkileşime girebilmektedir. Bu durumda, sarımsak tüketiminden önce doktorunuzdan tavsiye almanızda fayda vardır. Eğer;
- Hamileyseniz ya da hamile kalmayı planlıyorsanız,
- Reçeteli ya da reçetesiz bir ilaç kullanıyorsanız ve ya bitkisel bir diyet programı uyguluyorsanız,
- Sarımsak ve ailesine ait bitkilere hassasiyetiniz varsa,
- Mide, diyabet, bağırsak, herhangi bir kan hastalığınız var ise sarımsak tüketiminde ya da topikal olarak uygulamada dikkatli olmalısınız.17
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1-) Chia-WenTsai, et al. (2012). Garlic: Health benefits and actions https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2211802011000374
2-) Mohammad Shafiur Rahman. (2007). Allicin and Other Functional Active Components in Garlic: Health Benefits and Bioavailability https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942910601113327
3-) Larry D. Brace. (2002). Cardiovascular Benefits of Garlic (Allium sativum L) https://journals.lww.com/jcnjournal/Abstract/2002/07000/Cardiovascular_Benefits_of_Garlic__Allium_sativum.5.aspx
4-) Peter B Bongiorno, et al. (2008). Potential Health Benefits of Garlic (Allium Sativum): A Narrative Review https://www.degruyter.com/view/journals/jcim/5/1/article-jcim.2008.5.1.1084.xml.xml
5-) Milner Ja. (1996). Garlic: its anticarcinogenic and antitumorigenic properties. https://europepmc.org/article/med/9110580
6-)Dawon Kang, et al. (2017). Physicochemical Properties, Biological Activity, Health Benefits, and General Limitations of Aged Black Garlic: A Review https://www.mdpi.com/1420-3049/22/6/919
7-) Mohammed Naseeruddin Inamdar, et al. (2010). The potential benefits of a garlic and hydrochlorothiazide combination as antihypertensive and cardioprotective in rats https://link.springer.com/article/10.1007/s11418-010-0467-9
8-)Wei Tang, et al. (2017). Yield and economic benefits of late planted short-season cotton versus full-season cotton relayed with garlic https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378429016304609
9-)Richard S. Rivlin. (2001). Historical Perspective on the Use of Garlic https://academic.oup.com/jn/article/131/3/951S/4687053
10-) R.E. González, et al. (2012). GARLIC SCAPE, AN ALTERNATIVE FOOD WITH HUMAN HEALTH BENEFITS https://www.actahort.org/books/969/969_31.htm
11-) Steven J.Rauth, et al. (2011). The benefits of pre-release population genetics: A case study using Ceutorhynchus scrobicollis, a candidate agent of garlic mustard, Alliaria petiolata https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1049964410002070
12-) Kun Song, et al. (2001). The Influence of Heating on the Anticancer Properties of Garlic https://academic.oup.com/jn/article/131/3/1054S/4687116
13-) SHYH-MING TSAO, et al. (2001). In-vitro antimicrobial activity of four diallyl sulphides occurring naturally in garlic and Chinese leek oils https://www.microbiologyresearch.org/content/journal/jmm/10.1099/0022-1317-50-7-646
14-)S.G.Santhosha, et al. (2013). Bioactive components of garlic and their physiological role in health maintenance: A review https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429213000473
15-) Harunobu Amagase (2006). Clarifying the Real Bioactive Constituents of Garlic https://academic.oup.com/jn/article/136/3/716S/4664285
16-)BiljanaBozin, et al. (2008). Phenolics as antioxidants in garlic (Allium sativum L., Alliaceae) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030881460800530X
17-) Anna HERMAN‐ANTOSIEWICZ, et al. (2007). Molecular targets of cancer chemoprevention by garlic‐derived organosulfides. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-7254.2007.00682.x?casa_token=Pn62qG9dqRoAAAAA%3Aw_d4QFLNAAYxEcOYZZJ0hIujMEwyNFWgNvhK3hYcfQIVbvV0srrg5qkgfqvg1Ho0JQ1jFG-I908-f5Q
Yorum Yapın