Acil.Net

Geleneksel Mucize Turşu

#

Yazan, Zeynep Kaya
12.05.2020 22:22 (Güncellendi 02.06.2020 03:14)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Geleneksel Mucize Turşu

Turşunun Faydaları Nelerdir?

Turşu kurma gıdaları muhafaza etmek için kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Modern soğutmanın keşfinden önce, gıdaları gelecekte de tüketmenin tek yolu turşularını kurmaktı. Genellikle, turşu kurma mevsimsel olan gıdaları mevsiminde olmasa da tüketebilmek için kullanılmaktaydı. Doğu tarzında uzun ömürlü turşular hazırlanırken bunun yolu tuzdan geçmektedir.

Turşular sağlık için benzersiz olan yararlı temel vitaminler, mineraller ve antioksidanlar için oldukça iyi bir kaynaktır. Bu nedenle, diyabet kontrolü, sindirim sisteminin geliştirilmesi, karaciğerin korunması için etkilidir. Aynı zamanda probiyotikler açısından da zengin olduğu için ülser gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesine katkıda bulunmaktadır. 1 

 

Turşunun Sağlığa Olan Faydaları

Probiyotikler ile doludur: Turşu bir fermantasyon şeklidir. Sebze ve meyve fermente edildiğinde, sağlıklı bakteriler ortaya çıkmaktadır. Bu bakteriler sindirimi zorlaştıran selülozu kırmaktadır. Laktoz intoleransı olan bazı kişilerin yoğurt yiyebilmesinin nedeni de budur. Turşuda bulunan sağlıklı bakteriler sağlıklı bağırsak sistemi için oldukça faydalıdır. Diğer yandan, turşuda bulunan vitamin ve mineraller yediğiniz herhangi bir yemeğin probiyotik içeriğini de artırmaktadır.

Güçlü bir antioksidandır: Meyve ve sebzelerde bulunan doğal antioksidanlar serbest radikallere karşı mücadelede yardımcı olmaktadır. Serbest radikaller, vücutta doğal olarak oluşan stabil olmayan kimyasallar, hücre hasarı, kalp hastalığı ve kanser gibi sorunlara yol açabilmektedir. Pişirildiği zaman besin değerlerini kaybeden bazı sebzeler turşu haline getirildiğinde antioksidan güçlerini uzun bir süre saklayabilmektedirler. 2 

Karaciğer sağlığını korur: Sağlıklı bağırsak hareketliliği ve sindirim sistemi için faydalı olan turşu aynı zamanda hepatoprotektif özellikleri aracılığıyla karaciğer sağlığını koruyabilmektedir. Kimyasal kaynaklı karaciğer hasarı veya hepatotoksisite ile mücadele edebilmek için turşu yemek oldukça iyi bir yoldur. Yapılan araştırmalara göre, turşu tüketimi bu durumda karaciğer hasarını önemli ölçüde azaltmaktadır.

Ülsere iyi gelir: Eğer ülser problemi varsa, iç organlarda mukozalar asit dokuları ile etkileşime giren yaralar var demektir. Ülserin en yaygın türlerinden biri zayıf bir mukoza nedeniyle oluşan gastrik ülserdir. Diğer bir durum ise, mukoza fazlalığından kaynaklanmaktadır. Düzenli turşu tüketimi durumunda, ülserin önlenmesi ya da var olan ülserin azaltılması mümkün olabilmektedir.

Diyabete iyi gelir: Yapılan araştırmalara göre, eğer diyabet hastalığınız varsa, turşu yapımında kullanılan sirke hemoglobin düzeylerini artırmaya yardımcı olmaktadır. Sirkede bulunan asetik asit diyabet düzeyleri kontrolü için vücuda destek olmaktadır. 3 

Vitamin kaynağıdır: Turşular temel besin değerlerini temin etmektedir. Kişniş, köri yaprakları, ıspanak ve maydanoz ile hazırlanan turşular yemeklerin yanında iştah açıcı olarak kullanılmaktadır. Özellikle çocuklar için ikna edici bir yöntem olarak yemeklerin yanında eklenen turşular vitamin C, vitamin A ve vitamin K açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda kalsiyum ve diğer mikro besinleri de içermektedir.

Sindirim sistemi için faydalıdır: Hindistan’da bektaşi üzümü ve amla bitkisiyle kurulan turşular tedavi amaçlı olarak Ayurveda tedavilerinde kullanılmaktadır. Oldukça geniş faydalara sahip olduğuna inanılmaktadır. Özellikle sindirim sistemi için faydalı olduğuna inanılmaktadır. 4 

 

Pancar Turşusunun Sağlığa Olan Faydaları

Pancar, parlak kırmızı ya da mor rengiyle kolayca göze çarpan kök bir sebze türüdür. Özellikle turşusu oldukça talep göre pancar, uzun bir süre için olgun kalmasa da çok çeşitli iklimlerde yetişebilmektedir. Pancar lif, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Pancar turşusu ise sağlığa olan bir dizi faydasını sunmaktadır.

  • Pancar turşusu dilimlerinin bir fincanında 0.2 gramdan daha az yağ bulunmaktadır. Kalorisi oldukça düşük olduğu için kilonuzu yönetme çabasında yardımcı olabilmektedir. Ayrıca içerdiği sağlıklı yağlar nedeniyle kalp sağlığını teşvik etmektedir.
  • Özellikle sporcular ve aktif olan bireyler için bol miktarda karbonhidrat oldukça gereklidir. Karbonhidratlar vücudun yakıtı yerine geçmektedir. Bir fincan dilimlenmiş pancar turşusunda 37 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Egzersiz sonrası için iyi bir besin olarak değerlendirilmektedir.
  • Pancar turşusu diyet lifleri içinde oldukça iyi bir kaynaktır. Bir fincan dilimlenmiş pancar turşusu 6 gr lif içermektedir. Lif, sağlıklı sindirim sistemi ve tokluk hissi için benzersizdir. Ayrıca kan şekeri seviyelerinin dengede tutulması ve bir dizi sağlıksal durum açısından da etkilidir.
  • Eğer aktif bir insansanız, tıpkı karbonhidrat gibi pancardaki potasyumdan da faydalanabilirsiniz. Potasyum eksikliği nedeniyle vücutta terleme, halsizlik, enerji eksikliği, düzensiz kalp atışı ve kas krampları gözlemlenebilmektedir.
  • Pancar turşusu magnezyum için iyi bir kaynaktır. Bu nedenle, sinirler, kaslar, bağışıklık sistemi ve kalbin düzgün işlevini sürdürmesi için yardımcı bir besin olarak değerlendirilmektedir. Çok az magnezyum halsizlik, yorgunluk ve iştah kaybına neden olabilmektedir.
  • Pancar turşusu A vitamini açısından da oldukça zengindir. A vitamini gözler, cilt, diş ve uygun mukus zarı sağlığı için son derece gerekli bir vitamindir. 5 


Salatalık Turşusunun Sağlığa Olan Faydaları

Salatalık turşu kurmak için en sık kullanılan sebzelerden biridir. Genelde şeritler halinde kesilerek servis edilir. Çoğu insan salatalık turşusunun faydalarını bilmeden bu turşuyu tüketmektedir. Fakat salatalık turşusu sağlıksal açıdan oldukça şaşırtıcı faydalara sahiptir.

  • Salatalık turşusu kalp hastalıkları ve kanser gibi ciddi sorunların tehlikesini artıran kiloyu kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Yemeklerin yanında tüketildiğinde folat, demir, kalsiyum ve A vitamini gibi önemli besinlerin vücut tarafından işlenmesine yardımcı olur.
  • Salatalık turşusu potasyum içerdiği için kan basıncı seviyelerinin dengede tutulması için yardımcı olmaktadır. Potasyum alımı yorgunluk, mide sorunları, düzensiz nabız ve kas problemleri gibi durumların çözülmesini sağlar.
  • Salatalık turşusu A vitamini takviyesi yapmaktadır. A vitamini, beyaz kan hücreleri, kemiklerin büyümesi, çoğalma ve görmenin oluşturulması için esastır.
  • Salatalık turşusu K vitamini açısından zengindir. K vitamini özellikler güçlü kemik sistemi için gereklidir.
  • Potasyum, silis, kalsiyum ve magnezyum gibi önemli minerallerin vücuda takviyesine yardımcı olmaktadır.
  • Diyet lifleri açısından zengin olan salatalık turşusu, sindirim sisteminin düzenli çalışması için önemli bir rol oynamaktadır. 6 


Turşu Suyunun Sağlığa Olan Faydaları

İlk başta turşu suyu içmek belki ağır gelebilmektedir. Ancak, turşu suyu içmenin oldukça iyi nedenleri vardır. Özellikle sporcular tarafından tercih edilmektedir. Uzmanlar turşu suyunu egzersiz sonrası tüketilmesi oldukça faydalı olan bir içecek olarak değerlendirmektedir. Krampları rahatlatmak için benzersizdir.

  • Turşu suyunda bulunan sirke kas ağrılarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Yorgun kaslara giren krampları durdurmak için turşu suyu içmek iyi bir yoldur.
  • Turşu suyu içerken vücuda alınan sodyum ve potasyum ter ile kaybedilen elektrolitleri yeniler. Bu nedenle, turşu suyu içmek vücudun susuzluğunu da ortadan kaldırmaktadır.
  • Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız muhtemelen turşu suyu oldukça iyi bir seçenektir. Uzun süreli egzersizler sıcak hava ile de birleşince vücutta terle beraber elektrolit kaybı yaşanmaktadır. Bu durum kas kramplarına neden olabilmektedir. Turşu suyu ise hiç sağlıksız yağ içermez ve vücuda oldukça destekçidir.
  • Eğer düzenli olarak spor yapıyorsanız, enerji almak için sporcu içeceklerine para harcamak yerine turşu suyu tüketebilirsiniz. Sporcu içecekleri ticari amaçlarla üretilen katkılı içeceklerdir. Oysa turşu suyunu kendiniz evde kurabilirsiniz.
  • Turşu suyu C ve E vitaminleri içerdiği için güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar bilindiği gibi vücuda zarar veren serbest radikallerle mücadele etmek için benzersizdir. Turşu suyu içerdiği bu besin değerleri ile bağışık sistemini güçlendirmek için de faydalıdır.
  • Turşu suyu sirke içerdiği için kilo verme sürecinde yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı olur.
  • Turşu suyu kan şekeri düzeylerinin sağlıklı tutulmasına yardımcı olmaktadır. Tip 2 diyabet hastası olan çoğu insan bunu bilmektedir. Düzensiz kan şekeri körlük, kalp hasarı ve böbrek hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
  • Turşu suyu bağırsak sağlığını destekler. İçerdiği iyi bakteriler nedeniyle sağlıklı flora dengesini korumaya yardımcı olur.
  • Dereotu eklenerek hazırlanan turşular kuersetin içermektedir. Kuersetin, kolesterol düzeylerini düşürmesiyle bilinmektedir.
  • Turşu suyu ağızdaki kötü bakterileri ortadan kaldırarak ağız kokusunu gidermeye yardımcı olmaktadır. Turşu suyunun nefes tazeleyici bir özelliği bulunmaktadır. 7 


Turşunun Zararları

Hemen hemen bütün turşu türleri yüksek miktarda tuz içermektedir. Turşu çoğu insan için vazgeçilmez olsa da, aşırı tuz istenmeyen sorunlara neden olabilmektedir.

Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon için önemli risk unsurlarından biridir. Hipertansiyonun, özellikle yaşlı insanlarda, kalp krizi ve felçlere neden olan başlıca sebeplerden biri olduğu bilinmektedir. Yüksek tansiyon genelde yaşla beraber artmaktadır.

Hipertansiyon dışında kolesterol riskini de artırabilmektedir. Bu nedenle, turşu tüketiminin düzenli olması yerine zaman zaman tüketilmesi daha mantıklı bulunmaktadır. 8 

 UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-) Henry P. Fleming , et al. (2002). Fresh Cucumber Flavor in Refrigerated Pickles:  Comparison of Sensory and Instrumental Analysis https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0116404

2-) L.R. Howard , R.W. Buescher. (1989). Cell Wall Characteristics of Gamma‐Radiated Refrigerated Cucumber Pickles https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.1989.tb05970.x

3-) J.M. Hudson , et al. (1985). PECTIC SUBSTANCES AND FIRMNESS OF CUCUMBER PICKLES AS INFLUENCED BY CACL2, NACL AND BRINE STORAGE1 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-4514.1985.tb00350.x

4-) M. Rodrigo , A. Alvarruiz. (1987). The influence of fermentation and pasteurization on the texture of cucumber pickles https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0260877488900416

5-) M.A. Cousin , et al. (1992). Calcium Chloride and Potassium Sorbate Reduce Sodium Chloride used during Natural Cucumber Fermentation and Storage https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.1992.tb06859.x

6-) R.W. Buescher , et al. (1979). INHIBITION OF POLYGALACTURONASE SOFTENING OF CUCUMBER PICKLES BY CALCIUM CHLORIDE https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.1979.tb09143.x

7-) Yang Xiao-hui , et al. (2005). Isolation, Identification and Fermentation Characteristics Study of Lactic Acid Bacteria from Pickles http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTotal-SPKX200505026.htm

8-) M.A. Cousin , et al. (1992). Calcium Chloride and Potassium Sorbate Reduce Sodium Chloride used during Natural Cucumber Fermentation and Storage https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.1992.tb06859.x

Benzer Makaleler

Yorum Yapın