Karın Ağrısı Sebepleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Karın Ağrısı Sebepleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Karın Ağrısı Nedir?
Karın ağrısı, karın bölgesinde hissedilen ve oldukça sık yaşanan bir ağrıdır. Karın bölgesi olarak tanımlanan alan ise, göğüs altından başlayıp pelvik kemiğine kadar olan alanı kapsamaktadır. Bazı durumlarda, karın ağrısı bu bölgeyi saran cilt ve kaslar gibi karın duvarı dokularından kaynaklansa da, pek çok organı kapsadığı için karın ağrısı bu alanda bulunan herhangi bir organın rahatsızlığını belirtmek için kullanılmaktadır. Mide, ince bağırsak, kolon, karaciğer, safra kesesi, dalak ve pankreas ise karın bölgesinde bulunan organlardır. 1
Karın bölgesinin altında bulunan alan ise idrar kesesi ve rektumu, erkeklerde prostat bezini, kadınlarda ise uterus, fallop tüpleri ve yumurtalıkları içermektedir. Bu alanda gelişen ağrılar karın bölgesini de etkilemektedir. Bu nedenle de, çoğu zaman ağrıdan muzdarip olan kişinin, karın ağrısının tam olarak nereden geldiğini kestirmesi zor olabilmektedir.
Bazı durumlarda, karın ağrısı alt karaciğer, böbrekler, uterus ya da yumurtalık problemleri nedeniyle gelişebilmektedir. Bunun bir uzantısı olarak yoğun bir karın ağrısı yaşanabilmektedir. Diğer bir ihtimal ise, karın bölgesinde bulunan organlarda gelişen sorunların vücudun diğer alanlarını etkilemesidir. Örnek vermek gerekirse, pankreas iltihabı, karın dışında sırt ağrısı da yapabilmektedir. 2
Hemen hemen herkesin muzdarip olabileceği karın ağrısı, genellikle bir süre devam etmekte ve sonra kendi kendine geçmektedir. Bu nedenle, çoğu zaman karın ağrısına neyin neden olduğu da kestirilememektedir. Karın ağrısının sürekli olarak devam etmesi durumunda ise, nedenini tespit etmek daha mümkün olabilmektedir. 3
Karın Ağrısı Nedenleri
Karın ağrısı neden olur? Karın ağrısı pek çok neden sonucu ortaya çıkabilen oldukça da sık yaşanan bir durumdur. Karın ağrısına yol açan durumun ciddiyeti, karın ağrısının şiddetine ve karın bölgesindeki yerine bağlı olarak belirlenebilmektedir.
Karın ağrısına neden olabilecek tıbbi olan ve olmayan bazı durumlar şöyle sıralanabilmektedir:
Gastroenterit
Gastroenterit ya da halk arasındaki ismiyle mide gribi, özellikle yemek yedikten sonra ortaya çıkan yoğun karın ağrısına yol açabilmektedir. Karın ağrısına ek olarak mide bulantısı, kusma, karın krampları, gaz, şişlik ve ishal de sık görülen belirtileri arasında yer almaktadır.
Bakteriler ve virüslerin neden olduğu gastroenterit, birkaç gün içinde düzelmektedir. Daha fazla devam eden belirtiler, sindirim sisteminde meydana gelen başka enfeksiyonal bir durumun habercisi olabilmektedir. 4
Gaz
İnce bağırsakta yer alan bakteriler, sindirimi zor olan gıdaları parçalamaya çalıştığında, bu durum gazın oluşmasına neden olmaktadır. Artan gaz, karın bölgesinde baskı oluşturabildiği için karın ağrısı problemleri ortaya çıkmaktadır.
İrritabl Bağırsak Sendromu
İrritabl bağırsak sendromu bulunan bazı kişiler, bazı gıdaları sindirme konusunda problemler yaşayabilmektedir. Bu durumda, karın ağrısı sıklıkla ortaya çıkan bir belirti olarak tanımlanmaktadır. Beraberinde, gaz, mide bulantısı, kramplar ve şişlik de görülebilmektedir. 5
Asit Reflüsü
Mide içeriğinin, mideden yemek borusuna doğru yukarı çıkması durumu, asit reflüsü olarak tanımlanmaktadır. En sık görülen belirtileri arasında ise karın bölgesinde gelişen yanma hissi ve ağrı bulunmaktadır. Beraberinde, karın krampları da yaşanabilmektedir.
Kusma
Karın ağrısı, kusma problemlerinden sonra ortaya çıkan ve sık yaşanan bir durumdur. Bunun nedeni, kusma nedeniyle mide içeriğinin sindirim sistemini tahriş etmesidir. Diğer yandan, fiziksel olarak da, kusma eylemi, karın kaslarında meydana gelen ağrıların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Gastritis
Gastritis, mide astarının iltihaplanması ve şişmesi durumudur. Bu da karın bölgesinde şiddetli ağrılara yol açabilmektedir. Beraberinde sıklıkla, mide bulantısı, kusma, gaz ve şişkinlik de yaşanmaktadır.
Gıda İntoleransı
Daha önce de belirtildiği üzere, bağırsakta bulunan bakteriler bazı gıdaları sindirmek için zorlandığında gaz problemlerinin yaşanmasına yol açabilmektedir. Sindirilmeyen gıdaların miktarının fazla olması, karın bölgesindeki basıncı ve ağrıyı da artırmaktadır. Aynı zamanda, mide bulantısı, şişkinlik ve ishal de yaşanabilmektedir. 6
Kabızlık
Kabızlık, bağırsaklardan atılması gereken atıkların, bağırsaklardan atılamaması durumudur. Bu da, kolona baskı uygulamakta ve karın ağrısına neden olmaktadır.
Gastro Özofajial Reflü Hastalığı
Gastro özofajial reflü hastalığı, mide asidinin ya da mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri dönmesini tanımlayan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu durum beraberinde mide ekşimesi, mide bulantısı ve karın ağrısına yol açabilmektedir. 7
Mide ve Peptik Ülserler
Mide ve peptikte (mide-onikiparmak barsağı) bulunan ülserler, şiddetli karın ağrılarına neden olabilmektedir. Tedavi edilmedikçe de, karında oluşan bu ağrılar daha da şiddetlenme eğilimindedir.
Crohn Hastalığı
Crohn hastalığı, sindirim sistemi kanalının iltihaplanması durumudur. Sindirim sistemine etki eden bu durum, karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilere yol açmaktadır.
Çölyak Hastalığı
Çölyak hastalığı bulunan kişi buğday ya da arpa gibi pek çok tahıla, içinde glüten bulunması nedeniyle, reaksiyon göstermektedir. Bu reaksiyonun sonucunda da, ince bağırsakta iltihaplanma meydana gelmektedir. Karın ağrısı, şişkinlik ve ishal de sık görülen belirtileri arasında yer almaktadır.
Karın Kaslarının Zorlanması
Karın (abdominal) bölgesinde bulunan kasların fazla ya da yanlış kullanımı da karın ağrılarına yol açabilmektedir. Günlük aktiviteler sırasında kullanılan bu kasların zorlanma ve yaralanma ihtimali de yüksektir. Ağır egzersizlerin bir sonucu olarak yaşanan karın ağrısı oldukça sık görülen bir durumdur. 8
Menstrüel Dönemler ve Çikolata Kistleri
Regl dönemlerinde pek çok kadın şiddetli karın ağrısı yaşamaktadır. Bu durumda sıklıkla, şişkinlik, gaz, karın krampları ya da kabızlık gibi belirtiler de görülmektedir.
Diğer yandan, endometriozis yani çikolata kisti geliştirmiş olan kadınlar da, kronik inflamasyon nedeniyle şiddetli karın ağrısı yaşayabilmektedir.
İdrar Yolu Enfeksiyonları
İdrar yolu enfeksiyonları bakteri kaynaklı enfeksiyonlardır ve idrar yoluyla mesaneyi etkilemektedir. Bu durumda, en sık görülen belirtileri arasında alt karın bölgesinde meydana gelen ağrı ve basınç bulunmaktadır. 9
Diğer Nedenler
Bazı durumlarda karın ağrısı daha ciddi olan tıbbi bir durumun sonucu olarak gelişebilmektedir. Acil tıbbi yardım alınmaması durumunda ise ölümcül boyutlara varması da söz konusu olabilmektedir.
Karın ağrısının daha nadir görülen ve diğerlerine oranlar daha ciddi bir durum olarak değerlendirilen nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:
- Apandisit (rüptüre apendiks) veya yırtılmış olan herhangib abdominal bir organ
- Böbrek enfeksiyonu, böbrek hastalıkları veya böbrek taşı
- Hepatit (karaciğerin iltihabı)
- Safra kesesi taşları
- Gıda zehirlenmesi
- Paraziter enfeksiyonlar
- Abdominal organ enfeksiyonu veya enfarktüs (organın kan dolaşımı problemleri nedeniyle ölmesi)
- Atipik angina veya konjestif kalp yetmezliği gibi kardiyak problemler
- Herhangi bir organın kanseri (özellikle mide, pankreatik veya bağırsak kanseri)
- Hiatal herni (mide fıtığı)
- Organın fonksiyonlarını engelleyen kistler 10
Karın Ağrısı Belirtileri
Karın ağrısı oldukça yaygın olarak yaşanan bir durumdur. Genellikle de, karın ağrısı başlangıcı hafiftir ve bir süre sonra kendi kendine geçmektedir. Diğer yandan, aniden ortaya çıkan, hızlı bir şekilde ilerleyen ve gittikçe de şiddetli bir hal alabilen ağrılar da bulunmaktadır. Bu tarz bir karın ağrısı yüksek ihtimal daha ciddi bir nedenden kaynaklanmaktadır.
Benzer tıbbi bozukluklara (HIV, baskılanmış bağışıklık sistemi gibi) sahip olsalar da, daha yaşlı olan erişkinler genç olan kişilere oranla daha hafif bir karın ağrısı hissedebilmektedir. Aynı şekilde, nedeni ciddi de olsa, ağrı daha yavaş bir şekilde gelişebilmektedir.
Çoğu zaman nedeni hemen tespit edilemeyen karın ağrıları yeni doğanları, bebekleri ve çocukları daha fazla etkilemektedir. 11
Karın ağrısı başlangıcı ve sonrası belirtileri karın ağrısının nedenine bağlı olarak değişebilmektedir. Oluşan bu ağrı, hafif, şiddetli ya sürekli olarak gelişmesi söz konusu olabilmektedir. Karın ağrısı nasıl anlaşılır? Karın ağrısı belirtileri şöyle sıralanabilmektedir:
- Ağrının keskin, iğneleyici ya da bıçaklama gibi olması
- Ağrıyla birlikte karın krampları
- Ağrının gelip gelip gitmesi ya da dalgalanması
- Mide bulantısı ve kusma
- Bazı pozisyonlardayken ağrının daha hafif ya da daha şiddetli olması
Karın ağrısı çoğu zaman bir belirti olarak ortaya çıktığı için, bu duruma beraberinde başka belirtiler de eşlik edebilmektedir. Diğer belirtiler şunlar olabilmektedir:
- Ateş
- Bir günden fazla midede yiyecek tutamamak
- Sıvı kaybı belirtileri
- Kusma
- İshal
- İdrara çıkma sıklığında değişiklikler
- İdrar yaparken yanma hissetme
- Karın bölgesine yapılan herhangi bir temasa karşı tahammülsüzlük
- Acı (genellikle yaralanma sonucu gelişmektedir)
- Birkaç saatten fazla süren ağrı
- Şişkinlik
- Geğirme
- Gaz
- Hazımsızlık
- Kabızlık
- GERD (gastroözofageal reflü hastalığı)
- Mide ekşimesi
- Göğüs rahatsızlığı
- Pelvik rahatsızlık
- İştah kaybı 12
Oluşabilecek daha ciddi belirtiler ise şunlardır:
- Şiddetli karın ağrısı
- Dışkıda kan görme
- Sürekli devam eden mide bulantısı ve kusma
- İstenmeyen kilo kaybı
- Sarılık
- Karın bölgesinde ciddi bir hassasiyet
- Karnın şişmesi 13
Karın ağrısının tipi ve yoğunlaştığı bölge, doktorun karın ağrısına neyin neden olduğunu bulmasına yardımcı olabilmektedir. Dikkate alınan diğer kıstaslar ise ağrının şiddeti ve ne kadar süre boyunca devam ettiğidir. Karın ağrısının bazı genel özellikleri şunlardır:
Ağrının Nasıl Hissedildiği
Karın ağrısı keskin, donuk, bıçaklayıcı, kramp şeklinde, kıvrandırıcı ya da delici bir şekilde hissedilebilmektedir. Bazı durumlarda, karın ağrısından muzdarip olan bir kişi, bu ağrıyı pek çok şekillerde hissedebilmektedir.
Ağrının Ne Kadar Sürdüğü
Karın ağrısı çok kısa bir süre içinde kendiliğinden geçebilmekte, birkaç dakika sürebilmekte ya da birkaç saat veya daha uzun bir süre için devam edebilmektedir. Bu ağrı bazı kişilerde şiddetli bir şekilde gelmekte, bir süre sonra ise daha hafif seyretmektedir. Ağrının sürekli devam etmesi ya da gelip gitmesi de doktor tarafından değerlendirilen bir ağrı özelliğidir. 14
Ağrıyı Hafifleten ya da Şiddetlendiren Faktörler
Karın ağrısı, özellikle bazı gıdalar başta olmak üzere yemeklerden sonra kötüleşebilmekte ya da tuvalete çıktıktan veya kustuktan sonra rahatlayabilmektedir. Bununla birlikte, kişi uzandığında ağrısı hafifleyebilmekte ya da daha da şiddetlenebilmektedir.
Ağrının Yeri
Ağrının yoğunlaştığı bölge, ağrının nedenini işaret edebilmektedir. Bazı örnekleri ise şunlardır:
- Üst sol karın ağrısı: Dalak büyümesi
- Üst sağ karın ağrısı: Safra kesesi hastalığı, hepatit
- Sol alt karın ağrısı: Divertikülit, yumurtalık kistleri, yumurtalık torsiyonu
- Alt sağ karın ağrısı: Apandisit, sağ over problemleri
- Üst karın ağrısı: Mide ülserleri, gastrit, pankreatit
- Alt karın ağrısı: İdrar yolu enfeksiyonları, rahim fibroidleri ve kanser gibi jinekolojik problemler 15
Karın Ağrısı Tipleri
- Visseral Ağrı
Visseral ağrı olarak tanımlanan bu durum, karın boşluğu içinde yer alan organlardan kaynaklanmaktadır. İç organların sinirleri kesilme, yırtılma ya da enfeksiyon gibi durumlara yanıt vermemekte, onun yerine gerilen organa ya da kaslara tepki vermektedir.
Bu ağrı tipi genel olarak, belirtisiz ve donuktur bir ağrıdır. Aynı zamanda, mide bulantısına da yol açabilmektedir. Tespit etmesi oldukça zor olabilen bu tip bir karın ağrısı, mide, duodenum, karaciğer ve pankreas gibi organlardaki bozukluklardan kaynaklanabilmektedir. 16
- Somatik Ağrı
Somatik ağrı, karın boşluğunda bulunan zardan kaynaklanmaktadır. Visseral organlarda meydana gelen ağrılardan farklı olarak, sinirler, kan, enfeksiyon, kimyasal maddeler veya iltihaplanma gibi kesiklere ve tahrişe tepki vermektedir. Bu tip bir ağrı genellikle keskindir ve fark edilmesi çok kolaydır.
- Refere Ağrı
Refere ağrı tipinin söz konusu olması durumunda, ağrı asıl merkezinden uzakta algılanmaktadır. Örnek vermek gerekirse, böbrek taşları nedeniyle oluşan karın ağrısı refere bir ağrıdır. 17
Kronik Karın Ağrısı Belirtileri
Kronik karın ağrısı 3 aydan daha uzun süren ağrıları tanımlamaktadır. Bu ağlar her zaman olabilmekte ya da gelip gidebilmektedir. Kronik karın ağrısı genellikle de, çocuklarda 5 yaş civarı başlamaktadır. Konik ya da diğer bir deyişle tekrarlayan karın ağrısı özellikle, 5-12 yaş arası çocuklarda görülmektedir. Bununla birlikte, başta kadınlar olmak üzere yetişkinlerin de yüzde 2’si kronik karın ağrılarına maruz kalmaktadır.
Aşağıda sıralanmış olan belirtiler genellikle daha ciddi bir durumu işarat etmektedir ve endişe verici olarak değerlendirilmektedir:
- Ateş
- İştah ve kilo kaybı
- Gece boyunca uyandıran bir ağrı
- Kusmukta, dışkıda veya idrarda kan görme
- Şiddetli veya sık görülen kusma veya ishal
- Sarılık (cildin ve göz beyazlarının sararması)
- Karnın veya bacakların şişmesi
- Yutma güçlüğü çekme 18
Acil Tıbbi Yardım Alınması Gereken Belirtiler
Karın ağrısı her ne kadar çoğu basit sağlık sorunlarının bir belirtisi olarak ortaya çıksa da, bazı durumlarda ciddi tıbbi problemlerin bir belirtisi olarak gelişebilmektedir. Aşağıda sıralanmış olan belirtilerin yaşanması durumunda, hemen acil tıbbi yardım istenmesi gerekmektedir:
- Karın ağrısı çok şiddetli ve çok hızlı gelişiyorsa
- Ağrı ya da beraberinde gelen şişkinlik gibi belirtiler düzelmiyorsa veya gidip geliyorsa
- İstemsiz kilo kaybına yol açıyorsa
- Hemen idrara çıkma ihtiyacı hissediyorsanız ya da daha az idrara çıkıyorsanız
- İdrar yapmak acı verici oluyorsa
- Olağandışı bir kanama (kusmukta, dışkıda, idrarda ya da vajinal)
- Vajinal bir akıntı varsa
- Birkaç günden fazla süren bir ishal sorunu varsa 19
Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?
Karın ağrısı, tıp alanında hastalık kategorisinde değil, hastalık belirtileri kategorisinde yer almaktadır. Karın ağrısı şikâyeti, ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi sadece ayakların veya bel bölgesinin üşütülmesinden de kaynaklanıyor olabilir. Bu şikâyete bir sürü sebep sayılabilmektedir. Ayrıca bel ve karın bölgesinin soğuğa veya ıslaklığa maruz kalması da ani karın ağrısı şikâyetinin yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Karın ağrısını gidermek için evde uygulanabilecek oldukça basit yöntemler bulmak mümkündür. Öncelikle karın bölgesinin sıcak tutulması gerekmektedir. Karın ağrısı giderici evdeki yöntemler arasında gaz çıkarmak, ayakları ve karnı sıcak tutmak, hafif masaj yapmak rahatlama sağlayabilecektir.
İnsanlar arasında vücutlarının herhangi bir bölümünde ağrı hissedilmesi durumunda ilk akla gelen şey ağrı kesici kullanmaktır. Ancak karın ağrısı için doktor önerisi olmadan ilaç kullanılması oldukça tehlikeli durumlara yok açabilmektedir. Çünkü bağırsak iltihabı oluşumu da karın ağrısına sebep olabilir. Bu durumda ağrı kesiciler farklı etkiler gösterebilmekte ve bu iltihabı iyileştirmek yerine olumsuz etkileyebilmektedir.
Karın Ağrısı Tedavisi
Karın ağrısı nasıl geçer? Karın ağrısı çoğu zaman tıbbi bir problem değildir ve özel bir tedavi uygulanmasına ihtiyaç duyulmadan kendi kendine geçmektedir. Diğer yandan, daha ciddi durumlar söz konusu ise, nedeninin tespit edilmesi durumunda, uygulanacak olan tedavi yöntemleri alanında uzman olan doktor tarafından belirlenmektedir.
Karın Ağrısının Tanısı
Karın ağrısı sürekli olarak devam ediyorsa ve kişinin hayatını etkiliyorsa, uygun tedavinin uygulanması için altta yatan tıbbi nedenin tespit edilmesi gerekmektedir. Bunun için en basit şekilde başlangıç olarak, muhtemelen doktor tarafından fizik muayenesi yapılacaktır. Hastanın karın bölgesi, kalbi ve akciğerleri dikkatlice incelenecektir.
- Ağrının yoğunlaştığı alanı tespit etmek için doktor, karnın farklı alanlarına dokunarak yerini netleştirmeye çalışmaktadır.
- Diğer yandan, kan, dışkı ve idrar örnekleri alınarak gerekli testler de uygulanmaktadır.
- Karın ağrısından muzdarip olan hasta erkek ise, doktor penis ve testis muayenesi yapmaktadır. Ağrı problemi olan hasta kadın olduğunda da, doktor rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıkları kontrol etmektedir.
- Sarılık ve sıvı kaybı durumlarının mevcut olup olmadığını anlamak için doktor göz, cilt ve ağız kontrolleri yapmaktadır. 20
Karın ağrısının nedenini tespit etmek için fiziksel muayeneden sonra bazı laboratuvar testleri de uygulanmaktadır. Hastadan alınan kan, idrar ve dışkı örnekleriyle bu testler yapılmaktadır.
- Karın ağrısı problemiyle doktora hasta bir kadın ise öncelikle gebelik ihtimalinin olup olmadığı tespit edilmektedir. Gerekli durumlarda gebelik testi uygulanmaktadır.
- Kandaki beyaz kan hücrelerinin yükselmiş olması enfeksiyonel bir durumun geliştiği anlamına gelmektedir.
- Kandaki düşük hemoglobin sayısı ise hastanın iç kanama yaşadığını işaret edebilmektedir.
- İdrar örneklerinde kan bulunuyorsa, bu durum idrar yolu enfeksiyonlarının ya da böbrek taşlarının bir habercisi olabilmektedir.
- Karaciğer ve pankreas enzimleri üzerine yapılan testler ise, ağrının hangi organ nedeniyle geliştiğini tespit etmek için kullanılabilmektedir. 21
Bazı vakalarda, radyoloji taramalarının yapılması uygun görülebilmektedir. Bu tip bir taramanın yapılması, bağırsaklarda meydana gelen bir parçalanmayı ya da delinmeyi, bağırsak tıkanıklığını ya da böbrek taşını tespit etmeye yardımcı olabilmektedir.
Diğer bir test yöntemi ise ultrason testidir. Bu yöntemle karın ağrısının safra kesesi, pankreas, karaciğer veya üreme organlarıyla (kadınlarda) ilgili olup olmadığı tespit edilebilmektedir.
Sonuç olarak, doktorun kararına bağlı olarak karın ağrısı için ya herhangi bir test uygulanmayacak ya da bütün şüpheleri ortadan kaldırmak için yukarıdaki testler yapılacaktır. Karın ağrısı tıbbi bir problem sonucu gelişmiş ise uygun tedavi yöntemleri hasta ile birlikte değerlendirilebilmektedir.
Karın Ağrısı İçin Tedavi Yöntemleri
Ateş, kusma, vajinal kanama, bayılma, göğüs ağrısı ya da diğer ciddi belirtiler söz konusu olmadan yaşanan karın ağrısı, herhangi bir özel tedavi uygulanmadan genellikle kendi kendine düzelmektedir.
Nispeten daha basit olan ve herhangi bir sağlık tehlikesi taşımayan karın ağrılarını hafifletmek için uygulanabilecek bazı yöntemler şunlar olabilmektedir: 22
- Ağrıyı hafifletmek için sıcak su torbası, ısıtma yastığı ya da ılık su banyosu uygulanabilmektedir.
- Bazı antiasitler, asit reflüsü ya da benzeri mide içeriği kaynaklı rahatsızlıkları rahatlamak için kullanılabilmektedir.
- Asetaminofen içeren bazı ilaçlar doktorun da reçete etmesi ile kullanılabilmektedir. Diğer yandan, özellikle karaciğer hastalığı gibi diğer ciddi rahatsızlıkların söz konusu olması durumunda, bu ilaçlar alınmamalıdır.
- Karın ağrısı mide veya bağırsak ülseri gibi problemler nedeniyle yaşanıyorsa, aspirin veya ibuprofen ilaçları ağrıyı daha da kötüleştirebilmektedir.
Evde tedavi yöntemlerine rağmen ağrı hafiflemeden devam ediyorsa, bir doktora başvurulması en doğrusu olacaktır. Doktorun uygulayacağı tedavi de nedenine bağlı olarak değişebilmektedir.
Hastaya bir süre intravenöz (damar yoluyla) sıvılar verilebilmektedir. Böylece nedeninin tespit edilene kadar herhangi bir şey yeyip içmemesi sağlanabilmektedir.
Karın ağrısı bağırsak spazmlarının sonucunda ortaya çıkıyorsa, bu ağrı kalça, kol ya da bacağı da etkileyebilmektedir. Hastanın kusmaması durumunda, antiasit ya da ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilmektedir. 23
Karın Ağrısı Ameliyatı
Karın ağrısının nedenleri arasında bulunan bazı tıbbi durumlar cerrahi işlemler uygulanması gereken durumlardır. Bazı örnekleri de şunlardır:
- Apandisit veya safra kesesinde oluşan bir enfeksiyon söz konusu ise belirli bir gözlemden sonra uygunsa, ameliyat uygulanabilmektedir.
- Karın ağrısı bağırsak tanıklığı nedeniyle oluşmuşsa, tıkanıklığın nedenini ortadan kaldırmak için ameliyat gerekli olabilmektedir.
- Karın ağrısı, bağırsaklarda ya da midede gelişen bir yırtık ya da delinme sonucu oluşmuşsa, derhal bir ameliyatın uygulanması söz konusu olabilmektedir.
Karın Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Karın ağrısı için başvurulabilecek doktorlar, altta yatan nedene bağlı olarak değişebilmektedir. Başlangıç olarak aile hekimine başvurulabilmektedir. Sonrasın da ise bir gastroenterolog veya jinekolog ya da cerrahi bir uzman tedaviyi devam ettirebilmektedir. 24
UYARI: Burada yazılanlar sadece bilgi amaçlıdır. Tıbbi tavsiye, tanı ve tedavi sağlamaz. En doğru tedavi ve bilgi için doktorunuza danışınız.
1-) W.G Thompson, et al. (1999). Functional bowel disorders and functional abdominal pain
https://gut.bmj.com/content/45/suppl_2/II43.info
2-) Jaap Stoker, et al. (2009). Imaging Patients with Acute Abdominal Pain
https://pubs.rsna.org/doi/full/10.1148/radiol.2531090302
3-) F.T de Dombal, et al. (1972). Computer-aided Diagnosis of Acute Abdominal Pain
https://www.bmj.com/content/2/5804/9.short
4-) Gunnar B. Stickler, MD; Dennis B. Murphy, MD. (1979). Recurrent Abdominal Pain
https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/508503
5-) Jakob Øster. (1972). RECURRENT ABDOMINAL PAIN, HEADACHE AND LIMB PAINS IN CHILDREN AND ADOLESCENTS
https://pediatrics.aappublications.org/content/50/3/429.short
6-) Ray E. Clouse, et al. (2005). Functional Abdominal Pain Syndrome
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016508506005142
7-) Mark H. Flasar, Raymond Cross, Eric Goldberg. (2006). Acute Abdominal Pain
https://www.primarycare.theclinics.com/article/S0095-4543(06)00061-3/abstract
8-) Ohmann C, Yang Q, Franke C. (1995). Diagnostic scores for acute appendicitis. Abdominal Pain Study Group.
https://europepmc.org/article/med/7612771
9-) Robert S. Sandler, et al. (2000). Abdominal Pain, Bloating, and Diarrheain the United States:
https://link.springer.com/article/10.1023/A:1005554103531
10-) Joy A. Weydert, Thomas M. Ball and Melinda F. Davis. (2003). Systematic Review of Treatments for Recurrent Abdominal Pain
https://pediatrics.aappublications.org/content/111/1/e1.short
11-) M. Liakopoulou-Kairis, et al. (2002). Recurrent abdominal pain and headache
https://link.springer.com/article/10.1007/s00787-002-0276-0
12-) Lynn S. Walker, John W. Greene. (1989). Children with Recurrent Abdominal Pain and Their Parents: More Somatic Complaints, Anxiety, and Depression than Other Patient Families?
https://academic.oup.com/jpepsy/article-abstract/14/2/231/993509
13-) A. Akbar, et al. (2008). Increased capsaicin receptor TRPV1-expressing sensory fibres in irritable bowel syndrome and their correlation with abdominal pain
https://gut.bmj.com/content/57/7/923.info
14-) Gunnar B. Stickler, MD; Dennis B. Murphy, MD. (1979). Recurrent Abdominal Pain
https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/508503
15-) SAUD SULEIMAN, M.D. and DAVID E. JOHNSTON, M.D. (2001). The Abdominal Wall: An Overlooked Source of Pain
https://www.aafp.org/afp/2001/0801/p431.html
16-) David S. Greenbaum, et al. (1994). Chronic abdominal wall pain
https://link.springer.com/article/10.1007/BF02088128
17-) DAVID CLINCH, ARUP K. BANERJEE, GRAHAM OSTICK. (1984). ABSENCE OF ABDOMINAL PAIN IN ELDERLY PATIENTS WITH PEPTIC ULCER
https://academic.oup.com/ageing/article-abstract/13/2/120/15052
18-) Max P. Rosen, et al. (2000). Impact of Abdominal CT on the Management of Patients Presenting to the Emergency Department with Acute Abdominal Pain
https://www.ajronline.org/doi/full/10.2214/ajr.174.5.1741391
19-) Ray E. Clouse, et al. (2005). Functional Abdominal Pain Syndrome
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016508506005142
20-) Maureen McCollough, Ghazala Q. Sharieff. (2006). Abdominal Pain in Children
https://www.pediatric.theclinics.com/article/S0031-3955(05)00156-2/abstract
21-) Frank LoVecchio DO, et al. (1997). The use of analgesics in patients with acute abdominal pain
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0736467997001832
22-) Michael K. Kim, et al. (2008). A Randomized Clinical Trial of Analgesia in Children with Acute Abdominal Pain
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1197/aemj.9.4.281
23-) Boyle JT. (1997). Recurrent abdominal pain: an update.
https://europepmc.org/article/med/9286150
24-) Maureen McCollough, Ghazala Q. Sharieff. (2006). Abdominal Pain in Children
https://www.pediatric.theclinics.com/article/S0031-3955(05)00156-2/abstract
Yorum Yapın