Doğal İçecek Yeşil Kahve
Doğal İçecek Yeşil Kahve
Yeşil Kahvenin Faydaları Nelerdir?
Yeşil kahve çekirdekleri coffea bitkisinin henüz kavrulmamış tohumlarıdır. Coffea meyveleri kahve tohumları (çekirdekleri) halinde bulunmaktadır. Kahve çekirdeklerini kavurma işleminde, çekirdeklerinin sahip olduğu kimyasal klorojenik asit miktarları azalmaktadır. Bu nedenle, kavrulmuş kahve çekirdekleri ile yeşil kahve çekirdekleriyle karşılaştırıldığında, yeşil kalanlar klorojenik asit açısından oldukça yüksek kalmaktadır. Yeşil kahvenin sahip olduğu bu klorojenik asit özelliği ise sağlık açısından oldukça faydalı olarak kabul edilmektedir. (1)
Yeşil kahvenin sağlığa faydaları
Kilo vermeye yardımcı olur: Yeşil kahve özü klorojenik asit olarak bilinen doğal bir kimyasal içermektedir. Araştırmacılar bu maddenin vücudun yağ depolama işlemine etki edebilme yeteneğine sahip olduğuna inanmaktadır. Bu çekirdekler kafein içermesi nedeniyle de metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olmaktadır. Yeşil kahvenin kimyasal içeriği nedeniyle, son yıllarda bilim adamları kilo vermek için uygulanan diyet programlarına bir tamamlayıcı olarak yeşil kahvenin fayda sağlayabileceğine değinmişlerdir.(2)
Kan şekeri düzeylerine etki eder: Yapılan bazı araştırmalar, yeşil kahve özünün sahip olduğu klorojenik asit etkileri nedeniyle karaciğerde glikoz saklamak için gerekli olan enzimlerin üretimine faydalı olduğu bulunmuştur. Araştırmacılar, yeşil kahvenin bu sürece müdahale ederek diyabetli bireylerin kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini varsaymaktadır. (3)
Kan basıncı düzeylerine etki eder: Kilo kaybına olan faydalarına ek olarak, yeşil kahvenin barındırdığı klorojenik asit kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilmektedir. 2006 yılında yayınlanan “Klinik ve Deneysel Hipertansiyon” çalışmalarında yeşil kahve tüketen hastaların kan basıncında azalma olduğu gözlemlenmiştir. Hiçbir yan etkisi gözlemlenmeyen yeşil kahve, yüksek kan basıncını azaltmak için güvenli bir yol olarak gösterilmektedir.
Zihinsel fonksiyonları artırır: Yeşil kahvede bulunan kafein, ruh ve beyin aktivitesi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Şubat 2008 yılında yayınlanan bir incelemeye göre, kafein üzerinde yapılan çalışmada kafeinin tepki süresi, uyanıklık, hafıza uyanıklığı, odak, yorulmaya dayanıklılık ve bilişsel performansın diğer faktörlerini artırabildiğini doğrulamıştır. Uzmanlar bu etkiler için yeşil kahvenin yaklaşık 1/3-4 fincan olarak alınmasını tavsiye etmiştir.
Kansere karşı korur: Yeşil kahve çekirdeklerinin ve diğer türevlerinin içeriğinde bulunan bileşik antioksidanlar vücuda zarar verene serbest radikallerin etkilerine karşı vücudu korumaktadır. Yeşil kahvenin önleyici fonksiyonu stresin ve serbest radikallerin zararlarını azaltmakta böylece hücreyi güvende tutmaktadır. Temmuz 2004 yılında “Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi” tarafından yayınlanan bir makalede, yeşil kahve çekirdeklerinin klorojenik asit antioksidanlar içermesi nedeniyle kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediği böylece dört tip kanser türüne karşı yararlı olduğu vurgulanmıştır. (4)
Enerji verir: Yeşil kahve aynı zamanda termojeniktir. Yani gün boyunca enerjinizi artırmaya ihtiyaç duyuyorsanız yeşil kahveyi deneyebilirsiniz. Çiğ ve yeşil kahve çekirdekleri bu konuda oldukça yardımcı olabilmektedir. Çalışmalar yeşil kahvenin metabolizmayı hızlandırdığı gibi fazla yağın yakılmasına da etki edebildiği ve tüm bunları yaparken gün boyunca ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi bize temiz ettiğini ortaya çıkarmıştır.
Alzheimer hastalığı riskini azaltır: Yeşil kahve çekirdekleri aslında kahvenin ısıtılmamış ve işlem görmemiş halidir. Hepimiz kahvenin günlük zihinsel odaklanmaya etki edebildiğini bilmekteyiz. Fakat şekil kahve çekirdeğinin içerdiği özellikli bileşenler ayrıca nörotransmitter fonksiyonları geliştirmek ve Alzheimer hastalığı olasılığını daha az indirmek için faydalı olabilmektedir.
Yaşlanma karşıtı özelliğine sahiptir: Yeşil kahve çekirdeğindeki ORAC ismi verilen antioksidan bir maddeyi yüksek oranda içermektedir. Bu nedenle serbest radikallerin sebep olduğu yaşlanma etkilerini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. 400 miligram yeşil kahve çekirdeği yaklaşık 2500 ORAC ünitesi içermektedir. Örneğin; yaban mersininde bu sadece 10’dur. Fakat bu durum yaban mersini yemeyi kesmeyi gerektirmez. Onun yerine daha fazla yaşlanma karşıtı aktivite takviyesi yapmak istiyorsanız yeşil kahveyi deneyebilirsiniz. (5)
Antioksidan kaynağıdır: Yeşil kahve çekirdekleri çeşitli biyoaktif bileşikler içeren yeşil bir sıvıdır. Polifenoller, flavonoidler, klorojenik asit gibi antioksidanlar açısından oldukça güçlüdür. Bu antioksidanlar; vücudu, hücreleri ve molekülleri serbest radikallerin hasarlarına karşı korumaktadır. Yeşil kahve çekirdekleri ayrıca insan sağlığı için oldukça faydalı bazı olan bazı mineralleri de içermektedir.
Doğal bir laksatif (müshil) olarak çalışır: Yeşil kahve çekirdekleri mükemmel ve doğal bir müshil olarak görev görmektedir. Düzensiz bağırsak hareketlerinden muzdarip olan kişiler akşamları yeşil kahveyi tüketerek bu düzensiz bağırsak hareketlerini kontrol altına alabilmektedirler.
Kolesterol düzeylerine etki eder: Yeşil kahve çekirdekleri kandaki düşük dansiteli lipoprotein içeriğini azaltmaktadır; aynı zamanda yüksek dansiteli lipoprotein ve kötü kolesterol düzeylerine etki eder.
Kalp sağlığını destekler: Kardiyovasküler hastalığı son yıllarda pek çok ölümlere yol açan ölümcül bir hastalık haline gelmiştir. Yeşil kahve çekirdekleri üzerinde yapılan bazı çalışmalar ise, yeşil kahvenin içeriği nedeniyle kan damarları astarı üzerinde etkili olabileceğini varsaymıştır. Bu çekirdekler, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) inhibe ederek kişiyi kalp hastalıklarına karşı korumaktadır. Bu nedenle, yeşil kahve kalbinizin daha güçlü ve daha sağlıklı olmasına destek olmaktadır.
Cilt sağlığına yardımcı olur: Yeşil kahve çekirdekleri ekstresinin cilt üzerinde olumlu etkileri vardır. Yeşil kahve ile yapılan bir peeling ölü hücrelerden arınmayı sağlamasıyla birlikte serbest radikallerin giderilmesini de desteklemektedir. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandıran yeşil kahve özü, sivilce ve cilt pürüzlerini gidermek için yardımcı olmaktadır. (6)
Kahve Telvesinin Cilde ve Saça Faydaları
Kahve milyonlarca insan tarafından güne dinç ve uyanık başlamak için kullanılır. Ancak, kahve aynı zamanda cilt ve saç sağlığı için de son derece faydalıdır. Kahvenin içerdiği kafein kızarıklığı ve iltihaplanmayı hafifletmek için cilde destek olmaktadır. Aynı zamanda anti enflamatuar olarak kremlere ilave edilmektedir.
- Kahve telvesi topikal olarak cilde uygulandığında, cilt altındaki kan damarlarını daraltır ve şişmeyi azaltır. Aktif bir madde olan kafeini içerdiği için göz kremi yerine kullanılması bile tavsiye edilmektedir.
- Kahve telvesi bir exfoliator (cildi ölü hücrelerden arındırma) olarak kullanarak kullanılmaktadır. Cildi sürülüp ve masaj yapılarak uygulanan kahve telvesi ölü hücreleri kaldırarak, cildi pürüzsüzleştirmektedir.
- Kafein topikal olarak uygulandığında selüliti engelleyebilmektedir. Pürüzsüz bir cilt için kahve telvesine Hindistan cevizi yağı ve deniz tuzu ekleyerek cilde uygulayabilirsiniz.
- Kahve çekirdekleri donuk cildi aydınlatmak için mükemmeldir. Kendi kahve maskenizi evde kahve telvesi ile hazırlayabilirsiniz. Üstelik her cilt tipine uygundur.
- Kahve telvesi koyu saçlı insanlar için iyidir. Saçları parlak bir hale getirir. Basitçe uygulanan kahveli saç maskesi hem ucuzdur hem etkilidir hem de güzel kokuludur.
- Kahve telvesi saç büyümesini desteklemektedir. Kafein saçın uzaması için folikülünü uyarır. Böylece de, kafa derisi üzerinde etkili bir hal alır.
- Kahve telvesi sert ve kimyasal olan saç boyalarını kullanmak istemeyen kadınlar ve erkekler için faydalıdır. Renk arttırıcı bir özelliğe sahiptir. (7)
Kahvenin cilde olan faydaları
Kahve bilimsel olarak bir mucize olarak değerlendirilmektedir. Sağlığa olan birçok faydasıyla beraber, kahveyi içmek cilt için de oldukça etkilidir. Durum kahve severler için oldukça sevindirici bir hal almaktadır. Bir fincan kahve cildi içten dışa doğru beslemektedir.
- Kahve tam bir antioksidan olduğu için çevre kirliliğinin ve serbest radikallerin cilde verdiği hasarı önlemek için mükemmel bir seçenek olarak değerlendirilmektedir.
- Kahve cildi sert güneş ışınlarından korumaktadır. Zararlı UVB ışınları yaşamı tehdit eden cilt hastalıklarına neden olabilmektedir. Yapılan çalışmalara göre ise, kafein UV zararlı ışınlarına karşı koruyucu bir kalkan oluşturmaktadır. Böylece DNA hasarını inhibe etmektedir.
- Kahve pürüzsüz ve parlak bir cilt için yardımcı olmaktadır. Çünkü kahve cilt elastikiyetine yol açan hücrelerin yeniden büyümesini düzenlemede önemli bir rol oynamaktadır.
- Kahve kan dolaşımını artırmaya yardımcı olmaktadır. Kan dolaşımını teşvik ettiğinde ise, dokular ve ciltteki şişlikler inmektedir. Böylece de, sağlıklı ve enerji dolu bir cilde sahip olunmaktadır. (8)
Türk kahvesinin sağlığa olan faydaları
Aşırı miktarda içilen kahve birçok yan etkiye sebep olurken, düzenli ve aşırıya kaçmadan içilen kahve sağlık açısından oldukça büyük avantajlara sahiptir. Diğer kahveler gibi Türk kahvesi de bu konuda fazlasıyla popülerdir. Türk kahvesi temelde kavrulmuş kahve çekirdeklerinin pişirilmesiyle hazırlanmaktadır. Pişirme tarzı Türklere özgü olan bu kahvenin lezzeti daha güçlü ve daha belirgindir.
- Türk kahvesi kanser riskini azaltabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre, uzun süre tüketilen Türk kahvesi kansere yakalanma riskine etki edebilmektedir. Kahve östrojenin olumsuz etkilerinden biri olan meme kanserini engellemeye yardımcı olmaktadır.
- Türk kahvesi diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Kahve hakkında yapılan çalışmalara göre, kahve özellikle tip 2 diyabet gelişimine karşı koyabilmektedir.
- Türk kahvesi erken ölüm riskini azaltabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre, düzenli olarak kahve tüketen insanların genel sağlıkları, tüketmeyenlere göre daha azdır. Bu nedenle, kahve tüketen insanlarda erken ölüm oranı düşüktür.
- Türk kahvesi daha fazla yağ yakmaya yardımcı olabilmektedir. Özellikle egzersiz öncesi tüketilen Türk kahvesi, hem enerji vermekte hem de yağın yakılma potansiyelini artırmaktadır. (9)
Gano Kahvesinin Faydaları
Çin tıbbında özellikle popüler olan gano ya da ganoderma kahvesi reishi olarak bilinen mantar ile kahve çekirdeklerinin karşımı ile hazırlanmaktadır. Kafein içeriği diğer kahvelere göre biraz daha azdır. Lezzetli olmasıyla beraber faydalı da olan gano kahvesi, özellikle uykusuzluk ve yorgunluğun tedavisinde etkilidir. (10)
- Alkolizm ve karaciğer sirozunu ihtiva etmektedir. Ganoderma alkole bağlı karaciğer yağlanması ve sirozu önlemeye yardımcı olur. Henüz ağır karaciğer fonksiyon kaybı yaşamamış alkolik karaciğer hastalığının erken dönemlerindeki insanlar için faydalıdır.
- Ganoderma bulaşıcı bakterilerle savaşarak bağışıklık sistemini desteklemektedir. Böylece, kronik bronşit vakalarının dönüşmesine yardımcı olmaktadır.
- Gano kahvesi rahim miyomlarının büyümesini engelleyebilmektedir.
- Gano kahvenin yüksek kan basıncı ve kolesterol seviyelerine etki edebildiğine dair henüz kanıt yoktur. Fakat yapılan bazı araştırmalara göre, gano kahvenin kan basıncı ve kolesterol seviyelerini azaltma da destekçi olabileceği düşünülmektedir.
- Doğu hekimlerine göre, gano kahve uzun süreli stres sırasında yaşanan duygusal patlamaları azaltabilmektedir.
- Gano kahvenin kanserle mücadele edebilmek için yardımcı olduğu düşünülmektedir.
- Kan şekeri ve pankreas fonksiyonlarını dengeler.
- Cilde hücre dejenerasyonuna karşı korunma sağlamaktadır.
- Cilt dokusunu artırmaya yardımcı olur.
- Yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
- Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- Metabolizmayı hızlandırmak için destek olur.
- Serbest radikallerin hasarına kaşı koruma sağlamaktadır.
- Tıkanmış arterlerin açılmasına yardımcı olur ve karaciğer fonksiyonunu destekler.
- Cinsel fonksiyonları artırmaya yardımcı olur.
- Yorgunluğu azaltmak ve uykuyu geliştirmek yardımcı olur.
- Sindirim sisteminin geliştirilmesine destek olur.
- Cilt yaraları, sıyrıklar, sedef, ağız ülseri, dış kanama, böcek ısırıkları ve sokmalarının iyileşmesine yardımcı olur. (11)
Yeşil kahvenin zararları
Yeşil kahve kafein içerdiği için uykusuzluk, sinirlilik ve huzursuzluk, mide rahatsızlığı, bulantı ve kusma, kalp ve solunum hızında artış gibi diğer yan etkilere neden olabilir. Büyük miktarlarda yeşil kahve tüketimi kulak çınlaması, baş ağrısı, anksiyete, ajitasyon ve düzensiz kalp atışlarına neden olabilmektedir.
Hamilelik ve emzirme döneminde tüketimi: Hamilelik ve emzirme döneminde yeşil kahve tüketiminin tamamen güvenli olduğuyla ilgili yeterince bilgi yoktur. Bu nedenle, güvenli tarafta kalmak için yeşil kahve tüketiminden kaçınmakta fayda vardır.
Anormal derecede yüksek homosistein düzeyleri: Kısa süre için klorojenik asit maddesini yüksek dozda tüketmek kalp hastalıklarıyla ilişkilendirilen artmış homosistein seviyelerine neden olabilmektedir.
Anksiyete bozuklukları: Yeşil kahvedeki kafein içeriği anksiyete bozukluğunu kötü hale getirebilir.
Kanama bozuklukları: Yeşil kahvedeki kafein içeriği kanama bozukluklarını daha kötü hale getirebileceğiyle ilgili endişeler vardır.
Diyabet: Bazı araştırmalar, yeşil kahvedeki kafein içeriğinin kan şekeri düzeylerine etki edebileceği düşünülmektedir Bu nedenle, kafein dozu arttıkça kan şekeri düzeyi düşmektedir. Eğer diyabet hastalığınız varsa kan şekeri düzeylerinize dikkat etmelisiniz.
İshal: Büyük dozlarda kafein tüketilmesi ishali daha kötü hale getirebilmektedir.
Glokom: Yeşil kahvedeki kafein içeriği göz tansiyonunu artırabilmektedir. Artış 30 dakika içinde başlar ve en az 90 dakika sürer.
Yüksek tansiyon: Yüksek tansiyonu olan kişilerde yeşil kahve kan basıncını artırabilmektedir. Ancak bu etkinin düzenli olarak kahve tüketen kişilerde daha az olduğu gözlemlenmiştir.
İrritabl bağırsak sendromu (IBS): Yeşil kahve kafein içermesi nedeniyle özellikle büyük miktarlarda alındığında ishali ve IBS belirtilerini kötüleştirme riskini taşımaktadır.
Güçsüz kemikler (osteoporoz): Kafein kalsiyumu miktarını dışarı atabilmektedir. Bu nedenle kemiklerin zayıflamasına neden olabilmektedir. Eğer osteoporoz rahatsızlığınız varsa kahve tüketiminin günlük olarak 2-3 bardak ve 300 mg kafein olarak sınırlanması gerekmektedir. (12)
Tavsiyeler
Yeşil kahve günlük olarak tek başına yani sade ya da diğer lezzetlerle tatlandırılarak içilebilir. Sabahları ve akşamları olmak üzere günde 2 bardak içilebilir. Tatlandırmak için bir çay kaşığı şeker ya da bal eklemek kahveyi daha lezzetli hale getirebilir. (13)
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1-)”MN Clifford” “1985” “Chemical and physical aspects of green coffee and coffee products” https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4615-6657-1_13
2-)”SJ Song et al.” “2014” “Decaffeinated green coffee bean extract attenuates diet-induced obesity and insulin resistance in mice” https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/718379/abs/
3-)”JA Vinson et al.” “2012” “Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight …” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3267522/
4-)”MT Kellen” “2017” “Benefits of green coffee beans extract in health and obesity” http://scifedpublishers.com/fulltext/benefits-of-green-coffee-beans-extract-in-health-and-obesity/21445
5-)”MT Kellen” “2017” “Benefits of green coffee beans extract in health and obesity” http://scifedpublishers.com/fulltext/benefits-of-green-coffee-beans-extract-in-health-and-obesity/21445
6-)”S Fukagawa et al.” “2017” “Coffee polyphenols extracted from green coffee beans improve skin properties and microcirculatory function” https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09168451.2017.1345614
7-)”G Macch et al.” “1986” “Uptake of mercury by exhausted coffee grounds” https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09593338609384430
8-)”ERBA Prata et al.” “2007” “Fresh coffee husks as potential sources of anthocyanins” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643806002830
9-)”S Küçükkömürler et al.” “2009” “Coffee and Turkish coffee culture” http://www.academia.edu/download/42338457/Coffee_and_Turkish_Coffee_Culture20160207-21621-8cjvuu.pdf
10-)”LF Santos et al.” “2017” “Ganoderma Lucidum Powder Known as' Gano Café': An Undervalued Cause of Fulminant Hepatic Failure” https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(17)33772-1/abstract
11-)”LF Santos et al.” “2017” “Ganoderma Lucidum Powder Known as' Gano Café': An Undervalued Cause of Fulminant Hepatic Failure” https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(17)33772-1/abstract
12-)”M Oldenburg et al.” “2009” “Health risks due to coffee dust” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001236920960492X
13-)”R Ochiai et al.” “2004” “Green coffee bean extract improves human vasoreactivity” https://www.jstage.jst.go.jp/article/hypres/27/10/27_10_731/_article/-char/ja/
Yorum Yapın