Acil.Net

Kuşburnu Çayının Faydaları Nelerdir?

#

Yazan, Aleyna Doğan
01.07.2020 20:33 (Güncellendi 04.07.2020 18:35)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Kuşburnu Çayının Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu Çayının Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu çayı yabani güllerin solmuş çiçeklerinden yapılmaktadır. Oluşan kırmızı meyveler kuşburnu çayı için toplanmaktadır. En iyi vitamin C kaynaklarından biridir. Öyle ki, kuşburnu portakaldan %50 daha fazla vitamin C içermektedir. Bu durumda lezzetinin biraz ekşi olmasına şaşırılmamalıdır.

Kuşburnu reçel ve jöle yapımında kullanılan eşsiz bir meyvedir; diğer yandan kuşburnu meyvesinin sınırsız faydalarından yararlanmak isteyen kişiler bunun en iyi yolunun güzelce demlenmiş bir fincan sıcak kuşburnu çayından geçtiğini bilmektedir.  

Kuşburnu çeşitli hastalıkları önlemek ve tedavi etmek için geleneksel tıpta uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Kuşburnu vitamin C, vitamin E, vitamin K, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, beta-karoten, bioflavonoidler, pektin, kalsiyum, potasyum, manganez, çinko, kükürt ve selenyum açısından zengindir. Bu da onu pek çok açıdan faydalı ve kesinlikle vücut için sağlıklı bir çay haline getirmektedir.1

Kuşburnu çayının sağlığa faydaları

Vitamin C kaynağıdır: Kuşburnu çayı portakaldan bile %50 daha fazla vitamin c barındırmaktadır; buda bağışıklık sistemini güçlendirmek için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda kemik ve vücudumuzun kas çerçevesinde önemli bir kurucu olan kolajen yapı sistemine yardımcı olmaktadır.

Kolesterolü düşürür: İçeriğindeki yüksek orandaki pektin onlar kana emilmeden önce yağ ve kolesterolün giderilmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, fazla olan karbonhidratı azaltarak, aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı olur. Obezite sorunu yaşayan insanlarla yapılmış olan çalışmalar altı hafta boyunca günlük olarak kuşburnu çayı içenlerin kolesterol ve kan basıncı seviyelerinde belirgin bir azalma görüldüğünü ortaya koymuştur. 2

Sindirime yardımcı olur: Eğer mideyi sakinleştirmek için bir yol arıyorsanız, kuşburnu çayındaki mevcut asitler sindirime oldukça yardımcıdır. Kuşburnu çayının hafif müshil etkisine karşı dikkatli olmakta fayda vardır. Şişkinlik, hazımsızlık ve huzursuz mide problemlerini bir bardak kuşburnu çay ile hafifletebilirsiniz.

Enfeksiyonu giderir: Kuşburnu çayının artrit (eklem) ile ilgili küçük ağrıları yatıştırmak için yararlı anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu not edilmiştir. Bu çayın sahip olduğu yoğun C vitamini romatoid artrit için yararlı olabilmektedir. 

Antioksidandır: Kuşburnu çayı C vitamini ve güçlü antioksidan etkisinden sorumlu olan flavonoidler bakımından zengindir. Aynı zamanda vitamin A, B1, B2, B3, E ve K ve potasyum, kalsiyum, demir, pektin, karotenoidler ve diğer temel besin maddelerini içermektedir. Tüm bu besin ve antioksidanlar, çayı anti bakteriyel, anti-viral, bir antioksidan ve anti-inflamatuar haline getirmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Kuşburnu çayında bulunan C vitamini ve diğer antioksidanların içerikleri bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Soğuk algınlığı, grip gibi sık görülen bakteriyel ve viral iltihaplanmaların sıklığını azaltmak ve mevcut olanlarla mücadeleye yardımcı olmaktadır.

Enerji verir: Kuşburnu çayı kafein içermemesine rağmen, hoş lezzetiyle sizi rahatlatırken diğer yandan enerji takviyesi yaparak size yardımcı olmaktadır. 

Karaciğeri rahatlatır: Kuşburnu çayı karaciğer hastalıklarına karşı safra salgılanmasını artırma yeteneğine sahip olduğu için içilmesi tavsiye edilmektedir. Diğer yandan vücudu güçlendirerek faydalı bir takviye haline de gelmektedir.3 Kuşburnu karaciğer nöbetlerini ve safra kolik durumunu rahatlatmak için kullanılmaktadır. Bu nedenle, doyurucu bir yemekten sonra bir fincan kuşburnu çayı içmek oldukça faydalı olacaktır.

Kalp rahatsızlıklarına iyi gelir: Bir diüretik olmasının yanı sıra, kuşburnu çayı son derece ciddi hastalıkların iyileştirilmesi için de iyileştirme niteliklerine sahiptir. Yüksek P vitamini içeriğine sahip olan kuşburnu, preparasyonların kılcallara doğru çalışmasını sağlayarak kan dolaşımını normale getirir ve böylece kalbi korur. Kalp hastalığı kuşburnu çayı ile önlenebilmektedir. Alıç meyvesi ile birlikte, kuşburnu meyveleri de anjin ve kalp krizlerini önlemede gerçek birer şampiyondur. 

Stresi giderir: Yoğun çalışma programların ve ailevi sorumluluklar nedeniyle gün içindeki aktiviteler kişide stresin oluşmasına yol açabilmektedir. Uzun bir günün ardından bir fincan sıcak kuşburnu çayı içmek gevşemek için en iyi yoldur. Yapılan çalışmalarda çayın ruh halinizi canlandırıcı bir etkisi olduğu ortaya konmuştur. 

Cilt sağlığını destekler: Düzenli olarak kuşburnu çayı tüketmenin erken yaşlanmanın belirtilerinden cildinizi korumakta ve içerdiği antioksidanlar hücrelerin zarar görmesini önlemektedir. Yaralar, ödem ve yanıkları iyileştirmek ya da cilt alerjisini tedavi etmek için cilde uygulayama yöntemiyle kullanılabilinmektedir.4

Üreme sağlığını destekler: Demir açısından zengin olması nedeniyle adet döneminde yaşanan kan kaybının yenilenmesine yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda, kuşburnu çayı hormon seviyelerini düzenlemekte ve adet ağrısı yatıştırmaktadır. Kuşburnunda bol miktarda bulunan C vitaminin faydalarından biri de hormon seviyelerine etki edebilmesidir; böylece östrojen hormonun artmasına destek olmaktadır.  

Ağrı kesicidir: Kuşburnu çayı uykusuzluk, migren, sinir asteni ve kronik fiziksel yorgunluk durumunda ağrı kesici ve yatıştırıcı bir içecek görevi görmektedir.

Böbrek taşıyla savaşır: Kuşburnu çayının sunduğu sayısız faydalarından biri böbrek taşları ve kumu elemede son derece yararlı olmasıdır. Kuşburnu çayı önemli bir diüretik bir ürünüdür ve sadece bir gün içinde bile idrar problemlerini ortadan kaldırmaya büyük miktarlarda yardımcı olacaktır. Kuşburnu çayının bu açıdan yan etkisi yoktur ve uzun süre boyunca tüketilebilir.  

Kuşburnu çayı tarifi

Kuşburnu çayının hazırlanışı

Kuşburnu çayınızı taze ya da kurutulmuş kuşburnu meyveleriyle hazırlayabilirsiniz.

  1. Taze kuşburnu çayı: 12-15 adet taze kuşburnunu yıkayın ve yaklaşık 5 dakika boyunca 2 su bardak ile kaynatın. Ateşi kapatın ve bir kaşığın arkasını kullanarak kuşburunlarını parçalayın. Daha sonra bunları 20 dakika daha sıcak suda bekletin. Tohumlarını bir süzgeç yardımıyla süzün ve çayınızın tadını çıkarın.
  2. Kurutulmuş kuşburnu çayı: Her bir fincan için 2 çay kaşığı kurutulmuş kuşburnu kullanmalısınız. Suyu kaynatın ve kuşburnunun üzerine ekleyin. 15 dakika demlenmesi için beklettikten sonra süzgeçle süzün ve servis edin. 

Soğuk algınlık için kuşburnu çayı tarifi

  • 1 ya da ½ çay kaşığı kuşburnu
  • 3/4 çay kaşığı hatmi kökü
  • 3/4 çay kaşığı sığırkuyruğu çiçekleri ve yaprakları

Bu çay bağışıklık sistemini uyarır. Eğer bir soğuk algınlığı veya grip varsa, çay bronşları ve mukusu gevşetir, öksürüğü azaltır. Bir bardak çay için 1 bardak su ve 2 çay kaşığı bu çay karışımını kullanın.

Karın krampları ve hafif ishal için kuşburnu çayı karışımı

  • 1 çay kaşığı kuşburnu
  • 3/4 çay kaşığı nane yaprakları
  • 3/4 çay kaşığı limon-melisa yaprağı
  • 3/4 çay kaşığı böğürtlen yaprağı

Bu çay safra akışını düzenler ve bağırsak kramplarını, hafif ishali rahatlatır. Aynı zamanda bulantı için bir ilk yardım çözümüdür. Çay karışımını 1 su bardağına 2 çay kaşığı gelecek şekilde kullanın. 5

C vitamini takviyesi için kuşburnu çayı karışımı

  • 1/2 fincan kurutulmuş kuşburnu, ya da 1 bardak taze kuşburnu
  • 3 su bardağı filtrelenmiş su
  • 1 çorba kaşığı işlenmemiş bal (isteğe göre)
  • 1 tatlı kaşığı taze limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş Goji meyveleri (isteğe bağlı)

 

  • Taze kuşburunları doğrayın, kuru ise hafifçe karıştırın.
  • Kaynar suyu kuşburnu (kullanıyorsanız gojilerinde) üzerine dökün.
  • Kurutulmuş kuşburnu ise 30 dakika, taze ise 15 dakika boyunca demleyin.
  • Birazcık soğuduktan sonra (yaklaşık 115 derece) balı ve limon suyunu ekleyin.
  • Gün içinde 1 ya da 2 kez tüketebilirsiniz.  


Kuşburnu Çayının Zararları

Yüksek C vitamini konsantrasyonu nedeniyle diyabet rahatsızlığınız, glukoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliğiniz, demir ilişkili bozukluklarınız (hemokromatoz, talasemi, anemi) ya da orak hücreli anemi rahatsızlığınız varsa kuşburnu çayı içmeniz önerilmemektedir.

Çok fazla kuşburnu çayı içme konusunda dikkatli olmalısınız, aksi takdirde yan etkilere yol açabilmektedir. Bir gün içinde çay yaklaşık en fazla 5 bardak içilmesi tavsiye edilir. Eğer çok fazla içerseniz belirtileri bulantı, kusma, ishal, kabızlık, mide ekşimesi, mide krampları, yorgunluk, baş ağrısı, uykusuzluk şeklinde gözlemlenmektedir.  

Hamilelikte ve emzirme döneminde kuşburnu çayı tüketimi: Kuşburnu çayı C vitamini ve demir gibi kadınların oldukça ihtiyaç duyduğu takviyelere sahip olmasına rağmen yeterince bilgi bulunmadığı için hamilelik döneminde tüketiminden kaçınmakta fayda vardır.

Emzirme döneminde güvenli olduğu bilinmesine rağmen, doktora danışılmadan tüketilmemesinde fayda vardır.  

Çocuklarda kuşburnu çayı tüketimi: Kuşburnu çayının çocuklar için zararlı olabileceğine dair fazla bilgi yoktur fakat tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır. 6

Tavsiyeler

İdrar yolu tahrişi için kuşburnu çayı tüketimi: Bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle kuşburnu çayı idrar söktürücü olarak görev görebilmektedir. Bu durum dezenfekte edici bir etkiye sahiptir. Kuşburnu çayı idrar yolu tahrişini tedavi edebilmektedir. Bu tedavi yöntemi için 1 bardak kuşburnu çayı gün içinde 3-4 kez içilebilir.

Gripten korunmak için kuşburnu çayı tüketimi: İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde kuşburnu çayı tüketimi vücudu gribe karşı korumaktadır. Bu tedavi yöntemi için tohumlarda dâhil olmak üzere tüm kuşburnunu kullanın. Sezon başında 2 hafta boyunca günde 3-4 bardak tüketebilirsiniz.

Su birikimi ve romatizma için kuşburnu çayı tüketimi: Kuşburnu çayı nazik bir diüretik gibi davranarak vücut dokularında suyun birikmesini önlemektedir. Aynı zamanda hafif ağrılı romatizmayı da dindirmektedir. Tohumları da dâhil 5-6 çay kaşığı kuşburnunu 1 litre su ile 30 dakika demleyin. Gün boyunca 2 bardak içebilirsiniz.7


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-)KláraSzentmihályi, et al. (2002). Rose hip (Rosa canina L.) oil obtained from waste hip seeds by different extraction methods https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960852401001614

2-) K. Winther, et al. (1999). The anti-inflammatory properties of rose-hip https://link.springer.com/article/10.1007/s10787-999-0026-8

3-) C. Chrubasik, et al. (2006). The evidence for clinical efficacy of rose hip and seed: a systematic review https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1729?casa_token=I7yibE7J_pAAAAAA:zymfTzRv_5feY1vZvvVmkesrsPSU_76UN7hITYiTYizbCxQWDf0nYOJ2vv5pUddUE8ultOX29-9ck9c

4-)K. Rossnagel, et al. (2010). Rose hip herbal remedy in patients with rheumatoid arthritis – a randomised controlled trial https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711309002311

5-)J. Van Staden, et al. (2007). COX‐1 and ‐2 activity of rose hip https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2236?casa_token=DKBiRiMgPSwAAAAA:axvFYxXAiRFVn9HPnmqe-oCGZVwdnGWXiWCZ5Dq9xaoNhqibtMq3BM0U02h0rsP5hqna10JGDAgT6kQ

6-)Erik Larsen, et al. (2003). An Antiinflammatory Galactolipid from Rose Hip (Rosa canina) that Inhibits Chemotaxis of Human Peripheral Blood Neutrophils in Vitro https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/np0300636

7-)N. Demir, et al. (2014). Evaluation of volatiles, phenolic compounds and antioxidant activities of rose hip (Rosa L.) fruits in Turkey https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643813005094

Benzer Makaleler

Yorum Yapın