Kan Şekerini Dengelemek İçin Tarçın Çayı
Kan Şekerini Dengelemek İçin Tarçın Çayı
Tarçın çayının faydaları nelerdir?
Tarçın, “Cinnamomum“ cinsine ait yabani tarçın ağacının dallarından elde edilen bir baharattır. Karayipler, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya’ya aittir. Bilinen iki tip tarçın vardır; biri seylan tarçını (Cinnamomum verum) olandır ve gerçek tarçın olarak kabul edilir. Diğeri ise cassia ya da Çin tarçınıdır ve Çin’de yetiştiği için genel olarak seylan tarçınından daha ucuzdur. 1
Eğer saf olarak ya da diğer çaylarla harmanlanmış olarak tarçın çayı içmeyi seviyorsanız aynı zamanda birçok faydasından da yararlanıyorsunuz demektir. Tatlı, sakinleştirici, baharatlı ve biraz egzotik bir lezzettir tarçın çayı. Çok yönlü ve oldukça sevilen bir tat oluşu sadece tatlılarda değil tuzlularda da kullanılmasını sağlamaktadır ama iyisi çay olan halidir. Oldukça iyi bilinen bu baharat diğer lezzetlerle kolayca karışmasıyla ünlüdür. Tarçın çayı vücudunuz, hafızanız hatta romantizm arayışınız için bile oldukça iyi bir seçenektir.
Tarçın çayının sağlığa faydaları
Soğuk algınlık ve grip için: Tarçın çayı boğaz ağrılarına, soğuk algınlığa ve tıkanıklığa yardımcı olur. Tarçın çayının en sık kullanımı özellikle kış sezonu boyunca boğaz ağrısını sonlandırması ve soğuklar sonucu oluşan durumlara iyi gelmesidir. Bunun nedeni tarçının antibakteriyel özelliklere sahip olmasıdır. Bu çay mikropları öldürürken boğaz ağrısını da geçirmektedir. Tarçın çayının büyük miktarlarda alınması güçlü bir antibakteriyel etki sağlanması demektir, ancak diğer katlanmış etkileri kişide farklı sonuçlar doğurabilir.
Hazımsızlık ve mide ağrısı için: Hazımsızlık mide kramplarına, baş ağrısının da eşlik ettiği mide ağrısına, kabızlık veya ishale neden olabilir. Bu durum genellikle sindirim sırasında yaşanan problemlerle ilgilidir. Virüs yüzünden olabileceği gibi yenilen bozuk bir yiyecek ya da düzgün pişmemiş bir yemek genelde buna sebep olabilmektedir. Tarçının sahip olduğu kateşin (bir anti oksidan türü) denilen bir madde mide rahatsızlığına, şişkinliğe, gaza ve hazımsızlığa yardımcı olmaktadır. Tarçın reflüye neden olan mide asitini azaltmakta ve gıda sindirimi desteklemektedir. En iyi sonuçları almak için bal da eklenen karışım hidrojen peroksit etkisi yaratacaktır. 2
Ağrıyı rahatlatmak için: Bir fincan tarçın çayı içmek çeşitli ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. Castleman araştırmalarına göre, tarçının sahip olduğu öjenol doğal bir anestetik gibi davranarak karın kramplarını, artrit ve fibromiyaljinin neden olduğu ağrı ve döküntüleri rahatlatmaktadır. Tarçın ayrıca diş ve diş etleri ağrılarını da rahatlatmakta oldukça etkilidir.
Hipertansiyon için: Yine Castleman notlarına göre, tarçının öjenol özelliği hipertansiyonu ya da yüksek kan basıncını azaltmada oldukça etkilidir. Bununla birlikte, tarçının kan basıncı özerindeki potansiyel etkisi tam ne değildir. Öjenol ve hipertansiyon arasındaki bağlantı bilimsel olarak tam anlamıyla henüz kesin değildir.
Alzheimer ve Parkinson hastalığı için: Alzheimer ve Parkinson hastalığında şuan için çaresiz iki nörolojik durum vardır. Bu sağlığın tedavisinin büyük bir kısmı semptom yönetimiyledir, bu nedenle besin programına tarçın çayı eklenebilir. Nörolojik hastalıklardan muzdarip olan kişiler önleyici olarak tarçın çayını düzenli tüketebilirler. Alzheimer hastalığının belirtilerinden dolayı sıkıntı çeken insanlar için tarçın çayında besin maddeleri mevcuttur. Parkinson hastalığını da önlemede oldukça yardımcıdır.
Diyabet için: Tip 2 diyabet hastalığını tamamen tedavi etmez fakat tarçın çayı büyük oranda hastalığı yönetmek için oldukça yardımcı olabilir. Bazı ölçülerde diyabeti azaltmak için insülin benzeri bir etkisi olduğu söylenmektedir. Bu nedenle, tip 2 diyabet hastalığı varsa eğer kan şekeri düzeylerini dengelemek için günlük olarak tarçın çayı içmek oldukça yardımcı olacaktır.
İltihaplanmanın zararlı etkileriyle savaşır: Kronik enflamasyon (iltihap) tehlikeli olabilmektedir. Parkinson, Alzheimer, kalp hastalıkları ve kanser gibi hayatı tehdit eden birçok hastalığa sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca kısırlık, obezite, diyabet, IBS, PCOS gibi diğer hastalıklara da yol açabilir. Anti inflamatuar özellikleri sayesinde tarçın çayı enflamasyonun zararlı etkileriyle mücadele edebilmektedir.
Ağız sağlığı için: Tarçın çayı ağzınızı mikroplardan uzaklaştırdığı gibi ağız sağlığını korumaya da yardım etmektedir. Dezenfekte ve antibakteriyel özellikleri sayesinde diş eti hastalıklarını ve diş çürümelerini de önlemeye yardımcı olur. Bu da ağız hijyenine oldukça katkı sağlamaktadır. Bu nedenle ağzınızı temiz ve sağlıklı tutmak istiyorsanız her gün 1 fincan içine bal da eklenmiş tarçın çayı tüketebilirsiniz.
Hafızayı geliştirir: Bir araştırmaya göre, tarçın çayı beyin fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca hafızanın gücünü geliştirmeye bağlı olarak vücuttaki insülin seviyesini düşürür. Eğer hafızanızı geliştirmek istiyorsanız düzenli olarak tarçın çayı tüketmeyi denemelisiniz. Bu hafızayı aktif tutmak için en iyi yöntemdir. 3
Antioksidan: Tarçın antioksidan açısından oldukça zengindir. Antioksidanlar, sağlığı tehdit eden zararlı partiküllere karşı vücudu korumakta ve birçok kanser türüne karşı da koruyucu madde görevi görmektedir.
Kilo vermeye yardımcı: Tarçının vücut kütlesindeki değişikliklere tam olarak etki ettiği bilimsel olarak henüz tamamen onaylanmasa da birçok insan oldukça yardımcı olduğunu iddia etmektedir. Diğer yandan yapılan bazı araştırmalarda, tarçının istenilen etkinin tam tersi bir etkisi de gözlemlenmemiştir. Tarçın metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermeye yardımcı olabilmektedir. Tarçın çayı kalori olarak çok düşüktür ve kilo almaya neden olan kan şekeri oranının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
İrritabl bağırsak sendromuyla savaşır: Tarçın çayı irritabl bağırsak sendromuna neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olarak mideyi de rahatlatır. İrritabl bağırsak sendromu oldukça rahatsız edici olabilmektedir. Kişiyi şişmiş ve ağır hissettiren şey sindirilmiş gıdaların bağırsaklarda sıkışıp kalmasıdır. Bu durumu ortadan kaldırmakta çok zorlanıyorsanız ihtiyacınız olan tüm bağırsak fonksiyonlarını düzeltebilecek 1 fincan tarçın çayı içmektir.
Kalp hastalıklarına engel olmaktadır: Tarçın kan dolaşımını artırıcı özelliğinin yanında kalp sağlığının da korunmasına etkisi büyüktür; tarçın tüketimi kalp hastalıkları gelişimini engellemektedir. Tarçın magnezyum açısından oldukça zengindir; bu bağ dokusunu büyümesinde ve bakımında oldukça önemli bir rol oynamaktadır. 4
Kansere karşı korur: Tarçın çayı kanseri önlemede oldukça yardımcıdır. İçinde bulunan yüksek orandaki antioksidanlar vücudu kansere karşı korumaktadır.
Mide bulantısına iyi gelir: İçine zencefil de eklediğiniz 1 fincan tarçın çayı mide bulantısını önlemeye yardımcı olacaktır. Tarçın çayı mide bulantısından sıkıntı çeken kişilerde oldukça büyük ve yardımcı bir etkisi vardır.
Öksürük için: 1 fincan sıcak tarçın çayı boğazı yumuşatmakta ve tahrişi rahatlatmaktadır. Balgam sıkıntısına yardımcı olmakta ve öksürüğü pasifize etmektedir.
Kolesterolü düşürür: Tarçın çayı içmek kolesterolü düşürmek için oldukça iyi bir yoldur. Tarçın kolesterolün vücut tarafından emilmesini engelleyecek liflere sahiptir ve özellikle LDL ve kötü kolesterolü hedef alarak çalışır. Son olarak, tarçın çayı tüketirseniz yüksek kolesterollü bir içeceğe ya da atıştırmalığa yönelmezsiniz. 5
Tarçın çayı tarifi
Tarçın çayının hazırlanışı
Hazırladığınız tarçın çayını sıcak veya soğuk tüketebilirsiniz.
- 1 adet çubuk tarçın
- 1 fincan su
- 1 adet siyah poşet çay (isteğe göre başka bir çayda olabilir)
- Biraz şeker
Su ile çubuk tarçını bir kaba koyup kaynatın. Karıştırın ve 10 dakika boyunca kaynatın. Daha sonra siyah çayı ekleyerek 1-2 dakika daha kaynatın. Eğer istenirse şeker veya benzeri bir şeyle tatlandırılıp içilebilir.
Şifalı tarçın ve limon çayı
- 4 fincan su
- 1 adet çubuk tarçın
- 2 çay kaşığı çay
- 1 adet limon
Suyu kaynatın. 5 dakika kaynayan çaya çubuk tarçını ekleyin. Demlenmeye bıraktıktan sonra limon ile servis edebilirsiniz. Çayınızı sıcak ya da soğuk olarak tadabilirsiniz.
Tarçınlı, zencefilli, zerdeçallı ve limonlu çay
Bu şifalı çay tarifi birçok hastalığa oldukça faydalı olacak doğal bir çözümdür; parazitleri öldürür ve toksinleri vücuttan temizler.
- Yarım çay kaşığı toz tarçın
- Yarım çay kaşığı toz zencefil
- Yarım çay kaşığı toz zerdeçal
- 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 1 çay kaşığı bal
- 1 fincan sıcak su
Bütün malzemeleri sıcak suyun içine katıp demlemeye bırakın. Sonrasında çayınız servise hazır olacaktır. 6
Leke tedavisi için ballı, tarçınlı maske
Tüm yüz maskeleri harikadır ama eğer şımartılmak için zamanınız ya da sabrınız yoksa ve gerçekten yüzünüzdeki 3 gün boyunca sizi rahatsız eden sivilcelerinizde kurtulmak istiyorsanız bu tarifi deneyebilirsiniz. Avucunuz içine çeyrek çay kaşığı toz tarçını elinize serpin, birazcık (yaklaşık çeyrek çay kaşığı) bal ekleyin ve macun haline gelene kadar karıştırın. Daha sonra bu karışımı sivilcenizin üzerine hafifçe sürün. 15 dakika bekleyin ve ılık suyla durulayın. 1 gece bekletip sabahta durulayabilirsiniz.
Tarçının diğer kullanım alanları
- Tütsü olarak tarçın çubuğu kullanılmaktadır.
- İçeceklerde pipet olarak kullanılmaktadır.
- Likör ve tatlılara eklenmektedir.
- Oda spreyi olarak faydalanılmaktadır.
- Kahveler ve çaylar için tatlandırıcıdır.
- Pilava eklenerek tüketilmektedir.
- Kötü ayak kokusundan kurtulmaya yardımcıdır.
- Tazeleyici bir içeceğin yapımında tercih edilmektedir.
- Kürdan yapımında kullanılmaktadır.
- Soslarda kaşık gibi kullanılmaktadır. 7
Tarçın çayının zararları
Tarçın çayı genellikle güvenlidir ancak aşırı dozda alımı mide bulantısına, baş dönmesine, bulantı ve kusmaya neden olabilmektedir. Bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara da sebebiyet verebilmektedir. Tarçın çayı kan inceltici özelliğe sahip olduğu için reçeteli herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kullanan kişinin tüketmemesi önerilmektedir.
Hamilelikte tarçın çayı: Bu bitkisel karışım uterus (rahim) kasılmalarına neden olabileceği için hamile kadınlarda kullanımı pek önerilmemektedir. Emziren anneler içinde aynı şekilde tavsiye edilmemektedir.
Tavsiyeler
- Tarçının günlük kullanımı 1-6gramı geçmemelidir.
- Cassia tarçını ve seylan tarçını birçok faydaya sahiptir fakat ikisi arasındaki farkları bilmek gerekir. Cassia tarçında yüksek oranda kumarin bulunmaktadır ve bu da bazı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
- Seylan tarçının rengi açıktır ve kolayca kırılabilmektedir. Eğer sert ve kırılması zor bir tarçın aldıysanız bu Cassia tarçındır.
- Cassia tarçınındaki kumarin karaciğeri etkileyen alerjik sorunlara neden olabilir.
- Cerrahi bir operasyon geçirecek olan kişinin kan şekeri düzeylerinin kontrolünü engelleyebileceği için 2 hafta önceden tarçın kullanımın durdurulması gerekir.
- Gerçek Seylan tarçını aşırı dozda alınmadığı sürece genelde bir yan etkisi olmaz. Fakat ağız ve dudak çevresinde yaralara sebep olabilir.
- Meme ve hormonel kanser tedavisi görenlerin ve diyabetik ilaçlar, antibiyotikler, kalp ilaçları, kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişilerin tarçın çayını içmeden önce doktora danışmaları tavsiye edilmektedir. 8
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1-)Maria Alexandra Bernardo (2015) Effect of Cinnamon Tea on Postprandial Glucose Concentrationhttps://www.hindawi.com/journals/jdr/2015/913651/
2-)Cao Heping (2008) Tea and cinnamon polphenols improve the metabolic syndromehttps://www.ars.usda.gov/research/publications/publication/?seqNo115=233839
3-)Joerg Gruenwald (2010) Cinnamon and Health https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408390902773052
4-)Siew Hua Gan (2014) Cinnamon A Multifaceted Medicinal Planthttps://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/642942/
5-)Julio Gonzales (2006) Reading cinnamon activates olfactory brain regionshttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S105381190600231X
6-)Mancini Filho J (1998) Antioxidant activity of cinnamon extractshttps://europepmc.org/article/med/10077878
7-)L B BULLERMAN (1974) Inhibition of aflatoxin production by cinnamonhttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.1974.tb07344.x
8-)Mina Tabak (1999) Cinnamon extracts inhibitory effect on helicobacter pylorihttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874199000549
Yorum Yapın