Acil.Net

Şişkinliğe Ne İyi Gelir?

#

Yazan, Havva Solhan
01.07.2020 16:35 (Güncellendi 04.07.2020 18:41)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Şişkinliğe Ne İyi Gelir?

Şişkinliğe Ne İyi Gelir

Şişkinlik veya gaz diye adlandırdığımız sorun genelde sağlıksız ve aşırı beslenmeden kaynaklanır. Bunun yanında bazı besinleri aşırı tüketmek de şişkinlik sebepleri arasındadır. Şişkinlik, bağırsak ve midede havanın toplanmasıyla oluşur ve giderilmediğinde rahatsızlık verir. Özellikle yeni doğan bebekler sık karşılaşırlar. Sindirim sistemleri fazla gelişmediği için anne sütünden veya aldıkları gıdalardan kaynaklanan şişkinlik veya gaz bebeklerde rahatsızlık yaratır. Şişkinlik şiddetli boyutlardaysa bebekte ağlama nöbetleri başlar. Bu durumda bebeği dik tutarak hafif şekilde sırtına vurmak gaz çıkarmasına yardımcı olur.1

 

Şişkinliğe ve Gaza Neden Olan Unsurlar

Şişkinlik sadece bebeklerde değil aynı zamanda yetişkinlerde de yaygın olarak görülen geçici bir rahatsızlıktır. Amerika’da yapılan bir araştırmada her 10 Amerikalıdan birisi gaz sorunu yaşamaktadır. Şişkinlik genelde sağlıksız beslenmeden kaynaklansa bile hiç yemek yenilmediğinde bile başka sağlık sorunları yüzünden meydana gelebilir. Şişkinliğin en önemli sebeplerini üç ana başlığa ayırmak mümkün:

  • Şişkinliğin nedenleri arasında en fazla aşırı yemek gösterilir. Şişkinlikten kaçınmak için sadece yeterli besin alınana kadar yemek yenmelidir.
  • Aşırı yağlı yiyecekler şişkinliğe neden olur. Fazla miktarda protein ve karbonhidrat içeren besinler daha geç hazmedilir. Günlük diyetlerde yağlı yiyeceklerin miktarı çok az olmalıdır.
  • Hızlı yemek şişkinliğe neden olan diğer önemli bir sebeptir. Tokluk sinyalleri beyne yaklaşık olarak 20 dakikada ulaşır. Bundan dolayı yavaş yemek şişkinlik sorunlarını azaltabilir.

Şişkinlik Yapan Yiyecekler: Şişkinliğe bunların dışında bazı besinlerde sebep olabilmektedir. Başta tatlı yiyecek ve içecekler olmak üzere fasulye, mercimek, lahana, brüksel lahanası, havuç, elma, kuru erik, kayısı gibi meyveler aşırı tüketildiğinde şişkinliğe neden olabilir.

 

Şişkinlik Nasıl Geçer?

Şişkinlik genelde ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz ama hareket kabiliyetini kısıtlar. Bazı hastalar için tehlikeli olabilir, astım ve kalp hastaları için şişkinlik tehlikelidir, özellikle hasta bir de kiloluysa. Şişkinlik kalbin sıkışmasına neden olabilir, aynı şekilde astım hastalarında zaten nefes sorunu olduğu için şişkinlikle birlikte sorun ikiye katlanır ve nefes almak daha da zorlaşır.

Şişkinliği geçirmek için şişkinlik giderici bazı önlemler alınabilir, bunlardan en çok bilinen soda içilmesidir fakat soda ile sınırlı değildir.

Nane Çayı: Nane çayı mideyi yatıştırmak ve gaz ağrılarını hafifletmek için harika bir tercih olabilir. Uçucu yağlar içeren nane antispazmatik etkiye sahip mentol yardımıyla sindirim sistemi kaslarının rahatlamasını sağlar. Nane çayının diğer faydaları için bakınız.2

Nane çayları hazır satıldığı gibi nane yapraklarının kaynatılmasıyla da elde edilebilir. Bunun için bir su bardağı suyu kaynatın ve nane çayını içene atıp 10 dakika demlenmesini bekleyin daha sonra için. Veya nane yapraklarını kaynayan suya atın 3 dakika daha kaynatın, 10 dakika demlemeye bırakın ve için. Böylece etkili ve doğal yollarla hazırlanmış hiçbir yan etkisi olmayan şişkinlik giderici ile sorunu çözmüş olursunuz.3

Zencefil: Eğer mide gribi, hazımsızlık veya bulantı sorunu yaşıyorsanız zencefil yardımcı olabilir. Zencefil aynı zamanda şişkinlik gidereci ve mide terbiyecisi olarak gösterilmektedir. Zencefil mide ve bağırsaklarda olan enfeksiyonları giderdiği gibi gazı gidererek aşırı gaz oluşumunu engeller.

Şişkinliği gidermek için zencefil çayı hazırlamak çok kolay. Rulo halindeki zencefilleri.   3-4 parça olacak şekilde kırın ve kaynayan suyun içerisine atarak 2-3 dakika daha kaynatın. Daha sonra kaynattığınız şeyin ağzını kapatarak 10 dakika demlenmesini bekleyin ve yemeklerden önce bir bardak için. Zencefil özü itibari ile biraz acı olabilir, bu durumu gidermek için soğuduktan sonra bir çay kaşığı bal veya bir miktar limon karıştırarak zencefili çayını tatlandırabilirsiniz.

Kimyon: Kimyon çok eski çağlardan beri şişkinlik problemlerinin üstesinden gelmek için kullanılır. Eğer aşırı miktarda gaz ve şişkinlik sorunu yaşıyorsanız bir miktar kimyon tohumu veya kimyon tüketebilirsiniz. Eğer şişkinlikle birlikte aynı zamanda ağrı da varsa kimyon bunun üstesinden gelecektir. Kimyon çayının diğer faydaları hakkında buradan daha fazla bilgi alabilirsiniz.4

Papatya: Gaz giderici olarak naneye benzetilen papatya şişkinlik sorunlarında yaygın kullanılan bitkilerdendir. Papatya şişkinlik giderici özelliğinin yanında mide ekşimesini de ortadan kaldırabilmektedir.

Şişkinlik için papatya hazırlamak gayet kolaydır. Bir fincan suyu iyice kaynatın ve içerisine 5-6 tane papatya atın daha sonra 10-15 dakika demlenmesini bekleyin. Papatyanın tadı biraz acı olduğundan dolayı bal veya limonla tatlandırmak mümkün. Bunun için kurutulmuş papatyayı tercih edin, çiğ papatya yan etkilere neden olabilir. Aynı zamanda papatyanın oranı kişinin yaşı ve kilosuna göre değişebilir. Fazla miktarda tüketmemeye dikkat edin.

Kabak: Fasulye gibi yüksek lif içeren gıdalar yemek bazen şişkinliğe neden olabilmektedir. Fasulyenin sindirimi zor olduğundan dolayı ince ve kalın bağırsakları etkileyerek geniş bir yelpazede gaza neden olur.

Fasulye gibi besinlerin neden olduğu şişkinlik sorunları için haşlanmış veya kızarmış kabak yemek faydalıdır. Böylece sorunun çözümünü sağlamış olursunuz.

Aktif Kömür: Ülkemizde çok fazla bilinmez ve kullanılmaz. Avrupa ve Rusya’da çok yaygın olarak kullanılır. Activated Charcoal olarak da adlandırılır. Rusça уголь ‘‘Ugol’’ olarak adlandırılır. Sindirim sistemi sorunlarında yaygın olarak kullanılır. Yan etkisi yoktur. Aktif kömür başta ishal olmak üzere, şişkinlik gibi sindirim sistemi problemlerine faydalıdır.

Yiyecekleri İyice Çiğneyin: Şişkinliğe neden olan unsurlardan bazılarının sağlıksız beslenme, hızlı yemek olduğunu söylemiştik. Gıdalar iyice çiğnenmediğinden dolayı bütün bütün sindirim sistemine gönderilir. Bu da şişkinliğe neden olmaktadır. Bundan dolayı şişkinliğe engel olmak için gıdaların iyice çiğnenmesi gerekir.

Ilık Limon Suyu: Sabahları bir bardak limon suyu genel sindirim sistemi sağlığına faydalıdır. Limon suyu aynı zamanda şişkinlik giderir, gazdan kaynaklanan ağrıları hafifletir. Limonun içerdiği asitik içerik gıdaların daha hızlı yakılmasını sağlar. Bunun yanında sindirim sistemi yollarını temizler ve boşaltımı kolaylaştırarak şişkinliği giderir.

Rezene Tohumu: Rezene tohumu etkili şişkinlik gidericilerin başında gelir, bunun yanında kabızlığa da faydalıdır. Kabızlık sorunlarını kısa sürede ortadan kaldırır. Boşaltımı kolaylaştırır ve gıdaların yakılmasını sağlar. Böylece şişkinliği giderir. Rezene tohumları paketler halinde aktarlardan alınabilir.

Bir büyük bardak suyu kaynattıktan sonra bir paket rezene tohumunu içine koyarak 5-6 dakika demlenmesini sağlayın ve daha sonra için.

Melisa Çayı: Melisa çayı da etkili gaz gidericiler arasındadır. Melisa çayından faydalanmak için bir kaşık melisa çayını bir bardak kaynamış suya ekleyin ve 10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra için. Kısa sürede gaz ve şişkinlik sorununu ortadan kaldırdığını göreceksiniz.

Anason Tohumu: Anason tohumunun gaz giderici özelliği yanında sindirim sisteminin gıdaları yakmasına ve şişkinlikten kaynaklanan ağrı ve krampların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Yetişkinler için anason tohumu yemek gaz ve şişkinlik sorunlarının üstesinden gelinmesini sağlar.5

 

UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-) Douglas J. Rhee, et al. (2001). Bilateral Angle-closure Glaucoma and Ciliary Body Swelling From Topiramate https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/article-abstract/268466

2-) Charles D. Phelps. (1974). Angle-Closure Glaucoma Secondary to Ciliary Body Swelling https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/article-abstract/631367

3-) C. E. Graham, et al. (1977). The association between basal body temperature, sexual swelling and urinary gonadal hormone levels in the menstrual cycle of the chimpanzee https://rep.bioscientifica.com/view/journals/rep/50/1/jrf_50_1_004.xml

4-) Rui Shi, et al. (2006). In vitro degradation and swelling behaviour of rubbery thermoplastic starch in simulated body and simulated saliva fluid and effects of the degradation products on cells https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141391006002096

5-) LI Xiang-chun, et al. (2007). Relation between effective stress and swelling stress of coal body http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTotal-FXKY200704016.htm

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/