Saunanın Faydaları
Saunanın Faydaları
Geleneksel Fin saunalarında genellikle yüzde 10 ila 20 arasında olan nemli kuru sıcaklık kullanılır. Diğer sauna tiplerinde nem daha yüksektir. Örneğin Türk usulü saunalar daha fazla nem içerir. Saunalar binlerce yıldır kullanılıyor ve günümüzde hala popülerliğini devam ettirmektedir. Sauna, insanların rahatlamalarına ve gevşemelerine yardımcı olur ve sağlık açısından da faydaları vardır. İşte saunanın faydaları:
1. Kardiyovasküler Sağlığı Güçlendirir
Finlandiya'da yapılan bir çalışmada, 20 yıl boyunca 42 ila 60 yaş arası erkekler izlenmiştir. Bulgular sauna kullanan kişilerin, kardiyovasküler hastalıklardan ölme riskinin daha düşük olabileceğini göstermiştir. (1)
Özet: Finlandiya'da yapılan bir çalışmanın bulguları sauna kullanan kişilerin, kardiyovasküler hastalıklardan ölme riskinin daha düşük olabileceğini göstermiştir.
2. Cilt Sorunlarını Azaltabilir
Kuru sauna, terapi sırasında cildi kurutur. Psoriasis hastalığı olan bazı kişiler, sauna kullanırken bu hastalığın semptomlarında azalma gördüğünü ancak atopik dermatitli olan kişilerde daha kötü sonuçlar elde ettiğini de söylemiştir. (2)
Bunun yanı sıra, ozon saunası kan dolaşımını artırır, yaralanan kasların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur ve her türlü bakteriyel ve viral enfeksiyonları ortadan kaldırır.
Özet: Psoriasis hastalığı olan kişiler, sauna kullanırken bu hastalığın semptomlarında azalma gördüğünü söylemiştir.
3. Alzheimer ve Demans Hastalığının Riskini Azaltır
2016 yılında, Finlandiyalı araştırmacılar, sauna kullanımı ile birlikte demans ve Alzheimer hastalığının riskinde azalma olduğunu 20 yıllık bir çalışma ile göstermiştir. Çalışmada 42-60 yaş arası 2.315 sağlıklı erkek yer almıştır.
Haftada 2 ila 3 kez sauna kullananların demans olma olasılığı yüzde 22, Alzheimer olma olasılığı ise sauna kullanmayanlara göre yüzde 20 daha azalmıştır. Haftada dört ila yedi kez sauna kullananların demansa yakalanma olasılığı yüzde 66, Alzheimer olma olasılığı ise haftada bir kez sauna kullananlara göre yüzde 65 daha fazla azalmıştır. (3)
Bununla birlikte, 2017 yılında yapılan bir çalışmanın sonuçları, sauna kullanım sıklığı ile erkeklerde demans riski ve Alzheimer hastalığı riski arasında bir bağlantı bulmuştur. Rahatlamayı ve gevşemeyi teşvik eden sauna banyosunun, yaygın hafıza hastalıkları için potansiyel bir koruyucu faktörü olduğu görülmüştür. (4)
Özet: Sauna kullanımı ile birlikte demans ve Alzheimer hastalığının riskinde azalma olduğu yapılan bir çalışma ile kanıtlanmıştır.
4. Romatizmal Hastalıkların Belirtilerini Azaltır
2018 yılında yapılan bir araştırma, saunaların fibromiyalji, romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıkları olan kişilere fayda sağlayabileceğini göstermektedir. Ayrıca düzenli sauna seansları ile kronik yorgunluk ve ağrı sendromları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve alerjik rinit gibi sorunlara fayda sağlanabilir. (5)
Ayrıca Rus saunasına özgü olan bir gelenek ile insanlar buhar odalarında yeterli sıcaklık aldıktan sonra soğuk su havuzuna atlar ve böylelikle soğuktan dolayı oluşan hastalıkların riski azalmış olur.
Özet: Araştırmalar saunaların fibromiyalji, romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıkları olan kişilere fayda sağlayabileceğini göstermektedir.
5. Astımın Belirtilerini Azaltır
Astım, akciğerlerdeki hava yollarını aralıklı olarak alevlendiren ve daraltan, nefes almayı zorlaştıran kronik bir sağlık durumudur. Astımlı insanlar, düzenli olarak sauna kullanırlarsa daha az hırıltı atakları geçirebilirler. (4)
Özet: Astımlı insanların düzenli olarak sauna kullanımları ile daha az hırıltı atakları geçirebilecekleri görülmüştür.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uyarı! Hamile kadınlar ve zayıf kan basıncı, anormal kalp ritmi, dengesiz anjina ve ileri kalp yetmezliği veya kalp kapak hastalığı olan kişiler sauna kullanmadan önce bir doktora danışmalıdır.
Sauna kullanım kurallarına ek olarak, rahatlatıcı bir sauna seansına başlamadan önce dikkate alınması gereken birkaç önlem vardır:
1. Önerilen süreyi aşmayın.
2. Saunadan önce ve sonra bol su için.
3. Saunadan çıktıktan sonra vücut ısınızın yavaş yavaş soğumasını bekleyin.
4. Sauna seansından önce ve sonra alkolden kaçının.
5. Baş dönmesini önlemek için yavaşça kalkın. Baş dönmesi veya baygınlık hissederseniz, oturun ve vücudunuzun soğumasını bekleyin.
6. Sauna seansından önce duş alın.
Sonuç
Finlandiya'da yapılan bir çalışmanın bulguları sauna kullanan kişilerin, kardiyovasküler hastalıklardan ölme riskinin daha düşük olabileceğini göstermiştir. Psoriasis hastalığı olan kişiler, sauna kullanırken bu hastalığın semptomlarında azalma gördüğünü söylemiştir. Bununla birlikte, sauna kullanımı ile birlikte demans ve Alzheimer hastalığının riskinde azalma olduğu yapılan bir çalışma ile kanıtlanmıştır. Araştırmalar saunaların fibromiyalji, romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıkları olan kişilere fayda sağlayabileceğini göstermektedir. Astımlı insanların düzenli olarak sauna kullanımları ile daha az hırıltı atakları geçirebilecekleri görülmüştür. Ayrıca hamile kadınlar ve zayıf kan basıncı, anormal kalp ritmi, dengesiz anjina ve ileri kalp yetmezliği veya kalp kapak hastalığı olan kişiler sauna kullanmadan önce bir doktora danışmalıdır.
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1. Laukkanen, Tanjaniina. “Sauna Bathing and Mortality.” JAMA Internal Medicine, American Medical Association (Amerikan Tıp Derneği) 1 Apr. 2015,
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2130724
2. Laukkanen, et al. “Sauna Bathing Is Inversely Associated with Dementia and Alzheimer's Disease in Middle-Aged Finnish Men.” OUP Academic, Oxford University Press (Oxford Üniversitesi Basını) 8 Dec. 2016,
https://academic.oup.com/ageing/article/46/2/245/2654230
3. Hussain, Joy, and Marc Cohen. “Clinical Effects of Regular Dry Sauna Bathing: A Systematic Review.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, Hindawi, 24 Apr. 2018, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5941775/
4. Harvard Health Publishing. “Sauna Health Benefits: Are Saunas Healthy or Harmful?” Harvard Health, Harvard Medical School (Harvard Tıp Fakültesi)
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/saunas-and-your-health
5. Hannuksela, M L, and S Ellahham. “Benefits and Risks of Sauna Bathing.” The American Journal of Medicine, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 1 Feb. 2001,
Yorum Yapın