Acil.Net

Bağırsak Enfeksiyonu Nedir? Ne İyi Gelir?

#

Yazan, Kemal Berk Benlioğlu
26.04.2020 08:45 (Güncellendi 28.04.2020 23:01)

Hastalıklar GÜVENİLİR KAYNAK

Bağırsak Enfeksiyonu Nedir? Ne İyi Gelir?

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bağırsak enfeksiyonu yaygın bir gastrointestinal rahatsızlıktır. Mikroorganizmalar (virüs veya bakteri) veya çeşitli diğer bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bağırsak hareketlerinin görünümünde veya sıklığında meydana gelen herhangi bir değişiklik, bağırsak sorununu açıkça gösterir. Egzersiz eksikliği veya zayıf beslenme de bağırsak enfeksiyonuna neden olabilir. Genellikle bağırsak enfeksiyonu birkaç gün içinde yatışır ancak altta yatan nedene nüksetmeyi önlemek için tedavi edilmelidir. Gıda zehirlenmesi de bağırsak enfeksiyonuna yol açabilir. Tedavi edilmezse bağırsak enfeksiyonu irritabl bağırsak sendromuna neden olabilir1


Bağırsak Enfeksiyonunun Belirtileri

Hem viral hem de bakteriyel bağırsak enfeksiyonları için semptomlar genellikle birbirine benzemektedir. Sahip olduğunuz enfeksiyon türlerini belirlemek için bir sağlık uzmanının belirtilerinizi kontrol ettirmesi önemlidir.

Bağırsak ağrısı: Bağırsak enfeksiyonunun karın ağrısına neden olmayacağı çok nadir görülür. Ağrı genellikle alt karın bölgesinde veya bağırsaklarda doğrudan hissedilir. Ağrı seviyeleri hafiften inanılmaz dereceye kadar değişir ve rahatsız edici spazmlara neden olabilir. Bağırsak enfeksiyonu çeken biri tuvalete çıktığı zaman ağrı hafifleyebilir.

Kabızlık veya ishal: Bunlardan herhangi biri bağırsak enfeksiyonu için ortaktır. Bazıları bağırsak hareketi yapamayabilir, diğerleri ise kendilerini tamamen boşaltamayacaklarını düşünürler. İshal durumunda, dertli kişilerin kısa süre içinde tuvaleti tekrar tekrar kullanmaları gerekecektir.

Dışkı değişikliği: Dışkınızın genel görünümü değişebilir. Dışkılar oldukça küçük ya da biraz sulu olarak çıkarabilir. Bazen dışkıda mukus görünebilir.

Şişkinlik: Bağırsak enfeksiyonları, özellikle enfeksiyon nedeniyle kabız görüldüğünde vücutta biriken gaza neden olabilir. Bu birikim ağrılı ve rahatsız edici şişkinliğe neden olabilir. Midenizin sızdırmazlığını ve şiştiğini hissedersiniz.

Rektal kanama: Rektal kanamanın bazı bağırsak enfeksiyon vakalarında olduğu bilinmektedir. Bağırsaklardaki iltihaplanma, alt karın organlarınızın duvarlarının kanamasına neden olabilir. Halsizlik, huzursuzluk ve hastalık hissi, rektal kanamaya yakalanan birisi için ortaktır. Dışkıda kan da görebilirsiniz. Kan dökülmesi veya durumun devam etmesi halinde rektal kanama çok ciddi olabileceği için buna dikkat edin.

Mide bulantısı ve kusma: Bu semptomlar mide ağrısı ya da şişkinlik kadar yaygın değildir, fakat yine de görülme ihtimali vardır. Bağırsak yoluyla atamıyorsanız veya onları serbest bırakmanız gerekiyorsa bulantı oluşabilir. Kusma, vücudunuzdaki atıklardan doğal olarak kurtulamamanın bir sonucu olabilir. Bağırsaklarınız çok yorgun düşerse, onlardan yeni bir şey geçiremezler. Bunun yerine aşırılıktan kurtulmak için sindirim pistiniz tersine çevrilir.

Diğer semptomlar: Bağırsak enfeksiyonunun diğer semptomları ateş ve titreme, iştah kaybı, karın krampları, baş ağrısı, aşırı susuzluk ve hatta durum devam ederse kilo kaybıdır. Çoğu zaman bir kişi bu belirtilerin yalnızca 1-3’ünü yaşayabilir, ancak daha fazla da olabilir. Belirtileri önem derecelerine göre izlediğinizden emin olun2


Bağırsak Enfeksiyonuna Ne Sebep Olur?

Genel bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan başka, bağırsak hastalıklarını etkileyen enfeksiyöz bir hastalık da bulunmaktadır. İrritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit ve divertikülit çoğunlukla bağırsak sorunlarının nedenidir. Bağırsağı etkileyen bazı çok ciddi hastalıklar Crohn hastalığı, Çölyak hastalığı ve kolon kanseridir. Bu sorunlardan bazıları iyi beslenme ve egzersiz ile yeterince tedavi edilebilir olsa da, çoğu profesyonel tıbbi tedavi gerektirir3


Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Uygun tedavi, sergilenen semptomlara ve altındaki enfeksiyon nedenine bağlıdır. Genelde antibiyotikler, bakteri enfeksiyonu durumunda reçete edilir. Müshillerin kısa süreli bir rejimi de önerilebilir. Bağırsak hastalıkları teşhisinde, bir doktor genelde bir tıbbi öykü alır ve kan veya dışkı testlerinin yapılmasına karar vermeden önce fiziksel bir muayene yapar. Bazı durumlarda kişinin neden bağırsak enfeksiyonu semptomları yaşadığını belirlemek için kolonoskopi ve / veya baryumlu lavman gerekebilir. Bulgulara dayanarak, doktor hangi tedavilerin uygun olduğuna karar verebilir. Bunların arasında bağırsağın hasar gören kısımlarının çıkarıldığı ameliyatlar da olabilir4.  


Bağırsak Enfeksiyonu İçin Tedavi Yöntemleri

Tuz: Tuz, kusma ve ishal kaynaklı dehidrasyonu önlemek için suya eklenebilen bir elektrolit olan sodyum içerir. Artı, tuz enfeksiyonla mücadeleye ve sindirim sisteminin pH seviyesini korumaya da yardımcı olacaktır. 1 çay kaşığı tuzu 1 litreye veya 4 bardak filtrelenmiş suya ekleyin. 2 çorba kaşığı şeker de ekleyin ve iyice karıştırın. Bu çözümü gün boyunca kısa aralıklarla içelim. Elektrolitleri dengelemek ve dehidrasyonu önlemek için piyasada bulunan elektrolit preparatlarını deneyebilirsiniz.

Zencefil: Zencefil, antibakteriyel, antiviral, antiinflamatuar ve antioksidan özelliklerinden dolayı gastroenterit tedavisinde çok etkili bir başka çaredir. Bağırsak enfeksiyonunu önleyebilir ve tedavi edebilir; ayrıca bulantı, kusma ve karın krampları gibi belirtilerin sıklığını azaltabilir. 1 çay kaşığı taze doğranmış zencefil kökü 1 su bardağı kaynar suya ekleyin. 10 ila 15 dakika kadar demleyin. Süzün, bal ekleyin ve yavaşça bu çayı yudumlayın. Daha iyi hissedene kadar bu yatıştırıcı çayı günde 2 veya 3 kez için5

Elma sirkesi: Bu bileşen midenizdeki pH değerini yükseltebilir ve vücudunuzdan kötü toksinleri çıkarabilir. Yüksek miktarda pektin ile birlikte midenizdeki tahrişi ve gazları hafifletebilir, mide bulantısı ve mide ağrısı ile kusmayı da rahatlatır. Bu nedenle elma sirkesi, gastroenterit için ev ilaçları listesinde önemli bir bileşendir.

Karbonat: Doğal antasit olduğu düşünülürse, mide içindeki asidi önemli derecede etkisiz hale getirebilir, böylece ekşi karın ve mide ekşimesi ve gastroenterit semptomlarını hafifletebilir. Dahası, ishal ve kusmayı azaltma yeteneğine sahiptir. ½ çay kaşığı karbonat tozu, ½ çay kaşığı tuz ve 4 çorba kaşığı şeker ile biraz su alın ve tamamen karıştırın. Günde 2 ila 3 kez tüketin.

Fesleğen: Fesleğen güçlü antispazmodik özelliklere sahip olduğu için gastrik spazmlarını önlemede mükemmeldir. Bağırsak enfeksiyonundan kaçınmanıza yardım ederken midenizi güçlendirebilir. Bu nedenle, bağırsak enfeksiyonu için ev ilaçları listesinden bu otu uygulamak hakkında biraz düşünmelisiniz6.  

Papatya: Papatya, antiinflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Aynı zamanda hafif bir sakinleştirici olarak çalışır ve sizi rahatlatabilir. Rahatlamak için papatya çayı içebilirsiniz. Alerjiniz varsa, yaban mersini çayı ile aynı etkileri elde edebilirsiniz, ancak bu çayı dikkatli bir şekilde içmelisiniz. Bağırsak enfeksiyonu için bu doğal ilaçları fazla kullanmayın.

Limon: Bir mide rahatsızlığınız olduğunda diyetinizde asidik meyveler tavsiye edilmemektedir. Limon bir istisnadır. Bir bardak suya eklenen bir çay kaşığı taze limon suyu içmeyi deneyin. Limon suyu, ishale neden olan patojenleri yok edebilir. Vücudunuzun mide gribine karşı daha etkili bir şekilde savaşabilmesi için bağışıklığınızı artırmaya yardımcı olacak C vitamini bakımından da zengindir.

Muz: Yeşil ve olgun muzların ishali durdurabileceğine dair bilimsel kanıtlar bulunmaktadır. Bu meyvenin sindirimi kolaydır ve vücudunuzdaki elektrolit dengesini korumak ve kalbin düzgün çalışmasına yardımcı olması gereken hayati magnezyum ve potasyumu vücudunuza sağlamaya yardımcı olabilir7.  

Yoğurt: Bağırsaktaki faydalı bakteri, gıdaları sindirmeye ve gastrointestinal sisteminizi enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur, ancak bu bakteriler sıklıkla şiddetli kusma ve ishal ile kaybolur. Probiyotikler, yoğurtta yüksek konsantrasyonlarda bulunabilir ve bu sadece midenizi yatıştırmaz, aynı zamanda iyileşme sürecini hızlandırmak için bağırsağınızdaki yararlı bakterilerin yeniden büyümesini ve koruyucu kapasitesini teşvik eder.

Nane: Nane içindeki güçlü organik bileşikler, soğutma, yatıştırma ve antiinflamatuar etkileri nedeniyle övülmektedir. Gastroenterit ve mide sorunları için nane yaprakları çiğnemek binlerce yıldır uygulanmaktadır. Taze nane çayı demlemek de kusmaya karşı etkili bir çaredir çünkü bağırsağınızdaki iltihaplanmayı azaltmaya destek olmaktadır.

Zerdeçal: Bu popüler baharat dünyanın her tarafında bilinir ve tüketilir ve genellikle sağlık koşullarının geniş bir yelpazesine sahip olduğu için çok yönlü ve etkili bitkisel ilaçların biri olarak düşünülür. Zerdeçalda bulunan antioksidanlar, bioflavonoidler, vitaminler ve minerallerin karmaşık karışımı, özellikle bağırsak enfeksiyonundan muzdarip olmanız durumunda, rahatsızlık geçiren vücut için harika bir tonik oluşturur8.  

Elma: Elmalar bağırsak sisteminize destek vermektedir, bu nedenle diyetinize katı sağlayacak yiyecekler katmaya hazır olduğunuzda, bir kâse elmalı güveç veya pişmiş elma tabağı (tarçın ve şeker olmadan) denemek isteyebilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsak yemek vücudunuzdaki bakterileri sisteminizden yoksun bırakmaya yarayan bir antibiyotik katkısı sağlamaktadır. Sarımsağın, iyileşmenizde yardımcı olabilecek bağırsakta bulunan doğal bakteri florasını da desteklediği bilinmektedir9.  

Pirinç suyu: Pirinç suyu yatıştırıcı özellikleriyle iyi bilinir. Bu su aynı zamanda ishal sorununu tedavi edebilir. Biraz pilavı suda kaynatın ve kalan suyu süzün. Buna biraz bal ve tarçın ekleyin. İyice karıştırın ve bulantıdan kaçınmak için bu çözeltiyi için. Böylece pirinç suyu evde hazırlanabilir ve gastroenterit ile ilgili problemle kolayca mücadele edebilir10

KAYNAKLAR

1- Blacklow, N., & Greenberg, H. (1991). Viral Gastroenteritis. New England Journal Of Medicine, 325(4), 252-264. doi: 10.1056/nejm199107253250406 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199107253250406 

2- Majamaa, H., Isolauri, E., Saxelin, M., & Vesikari, T. (1995). Lactic Acid Bacteria in the Treatment of Acute Rotavirus Gastroenteritis. Journal Of Pediatric Gastroenterology And Nutrition, 20(3), 333-338. doi: 10.1097/00005176-199504000-00012 https://europepmc.org/article/med/7608829 

3- Neustrom, M., & Friesen, C. (1999). Treatment of eosinophilic gastroenteritis with montelukast. Journal Of Allergy And Clinical Immunology, 104(2), 506-506. doi: 10.1016/s0091-6749(99)70404-5 https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(99)70404-5/abstract  

4- Haffejee, I., & Moosa, A. (1985). Honey in the treatment of infantile gastroenteritis. BMJ, 290(6485), 1866-1867. doi: 10.1136/bmj.290.6485.1866 https://www.bmj.com/content/290/6485/1866.short 

5- Guarino, A., Canani, R., & Russo, S. (1995). Developments in the Treatment of Rotaviral Gastroenteritis. Clinical Immunotherapeutics, 3(6), 476-484. doi: 10.1007/bf03259066 https://pediatrics.aappublications.org/content/93/1/12 

6- Manga, P., & Moosa, R. (1985). Salmonella endocarditis: successful treatment with parenteral ampicillin and oral amoxicillin. International Journal Of Cardiology, 9(1), 103-105. doi: 10.1016/0167-5273(85)90408-5 https://pediatrics.aappublications.org/content/65/6/1125.short 

7- Dryden, M., Gabb, R., & Wright, S. (1996). Empirical Treatment of Severe Acute Community-Acquired Gastroenteritis with Ciproftoxacin. Clinical Infectious Diseases, 22(6), 1019-1025. doi: 10.1093/clinids/22.6.1019 https://academic.oup.com/cid/article/22/6/1019/465414 

8- Mietens, C., Keinhorst, H., Hilpert, H., Gerber, H., Amster, H., & Pahud, J. (1979). Treatment of infantile E. coli gastroenteritis with specific bovine anti-E. coli milk immunoglobulins. European Journal Of Pediatrics, 132(4), 239-252. doi: 10.1007/bf00496847 https://link.springer.com/article/10.1007/BF00496847 

9- ROSSIGNOL, J., & EL-GOHARY, Y. (2006). Nitazoxanide in the treatment of viral gastroenteritis: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Alimentary Pharmacology And Therapeutics, 24(10), 1423-1430. doi: 10.1111/j.1365-2036.2006.03128.x https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2006.03128.x 

10- Liu, S., Song, J., Mao, H., Zhao, J., & Song, Q. (2020). Expert consensus on the diagnosis and treatment of heat stroke in China. Military Medical Research, 7(1). doi: 10.1186/s40779-019-0229-2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32268647 

Benzer Makaleler

Yorum Yapın