Acil.Net

Kilo Verdiren Sirkeli Su

#

Yazan, Havva Solhan
11.05.2020 23:08 (Güncellendi 02.06.2020 04:20)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Kilo Verdiren Sirkeli Su

Sirkeli suyun faydaları nelerdir?

Muhtemelen şu anda herkesin buzdolabında ya da kilerinde bir şişe elma sirkesi bulunmaktadır. Bu sirke genelde ev yapımı turşular, soslar ya da salatalar için ek bir lezzet amaçlı kullanılmaktadır. Ama ötesinde çok daha fazla şey sizi beklemektedir.

Halk arasında bir çare olarak görülen sirke, siğilleri tedavi etmeden gribi hafifletmeye kadar birçok alanda kendine yer bulmaktadır. Söz olan yararlarının pek çoğu henüz kanıtlanmamış olmasıyla beraber, bazı uzmanlar hayatımızdan bu ekşi sıvıyı eksik etmeyerek sağlığa olan faydalarından yararlanacağımızı vurgulamaktadır. 1

Sirkeli suyun sağlığa faydaları

Kilo vermeye yardımcı olur: Resmi olmayan verilere göre kilo vermek için sirkeli su kullanmak eski Mısırlılara kadar dayanmaktadır. Sirkeli su metabolizmanın işlevini hızlandırmakta ve sonuçta kilo vermeye yardımcı olmaktadır. 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yemek saatlerine sakin zamanlarda içilen sirkeli su yüzde 20 oranında glisemik yanıtını azaltmaktadır. Ayrıca tokluk hissi yaratarak fazla gıda tüketimini engellemektedir.

Diyabete iyi gelir: İnsülin ve glikoz düzeylerini dengelemek sirkeli suyun şeker hastaları için faydalarından biridir. 2005 yılında yapılan bir çalışmaya göre sirkeli su ani kan şekeri artışlarını normale çevirmektedir. 2008 yılında yapılan başka bir çalışmaya göre ise, sirkeli su diyabetik komplikasyonların yönetiminde önemli yer tutmaktadır. 2

Kolesterole iyi gelir: Sirkeli suyun kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. 2014 yılında yapılan bir çalışmaya göre, sirkeli su içmek trigliserid ve total kolesterol de dâhil olmak üzere kan lipitlerini azaltmaktadır. Bu nedenle, yüksek kolesterol için faydalı olarak kabul edilmektedir. Aynı çalışmada, sirkenin serbest radikallerin sebep olduğu böbrek ve karaciğer hasarına karşı koruma sağladığı da görülmüştür. 3

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Sirke, antifungal ve antimikrobiyal özellikleri içinizde iyi bakterilerin dengesini korumaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda bağırsaklarda Candida mantar büyümesini sınırlayan bir rol oynamaktadır. Bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı olmaktadır. Sağlıklı bağırsak florasını korumaktadır. Günlük olarak sirkeli su içmek mukusu dağıtmakta ve lenfatik sistem için lenf düğümleri temizlemeye destek olmaktadır.

Güçlü bir detoks özelliği taşır: Özellikle sabahları sirkeli su içmek detoksifikasyon için mükemmeldir. Bir bardak su içine bir çorba kaşığı eklenen sirke, yemeklerden önce tüketilebilmektedir. Bu durumda, karaciğeri temizlemeye yardımcı olmakta ve vücudun detoksifikasyonunu sağlamaktadır.

Ağız sağlığını destekler: Diş fırçalamaktan ya da gargaradan istenilen etki alınmadığında sirkeli su çözüm olabilmektedir. Basitçe suya damlatılan sirke ile yapılan gargara oldukça etkilidir. Bu durumda, ağızda kökü kokuya neden olan bakterilerin ortadan kaldırılmasını sağlayabilmektedir. Düzenli kullanımı durumunda da diş lekelerinin çıkarılması, bakterilerin ölmesi ve dişlerin beyazlaması için etkili olabilmektedir. 4

Sindirim sistemine yardımcı olur: Sirkeli su içmek sindirimi doğal yollarla geliştirmeyi sağlamaktadır. Gıdaların parçalanması için sindirim salgılarını uyarmakta olan sirkeli suyu yemeklerden yaklaşık olarak 15 dakika önce içebilirsiniz. Bu durumda, ham ya da pastörize edilmemiş elma sirkesi kullanmak önemlidir. Öğünlerden önce içilen sirkeli su, sindirime yardımcı olmaktadır.

Gastrointestinal sisteme iyi gelir: Sirkeli su içmenin mide ekşimesine iyi geldiğine inanılmaktadır. Fakat ülser gibi mide rahatsızlıklarına karşı sirkenin suyla inceltilmesi önemli bir ayrıntıdır. Örneğin elma sirkesinde bulunan pektin lifi şişkinlik, gaz ve mide kramplarını önlemeye yardımcı olabilmektedir. Bu durumda neredeyse tüm gastrointestinal sistem yatıştırmaktadır. Hafif bir müshil etkisi de görerek kabızlığı tedavi edebilmektedir. Düzenli bağırsak hareketliliği için elma sirkeli su oldukça faydalıdır.

Kardiyovasküler sisteme iyi gelir: Yapılan bazı çalışmalara göre, sirkeli su yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilmektedir. Sirke, kan damarlarının dinlendirilmesine yardımcı olan nitrik oksit üretimini artırmaktadır. Bu durum doğal olarak yüksek kan basıncını düşürmektedir. Böylece sirkeli su, kardiyovasküler sistem üzerinde genel olarak olumlu bir etkiye sahip olabilmektedir. 5

Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir: Soğuk algınlığının saldırısına uğradıysanız, elma sirkeli suyu denemeyi düşünebilirsiniz. Sirkeli su mukusu incelten potasyumu içermektedir. Ayrıca asetik asit burun tıkanıklığına neden olan mikropların gelişimini önlemektedir. Bir bardak suyun içine eklediğiniz bir çay kaşığı elma sirkesi sinüslere yardımcı olmaktadır.

Cilt sağlığını destekler: Sirkeli su sivilceleri tedavi etmek için evde hazırlanan doğal bir çare olarak değerlendirilmektedir. Doğal bir toner olan sirkeli su sağlıklı görünen bir cilde kavuşmak için destekçi olmaktadır. Sahip olduğu antibakteriyel özellikler, malik ve laktik asitler sivilcelerin ve aknelerin kontrol altında tutulmasını sağlamaktadır. Ayrıca cildin pul pul dökülmesini engellemekte, kırmızı lekeleri azaltmakta ve cildin pH dengesini korumaktadır.

Enerji verir: Bazen aşırı egzersiz ve aşırı stres laktik asidin vücutta birikmesine neden olmaktadır. İlginç bir şekilde, sirke bu durum için bir panzehir olarak değerlendirilmektedir. Dahası, elmas sirkesinde yorgunluk duygusunu azaltan potasyum ve enzimler bulunmaktadır. Bu durumda, enerjiyi artırmak için bir bardak su içine eklenen bir çay kaşığı sirke son derece etkili olabilmektedir. 6


Elma sirkesinin cilde ve saça olan faydaları

  • Eğer akne ve sivilcelerle mücadele ediyorsanız, elinizin altında bir şişe elma sirkesi bulundurmanızda fayda vardır. Elma sirkesi antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için bakterileri ve cilde zarar veren toz zerreciklerini temizlemektedir. Gözeneklerin temizlenmesi sivilce ve aknelerin oluşmasını engellemektedir.
  • Elma sirkesi sıkılaştırıcı özelliklere sahiptir. Bu nedenle, özellikle yağlı cilde sahip olanlar için iyidir. Buna ek olarak, ciltteki kan dolaşımını artırmakta ve gözenekleri beslemektedir. Ayrıca, elma sirkesi cildinizin pH seviyesini düzenlemektedir.
  • Elma sirkesi kepekle mücadele edebilecek doğal antifungal özelliklere sahiptir. Kafa derisindeki pH dengesini koruyarak tıkanmış gözenekleri ve saç folikülleri temizler.
  • Ayak kokusu insanlar için utanç verici bir durum haline gelmektedir. Elma sirkesi bu durumda antimikrobiyal özellikleri nedeniyle kokuya neden olan bakterileri ortadan kaldırarak ayaklarınızı dezenfekte etmeye yardımcı olmaktadır.
  • Güneş inanılmaz faydalarıyla beraber zararlı UV ışınları nedeniyle güneş yanığını da neden olabilmektedir. Güneş yanığı kırmızı ve ağrılı bir hale gelebilmektedir. Elma sirkesi ise hem doğal büzücü hem de ağrı kesici olduğu için iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Buna ek olarak, tahrişi, kaşıntıyı ve enflamasyonu yatıştırmaktadır.
  • Elma sirkesi yumuşak ve parlak saçlar için son derece etkilidir. Saç şekillendirici ürünlerin ve şampuanların kafa derisi üzerinde bıraktığı birikintiyi temizlemektedir. Aynı zamanda, kafa derisinin pH dengesini korumaktadır.
  • Elma sirkesindeki malik ve asetik asit tırnaklarda oluşan renk değişimini engelleyebilmektedir. Buna ek olarak, renk bozulmasına neden olan tırnak enfeksiyonlarının tedavisinde de etkilidir.
  • Elma sirkesi güçlü bir büzücü olduğu için selülitlerden kurtulmak için yardımcı olabilmektedir.
  • Elma sirkesi anti inflamatuar olması nedeniyle tahriş olmuş cildi yatıştırmakta ve kaşıntıyı almaktadır. Buna ek olarak, asetik asi enfeksiyonu önlemekte ve batık tüylerin büyümesine yardımcı olmaktadır.
  • Elma sirkesindeki asidik asit sarı diş yapısından kurtulmaya yardımcı olabilmektedir. Ağız sağlığını korumak için ağızı bakterilerden arındırmaktadır. 7


Üzüm sirkesinin faydaları

  • Üzüm sirkesindeki asetik asit vücuttaki yağın birikmesini önleyebilmektedir. Obez insanlar üzerinde üzüm sirkesinin etkilerine dair yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Bu araştırmalarda üzüm sirkesi tüketiminin kan trigliserid düzeylerine etki edebildiği gibi vücut ağırlığını azaltmaya da yardımcı olduğu görülmüştür.
  • 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre, üzüm sirkesi glikoza ve insüline etki edebilmektedir. Üzüm sirkesi tüketimi düşük kan şekeri ve insülin düzeyleri ile sonuçlanmıştır. Ayrıca üzüm sirkesinin bir tokluk hissi yarattığı da vurgulanmaktadır.
  • Üzüm sirkesi tip 2 diyabet için faydalıdır. Araştırmalar gösteriyor ki, üzüm sirkesi tüketimi kan şekerini düşürmektedir. Ayrıca, karaciğerdeki glikoz metabolizması sirkede bulunan asetik asit ile bağlantılıdır. Sonuç olarak, diyabetik bireyler için faydalı hale gelebilmektedir.
  • Üzüm sirkesi, kırmızı şarap gibi, polifenoller bakımından zengindir. Bu maddeler, serbest radikal moleküller tarafından oluşturulan hasara karşı korumada yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlardır. Serbest radikaller, kardiyovasküler hastalık ve kanser gibi hastalıklara neden olabilmektedir. 8

Sirkeli suyun zararları

Sağlık kuruluşları sirkeler söz konusu olunca özellikle organik sirkeler kullanılmasını önermektedir. Olası yan etkileri ise diş minesine zarar, ülserin artması, diüretikler (idrar söktürücüler) ve bazı kalp ilaçları gibi ilaçlarla etkileşime girmesidir. 9

Tavsiyeler

Sirkeyi sade olarak içmekten kaçının. Çünkü sirke diş minesine ve özofagusa zarar verebilecek kadar asidik bir üründür.

Çok fazla sirke kullanmayın. Bir büyük bardak suyun içine 1 ya da 2 yemek kaşığı sirke eklemek yeterli olacaktır. Bu şekilde seyreltilmiş sirkeyi günde 2 kez tüketebilirsiniz. 10

 

 UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-)”Chin Wai Ho et al.” “(15 Aoril 2017)” “Varieties, production, composition and health benefits of vinegars” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814616318076

 

2-)”Catiussa Maiara Pazuch et al.” “(2015)” “Vinegar: functional aspects” http://cientifica.org.br/index.php/cientifica/article/view/726

 

3-)”Nilgün H. Budak et al.” “(08 May 2014)” “Functional Properties of Vinegar” https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.12434

4-)”Lhotta Karl et al.” “(October 1998)” “Hypokalemia, hyperreninemia and osteoporosis in a patient ingesting large amounts of cider vinegar”   https://search.proquest.com/openview/abee897a0ed46e9e86e2362cf414f47d/1?pq-origsite=gscholar&cbl=41086

 

5-)”Anuar Samad et al.” “(April 2016)” “Therapeutic effects of vinegar”   https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214799316300479

 

6-)”Chin Wai Ho et al.” “(15 Aoril 2017)” “Varieties, production, composition and health benefits of vinegars” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814616318076

7-)”Catiussa Maiara Pazuch et al.” “(2015)” “Vinegar: functional aspects” http://cientifica.org.br/index.php/cientifica/article/view/726

8-)”Nilgün H. Budak et al.” “(08 May 2014)” “Functional Properties of Vinegar” https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.12434

 

9-)”Lhotta Karl et al.” “(October 1998)” “Hypokalemia, hyperreninemia and osteoporosis in a patient ingesting large amounts of cider vinegar”   https://search.proquest.com/openview/abee897a0ed46e9e86e2362cf414f47d/1?pq-origsite=gscholar&cbl=41086

 

10-)”Anuar Samad et al.” “(April 2016)” “Therapeutic effects of vinegar”   https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214799316300479

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/