Acil.Net

Her Derde Deva Solüsyon Yılan Yağı

#

Yazan, Havva Solhan
12.05.2020 23:37 (Güncellendi 02.06.2020 03:14)

Beslenme GÜVENİLİR KAYNAK

Her Derde Deva Solüsyon Yılan Yağı

Yılan Yağının Faydaları Nelerdir?

Yılan yağı birçok yerde belirtildiği gibi her derde deva olan bir ürün değildir. Son zamanlarda birçok tüketici ve sağlık personeli tarafından önerilmeye başlanan yılan yağı, bu nedenle birçok tıbbi dolandırıcılığı da neden olmuştur.

Bu ezici olumsuz yönlerine rağmen, yılan yağının bazı meşru sağlık faydaları da bulunmaktadır. Tıp Batı Dergisi’nde yayınlanan bir rapora göre, Çin su yılanı yağı omega-3 yağ asidi eikosapentaenoik asit (EPA) açısından mükemmel bir kaynaktır. (1)

Yılan yağının sağlığa faydaları

Artrit ağrılarını hafifletir: Geleneksel Çin tıbbında, yılan yağı romatoid artrit, burstitis ve osteoartrit tedavisinde binlerce yıldır kullanılmaktadır. Modern bilimsel çalışmalar ise bu geleneksel kullanımını onaylamıştır. Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) çalışmalarına göre, yılan yağı EPA dâhil olmak üzere omega-3 yağ asitleri içermesi nedeniyle sertlik ve romatoid artrit rahatsızlığından muzdarip kişilerde eklem hassasiyeti semptomlarını rahatlatabilmektedir.  Ancak, EPA’nın artritin diğer formları için bir tedavi olarak kullanılması henüz araştırılmamıştır.

Kan basıncına etki eder: Yine Ulusal Sağlık Enstitüleri araştırmalarına göre, yılan yağında bulunan omega-3 yağ asitleri etkili bir şekilde kan basıncını azaltabilmektedir. Hipertansiyon için bütünsel bir tedavi olarak yılan yağı önerilebilmektedir. Bununla birlikte, yılan yağında bulunan EPA, kimyasal kuzeni olduğu dokosaheksaenoik asitten (DHA) biraz daha az etkili olabilmektedir. Omega-3 yağ asitlerinin çoğu bu iki bileşiğin bir kombinasyonunu içermektedirler.

Trigliserid kontrolüne yardımcı olur: Omega-3 yağ asitleri hypertryglyeridemia ya da trigliserid düzeyleri için etkili bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Amerikan Kalp ve Sağlık Derneği bu iki durumunda engellenmesi için EPA yönünden zengin olan yılan yağını tavsiye etmektedir. Özellikle, Çin su yılanı yağı güvenilir bir kaynak olarak tedaviye yardımcı olabilmektedir.

Zihinsel sağlığa iyi gelir: Ortaya çıkan kanıtlar, yılan balığı yağında bulunan EPA içeriğin akıl hastalıklarına çeşitli biçimlerde faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Ulusal Sağlık Enstitüleri çalışmaları, şizofreni, depresyon ve duygusal bozukluklar için bir tedavi yöntemi olarak EPA kullanımını desteklemektedir. Ancak, bu konudaki kesin bilgiler için yeterli klinik çalışmalar bulunmamaktadır. (2)

Ağrıları hafifletir: Geleneksel olarak, orijinal Çin yılan yağı ağrılar için bir şifa niteliğindedir. Çin’de bulunan yılan yağları anti inflamatuar özellikler içermektedir. Yılan yağına anti inflamatuar özellikleri veren eikosapentaenoik asit veya EPA olarak belirtilmektedir. Çin’de özellikle eklem ağrıları için eczanelerde sıklıkla bulunan bir yağdır.

Saç dökülmesine iyi gelir: Yılan yağı erkeklerdeki saç dökülmesi problemi için ürünlere ilave edilerek kullanılmaktadır. Diğer yağlarla karıştırılarak ya da tek başına kullanılan yılan yağı saç dökülmesi için faydalı olabilmektedir. Ancak, kelliği önlediğiyle ilgili yeterli miktarda klinik çalışma bulunmamaktadır. (3)

Kalbi korur: Düzenli olarak EPA tüketen insanlarda ölümcül kalp krizi, ölümcül olmayan kalp krizi ve ani ölüm oranları daha düşük olmaktadır. Bilim adamları, omega-3 yağ asitlerinin kan basıncını düşürdüğünü ve arterleri esnettiğini söylemektedir. Böylece, kalp krizinin oluşma riskini de azaltmaktadır. Yılan yağının en önemli faydalarından biri de bu konuda sahip olduğu yeteneğe bağlıdır.

Depresyonla mücadele eder: Yılan yağı gibi EPA açısından zengin olan kaynaklar depresyonun birçok formunu önlemeye yardımcı olabilmektedir. Klinik çalışmalar EPA’nın çoğunlukla doğum öncesi, doğum sonrası ve pediatrik depresyon gibi ciddi durumların tedavisinde geleneksel olarak kullanıldığını düşündürmektedir.

Beyin fonksiyonlarına iyi gelir: İnsan beyni büyük ölçüde yılan yağı içinde bulunan benzer omega-3 yağ asitlerinden oluşmaktadır. EPA yeni doğanlarda ve küçük çocuklarda beyin ve göz gelişimini desteklemekte ve anne sütünü zenginleştirmeye yardımcı olmaktadır. Omega-3 yağ asitlerinin eksikliği dikkat bozukluğu ve otizm spektrum bozukluklarına neden olabilmektedir. Yılan yağı omega 3 yağ asidi içerdiği için faydalı olabileceği düşünülmektedir, ancak tıbben henüz kanıtlanmamıştır.

Cilt sağlığını destekler: Yılan yağının faydalarından biri egzama ve sedef gibi kronik cilt hastalıkları için etkili olabilmesidir. Geleneksel Çin şifacıları oral ve topikal olarak yılan yağını bu koşullar için kullanmıştır. Günümüzde yapılan bazı çalışmalar ise EPA’nın kaşıntı, pullanma, soyulma, kuruluk gibi durumlarda cilt sağlığını iyileştirme ve önleyebilme fikrini desteklemektedir.

Kanserden korur: Yılan yağı kanseri tedavi edemez, ancak sahip olduğu EPA gibi koruyucu bileşikler nedeniyle bazı formlarını önlemeye yardımcı olabilmektedir. EPA üzerine yapılan çalışmalarda kolon, prostat veya meme kanserine yakalanma riskini azalttığı görülmüştür. Erken kanıtlarda da omega-3 yağ asitlerinin geleneksel kanser tedavilerinin etkinliğini artırabildiği görülmüştür. (4)


Yılan Balığının Sağlığa Faydaları

Yılan balığı 5 santimetreden 3.75 metreye kadar uzanan boy aralığında bir balık türüdür. Pelvik yüzgeçlere sahip değildir. Türlerin çoğu göğüs yüzgeçlerinden yoksundur. Yılan balığı sığ sularda ya da okyanusların alt katmanlarında yaşamaktadır. Bazıları 4.000 m derinlikte bulunabilir. Yılan balığı, dünya çapında popüler olan ve pek çok farklı şekilde hazırlanıp tüketilen bir balıktır. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Japonya, Kore, Çin, Yeni Zelanda ve diğer ülkelerde tüketilmektedir. Kendilerine has güzel bir lezzeti ve sağlığa olan faydaları bulunmaktadır. (5)

  • Yılan balığı şeker içermemektedir. Sodyum açısından da düşük olan yılan balığı yüksek oranda fosfor içermektedir.
  • Vücudun genel sağlığı için gerekli olan vitamin B1, B2, B12, D ve E, Vitamin A bakımından oldukça zengindir.
  • Yılan balığı özellikle yaz aylarında vücudu gençleştiren maddelere sahip olmaktadır.
  • Bu balık türü, kan basıncını ve kolesterolü düşürmekte aynı zamanda da artritin gelişme riskini azaltmaktadır.
  • İyi görme, normal beyin gelişimi ve sinir sistemi fonksiyonlarını destekler.
  • Çalışmalar yılan balığının tip-2 diyabet hastalığının gelişme olasılığını azalttığını göstermiştir.
  • Omega-3 içeriği yüksek olduğundan, yılan balığı tüketimi glikoz intoleransı bireylerde diyabet gelişimini geciktirebilir.
  • Balık yüksek trigliserid düzeyleri gibi kardiyovasküler hastalık risk faktörlerinin hafifletilmesine yardımcı olur.
  • Yılan balığının eti, kemiği ve derisi yoğunlaştırılmış haline getirilerek toz kapsüller olarak satılmaktadır. Toz halindeki yılan balığı Japonya’da doğal bir gıda takviyesi olarak kullanılmaktadır.
  • Toz hali özellikle gücü, canlılığı ve enerjiyi artırmada yaşlı insanlar için geliştirilmiştir.
  • Koreli erkekler dayanıklılık için iyi bir kaynak olarak yılan balığı tüketir. (6)


Yılan Derisinin Faydaları

Yılan derisinin sağlığa olan birçok faydası bulunmaktadır. Yılanın değiştirdiği dış derisi ve ya yılan derisinin kalitesiyle ilgili bazı ölçekler bulunmaktadır. Çıplak gözle gözle görülür olan şeffaf deri bu kıstaslara girmektedir. Yılanın değiştirdiği deri ya da yılan derisi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak, öncesinde yılanın cinsi ve zehir etkisinin bilinmesi gerekmektedir.

  • Guatr tedavisinde yılan derisi külü kullanılmaktadır.
  • Siyah yılan derisi ince toz haline getirildikten sonra hastalıkları veya bozuklukları tedavi etmek için penisilin ihtiyacı olan hastaya verilmektedir.
  • Ayrıca, ülser, deri hastalıkları, damar ülseri, kanser ve kulak yanmasının tedavisinde kullanılır.
  • Kelliğin tedavisinde susam yağı katılan yılan derisinden faydalanılmaktadır.
  • Kurdeşen ve batık tedavisinde yılan derisi yine susam yağı katılarak kullanılmaktadır. (7)

Yılan yağının zararları

Yılan yağında bulunan bileşenler bazı yan etkilere ve alerjilere neden olabilmektedir. Ama resmi bir çalışma bulunmadığı için ne kadar yaygın ve ciddi olduğu bilinmemektedir. İstenmeyen yan etkilere maruz kalmamak için piyasada bulunan güvenilir yağlar kullanılmalıdır. Yan etkileriyle ilgili bilgisiz olunduğu takdirde körü körüne kullanmak risk taşımaktadır. Diğer ürünlerle yılan yağı kombinasyonun güvenirliğiyle ilgili de yeterli bilgi yoktur. (8)

UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1-)”RA Kunin et al.” “1989” “Snake oil.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1026931/

2-)”MJ Slashinski et al.” “2012” ““Snake-oil,”“quack medicine,” and “industrially cultured organisms:” biovalue and the commercialization of human microbiome research” https://link.springer.com/article/10.1186/1472-6939-13-28

3-)”M Bigby et al.” “1998” “Snake oil for the 21st century” https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/189632

4-)”RB Bausell et al.” “2009” “Snake oil science: the truth about complementary and alternative medicine” https://books.google.com/books?hl=tr&lr=&id=7C1nDAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PR7&dq=snake+oil+medicine&ots=NqQkFq5iKc&sig=KeOdo5YpDVp0e9A81FAOrpZrOvk

5-)”PM Lokman et al.” “2015” “Artificial induction of maturation in female silver eels, Anguilla australis: The benefits of androgen pre-treatment” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0044848614006000

6-)”PM Lokman et al.” “2015” “Artificial induction of maturation in female silver eels, Anguilla australis: The benefits of androgen pre-treatment” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0044848614006000

7-)”K Takahashi et al.” “2001” “Novel approach to improve permeation of ondansetron across shed snake skin as a model membrane” https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1211/0022357011776135

8-)”DJ Bowen et al.” “2005” “Marketing genetic tests: empowerment or snake oil?” https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1090198105278825

 

Benzer Makaleler

Yorum Yapın