Acil.Net

Sakinleştirici Rezene Çayı

#

Yazan, Zeynep Kaya
11.05.2020 16:50 (Güncellendi 02.06.2020 07:02)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Sakinleştirici Rezene Çayı

Rezene çayının faydaları nelerdir?

 Rezene Çin, Hindistan, Arabistan ve Batı ülkelerinde binlerce yıldır ilaç yapımında kullanılmakta olan güvenli ve çok önemli bir bitkidir. Değerli bir baharat olarak mutfaklarda kullanılmasının yanı sıra sindirime yardımcı özelliği ve diğer birçok faydasının sayesinde sıkça tüketilmektedir.

Rezene çayı ezilmiş ya da öğütülmüş olarak olgunlaşmış rezene tohumlarıyla hazırlanmaktadır. Bu tohumlar anetol, fenkondan ve estragole gibi önemli uçucu yağlar açısından oldukça zengindir; bu yağların antispazmodik, anti-enflamatuar ve antibakteriyel açılardan sorumlu olduğuna inanılmaktadır. Rezene çayı karın şişliği, irritabl barsak sendromu ve midedeki gaz problemi gibi sindirim problemlerine oldukça yardımcı olmaktadır. 1 


Rezene çayının sağlığa faydaları

1.  Gastrointestinal sorunlar: Rezene çayının en yaygın kullanım alanlarından biri mide ekşimesini tedavi etmektir. Bir fincan rezene çayı içmek ya da tohumunu çiğnemek midede ağrı, yanma ya da hazımsızlık gibi rahatsızların belirtileri hissedildiği anda tüketilebilmektedir.

2.      Kadın sağlığı: Rezenin sahip olduğu uçucu yağlar östrojen özelliği taşır. Bu yüzden hormonsal sorunları tedavi etmek için özellikle Çin tıbbında yaygın olarak kullanılmaktadır. Rezene çayı aynı zamanda emziren kadınlarda süt üretim artışını sağlamak için libido arttırıcı özelliği nedeniyle de kullanılmaktır. Kimi zaman ise amenore hastalığının tedavisi için tüketilmektedir. Rezene çayının sağlığa olan büyük faydalarından biri ise östrojen üretimi için vücudu teşvik etmesidir; bu nedenle PMS, adet ağrıları ve krampları, menopoz semptomları gibi durumlarda oldukça yardımcı bir bitkidir. Rezene yağının ana bileşeni olan anetol sayesinde rezene çayı yıllar boyunca kadın üreme sistemini koruyucu tonik olarak kadın doğumcular ve bitki bilimciler tarafından kullanılmıştır.

3.    Sindirim sağlığını geliştirir: Rezene genellikle antispazmodik olarak lanse edilir ve bu nedenle sindirim sistemini dinlendirmek, kramp ve gaz sorununu azaltmak ve irritabl barsak sendromunu tedavi edebilmek için tüketilmektedir. Rezenenin uçucu yağı sahip olduğu östrojeni teşvik edici özelliği nedeniyle kas spazmlarını önler ve daha kolay bir sindirime yardımcı olur. Hatta hıçkırığı bile rahatlatabilmektedir. Aromatik ve gaz giderici özelliği ile irritabl barsak sendromu nedeniyle oluşan şişkinlik, ishal ve mide kramplarını önlemede rezene mükemmel bir müttefiktir.

4.      İç parazitleri öldürür: Rezene çayı hem midedeki asit seviyesini azalmakta hem de bağırsağı bakteri ve solucanlardan temizlemektedir.

5.     Koliğe yardımcı olur: Rezene çayı çocuklar ve bebekler için de oldukça güvenli ve yararlıdır; bebekte kolik rahatsızlığı var ise rezene çayı bağırsakları rahatlatır.

6.      Kanı temizler: Rezene çayı sağlıklı idrar akışını arttırmakta, karaciğeri alkolün zararlarından korumakta ve sarılık gibi hastalıkları tedavi etmektedir. Kanı temizleme özelliği sayesinde böbrek işlevlerini geliştirir ve böbrek taşlarını önler.

7.      Kilo kaybı: Rezene çayı vücudun su tutmasını önleyici özelliği nedeniyle kilo vermeye çalışma sırasında oldukça faydalı bir seçenektir; ayrıca daha hızlı yağ yakmak için metabolizmayı hızlandırır ve selüliti azaltırken iştahı da artırır.

8.      Eklem ağrısını hafifletir: Bu sağlıklı çay ile vücudu temizlemek doku ve eklem sağlığını artırırken romatizma ağrılarını hafifletir; gut hastalığına da iyi gelir.

9.      Bağışıklık sistemini destekler: Sağlıklı hissedebilmek için bakteri ve virüslerle savaşabilen güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç duyulur. Rezene çayı soğuk nedeniyle oluşan hastalıkların belirtilerini önlemeye yardımcı olur. Bu harika çay ateş düşürmeye, boğaz ağrısını rahatlatmaya, astım ve bronşit gibi üst solunum yolları hastalıklarına oldukça yararlıdır. Öksürüğü tedavi eder; tıkanıklığı ve balgamı temizler.

10.      Göz sağlığı: Bazen kötü geçen bir gece uykusu sonucu kişi şişmiş gözler ve boğazla uyanabilmektedir. Bir fincan rezene çayı hazırlanır ve içine batırılan pamuklar gözlerin üstüne yerleştirilip 10 dakika beklenir. Bu yöntem sadece gözleri rahatlatmakla kalmayıp konjonktivite gibi göz enfeksiyonlarını da önlemektedir.

11.      Hormonsal denge: Sağlıklı bir karaciğer sayesinde hormonsal dengeyi de sağlar; bu da gün boyunca kişiyi etkileyen bir dizi belirtileri rahatlatmanın anahtarıdır.

12.      Güçlü bir kalp: Rezene çayı sağlıklı bir kalp için oldukça önemli olan vitaminler ve antioksidanlar açısından zengin bir kaynaktır. Antioksidan ve vitaminler vücudu temizler, zararlı kolesterol düzeyini ve hipertansiyon hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.

13.      Solunum problemleri: Rezene çayı genellikle basit soğuk algınlıklardan astıma kadar solunum sorunlarını tedavi etmek için tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda antimikrobiyal özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonlarını önleyeme yardımcı olur. Rezene aynı zamanda anjin ve yüksek kan basıncı hastalıkları tedavi etmek için de kullanılabilmektedir.

14.     Diş eti sağlığı: Rezene çayı iltihaplı diş etlerini rahatlatmakta ve kötü ağız kokusunu ortadan kaldırmaktadır.

15.      Anne sağlığı: Bebek sahibi olmayı bekleyen anneler için rezene çayı sabah bulantılarına iyi gelmektedir. Ayrıca ağrıyan meme uçlarına iyi geldiği gibi enfeksiyon kapmasını da önler. Çay karışımına batırılan bez günde 3 kere acı duyulan bölgeye uygulanabilir. Bu konuyla ilgi daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulmasıyla beraber, emziren anneler anne sütünü artırmak için doktorlarının da olayıyla bu çayı tüketebilirler. Ancak günlük 2-4 bardağı geçmemelidir. 2 


Rezene çayı tarifi

Rezene çayının hazırlanışı

Nasıl hazırlanır: Yapmak istediğiniz her fincan rezene çayı için 1 çay kaşığı rezene tohumu kullanmalısınız. Rezene tohumlarını suyla beraber kaynatmak genelde besin değerlerinin ölmesine yol açmaktadır. Bu nedenle kaynamış suyun içine rezene tohumlarını atarak en az 10 dakika bekleterek demleyin. Rezene çayının rengi açık sarı renk olmalıdır; sindirim sorunlarının tedavisine yardımcı olması için günde 3 kez yemeklerden sonra tüketebilirsiniz.Alternatif olarak, 1lt suya 20gram rezene kökü kullanabilirsiniz. Bu durumda kök kendi kendine parçalanıp dökülmeden önce kaynatmalısınız.

Bilmeniz gereken önemli ipuçları: Rezene çayının etkisini artırmak için; öğütülmüş rezene tohumu tercih etmelisiniz. Ayrıca anason gibi benzer faydalara sahip farklı otlarla da karıştırabilirsiniz. Rezene çayının en iyi şekilde karışması için; kapaklı bir fincanda demleyebilir ya da ters çevirdiğiniz fincan tabağını kullanabilirsiniz. Kapağı çektiğiniz zaten sıcak suya dikkat etmelisiniz. 3 

Ağız kokusu için rezene çayı

Kötü nefes ya da ağız kokusu genellikle sindirim bozuklukları nedeniyle meydana gelmektedir. Rezene tohumu hem sindirim sorunlarını tedavi eder hem de sağladığı aromatik koku nedeniyle ağız kokusunu gidermek için doğal ve mükemmel bir seçenek haline gelir.

1 ya da 1 buçuk çay kaşığı rezene tohumu gün içinde tek tek çiğnenerek tüketilebilir.

Sıcak rezene çayını kötü nefesi engellemek için gargara olarak kullanılabilir

Soğuk algınlık, grip ve sinüs tıkanıklığı için rezene çayı 

Bazı araştırmalar rezene tohumunun sinüs tıkanıklığı, kronik öksürük ve gribin belirtilerine iyi geldiğini ortaya koymuştur.

Burun tıkanıklığı için: Bir tencerede 1 litre suyu kaynatın ve 4-5 çay kaşığı rezene tohumunu için ekleyin. Başınıza bir havlu veya bez alarak tencerenin üstüne eğilip buharından yararlanarak nefesi açmak için bekleyin.

Boğaz ağrısı için: Gargara olarak gün içinde 2-3 kere ve yatmadan önce sıcak rezene çayını kullanın.

Öksürük ve grip belirtileri için: 1 fincan kaynamış su içinde 1 çay kaşığı rezene tohumunu 5dakika bekleterek demleyin. Tatlandırmak için bal ekleyebilir ve gün içinde 3 kez tüketebilirsiniz. 4 

Sağlıklı bir cilt için rezene tohumu

1.      Rezene tüketildiğinde, cilt üzerinde yatıştırıcı bir etkisi olur. İltihap ve cilt tahrişlerini hafifletir.

2.      Günlük tüketildiğinde rezene çayı genel olarak cilt dokusunu geliştirmeye yardımcı olur. Akneleri tedavi ve cildin daha genç görünmesini sağlar. Her zaman kaliteli bir rezene tohumu çayı satın alma imkânınız olduğu gibi kendi evinizde ezilmiş rezene tohumu ve kaynamış su hazırladığınız rezene çayı daha iyi bir seçenektir.,

3.      Antioksidan özelliği nedeniyle yaşlılık belirtileriyle mücadele etmede oldukça etkidir.

4.      Günlük tüketilen rezene çayı; demir, çinko, selenyum ve kalsiyum gibi mineraller sağlar vücuda. Bu mineraller sayesinde cilt daha sağlıklı bir hal alırken oksijen dengesini de korunmasını sağlar.

5.      Rezene tohumu ayrıca sahip olduğu vitaminler ile yine cildin genç görünmesini sağlayarak cilde hizmet eder. 5 

Rezene çayının zararları

Yan etkiler: Rezene zehirlenmelere, ciltte reaksiyonlara ve çapraz reaksiyonlara sebep olabilir. Rezene yağı halüsinasyonlara ve nöbetlere neden olabilir. Bazı gelişme çağında olan kızlarda rezene tüketiminin meme gelişimini engellediği rapor edilmiştir. Baldıran otu rezene ile yanlış olabilir. 6 

Hamilelikte rezene çayı

Rezene yaprakları, tohumu ve kökü yıllardır içeceklere kattığı hoş kokusu ile naturopatik tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Tarihsel olarak, kadın doğumcular ve bitki bilimciler tarafından dişi üreme sistemine etki ettiği nedeniyle önerilmektedir. Modern Naturopati’de gebelik ve emzirme dönemini komplikasyonları için popüler bir tedavi biçimidir. Normalde önerilen tüketim miktarlarının dışına çıkılmadıkça rezene çayı tüketmek tehlikeli değildir fakat yine de hamilelikte kullanımının tamamen güvenli olduğu henüz ispatlanmamıştır.  7 

 UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1-)Piero Portincasa(2016) Curcumin and Fennel Essential Oil Improve Symptoms and Quality of Life in Patients with Irritable Bowel Syndrome https://tahomaclinic.com/Private/Articles4/Curcumin/Portincasa%202016%20-%20Curcumin%20and%20Fennel%20Essential%20Oil%20in%20Irritable%20Bowel%20Syndrome.pdf

2-)Farzaneh Barkhordari Ahmadi(2020) The Effect of Fennel and Black Seed, on Breast milk, Prolactin Levels and Anthropometric Index in Human and Animal Samples: A Review http://ijp.mums.ac.ir/article_15053_1755.html

3-)Ghulam Mutjaba Shah(2006) Common Medicinal Folk Recipes of Siran Valley, Mansehra, Pakistan https://opensiuc.lib.siu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1213&context=ebl

4-)Liisa Uusitalo(2016) Intake of selected bioactive compounds from plant food supplements containing fennel (Foeniculum vulgare) among Finnish consumers https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814615012558

5-)B. Singh(2008) Chemomodulatory action of Foeniculum vulgare (Fennel) on skin and forestomach papillomagenesis, enzymes associated with xenobiotic metabolism and antioxidant status in murine model system https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691508005905

6-)Giulia Basaglia(2013) Determination of Estragole in Fennel Herbal Teas by HS-SPME and GC–MS https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00032719.2013.834444?casa_token=KInvHDVnrRgAAAAA%3A2zkues2I7Oef8MAsk1y-jxbAE6OqFj314leSq8MnoZAmFbBtbBeqW-6wc49Szi25ZCCaHN8YIeB7eQ

7-)Roja Rahimi(2013) Medicinal properties of Foeniculum vulgare Mill. in traditional Iranian medicine and modern phytotherapy https://link.springer.com/article/10.1007/s11655-013-1327-0

 

 

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/