Acil.Net

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir? Arı Sokması Durumunda Ne Yapılır?

#

Yazan, Berat Öztürk
27.04.2020 19:28 (Güncellendi 01.05.2020 03:09)

Hastalıklar GÜVENİLİR KAYNAK

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir? Arı Sokması Durumunda Ne Yapılır?

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir

Özellikle yaz aylarına gelindiğinde terlikler ve sandaletlerin giyilmesiyle veya meyveleri tüketirken meydana gelebilen yaygın talihsizlikler arasında arı sokması gelmektedir. Arı sokması kimileri için son derece tehlikeli olabileceği gibi kimileri için ise herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Arı sokması durumunda eğer kişinin alerjisi bulunuyorsa son derece ölümcül sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Eğer arı sokmasına karşı alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız bir takım belirtiler ile bunu fark etmek mümkün olacaktır. En kısa sürede bu belirtileri fark edip hayati tehlike yaşamamak için doktora başvurmak gerekmektedir. Arı soktuktan sonra birkaç şekilde bu belirtileri kolay bir şekilde fark edip üstesinden gelebilirsiniz.

Arı sokması durumunda hemen telaş yapmak paniklemek yanlış şekilde davranmaya sebep olabilmektedir. Öncelikle yapılması gereken o bölgeyi ılık suyla iyice yıkayarak temizlemek olmalıdır. Bu sayede o bölgedeki zehri yaymadan acısını ve ağrısını azaltmak mümkün olacaktır. Basit reaksiyonlardan sonra zaman içerisinde gelişen bazı komplikasyonların üstesinden ilaçlar, doğal yöntemler, basit yıkama yöntemleri ile üstesinden gelmek mümkün olabilecektir1.


 Belirtileri

Arı sokmasına karşı alerjiniz olup olmadığını ve arı sokmasından sonra herhangi bir hayati risk taşımamak için genellikle ilk bakılması gereken oluşum, arının soktuğu bölgede kızarıklık ve kaşıma gibi şikâyetlerin olup olmadığına dikkat etmektir. Bu tüm arı sokması olaylarında yaşanan sıradan bir durum olsa da bunun devamında seyreden arı zehrinin vücuda bırakılması sebebi ile şişme görülmektedir. Şişme meydana geldikten sonra özellikle alerjik reaksiyonlarda meydana gelen belirtileri solunum güçlüğü görülmesi, karında ağrı, kalp çarpıntıları, mide bulantıları ve en ciddi olarak baygınlık görülmektedir2.

Arı sokması belirtileri arasında en tehlikeli olanı kişinin solunum güçlüğü çekmesidir. Aynı zamanda solunum güçlüğü ile beraber kalp çarpıntıları da görülmeye başlandığında bu durum kişinin hayatını kaybetmesi şeklinde sonuçlanabilmektedir. Bu sebeple kesinlikle arı sokması küçümsenmemeli ve bu belirtilerin en basiti bile görüldüğünde bir süre gözlemlendikten sonra eğer belirtiler ciddileşiyorsa anında doktora başvurmak gerekmektedir.

Arı sokması sonrasındaki belirtiler 24 ile 48 saat aralığındaki süreçlerde dikkatlice gözlemlenmelidir. Eğer alerjik bünyeye sahip kişiler arı sokmasına maruz kaldıysa bu belirtiler saatler ilerledikçe artış gösterir. Kontrol altına alındığında da yaklaşık bir hafta boyunca bu belirtiler ve semptomlar görülmeye devam edebilir. Arı sokması anında telaş yapmamak bu belirtilerin en hafif şekilde hissedilebilmesini sağlayacaktır3.


Tedavisi

Arı sokması ardından yapılmaması gereken tek hareket arıyı zorla soktuğu bölgeden ayırmaya çalışmaktır. Arı soktuktan sonra deriye nüfuz edecek zehir, sıkmanız durumunda çok daha büyük bölgelere yayılabilir. Buna bağlı olarak hem zehri daha büyük yere yaymak hem de daha büyük bir acı hissetmek olası bir durum olacaktır. Arıyı zorla bölgeden ayırmanın tehlikeli olabileceğinin aksine arı kişiyi sokup deriden ayrıldıktan sonra geride kalan iğneyi sert uçlu bir materyalle deriden kazıyarak ayırmak son derece yararlı bir hareket olacaktır4.

Bitkisel Tedavisi

Arı sokması tedavisinde kişinin kendi müdahale edebileceği ilk adım amonyak kullanmak olabilir5.

Amonyak: Arı sokmuş kişi amonyağı ister o bölgeye sürebilir isterse de suya yaklaşık 15 damla kadar ekleyerek içilebilir. Arının ilk soktuğu andan sonra kullanılan amonyak maddesi ardından şişkinlik için de krem kullanılabilir. Kremler steroid ve antihistamik özellikli olmalıdır.

Buz: Tedavi bazında yapılabilecek diğer yöntemlerden biri arının soktuğu bölgeyi soğutmaktır. Soğuk suyla arı sokulan bölgeyi yıkamak veya bölgeye buz tutmak, ağrı ve acı hissiyatını azaltacaktır6.

Yoğurt: Bunun dışında yoğurt sürmek de acı hissiyatını azaltacaktır. Su ve karbonat ile hazırlanacak olan macunu arının soktuğu bölgeye sürerseniz yine aynı şekilde yan etkileri en az şekilde yaşamanız sağlanacaktır.

Lavanta: Arı sokması için uygulanabilecek bitkisel yöntemler arasında birkaç öneri sayılabilir. Lavanta bitkisinin yağı arı sokmasında son derece etkili bir yöntem olmaktadır.

Maydonoz: Bunun dışında maydanoz da dövülerek arının soktuğu bölgeye uygulanırsa gerçekten kısa sürede şişliği, acıyı ve ağrıyı en aza indirmeyi sağlayacaktır.

Sarımsak: Yine aynı şekilde arı sokmasının ardından oluşacak şişliği önleyen sarımsak ezilerek bölgeye sürülebilmektedir7.

Bal: Bal da arı sokmasında 10 dakika boyunca masaj yapılarak o bölgedeki şişliğin oluşumunu ortadan kaldırabilmektedir.

KAYNAKLAR

1- Mayo Clinic Veritabanı. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bee-stings/diagnosis-treatment/drc-20353874 

2-  Guy A. Settipane, George K. Boyd. (2007). PREVALENCE OF BEE STING ALLERGY IN 4,992 BOY SCOUTS https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1398-9995.1970.tb01264.x 

3- Guy A. Settipane, George K. Boyd. (2007). PREVALENCE OF BEE STING ALLERGY IN 4,992 BOY SCOUTS   https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1398-9995.1970.tb01264.x 

4- U. Müller, et al. (1979). Immunotherapy in Bee Sting Hypersensitivity https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1398-9995.1979.tb02006.x 

5- T. Wesselius, et al. (2005). A randomized crossover study of bee sting therapy for multiple sclerosis https://n.neurology.org/content/65/11/1764.short 

6- Seok Don Park. (2005). Herb Medicine-induced Adverse Effects in Dermatological Field https://synapse.koreamed.org/DOIx.php?id=10.5124/jkma.2005.48.4.325&vmode=FULL 

7- Seok Don Park. (2005). Herb Medicine-induced Adverse Effects in Dermatological Field https://synapse.koreamed.org/DOIx.php?id=10.5124/jkma.2005.48.4.325&vmode=FULL 

8- Seok Don Park. (2005). Herb Medicine-induced Adverse Effects in Dermatological Field https://synapse.koreamed.org/DOIx.php?id=10.5124/jkma.2005.48.4.325&vmode=FULL 

Benzer Makaleler

Astigmat Nedir?
02.05.2020 17:29 devamını oku

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/