Acil.Net

Kas Ağrısı Neden Olur? Kas Ağrısı Esnasında Ne Yapılmalıdır?

#

Yazan, Servet Selim Elagöz
08.05.2020 23:00 (Güncellendi 04.06.2020 00:55)

Hastalıklar GÜVENİLİR KAYNAK

Kas Ağrısı Neden Olur? Kas Ağrısı Esnasında Ne Yapılmalıdır?

Kas Ağrısı Nedir?

Tıp dilinde miyalji olarak bilinen kas ağrısı, birçok hastalığın ve bozukluğun ortak belirtilerinden biridir. Kas ağrısı ayrıca yaralanmalar ya da kasların aşırı çalışması nedeniyle de ortaya çıkabilir. Belli bir kasın ya da kas grubunun aşırı kullanımı veya çok fazla gerilmesi kas ağrılarına yol açabilir. Grip gibi viral enfeksiyonlar, bazı beslenme sorunları ya da kronik yorgunluklar kas ağrılarını tetikleyebilir. 1

Özellikle sporcular ya da ağır fiziksel egzersizler yapanlar kas zedelenmesi veya kas yırtılması gibi sorunlar yaşayabilirler. Bu durum oldukça acılı ve can sıkıcı durumlara yol açabilir. Etkilenen kaslar günlük yaşamdaki sorumlulukların yapılmasını zorlaştırabilir. 2

Kas ağrısı nasıl teşhis edilir? Kas ağrısı karmaşık belirtilere sahip olabilir. Bu belirtiler sadece kas ağrısının değil aynı zamanda başka hastalıkların da habercisi olabilir. Altta yatan durumu saptamak için uygun bir değerlendirmeye ihtiyaç duyulur. Klinik muayenede kas gücü, kas fonksiyonu ve genel performans belirlenir. Daha önce bir yaralanma yaşanmış mı, hastanın tıbbi geçmişi nasıldır ya da hangi ilaçları kullanıyor gibi sorular, rahatsızlığın nedenini tespit etmeye yardımcı olur.

Herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını saptamak için kan testleri yapılabilir. Hastada ateş, inflamasyon veya bazı enfeksiyonlar olduğunda, otoimmün bozukluklar veya artrit benzeri durumlar olabilir.

X ışınları gibi taramalar yapılarak ilgili alanın kemik anormallikleri ve kırıkları görüntülenebilir. CT taramaları veya herhangi bir anormalliği tespit etmek için MRG istenebilir. Bu taramalarda kaslar ve yumuşak dokular incelenir. Elektromiyografi ise kasları besleyen sinirlerin tutulumunu belirlemeye yardımcı olur. 3

Kas ağrısı için ne zaman doktora gidilmelidir? Kas ağrıları genellikle zararsızdır ve fazla zorlanmadıkları takdirde kendi kendine geçerler. Fakat devam eden ve artan kas ağrıları altta yatan farklı bir tıbbi durumun habercisi olabilir.

  • Evde tedaviye cevap vermeyen ağrılar 
  • Hiçbir neden yokken bir anda ortaya çıkan şiddetli kas ağrıları 
  • Kas ağrılarına eşlik eden döküntüler 
  • Kene ısırmasından sonra oluşan kas ağrısı 
  • Kas ağrılarına eşlik eden kızarıklıklar ya da şişlikler 
  • Herhangi bir ilaç kullanımından sonra oluşan kas ağrıları 
  • Ateşle birlikte ortaya çıkan ağrılar 
  • İdrarda azalma 
  • Yutma güçlüğü 
  • Kusma 
  • Boyun bölgesinde sertlik 
  • Vücudun etkilenen bölgesini hareket ettirememe gibi durumlar varsa vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. 4

 

Kas Ağrısı Belirtileri

Kas ağrısı nasıl anlaşılır? Kas ağrısı başlangıcı eklemlerde ağrı ve yorgunluk şeklinde kendini belli edebilir. Kas ağrısı farklı tıbbi sorunların nedeni olabilir, bu yüzden yanlış yorumlanması oldukça sık görülen bir durumdur. Kas ağrısının en yaygın görülen belirtileri şunlardır;

  • Yorgunluk 
  • Uyku sorunları 
  • Konsantrasyon ve hafıza problemleri 
  • Anksiyete veya depresyon 
  • Ellerde, kollarda, ayaklarda ve bacaklarda uyuşma veya karıncalanma 
  • Baş ağrısı 
  • İrritabl bağırsak sendromu 
  • İdrar yapma ile ilgili sorunlar 
  • Ağrılı adet dönemleri 

Kas ağrısı şiddetli olabilir. Genellikle eklemlerin çevresindeki kaslarda, tendonlarda ve bağlarda hissedilir. 5

Yorgunluk

Yorgunluk, kas ağrısının en yaygın görülen belirtilerinden biridir. Bazı kişiler yorgunluğun sebebini kas ağrılarına değil de grip gibi viral enfeksiyonlara bağlayabilirler. Antrenman sonrası egzersiz yapmak yorgunluğu artırabilir. Markete gitmek, ütü yapmak ya da yemek pişirmek gibi günlük aktiviteler yorgunluk nedeniyle aksatılabilir.

Uyku problemleri

Kas ağrısı olan insanların çoğunda uyku sorunları görülür. Uyunur fakat uyku sürekli bölünür. Sabah kalkıldığında dinlenmemiş ve yorgun hissedilir.

Duygudurum bozuklukları

Kas ağrısı çeken insanların yarısından fazlasında depresyon ve anksiyete görülür. Sürekli yorgun hissetmek ve ağrı çekmek, stresin artmasına neden olabilir. Hastalar daha az aktif hale gelebilir ve depresyona girebilirler.

Kas ağrısı çeken insanlar bir şeye odaklanmakta sorun yaşarlar ve kısa süreli hafıza kayıpları görülebilir. Anahtarlarını unutabilirler, ne yemek yapacaklarını ya da yaptıkları planları hatırlamayabilirler. 6

El ve ayaklarda şişme ve karıncalanma

Uyuşma ya da karıncalanma, kas ağrısı çeken insanların çoğunda görülen ortak bir semptomdur. Parestezi olarak adlandırılan bu duyumlar rastgele meydana gelir. Birkaç dakika sürebileceği gibi uzun süre de devam edebilir. Bu durum özellikle sabahları rahatsız edici hale gelir.

Baş ağrısı

Kas ağrısı sorunu yaşayan her 5 kişiden 2’sinde baş ağrısı sorunu vardır. Bu ağrıların çoğu boyunda ve üst sırttaki kaslar nedeniyle oluşur. Ayrıca başın ve boynun arkasındaki hassas noktalardan da kaynaklanabilir.

İrritabl bağırsak sendromu

Kas ağrısı olan kişilerin yaklaşık üçte ikisinde genellikle göbek ağrısı, gaz ve şişkinlik görülür. Hastaların çoğu kusmak isteyebilecekleri gibi kabızlık ve ishal yaşayabilirler.

Menstrüel krampları

Kas ağrısı çeken kadınlarda adet dönemleri genellikle ağrılı geçer.

Huzursuz bacak sendromu

Bu durum genellikle ayakları ve bacakları etkiler. Çekilen acı nedeniyle ayakların devamlı hareket ettirilmesi gerekir. Geceleri uykusuz bırakabileceği son derece rahatsız edici bir durumdur. 7

 

Kas Ağrısı Nedenleri

Kas ağrısı neden olur? Kas ağrısının pek çok nedeni olabilir. Birçok kişi, belli kas gruplarını fazla kullanmaları gereken işler yaptıkları için kas ağrısı yaşayabilirler. Bazı sporlar ya da ağır fiziki dayanıklılık gerektiren işler kas ağrısına neden olabilir. Bunun yanı sıra uzun süre bilgisayar başında kalmayı gerektiren işlerde boyun, sırt ve el kasları ağrıyabilir. Ağır nesnelerin kaldırılması, ellerin, bacakların tekrar tekrar kullanılması veya kuvvet gerektiren hareketlere ihtiyaç duyulması kas ağrılarına yol açar. Kasların yeterince dinlenmemesi ve gerginleşmeleri için kapasitelerinden fazla çalışmaları acının artmasına neden olur. Kasların aşırı kullanılması veya yaralanması, en yaygın görülen kas ağrısı nedenleri arasında yer alır. 8

Yaralanmalar

Yaralanmalar, kas ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Boyun, sırt, eller ya da vücudun herhangi bir bölgesinin yaralanması o bölümün etrafındaki kasların gerilmesine neden olabilir. Kırıklar, yaralı yumuşak dokular, bağ ya da kıkırdak yırtıkları, omurgada disk herniasyonu gibi omurlar arası disk sorunları, genellikle çevredeki kaslara zarar verir. Düşmek, darbe almak, kaza ya da ağır nesneleri kaldırmak yaralanmalara yol açabilir.

Enfeksiyonlar

Özellikle yüksek ateş, grip veya kasları etkileyen enfeksiyonlar da kas ağrısına neden olmaktadır. Sıtma, dang humması ve Ebola kaslara zarar verebilir. Çocuk felci gibi enfeksiyonlar sadece kas ağrısına neden olmaz, aynı zamanda kasların gücünü ve kapasitesini de etkiler. Tüberküloz gibi bakteriyel enfeksiyonlar, omuriliği ve kasları etkilediğinden kas ağrıları yaşanabilir. HIV ya da AIDS gibi ciddi enfeksiyonlar kaslarda ağrıya neden olabilir. 9

Stres ve Gerginlik

Pek çok insan stres ya da gerginlik nedeniyle kas ağrıları yaşar. Stres, bedenin hastalıkla savaşmasını zorlaştırır. Yoğun stres yaşayan kişilerde, vücut iltihap veya enfeksiyonla mücadele ederken kaslar ağrır.

Otoimmün Bozukluklar

Bazı otoimmün bozukluklar, kas ağrısına neden olabilir. Polimiyalji romatizma, bağ dokusu bozuklukları, lupus (SLE) veya multipl skleroz gibi sık görülen bazı durumlar kasları etkileyebilir ve kaslarda acıya yol açar.

Kas Ağrısına Yol Açan Tıbbi Durumlar

Tiroid bozuklukları, fibromiyalji, düşük kas tonusu, kandaki azalmış potasyum seviyeleri, periferal nöropati, kaslarda yorgunluk veya ağrıya neden olan yaşam tarzı bozuklukları gibi bazı tıbbi durumlar kaslarda ağrıya neden olabilir. Endokrin sisteminin diğer koşulları veya bazı genetik durumlar da kas ağrısını tetikleyebilir. Kronik yorgunluk sendromu da sıklıkla kas ağrısına neden olabilen yaygın bir durumdur.

İlaçlar

Kolesterol düşürücü ilaçlar, tansiyon kontrol ilaçları veya kasları etkileyen bazı ilaçlar kaslarda ağrı oluşmasına yol açabilir. Steroidler, kafein veya opioidler kas ağrısına neden olabilir.

Diğer Kas Ağrısı Nedenleri

Bazen dehidratasyon, kusma, ishal gibi nedenlerden dolayı aşırı sıvı kaybı kas ağrısına neden olabilir. Kaslarda ağrıya yol açan diğer nedenler belirli kanser türleri, kronik stres, anksiyete, uykusuzluk, duygudurum sorunları veya hormonal dengesizliklerdir. 10

 

Kas Ağrısı Tedavisi

Kas ağrısı nasıl geçer? Kas ağrısı için en çok kullanılan tedaviler fizik tedavi, ilaçlar ve kas ağrısı ameliyatıdır.

Fizik tedavi: Çoğu kronik kas ağrısı için fizik tedavi en yararlı yöntemlerden biridir. Özellikle boğaz kaslarındaki esnekliği artırmaya ve bölgeyi destekleyen çevre dokuyu güçlendirmeye yardımcı olur. Fizik tedavi problemli kasın gerilmesini sağlar ve tetik noktalarının oluşumuna yol açabilecek uygun ergonomiye olanak tanır.

İlaçlar: Fiziksel terapinin yanı sıra ağrıları kontrol altına almak için ilaçlar kullanılabilir. Çoğu ağrı kesici, kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. Reçeteli olarak satılan non steroid ilaçlar ve anti enflamatuar ilaçlar kas ağrılarının kontrol edilmesini sağlar. Antidepresanlar ise nörolojik sorunlar için kullanılır. Stresi hafifletmek ve günlük yaşamı kolaylaştırmak için terapistlerle birlikte çalışabilir.

Doktor kas ağrısının bir enfeksiyon nedeniyle oluştuğunu fark ederse antibiyotik yazabilir. Antibiyotikler hap şeklinde ya da damar içinden verilecek şekilde uygulanabilir.

Bazı antidepresanlar sinir sinyallerini aktivite ettiğinde ağrının daha da kötüleşmesine neden olabilir, bu da daha çok depresyona yol açar. 11

Kas ağrısı ameliyatı: İlaçlar ya da fizik tedavi kas ağrılarını hafifletmek için yetersiz kalırsa doktor hastaya tetikleme noktası enjeksiyonu yapmaya karar verebilir. Tetik noktaları sadece miyofasiyal ağrı sendromu ile ilişkilidir. Buna ek olarak ağrı kesicileri ve anti-enflamatuarları doğrudan problemli kasa enjekte etmek, tetik noktalarının varlığından bağımsız olarak ağrının azaltılmasına yardımcı olabilir. 12

Kas ağrısı için hangi doktora gidilir? Kas ağrısı için öncelikle bir dahiliye doktoruna gidilir. Ağrının sebepleri araştırıldıktan sonra gerekirse nöroloji ya da ortopedi uzmanlarına görünmek gerekebilir.

 

KAYNAKLAR

1-) ÅKE LUNDBERG. (1957). Myalgia Cruris Epidemica

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1651-2227.1957.tb08627.x

2-) Sinaki M, Merritt JL, Stillwell Gkç (1977). Tension myalgia of the pelvic floor.

https://europepmc.org/article/med/926848

3-) Sven-Erik Larsson, et al. (2009). Chronic trapezius myalgia: Morphology and blood flowlstudied in 17 patients

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/17453679008993548

4-) Edwin M Killbourne, et al. (1990). Interim Guidance on the Eosinophilia-Myalgia Syndrome 

https://annals.org/aim/article-abstract/70361 

5-) Ulrich Issberner, Peter W Reeh,  Kay H. Steen. (1996). Pain due to tissue acidosis: a mechanism for inflammatory and ischemic myalgia?

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0304394096125763

6-) Robert B Nadler. (2003). Bladder training biofeedback and pelvic floor myalgia

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0090429502023907

7-) H. Lochmüller, et al. (1993). Exercise-induced myalgia in hypothyroidism

https://link.springer.com/article/10.1007/BF00180031

8-) E Niakan, Y Harati, M J Danon. (1985). Tubular aggregates: their association with myalgia.

https://jnnp.bmj.com/content/48/9/882.info

9-) Sinaki M, Merritt JL, Stillwell Gkç (1977). Tension myalgia of the pelvic floor.

https://europepmc.org/article/med/926848

10-) Varga J, Kähäri VM. (1997). Eosinophilia-myalgia syndrome, eosinophilic fasciitis, and related fibrosing disorders.

https://europepmc.org/article/med/9375286

11-) Hertzman PA, et al. (1991). The eosinophilia-myalgia syndrome: the Los Alamos Conference.

https://europepmc.org/article/med/1680191

12-) Dr T. D. Heiman‐Patterson MD, et al. (1990). Peripheral neuropathy associated with eosinophilia‐myalgia syndrome

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ana.410280409 

Benzer Makaleler

Yorum Yapın