Acil.Net

Buğday ve Birbirinden Önemli 7 Faydası

#

Yazan, Merve Görmez
17.05.2020 17:01 (Güncellendi 18.08.2020 21:17)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Buğday ve Birbirinden Önemli 7 Faydası

Buğday, dünyanın en çok tüketilen tahıl ürünlerinden biridir. Dünya çapında sayısız çeşitte yetiştirilen bir çim türü olan Triticum’dan meydana gelir. Ekmeklik buğday veya genel buğday en çok tüketilen türdür. Beyaz ve tam buğday unu, ekmek gibi fırınlanmış ürünlerdeki temel bileşenlerdir. Diğer buğday bazlı gıdalar arasında makarna, erişte, irmik, bulgur ve kuskus bulunur. İşte buğdayın faydaları:


1. Besin Değerleri

100 gram tam tahıllı buğday ununun besin değerleri şunlardır: (18)

Kalori340 kcal
Şeker0.4 g
Protein13.2 g
Karbonhidrat72 g
Lif10.7 g
Yağ2.5 g



2. Karbonhidrat Bakımından Zengindir

Tüm tahıl ürünleri gibi buğday da çoğunlukla karbonhidrattan oluşur.

Buğdaydaki toplam karbonhidrat içeriğinin % 90'ından fazlasını nişasta oluşturduğu için bitki türleri arasında karbonhidrat bakımından oldukça zengindir.(18)

Nişastanın sağlık üzerindeki etkileri, kan şekeri seviyelerinin etkisini belirleyen sindirilebilirlik ile ilgilidir. Yüksek sindirilebilirlik, bir yemekten sonra kan şekerinde sağlıksız bir artışa neden olabilir ve bunun özellikle diyabetli insanlar için sağlık üzerinde zararlı etkileri olabilir.

Özet: Buğdaydaki toplam karbonhidrat içeriğinin % 90'ından fazlasını nişasta oluşturduğu için bitki türleri arasında karbonhidrat bakımından oldukça zengindir.


3. Protein Bakımından Zengindir

Proteinler buğdayın kuru ağırlığının % 7 ila 22'sini oluşturur. (17)

Glüten büyük oranda protein içerir ve toplam protein içeriğinin % 80'ini oluşturur. Gluten, buğday hamurunun benzersiz esnekliğinden ve yapışkanlığından dolayı ekmek yapımında çok kullanışlı hale gelen özelliklerden sorumludur.

Özet: Glüten büyük oranda protein içerir ve toplam protein içeriğinin % 80'ini oluşturur ve ekmek yapımını kullanışlı hale getirir.


4. Vitaminler ve Mineraller Bakımından Zengindir

Tam buğday, birçok vitamin ve mineral bakımından zengindir. Buğdayın mineral miktarı çoğu tahıl tanesinde olduğu gibi yetiştirildiği toprağa bağlıdır.

Selenyum: Bu önemli elementin vücut üzerinde önemli fonksiyonları vardır. Buğdayın selenyum içeriği toprağa bağlıdır. (16)

Manganez: Kepekli tahıllar, baklagiller, meyve ve sebzelerde yüksek miktarlarda bulunan manganez, fitik asit içeriği nedeniyle tam buğdaydan az miktarda emilebilir. (15)

Fosfor: Bu diyet minerali vücut dokularının bakımında ve büyümesinde önemli bir rol oynar.

Bakır: Önemli bir temel element olan bakır, batı diyetinde genellikle düşük miktardadır. Bakır eksikliği kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. (14)

Folat: B vitaminlerinden biri olan folat, f olarak da bilinir. (13)

Zenginleştirilmiş buğday unu, yukarıdaki besinlere ek olarak iyi bir demir, tiamin, niasin, kalsiyum ve B6 vitamini kaynağı içerebilir.

Özet: Tam buğday, selenyum, manganez, fosfor, bakır ve folat dahil olmak üzere çeşitli vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır.


5. Bağırsak Sağlığını Güçlendirir

Tam tahıllı buğday, kepek içinde konsantre olan çözülmeyen lif açısından zengindir.

Çalışmalar, buğday kepeği bileşenlerinin bağırsaklardaki bazı yararlı bakterileri besleyerek düzenli olarak işlev görebileceğini göstermektedir. (12)

Buğday kepeği, sindirim sisteminden geçmek için sindirilmemiş yiyeceklerin süresini kısaltabilir. 

Yapılan bir çalışma, kepeklerin çocuklarda kabızlık riskini azaltabildiğini göstermiştir. (11)

Yine de, kabızlığın altında yatan nedene bağlı olarak kepek yemek her zaman etkili olmayabilir. (10)

Bunlara ek olarak, buğday tohumu yağı; uzun enerjili, doymuş, oktacosanol adı verilen ve kas enerjisini artıran bir yağ alkolü bakımından zengindir. Bu nedenle, sporcular için buğday tohumu yağı şiddetle tavsiye edilir. Egzersiz sırasında kişiye enerji ve oksijen verir.

Özet: Tam tahıllı buğday, kepek içinde konsantre olan çözülmeyen lif açısından zengindir. Ayrıca buğday kepeği, sindirim sisteminden geçmek için sindirilmemiş yiyeceklerin süresini kısaltabilir.


6. Kolon Kanseri Riskini Azaltır

Kolon kanseri en yaygın sindirim sistemi kanseridir. Gözlemsel çalışmalar, tam tahıl da dâhil olmak üzere kepekli tahılların tüketimini kolon kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilendirmiştir. (9)

Yapılan bir çalışmaya göre, düşük lifli diyet yapan kişilerin daha fazla lif tüketerek kolon kanseri riskini % 40 oranında azaltabileceği görülmüştür. (8)

Sonuç olarak, kepekli buğday lif bakımından zengindir ve kolon kanseri riskini azaltan antioksidanlar ve bitkisel gıdalar içerir. (7)

Özet: Gözlemsel çalışmalar, tam tahıl da dahil olmak üzere kepekli tahılların tüketimini kolon kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilendirmiştir.


Buğday Çiminin Faydaları

1. Kolesterolü Düşürebilir

Yapılan bir çalışmada, yüksek kolesterolü olan farelere buğday çimi suyu verilmiştir ve sonuç olarak farelerin toplam kolesterol, “kötü” kolesterol ve trigliserit seviyelerinde azalma yaşanmıştır.

İlginç bir şekilde, buğday çiminin etkileri, yüksek kan kolesterolü tedavisinde yaygın olarak kullanılan reçeteli bir ilaç olan atorvastatinin etkilerine benzemektedir. (6)

Özet: Bazı hayvan çalışmaları, buğday çiminin kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.


2. Kanser Hücrelerini Öldürebilir

Yapılan bazı test tüpü çalışmaları, buğday çiminin yüksek antioksidan içeriği sayesinde kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Ayrıca buğday çimi özünün ağız kanseri hücrelerinin yayılmasını % 41 oranında azalttığı görülmüştür. (5)

Başka bir test tüpü çalışmasına göre, buğday çiminin kanser hücrelerini öldürdüğü ve tedaviden sonraki üç gün içinde lösemi hücre sayısını % 65'e kadar azalttığı görülmüştür. (4)

Yapılan bir çalışmaya göre, buğday çimi suyunun, kemoterapinin yaygın bir komplikasyonu olan kemik iliği fonksiyonu riskini meme kanserli 60 kişide azalttığı incelenmiştir. (3)

Özet: Test tüpü çalışmaları, buğday çimlerinin kanser hücrelerini öldürmeye ve kanser gelişimini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.


3. İltihabı Azaltabilir

İltihap, vücudu yaralanma ve enfeksiyona karşı korumak için bağışıklık sistemi tarafından tetiklenen normal bir tepkidir. 

Bununla birlikte, kronik iltihabın kanser, kalp hastalığı ve otoimmün bozukluklar gibi sorunlara yol açtığı düşünülmektedir. (2)

Bir ay boyunca 100 ml buğday çimi suyu içmenin ülseratif kolitli hastalarda hastalığın şiddetini ve rektal kanamayı azalttığı görülmüştür. (1)

Ayrıca buğday çimi, güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahip bir bitki pigmenti olan klorofil bakımından da zengindir. Bir test tüpü çalışmasına göre klorofilin, iltihabı tetikleyen belirli bir proteinin aktif hale gelmesini engellediği görülmüştür. 

Özet: Yapılan bir çalışmaya göre buğday çiminin, iltihaplı bir bağırsak hastalığı olan ülseratif kolitin tedavisinde yardımcı olabileceği görülmüştür. 


Uyarı! Glütene alerjisi olan kişiler, buğday tohumu takviyelerinden kaçınmalıdır. Buğday tohumu özü bazı insanlarda hafif yan etkilere neden olabilir. Bunların belirtileri arasında bulantı, gaz ve baş dönmesi vardır.


Buğday Salatası Tarifi

  • 1 su bardağı buğday
  • 1 adet kırmızı biber
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 adet havuç
  • 2 adet teze soğan
  • Marul yaprağı (2-3 adet)
  • Mor lahana
  • Yarım limon suyu
  • Tuz
  • Zeytinyağı

1. Bir gece öncesinden ıslattığınız buğday yumuşayana kadar haşlayın ve süzün.

2. Kabımıza 1 gece önceden ıslatıp haşladığımız 1 su bardağı buğdayı, 1 adet küçük küçük doğranmış kırmızı biber,maydanoz, dereotu, 3 yaprak marul, 2 adet taze soğan, mor lahana ve 1 adet rendelenmiş havucumuzu ilave edip iyice karıştıralım.

3. Ayrı bir kapta sosu için; yarım limon suyu, tuz ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını alıp karıştıralım.

4. Daha sonra sosumuzu salatamıza ilave edip harmanlayalım. Afiyet olsun.


Sonuç

Tüm tahıl ürünleri gibi buğday da çoğunlukla karbonhidrattan oluşur. Buğday, irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde sindirim semptomlarına neden olabilecek çok az miktarda çözünür lif veya fruktan içerir. Bunun yanı sıra, glüten büyük oranda protein içerir ve toplam protein içeriğinin % 80'ini oluşturur ve ekmek yapımını kullanışlı hale getirir. Tam buğday, selenyum, manganez, fosfor, bakır ve folat dâhil olmak üzere çeşitli vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır. Tam tahıllı buğday, kepek içinde konsantre olan çözülmeyen lif açısından zengindir. Ayrıca buğday kepeği, sindirim sisteminden geçmek için sindirilmemiş yiyeceklerin süresini kısaltabilir. Buna ek olarak, bazı hayvan çalışmaları, buğday çiminin kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Test tüpü çalışmaları, buğday çimlerinin kanser hücrelerini öldürmeye ve kanser gelişimini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca başka bir çalışmada, kemoterapinin komplikasyonlarını da azaltabileceği görülmüştür. Yapılan bir çalışmaya göre buğday çiminin, iltihaplı bir bağırsak hastalığı olan ülseratif kolitin tedavisinde yardımcı olabileceği görülmüştür. 


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. Ben-Arye, E, et al. “Wheat Grass Juice in the Treatment of Active Distal Ulcerative Colitis: a Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial.” Scandinavian Journal of Gastroenterology, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Apr. 2002, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11989836

2. Hunter, Philip. “The Inflammation Theory of Disease. The Growing Realization That Chronic Inflammation Is Crucial in Many Diseases Opens New Avenues for Treatment.” EMBO Reports, Nature Publishing Group, 6 Nov. 2012, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/

3. Bar-Sela, Gil, et al. “Wheat Grass Juice May Improve Hematological Toxicity Related to Chemotherapy in Breast Cancer Patients: a Pilot Study.” Nutrition and Cancer, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 2007,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17571966

4. Alitheen, Noorjahan Banu, et al. “Cytotoxic Effects of Commercial Wheatgrass and Fiber towards Human Acute Promyelocytic Leukemia Cells (HL60).” Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)  July 2011,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21715255/

5. Gore, Rucha Diwakar, et al. “Wheatgrass: Green Blood Can Help to Fight Cancer.” Journal of Clinical and Diagnostic Research : JCDR, JCDR Research and Publications (P) Limited, June 2017, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)  

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5534514/

6. Kothari, Saroj, et al. “Hypolipidemic Effect of Fresh Triticum Aestivum (Wheat) Grass Juice in Hypercholesterolemic Rats.” Acta Poloniae Pharmaceutica, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 2011,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21485304

7. Qu, Hongyan, et al. “Lignans Are Involved in the Antitumor Activity of Wheat Bran in Colon Cancer SW480 Cells.” The Journal of Nutrition, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Mar. 2005,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15735100

8. Bingham, Sheila A, et al. “Dietary Fibre in Food and Protection against Colorectal Cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): an Observational Study.” Lancet (London, England), U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 3 May 2003,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12737858

9. Schatzkin, Arthur, et al. “Dietary Fiber and Whole-Grain Consumption in Relation to Colorectal Cancer in the NIH-AARP Diet and Health Study.” The American Journal of Clinical Nutrition, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) May 2007,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490973

10. Badiali, D, et al. “Effect of Wheat Bran in Treatment of Chronic Nonorganic Constipation. A Double-Blind Controlled Trial.” Digestive Diseases and Sciences, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Feb. 1995,

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7851201

11. Maffei, Helga Verena Leoni, and Andréa Pereira Vicentini. “Prospective Evaluation of Dietary Treatment in Childhood Constipation: High Dietary Fiber and Wheat Bran Intake Are Associated with Constipation Amelioration.” Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Jan. 2011, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20975583

12. Costabile, Adele, et al. “Whole-Grain Wheat Breakfast Cereal Has a Prebiotic Effect on the Human Gut Microbiota: a Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study.” The British Journal of Nutrition, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Jan. 2008,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17761020

13. Fekete, Katalin, et al. “Effect of Folate Intake on Health Outcomes in Pregnancy: a Systematic Review and Meta-Analysis on Birth Weight, Placental Weight and Length of Gestation.” Nutrition Journal, BioMed Central, 19 Sept. 2012, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22992251

14. Klevay, L M. “Cardiovascular Disease from Copper Deficiency--a History.” The Journal of Nutrition, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Feb. 2000,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10721936

15. Davidsson, L, et al. “Manganese Absorption in Humans: the Effect of Phytic Acid and Ascorbic Acid in Soy Formula.” The American Journal of Clinical Nutrition, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Nov. 1995

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7572746

16. Rayman, Margaret P. “Selenium and Human Health.” Lancet (London, England), U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 31 Mar. 2012,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22381456

17. Godfrey, Dan, et al. “Effects of Crop Nutrition on Wheat Grain Composition and End Use Quality.” Journal of Agricultural and Food Chemistry, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 10 Mar. 2010,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20131902

18. “FoodData Central Search Results.” FoodData Central, U.S Department of Agriculture (ABD Tarım Bölümü)

https://fdc.nal.usda.gov/

19. Shepherd, Susan J, et al. “Dietary Triggers of Abdominal Symptoms in Patients with Irritable Bowel Syndrome: Randomized Placebo-Controlled Evidence.” Clinical Gastroenterology and Hepatology : the Official Clinical Practice Journal of the American Gastroenterological Association, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) July 2008,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18456565

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/