Acil.Net

Hoş Kokusu Ve Tadıyla Keyfinizi Yerine Getirecek Yasemin Çayı

#

Yazan, Buse Aksoy
11.05.2020 15:00 (Güncellendi 03.06.2020 01:24)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Hoş Kokusu Ve Tadıyla Keyfinizi Yerine Getirecek Yasemin Çayı

Yasemin çayının faydaları nelerdir?

Yasemin tropik bölgelerde bulunan çiçekli bir bitkidir. Yasemin çayı ise yasemin çiçeklerinden hazırlanan kokulu bir çaydır. Yasemin çayının başlıca türlerinin arasında beyaz çay, siyah çay, yeşil çay ve oolong çayı vardır. Genellikle çay kullanılarak yapılan yasemin çayı oolong çayından da yapılabilmektedir. Gevşek çay yaprakları yasemin bitkisinin çiçekleriyle harmanlanır böylece karıştığı çaya hafif tatlı ve aromatik bir koku verir. Bazen yasemin çayı bitki çayı olarak nitelendirilmez çünkü aslında yasemin çiçeği kokulu bir yeşil çaydır. Yüksek oranda antioksidan barındırması nedeniyle yasemin çayı sağlığa oldukça faydalıdır. 1

Yasemin çayının sağlığa faydaları

Yasemin çayının sağlığa yararlarından bazıları kalp krizi riskini azaltması, güçlü bir bağışıklık sistemini desteklemesi ve diyabetin önlenmesini sağlamsıdır. Diğer yandan stresi azaltmaya yarayan yasemin çayı aynı zamanda kanseri önlemeye de yardımcı olmaktadır; sindirim sürecini iyileştirmekte ve kolesterol değerlerini de düşürmektedir. Aynı zamanda zararlı bakterileri ortadan kaldırmakta ve kronik iltihap sonucu oluşan kas ağları ve diğer ağları da hafifletmektedir.

Yasemin çayının çok popüler olmasının nedenlerinden biri ise sahip olduğu organik çay tomurcuklarının pek çok sağlıksal duruma oldukça faydalı olan besin elementlerini barındırıyor olmasıdır. Yasemin çayı tüketmek kateşin ve epikateşin gibi vücudumuzda nadir bulunan oldukça faydalı antioksidanları temin etmenin harika bir yoludur. Sahip olduğu yararlı etkileri vücut üstünde geniş bir yelpazede gözlemlenebilmektedir.  

Stresi azaltmaktadır: Yeşil çayla karıştırılan yasemin çayının kokusu sakinleştirici özelliğiyle birlikte stresi gidermek için oldukça etkilidir. Böylece gerginlik ve endişeyi azaltmaktadır. Eğer stresli ya da endişeli hissediyorsanız içeceğiniz bir fincan yasemin çayı daha rahatlamış hissetmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca, baş ağrılarını ve kas ağrılarını da rahatlatmaktadır.  Yapılan bazı önemli çalışmalar yasemin çayının kokusunun kalp hızına ve duyulara bir sakinlik getirdiği böylece sakinleştirici bir etki gösterdiğini ortaya koymuştur. Yine bir araştırmaya göre, yasemin çayının aromasının en az beş dakika teneffüs edilmesi kalp hızını azaltmakta ve sakin bir ruh haline kavuşmayı sağlamaktadır. 2 

Antioksidandır: Yasemin çayının en çok övülen yanı yumuşak ve lezzetli tadının içinde barındığı yüksek antioksidan özelliğidir. Yasemin çayının sahip olduğu en önemli antioksidanlar kateşinlerdir. Yeşil çay melisa çayıyla en sık kullanılan çaydır ancak antioksidan özellikleri taban alındığında melisa çayı farklı özellikli antioksidanlar barındırmaktadır. Örnek vermek gerekirse siyah çay yüksek oranda theaflavin içermektedir; diğer yandan yeşil çay ise yüksek oranda kateşin barındırmaktadır fakat her iki antioksidanında etkisi vücutta farklı gözlemlenmektedir. Antioksidanlar hastalığa neden olabilecek zararlı maddeleri veya serbest radikalleri algılayarak bağışıklık sistemini desteklemektedir. Belirtildiği üzere kateşinler antioksidanları yasemin çayının talep görmesinin en önemli nedenidir; çünkü kateşinlerin vücutta bazı ciddi hastalıkların önlenmesi için oldukça etkili olduğu belirtilmiştir.   

Kardiyovasküler sağlığı destekler: Yasemin çayı kalp ve damar sağlığını geliştirmede oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Çünkü yasemin çayı LDL kolesterolü engellemektedir; böylece kötü LDL kolesterolünün iltihapla durumu engellenmiş olmaktadır. Bu da vücuttaki kısıtlı kan akışı oranını azaltmakta böylece kalp krizi geçirme riskini düşürmektedir. 3 

Kanser riskini düşürür: Yasemin çayının antioksidan oranı yüksektir böylece vücutta deforme olan serbest radikallerle savaşabilmektedir. Bu serbest radikallerin vücutta kanser gelişiminde etkili olabilecek özellikleri tespit edilmiştir. Antioksidanlar ayrıca yaşlanma sürecini yavaşlatıcı bir etkiye de sahiptir.  

Yaşlanma karşıtıdır: Serbest radikaller cildinizin tedavi aşamasının düzeninin bozulmasına sebebiyet verebilmekte ve kırışıklığa neden olabilmektedir. Yani antioksidanların bir başka avantajı da bu durumu yavaşlatarak erken yaşlanmanın önüne geçmesidir. Yasemin çayının antioksidan oranı yüksektir böylece deforme olmuş serbest radikallerle mücadele etme yeteneğine sahiptir. Bu serbest radikaller birçok yönden zararlı olduğu gibi yaşlanma sürecini de hızlandırmaktadır; ayrıca kanserle de ilişkili olduğu zaten bilinmektedir. Yasemin çayı bu sebepten dolayı oluşan kanser gelişimi de önlemektedir. Yasemin çayının sahip olduğu antioksidanlar yaşlanma sürecini yavaşlatmak için bilinen en etkili yöntemdir.  

Kan dolaşımını düzenler: Yasemin çayı kan dolaşımını artırmaya yardımcıdır bu nedenle yüksek kan basıncı nedeniyle oluşan tromboz, felç, kan pıhtılaşması, beyin hasarı ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların önüne geçmektedir.

Diyabet için etkilidir: Yasemin çayı tüketmek diyabetin olumsuz etkilerine iyi gelmektedir. Diyabet şekeri metabolize etmektedir fakat yasemin çayı diyabeti önlemeye yardımcı olmaktadır.  4 

Bağışıklık sistemini destekler: Yasemin çayının barındığı antioksidanlar grip ve soğuk algınlık gibi vücuda saldıran enfeksiyonları engellemektedir. Yasemin çayının içindeki kimyasallar vücuda giren bakterilerin gelişmesini önlemektedir.  

Soğuk algınlık ve gribe iyi gelir: Sahip olduğu antiviral ve anti bakteriyel özellikle yasemin çayı grip ve soğuk algınlığın gerilişimi engellemeye yardımcı olmaktadır. Eğer bu hastalıkları hissediyorsanız yasemin çayı demlemeyi düşünebilirsiniz ya da zaten hastaysanız yasemin çayı içmek hastalık belirtilerini daha hızlı anlatmanız için oldukça etkili olacaktır.

Bakterilerle savaşır: Yasemin çayı sadece zararlı bakterilerle savaşmaz aynı zamanda vücut için yararlı olan bakterilerin oluşumunu da destekler; bu sindirim ve genel bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir. Bağırsaktaki yararlı bakterilerin yeterli miktarda olması IBS ve ülser gibi durumlara yardımcı olmaktadır.  

Kilo vermeye yardımcı olur ve enerji verir: Yasemin çayı kilo vermek isteyenler için oldukça avantajlı bir seçenektir. Bu özel çayı içmek metabolizmayı hızlandırmakta ve kilo vermeye yardımcı olmaktadır; ayrıca daha enerjik hissetmeyi de sağlamaktadır. Bununla birlikte yasemin çayı içmek daha az yağ ve daha az kolesterol için oldukça etkilidir. Yasemin çayının zaten hoş bir lezzeti vardır bu nedenle genelde tatlandırmak için ekstra süt veya şekere ihtiyaç duyulmaz diğer bitkisel çaylar gibi lezzet katılmasına ihtiyaç yoktur. 5 

Romatizma ve eklem ağrılarını önler: Endişe ve gerginlik gibi problemleri azaltmanın yanında başka birçok faydası olan yasemin çayı kasları rahatlatıcı etkisiyle de bilinmektedir; bu şifalı çay romatizma nedeniyle oluşan ağrı ve eklem ağrılarını hafifletmektedir. Yasemin çayının sahip olduğu elementler bireylerde rahatsızlığa neden olan zararlı hücresel oksijenlenme sonucu oluşan ağrıyı ve enfeksiyonu azaltmaktadır. Bu çayın düzenli tüketimi, bu rahatsızlıkların oluşumunu azaltarak iltihaplanmayı önleyecektir.  

Dikkat ve konsantrasyonu sağlar: Yaseminli yeşil çay ve kafein kaynağıdır. Bu özelliği zihinsel farkındalık ve uyanık kalma becerisine oldukça teşvik edici bir etki sağlamaktadır. 


Yasemin çayı tarifi

Yasemin çayının hazırlanışı

İyi bir çay demlenin sırrı taze soğuk bir sudur. Temiz bir çaydanlığın için suyunuzu koyup kaynatın. Su kaynadığında demliğinize çay yapraklarını ekleyin. Beyaz yasemin çayı için, fincan başına yaklaşık 2 çay kaşığı çay kullanın. Diğer yasemin çayları için bir fincan başına yalnızca 1 tatlı kaşığı çay kullanılmalıdır. Yasemin çayı için uygun su sıcaklığını ve demleme süresini seçmek için aşağıdaki tabloyu izleyebilirsiniz.

Siyah Yasemin Kaynama 3-5 dakika

Beyaz Yasemin 185 °  5-8 dakika

Yeşil Yasemin 160 ° 1-2 dakika

Oolong Yasemin Kaynama 2-3 dakika  

Yaseminli yeşil çaylı limonata tarifi

  • 16 bardak (1 galon) suyu kaynatın ve 10 dakika 190° oluncaya kadar soğutun.
  • ¾ fincan ham şekeri ve ½  fincan organik yaseminli yeşil çayı karıştırın.
  • 10 dakika boyunca demleyin.
  • 4. Daha sonra çay yapraklarını süzün ve çayı 1 galon ölçülü  ¼  buzla dolu bir sürahinin içine dökün.
  • 5. Buzlar eriyinceye kadar 1/3 taze sıkılmış limon suyu ekleyin ve karıştırın.6.      Buzdolabına bekleterek soğutun.7.      Buz, nane yaprakları ve dilimlenmiş limonlarla beraber servis yapabilirsiniz. 6

Zencefilli yasemin çayı tarifi

  • 4 adet yaseminli yeşil çay poşeti
  • 4 fincan kaynamış su
  • 4cm büyüklükte zencefil parçacıkları, rendelenmiş ve ince dilimlenmiş

1.Adım: Isıya dayanıklı bir demliğin içine çay poşetlerini yerleştirin. Üzerine kaynar suyu ekleyin. Son olarak zencefilleri de ekleyip karıştırarak 10 dakika demlemeye bırakın.

2.Adım: Çay poşetlerini çıkartın, çayı süzün ve servise hazırlayın.  

Yasemin çaylı tonik tarifi

Hem yasemin hem de yeşil çay cilt için eşsiz faydalara sahiptir. Yasemin, yüzyıllardır cildi yumuşak tutmak ve hava değişiklikleri nedeniyle oluşan çevresel hasarlara karşı cildi korumak için kullanılmaktadır. Yeşil çayın antioksidan özelliği yaşlanamaya neden olan vücuttaki serbest radikalleri uzaklaştırarak cilt kırışıklıklarını önlemeye yardımcı olmaktadır.

  • 1 çay kaşığı yaseminli yeşil çay yaprağı (unutmayınız ki gerçek yasemin çayı çay yaprakları içermemektedir, yasemin çiçekleri yeşil çay yapraklarına aşılanmıştır)
  • 1 su bardağı filtrelenmiş su
  • 1 adet pamuklu bez

Bir çay bardağının içine çay yapraklarını koyup üstüne sıcak suyu ekleyerek 5 dakika demlemeye bırakın.

Kullanmadan önce yüzün iyice temizlenmiş ve kurulanmış olduğundan emin olunuz. Bezi çaya batırın ve hafifçe yüzünüze sürerek uygulayın. Ayrıca banyo veya duş sonrasında da vücut üstüne bu toniği uygulayabilirsiniz. Toniği uyguladıktan sonra tekrar suyla yıkamaya ihtiyaç yoktur, toniği cildin emim kuruması yeterli olacaktır. 7

Yasemin bitkisinin kullanım alanları

  • Günümüzde yasemin bitkisi ağırlıklı olarak güzellik ve sağlık sektöründe kullanılmaktadır.
  • Yasemin bitkisini kullanmanın iki yolundan biri aromaterapi ürünü olarak diğeri ise uçucu bir yağ olarak kullanmaktır.
  • Hidrofobik sıvı olan uçucu yağ yerli meyve sularının yüksek konsantrasyonunu içermektedir. Diğer bir deyişle, uçucu yasemin yağının içeriği yasemin bitkisinin yağından gelir.  

Yasemin çayının zararları

  • Tavsiye edilen tüketim miktarının üzerine çıkıldığında bazı yan etkilerin gözlemlenmesine neden olabilir. Örneğin; yasemin çayının içerdiği kafein özelliği dikkati artırmakta ve uyuklamayı azaltmaktadır. Ayrıca kafein stres ve uykusuzluk hormonlarını tetikler bu nedenle çok fazla yasemin çayı içilmesi önerilmemektedir.
  • Hamile ve emziren kadınların içerdiği kafein nedeniyle yasemin çayı tüketmesi önerilmemektedir.
  • Bu harika kokulu çayın tüm avantajlarından yararlanın. Günde 2 bardaktan fazla yasemin çayı içmeyin böylece yan etkilerinden kendinizi sakınmış olursunuz. 8

  UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1-)Anqi Zhang (1997) Inhibitory effects of jasmine green tea epicatechin isomers on free radical induced lysis of red blood cellshttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320597003950

2-)Anqi Zhang (1997) Inhibitory effect of jasmine green tea epicatechin isomers on ldl oxidationhttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286397000211

3-)Naohiko INOUE (2003) Autonomic Nervous Responses According to Preference fort he Odor of Jasmine Teahttps://www.jstage.jst.go.jp/article/bbb/67/6/67_6_1206/_article/-char/ja/

4-)Ying Gao (1997) Jasmine tea consumption and upper gastrointestinal cancer in Chinahttps://link.springer.com/article/10.1007/s10552-009-9394-z

5-)Zhang Anqi (1997) Inhibitory Effect of jasmine green tea epicatechin isomers on ldl oxidationhttps://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.elsevier-62b0893b-65a0-39a3-a51b-103b42f00039

6-)Wang Mi (2011) Effects of jasmine and jasmine tea extracts on functions of Mouse immune cellshttp://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTotal-ZBLS201107039.htm

7-) Naohiko INOUE (2003) Autonomic Nervous Responses According to Preference fort he Odor of Jasmine Teahttps://www.jstage.jst.go.jp/article/bbb/67/6/67_6_1206/_article/-char/ja/

8-) Ying Gao (1997) Jasmine tea consumption and upper gastrointestinal cancer in Chinahttps://link.springer.com/article/10.1007/s10552-009-9394-z

Benzer Makaleler

Yorum Yapın