Acil.Net

Adet Gecikmesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

#

Yazan, Kemal Berk Benlioğlu
26.04.2020 23:26 (Güncellendi 28.04.2020 22:35)

Hastalıklar GÜVENİLİR KAYNAK

Adet Gecikmesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Adet Gecikmesi

Adet gecikmesinden endişelendiğinizde, bu sadece hamile olduğunuz anlamına gelmemektedir. Gebelik dışında başka nedenlerle de normal düzenini atlayan veya geç başlayan adet dönemleri meydana gelebilir. Genel nedenler, hormonal dengesizliklerden ağır tıbbi koşullara kadar değişebilir. Bir kadının adet görmeye başladığı ilk zamanlarında ya da menopoz gördüğü döneminde adet gecikmeleri yaşaması oldukça normaldir.

Kadınlar tipik olarak 10-15 yaş aralığında adet görmeye başlarlar. Periyodunuz başladıktan sonraki ilk iki yıl boyunca hormonlarınız hala ayarlanmamış olabilir. Bu, geç ya da kaçırılmış adet dönemlerine neden olabilir. Menopoz genelde 45-55 yaşları arasında başlar. Vücudunuz geçişi tamamladığı için normal döngünüz düzensiz hale gelebilir.

Çoğu kadın menopoz dönemine kadar genellikle 28 günde bir adet görmektedir. Bununla birlikte, sağlıklı menstruel döngü her 21 ile 35 gün arasında değişebilir. Süreniz bu aralıklara girmezse, bunun bazı sebepleri olabilir1.


Adet Gecikmesinin Belirtileri

  • Karın ve bel ağrısı hissetmek
  • Hamile kalma ihtimalinizin olması
  • Evde yapılan bir gebelik testinin hamile olduğunuzu söylemesi
  • İki düzenli periyodu kaçırmanız ve nedenini bilmemeniz
  • Doğum kontrol hapları aldığınızda iki dönem bu hapları almayı atlamanız
  • İlk regli 16 yaşına kadar görmemeniz
  • 14 yaşına kadar göğüslerinizin büyümemesi ya da kasık tüylerinin gelişmemesi2


Adet Gecikmesine Ne Sebep Olur?

Periyotların durmasına neden olan birtakım sebepler bulunmaktadır. En yaygın nedenler ise şunlardır:

  • Gebelik
  • Stres
  • Ani kilo kaybı
  • Kilolu veya obez olmak
  • Aşırı ve zorlayıcı egzersiz
  • Kontraseptif hapı (doğum kontrol hapı) almak
  • Menopoza girmek
  • Polikistik over sendromu (PCOS)

Adet gecikmeleri bazen kalp rahatsızlığı, kontrol altına alınmamış diyabet, aşırı aktif tiroid veya prematür over yetmezliği gibi uzun süreli tıbbi durumun bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.

Hamile değilseniz (hamilelik testiniz negatif bir sonuç gösterdiyse) ve üst üste üçten fazla dönem kaçırmışsanız bir doktora danışmalısınız.

Cinsel yönden aktifseniz ve gebelik testi yaptırmadıysanız doktorunuz bir gebelik testi yaptırmanız önerisinde bulunabilir. Ayrıca size aşağıdakiler hakkında da bilgi almak isteyecektir:

  • Tıp öyküsü
  • Ailenin tıbbi geçmişi
  • Cinsel geçmişiniz
  • Sahip olduğun duygusal sorunlar
  • Vücut ağırlığınızdaki yakın zamandaki değişiklikler
  • Yaptığınız egzersiz miktarı

Doktorunuz, dönemlerinizin kendi kendine düzelip düzelmeyeceğini görmek için beklemenizi tavsiye edebilir. Bazı durumlarda, döneminiz için tedaviye ihtiyacınız olabilir.

Dönemleriniz 45 yaşından önce durduysa ya da 55 yaşın üstünde olmanıza rağmen hala kanamanız olması durumunda genel cerrahınızı görmelisiniz3.


Adet Gecikmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Adet gecikmesine yönelik çözüm yolları, başta döneminizin gecikme sebebine bağlı olacaktır. Eğer stres yüzünden adet gecikmesi yaşıyorsanız stresten uzak durmanız durumunda tekrar normal düzeninize dönersiniz. Kilo kaybettiyseniz veya fazla kilolu iseniz kilonuz normale döndüğünde yine adet görmeye başlarsınız. Bir tiroid problemi ya da hormonal dengesizlik varsa ilaç kullanmanız ya da başka tedavilere başvurmanız gerekebilir.

Adet gecikmesi yaşıyorsanız ve bunun stres veya gebelik nedeniyle olduğunu düşünmüyorsanız, o zaman doktorunuza başvurun, böylece iyileştirici tedbirler alındığında, döneminiz tekrar eski düzenine dönebilir. Temelde geç dönemlerin altında yatan nedeni doğru bir şekilde belirlenip tedavi edildiği takdirde menstruasyon döngüsü normale dönmelidir4.

Zencefil: Menstrüel dönemleri düzenlemek ve adet kanamasını hafifletmek için zencefil çok yararlıdır. Adet düzenini geliştirir ve gecikmiş veya yetersiz dönemleriyle uğraşırken size yardımcı olur. Bir buçuk çay kaşığı taze öğütülmüş zencefili bir fincan suda beş ile yedi dakika kaynatın. Yemekten sonra bunu günde üç kez için. Bunu yaklaşık bir ay veya daha uzun süre uygulayın.

Tarçın: Tarçın menstrüel periyotları düzenlemek ve menstrüel krampları azaltmak için faydalı olarak kabul edilir. Geleneksel Çin tıbbına göre, vücut için bir ısıtma etkisi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan ve adet düzensizliğini etkilediğinden şüphelenilen hidroksikalkon içerir. Polikistik over sendromlu kadınlarda menstrüel periyotlar için tarçının etkilerini analiz eden bir çalışma halen devam etmektedir5.

Zerdeçal: Menstrüel döngünün düzenlenmesi ve hormonların dengelenmesi söz konusu olduğunda, zerdeçal harika bir iş çıkarır. Antispazmodik ve antiinflamatuar özellikleri nedeniyle menstrüel ağrıyı azaltmaktadır. Çeyrek çay kaşığı zerdeçalı bir fincana koyun. Sonrasında bir çay kaşığı bal ve sıcak süt ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve günlük olarak için.

Rezene: Rezene tohumlarının faydaları sadece mutfaklarda kullanılmasıyla sınırlı değildir, aynı zamanda tıbbi özelliklere de sahiptir. Bu tohumların emmagonene özellikleri vardır, böylece sadece yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda menstrüel akışı da geliştirir. 2 çay kaşığı rezene tohumlarını bir bardak suya koyun. Sabah suyu süzün. Bunu her gün içmeyi deneyin.

Maydanoz: Maydanoz, menstrüel döngü düzenlenmesinden ve normalleştirilmesinden sorumlu apiol içerir. Her gün bir bardak maydanoz suyu içmek adet döngüsünü daha sağlıklı ve düzenli bir hale getirecektir. Maydanoz ve kişniş yapraklarını bir meyve sıkacağından geçirin. Maydanoz suyunu bir bardağa dökün. Tatlandırmak için bir çay kaşığı şeker koyabilirsiniz6.

Aloe vera: Düzensiz dönemler için etkili bir evde çaredir. Aloe vera adet kanamasından sorumlu olan hormonların üretimini artırabilir ve düzenli menstrüel döngüsünde yardımcı olabilir. Aloe vera jeli kullanmak için aloe vera yapraklarını alın ve ikiye bölün. Aloe jele 1 yemek kaşığı bal karıştırılabilirsiniz. Bu karışımı kahvaltıdan önce alın. İyi bir sonuç almak için işlemi en az üç ay boyunca tekrarlayın. Bununla birlikte, döneminiz olduğunda herhangi bir aloe vera jeli içmeyin.

Meyve ve sebze suları: Meyve ve sebze suları menstrüel sürelerin artırılmasına yardımcı olabilir. Üzüm suyu ve havuç suyu düzensiz dönem riskini azaltmak için bilinen en iyi meyve sularıdır. Menstrüasyon çok gecikirse, aloe vera suyunu da deneyebilirsiniz7.

Kişniş tohumu: İki bardak suyun içine 1 çay kaşığı kişniş tohumu ekleyin. Su miktarı yarıya düşene kadar kaynatın. Çözümü süzün ve döneminizin başlangıcından birkaç gün önce günde üç kez için. Bu tedavi yöntemini bir, iki ay boyunca deneyebilirsiniz. Alternatif olarak, her  gün kişniş suyu da içebilirsiniz.

Safran: 1 çay kaşığı safranı ½ su bardağı suda kaynatın. Miktarı 1 çorba kaşığı kadar azalıncaya kadar kaynatın. Bu infüzyonu üç kısma bölün ve eşit miktarda su ile alın, birkaç gün boyunca her gün üç kez tüketin.

Elma sirkesi: Elma sirkesi, adet dönemlerini doğal olarak düzenleyen insülin ve kan şekeri düzeylerini düşürür. 1-2 çorba kaşığı elma sirkesi suyuyla bir bardak suyu yemekten önce günde bir kez içmek düzensiz periyotları engellemeye yardımcı olur8.

İncir: Besleyici bir meyve olan incir, adet gecikmesi sorununu azaltmada büyük ölçüde yardımcı olabilir. Az miktarda incir üzerine su dökün ve içerik yarıya inene kadar kaynatın. Daha sonra menstrüasyon alışılmışa dönene kadar günde bir veya iki kez bunu için9.

Nar suyu: Her gün nar suyu içmek düzensiz olan adet döngüsünü normale çevirmek için yardımcı olabilmektedir. Bir bardak taze sıkılmış nar suyu en idealidir. Bu suyu gün içinde 3 parçaya bölerek için.

Ananas: Daha büyük miktarlarda tüketildiğinde, dönemlerinizi düzene sokmanız gerekiyorsa, etkili bir şekilde adet düzenine yardımcı olabilecek gıdalardan biridir10.

Kabak çekirdeği: Düzensiz dönemler için en etkili çarelerden biri kabak çekirdeğidir. Kabak çekirdeği, hormonları dengelemeye yardımcı olduğundan menstrüasyon döngüsünün düzenlenmesinde faydalıdır. Bu bal kabağı tohumları fosfor, magnezyum, manganez, bakır, çinko, demir, protein ve esansiyel yağ asitleri için mükemmel bir kaynaktır. Kabak çekirdeğindeki esansiyel yağ asitlerinin varlığı, hormon üretimini arttırmaya yardımcı olur.

Papaya: Papayanın menstrüel periyotların düzenlenmesinde faydalı olduğu düşünülmektedir. İyi bir emmenagog olarak çalışır ve uterus kas liflerinin düzgün biçimde daralmasına yardımcı olur. Stres ve menopozla ilişkili düzensiz dönemler için özellikle yararlıdır. Papaya, C  vitamini, karoten, folat, potasyum, pantotenik asit, B vitaminleri, magnezyum, bakır ve lif açısından da zengindir11.

KAYNAKLAR

1- Mihm, M., Gangooly, S., & Muttukrishna, S. (2011). The normal menstrual cycle in women. Animal Reproduction Science, 124(3-4), 229-236. doi: 10.1016/j.anireprosci.2010.08.030 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378432010004148    


2- Menstruation in Girls and Adolescents: Using the Menstrual Cycle as a Vital Sign. (2006). PEDIATRICS, 118(5), 2245-2250. doi: 10.1542/peds.2006-2481 https://pediatrics.aappublications.org/content/118/5/2245   


3- Adolesanlarda Sık Karşılaşılan Jinekolojik Sorunlara Yaklaşım. (2010). Retrieved 27 April 2020, from https://www.journalagent.com/iksst/pdfs/JOPP_2_1_13_20.pdf 


4- Mihm, M., Gangooly, S., & Muttukrishna, S. (2011). The normal menstrual cycle in women. Animal Reproduction Science, 124(3-4), 229-236. doi: 10.1016/j.anireprosci.2010.08.030 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378432010004148  


5- Lobo, R. (2017). Cinnamon Extract on Menstrual Cycles in PolyCystic Ovary Syndrome (PCOS) Retrieved 27 April 2020, from https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01483118 https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01483118  


6- Charles, D. (2012). Parsley. Handbook Of Herbs And Spices, 430-451. doi: 10.1533/9780857095671.430 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780857090393500244   


7- Kathirvel, K., & Ramachandran, T. (2014). Development of Antimicrobial Feminine Hygiene Products Using Bamboo and Aloevera Fibers. Journal Of Natural Fibers, 11(3), 242-255. doi: 10.1080/15440478.2013.879548 https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15440478.2013.879548  


8- Wu, D., Kimura, F., Takashima, A., Shimizu, Y., Takebayashi, A., & Kita, N. et al. (2013). Intake of Vinegar Beverage Is Associated with Restoration of Ovulatory Function in Women with Polycystic Ovary Syndrome. The Tohoku Journal Of Experimental Medicine, 230(1), 17-23. doi: 10.1620/tjem.230.17 https://www.jstage.jst.go.jp/article/tjem/230/1/230_17/_article/-char/ja/  


9- Nasrallah, N. (2017). Fruits and Nuts. Treasure Trove Of Benefits And Variety At The Table: A Fourteenth-Century Egyptian Cookbook, 506-528. doi: 10.1163/9789004349919_033 https://brill.com/view/book/9789004349919/BP000044.xml


10- Nasrallah, N. (2017). Fruits and Nuts. Treasure Trove Of Benefits And Variety At The Table: A Fourteenth-Century Egyptian Cookbook, 506-528. doi: 10.1163/9789004349919_033 https://brill.com/view/book/9789004349919/BP000044.xml  


11- Anuar, N., Zahari, S., Taib, I., & Rahman, M. (2008). Effect of green and ripe Carica papaya epicarp extracts on wound healing and during pregnancy. Food And Chemical Toxicology, 46(7), 2384-2389. doi: 10.1016/j.fct.2008.03.025 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691508001518 

Benzer Makaleler

Çıban Nedir?
03.05.2020 04:17 devamını oku

Yorum Yapın