Acil.Net

Sağlık Deposu Fındık

#

Yazan, Gamze Bozkurt
27.04.2020 15:05 (Güncellendi 19.05.2020 18:32)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Sağlık Deposu Fındık

Fındık Latince adıyla “Corylus” ağacının meyvesidir. Bu ağaç, Kuzey yarım küreye özgüdür, yaprakları tırtıklıdır ve çok ufak, soluk, sarı veya kırmızı çiçeklere sahiptir. Fındık ağaçta yetişmektedir ve tozlaşmadan yaklaşık 7-8 ay sonra olgunlaşınca da döllenmektedir. Eski ve köklü bir tarihe sahip olan fındığın Taş Devri kalıntıları incelendiğinde (yaklaşık MÖ 8000-2700) birçok arkeolojik kazıda kömürleşmiş kabukları çıkarılmıştır. 

Tam bir sağlık deposu olan fındık, beyin sağlığından, mutluluk hormonları salgılamaya, diyabet riskini azaltmasından, kanserden korumaya dek oldukça fazla olumlu etkisi vardır. Lezzetinin yanı sıra yapısında bol miktarda lif bulundurur. Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Bazı uzmanlar, fındığın çiğ olarak tüketilmesi durumunda besin değerlerinden çok daha fazla faydalanabilineceğini savunmaktadır. Fındığın kavrulma süresinin uzaması fındıkta besin kayıplarına sebep olurken, fındığın içerisindeki sağlıklı yağların hasar görmesine ve okside olmasına sebep olarak hücrelerimize zarar verebilecek serbest radikallerin oluşmasına neden olabiliyor. Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla iki kat daha fazla antioksidan içerir. Bu nedenle fındık alırken ve tüketirken çiğ (kavrulmamış) olmasına özen gösterilmelidir. 


1. Fındığın Sahip Olduğu Besin Değerleri

100 gr fındığın içerdiği besin değerler

Yağ367 
Şeker5.9 g
K Vitamini34.1 g
Sodyum12.0 mg
Magnezyum292 mg


Fındığın insan vücuduna olan faydaları, içeriğinde bulunan zengin vitamin, mineral ve organik bileşiklerden kaynaklanmaktadır.  Özetle bunlar,   lif ,  doymamış yağ asitleri, linoleik asit, flavonoidler, karoten,L arjinin ,E- Vitamini , bitki sterolleri ve bakır, demir,  kalsiyum ,çinko, magnezyum ve magnez gibi minerallerdir. (1)

Özet: İçerisinde bulunan yararlı bileşikler sayesinde fındığın insan sağlığı üzerine oldukça yararlı etkileri bulunur.


2. Kalp Sağlığını Destekler

Genel sağlık açısından fındığın en önemli özelliği kardiyovasküler sistem üzerindeki faydalı etkileridir. Fındık bu faydayı çeşitli şekillerde sağlar. Fındıkta HDL kolesterol de denilen oldukça fazla miktarda iyi kolesterol bulunur. Bu faydalı kolesterol türü kanda bulunan tehlikeli kolesterolün (LDL kolesterol) varlığını azaltır ve atardamarların ve kan damarlarının duvarlarına bağlanmamalarını sağlar. Bu şekilde fındık, kan pıhtısı ve ateroskleroz (damar sertliği) riskinin kardiyovasküler sistemine ciddi şekilde zarar verme olasılığını azaltır.

Dahası fındık,  herhangi bir daralma veya kronik kasılma durumunda kan damarlarını gevşeten ve L-arginin adı verilen önemli bir amino asidi de içerir . Kan damarları gevşetildiğinde, kan daha serbest şekilde akar ve tüm sistem üzerindeki stres azalır ve böylelikle kan basıncı düşer. Fındık ayrıca resveratrol de dahil olmak üzere bazı poli-fenolik flavonoid bileşenlerinin zengin bir kaynağıdır. Bu güçlü bileşik, kan damarlarının gerilmesine neden olan anjiyotensin aktivitesini inhibe eder. Aynı zamanda bilinen bir vazodilatör olan nitrik oksit salınımını da sağlar. (2) (3) (4) (5)

Özet: Fındıkta HDL kolesterol adı verilen ve oldukça bol miktarda bulunan iyi kolesterol, kanda ki tehlikeleri azaltarak kardiyovasküler sisteme faydalı bir şekilde etki eder. Aynı zamanda fındık, herhangi bir daralma veya kronik kasılma durumunda kan damarlarını gevşeten ve L-arginin adı verilen önemli bir amino asidi de içeriğinde bulundurur .


3. Sindirimi Destekler

Uzmanlara göre, fındıkta bulunan en faydalı yönlerden biri de yüksek oranda lif bulundurmasıdır. Her şeyden önce, lif dışkıya kütle kazandırdığı için sindirim işlemi için de oldukça önemlidir. Bu, bağırsak hareketlerinin sindirim sistemi boyunca düzgün bir şekilde hareket ettiği anlamına gelir; çünkü lif, bağırsak kaslarındaki peristaltik hareketi uyarır. Dışkı sistemde serbestçe hareket ettiğinde, kabızlık azalır ve düzenli bağırsak hareketleri başlar.  Ayrıca lif, vücutta bulunan aşırı kolesterolü, özellikle de zarar veren omega-6 yağ asitlerini temizler. (6)

Özet: Fındıkta bulunan lif, bağırsak kaslarında ki perstaltik hareketi uyarıp dışkıya kütle kazandırdığından sindirim işini oldukça kolaylaştırır. Dışkı bağırsak sisteminde serbestçe hareket ettiğinden kabızlık azalır.


4. Kilo Kaybına Destek Olur

Yüksek kalorili yiyecekler grubunda olmalarına rağmen, araştırmalar fındığın kilo vermenize yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.  Fındıkta bulunan lif kişiye doygunluk hissi verir ve açlık hormonu olan grelinin yükselmesini engeller. Bu, fındığı kilo verme sürecinin değerli bir parçası yapar. Obeziteye karşı verilen savaşta liflerle birlikte, fındık, kişiye çok fazla kalori aldırmadan, güçlü bir besin maddesi ve faydalı vitamin içerir.  West Lafayette'deki Purdue Üniversitesinde yaptığı araştırmada Doktor Richard Mattes , “Fındık, kilo kaybı için bir tehdit oluşturmadan lezzeti ve besin kalitesini arttırmak için az miktarda da olsa beslenmeye dahil edilebilir” açıklamasını yapmıştır. Ağır tuzlu veya çikolataya batırılmış fındık ise bu kilo verme sürecinde etkili değildir. (7) (8) (9) (10)

Özet: Fındığın içerdiği lif, kişiye doygunluk hissi verir ve açlık hormonu olan grelinin yükselmesini engeller ve bu da fındığı kilo verme sürecinin ayrılmaz bir parçası yapar.

 

5. Diyabeti Önlemeye Yardımcı Olur

Diyabet son zamanların en sık rastlanılan hastalığıdır ve dünyanın yarısını etkisi altına almış durumdadır. Fındık ise içeriğinde bulunan magnezyum, fosfor ve potasyum bakımından zengindir ve bu mineraller diyabetin önlenmesi ile oldukça yakından ilişkilidir. Fındık, bu mineraller sayesinde diyabet hastası olan herkes için çok faydalıdır. Bu mucizevi besin, karbonhidrat oranı düşük olduğundan ve kan şekeri seviyesini fazla yükseltmediğinden metabolik sendromu olan ve tip 2 diyabete sahip hastalar için en iyi yiyeceklerden biridir. Bu nedenle, daha yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin yerine fındık tüketmek kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden olmaktadır. Araştırmalar, fındık yemenin ayrıca diyabet ve metabolik sendromu olan kişilerde oksidatif stresi, kan basıncını ve diğer sağlık belirteçlerini azaltabileceğini göstermektedir. Aynı zamanda iyi kolesterolü desteklediği ve kötü kolesterolün vücuttan atılmasına destek olduğu da bilinmektedir. (11) (12) (13) (14)

Öze: Diyabetin önlenmesi açısından oldukça faydalı olan bileşiklerden olan magnezyum, fosfor ve potasyum fındığın içerisinde bolca bulunur. Fındık, bu mineraller sayesinde diyabet hastası olan herkes için çok faydalıdır. Karbonhidrat oranı düşük olduğundan ve kan şekeri seviyesini fazla yükseltmediğinden fındık, metabolik sendromu olan ve tip 2 diyabete sahip kişiler için en iyi besinlerden biridir.


6. Kalp Krizi ve Felç Riskini Azaltır

Fındık kalbiniz için tüketebileceğiniz besinlerin neredeyse en iyisidir . Yapılan bazı çalışmalar, fındığın, kolesterol seviyelerine, “kötü” LDL partikül büyüklüğüne, arter fonksiyonuna ve enflamasyona olan yararlı etkileri sebebiyle kalp hastalığını ve felç riskini düşürdüğünü ortaya çıkarmıştır. Uzmanlar, küçük, yoğun LDL parçacıklarının büyük LDL parçacıklarına oranla kalp hastalığı riskini daha fazla artırabileceğini düşünmektedirler. Dahası, Akdeniz diyeti üzerine yapılan bir araştırmada, fındık tüketen kişilerin küçük LDL partiküllerinde önemli bir düşüş olduğunu ve büyük LDL partiküllerinde ve ayrıca “iyi” HDL kolesterol seviyelerinde bir artış olduğu kanıtlanmıştır.

Karolinska Environmental Medicine Enstitüsünde Doktor Susanna Larsson ve ekibinin yürüttüğü bir çalışmada fındığın düzenli tüketimi, kalp krizi, kalp yetmezliği, atriyal fibrilasyon (kalp çarpıntısı, kalp hızında bir artış) ve abdominal aort anevrizması (genişletilmiş aort, vücuda karın seviyesinde kan sağlayan ana kan damarı) gibi rahatsızlıkların önüne geçebileceğini kanıtlamıştır. Genel olarak fındık tüketmek, kalp sağlığını oldukça destekleyerek kardiyovasküler sorunların ortaya çıkmasını önler. (15) (16) (17) (18) (19) (20) (21)

Özet: Yapılan araştırmalar fındığın kalp hastalığını ve felç riskini düşürdüğünü ortaya çıkarmıştır. Çünkü fındık, kolesterol seviyelerine, “kötü” LDL partikül büyüklüğüne, arter fonksiyonuna ve enflamasyona yararlı etki eder. Sonuç olarak fındık tüketmek, kalp sağlığını oldukça destekleyerek kardiyovasküler sorunların ortaya çıkmasını engeller.

 

Fındık Yağı

Kabuklu ve soğuk preslenmiş fındıklardan elde edilen bir yağdır ve 1 litre yağ üretmek için yaklaşık 2,5 kg fındık gereklidir. Fındık yağı hemen hemen her şey için kullanılabilir. Fındık yağı kolayca kokmaz ve bir yıla kadar dayanabilir bu nedenle diğerlerine oranla fındık yağı nispeten pahalıdır ve bu nedenle çoğu mutfakta düzenli olarak kullanılmaz, ancak birçok bakım ürününde görmek mümkündür.

Genellikle yemeklerde ve salata soslarında sıkça kullanılan fındık, cilt bakım ürünü olarak da kullanılabilir. Cildi güneşten korumak, kollajen üretimini arttırmak ve nemlendirmek için besleyici vitaminler ve esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir. İçeriğinde ki E vitamini cilt bakımı için önemli bir antioksidandır böylelikle cildi pürüzsüzleştirmeye, ince çizgileri yok etmeye, cildin nemini muhafaza etmeye yardımcı olur. Bu mucizevi yağ, saçlar için de özellikle çok faydalıdır. 

Cildinize fındık yağını doğrudan uygulayabilir ya da diğer yağlarla karıştırarak kullanabilirsiniz. Kendi losyonlarınızın veya kremlerinizin içine damlatarak da kullanabilirsiniz. Ancak uygulamaya geçmeden önce bir cilt testi yapmanızda fayda vardır. (22) (23) (24) (25)

Özet: Fındığı presleyerek elde edilen bir yağdır. Diğerlerine oranla fiyatı yüksektir çünkü kokusuzdur ve kolay kolay bozulmaz. Hemen hemen her alanda kullanılabilen fındık yağı genellikle mutfak ve kozmetik alanında kullanılır. Saçlara ve cilde uygulandığında gözle görülür geri dönüşler almak mümkündür.

 

Fındık Ezmesi Tarifi

  • 1 su bardağı fındık
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 paket vanilya
  • 2 avuç fındık

Fındıklar, şeker, yağ ve vanilya robota konup 10 dakika çekilir. Yukarı çıkan kısımlar kaşıkla aşağıya itip ara ara robotta tekrar çekilir. Karışım bir kaba alınır. 2 avuç fındık tekrar robota alınıp birkaç saniye daha robottan çekilir. Ağıza gelmesi istenirse robottan fazla çekilmemelidir. Hepsi karıştırılır ve bir kaba alınır.


Sonuç

Latince adıyla “Corylus” ağacının meyvesi olan fındık, Kuzey yarım küreye özgüdür ve yaprakları tırtıklı, çok ufak, soluk, sarı veya kırmızı çiçeklere sahiptir. Eski ve köklü bir tarihe sahip olan bu mucizevi besinin  Taş Devri kalıntıları incelendiğinde (yaklaşık MÖ 8000-2700) birçok arkeolojik kazıda kömürleşmiş kabukları bulunmuştur. 

Tam bir sağlık deposu olan fındık lezzetinin de yanı sıra içeriğinde bolca lif bulundurur. Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleri bakımından oldukça zengin ve sağlığınız için de oldukça faydalıdır. Fındığın kavrulma süresinin uzaması fındıkta besin kayıplarına sebep olurken kavrulmamış fındıkların, kavrulmuş fındıklara oranla iki kat daha fazla antioksidan içerdiği bilinmektedir.

Tüm bu faydalarının yanı sıra fındık kalp sağlığımızı destekler, sindirimi kolaylaştırır, kilo kaybına destek olur, Tip 2 diyabetle mücadele eder ve kalp krizi ve felç riskini azaltır.

Kabuklu ve soğuk preslenmiş fındıklardan elde edilen fındık yağı 1 litre üretebilmek için yaklaşık 2,5 kg fındık gereklidir. Diğer yağlara oranla daha pahalı olan fındık yağı hemen hemen her alanda kullanılır. Genellikle mutfak ve kozmetik alanında yaygın olarak kullanıldığı görülür. Cildi güneşten korumak, kollajen üretimini arttırmak ve nemlendirmek için besleyici vitaminler ve esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir. Bu mucizevi besinin yağı, saç için de oldukça faydalıdır.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1. fındık,kaju fıstığı,çiğ besin değerleri ve kaloriler-çiğ fındık,kaju fıstığı. self nutrıtıon data. [Çevrimiçi] https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3095/2.

2. Damasceno NR , Sala-Vila , Cofán M , Perez-Heras PM , Fito M , Ruiz-Gutierrez V , Martinez-Gonzalez ma , Corella D , AROS F , Estruch ve R , Ros e . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Fındıkla takviye edilmiş Akdeniz diyeti bel çevresini azaltır ve yüksek kardiyovasküler risk altındaki hastalarda lipoprotein alt fraksiyonlarını daha az aterojenik bir desene kaydırır. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037747/.

3. Kay CD , Gebauer SK , Batı SG , Kris-Etherton PM . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Antep fıstığı, hiperkolesterolemik erişkinlerde serum antioksidanlarını arttırmakta ve serum okside LDL'yi düşürmektedir. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20357077.

4. Berryman CE , Grieger JA , Batı SG , Chen CY , Blumberg JB , Rothblat GH , Sankaranarayanan S , Kris-Etherton PM. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Ceviz ve ceviz bileşenlerinin akut tüketimi, hafif hiperkolesterolemili insanlarda postprandiyal lipemiyi, endotel fonksiyonunu, oksidatif stres ve kolesterol akışını farklı şekilde etkiler. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23616506.

5. Penny M. Kris-Etherton, Frank B. Hu,Emilio Ros,Joan Sabaté . Beslenme Dergisi-Koroner Kalp Hastalıklarının Önlenmesinde Ağaç Ceviz ve Yer Fıstığının Rolü: Çoklu Potansiyel Mekanizmalar. oxford academic. [Çevrimiçi] https://academic.oup.com/jn/article/138/9/1746S/4750850.

6. Yazar bağlantıları açık bindirme paneliM. Plessi a 1D. Bertelli aA. Monzani aM.S. Simonetti bA. Neri bP. Damiani b. GIDA BİLEŞİMİ VE ANALİZİ DERGİSİ-Diyet Lifleri ve Fındık ve Buğday Bransındaki Bazı Elementler. Science direct. [Çevrimiçi] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157599908128.

7. Damasceno NR 1 , Sala-Vila , Cofán M , Perez-Heras PM , Fito M , Ruiz-Gutierrez V , Martinez-Gonzalez ma , Corella D , AROS F , Estruch ve R , Ros e . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Fındıkla takviye edilmiş Akdeniz diyeti bel çevresini azaltır ve yüksek kardiyovasküler risk altındaki hastalarda lipoprotein alt fraksiyonlarını daha az aterojenik bir desene kaydırır. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24075767.

8. Dhillon J , Tan SY , Mattes RD . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Enerji Kısıtlaması Sırasında Badem Tüketimi Uyumlu Aşırı Kilolu veya Obez Yetişkinlerde Truncal Yağ ve Kan Basıncını Düşürür. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27807041.

9. Ellis PR 1 , Kendall CW , Ren Y , Parker C , Pacy JF , Waldron KW , Jenkins DJ. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Badem tohumlarında lipidlerin biyolojik olarak işlenebilirliğinde hücre duvarlarının rolü. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15321799.

10. Richard D. Mattes, Penny M. Kris-Etherton,Gary D. Foster. Beslenme Dergisi-Yerfıstığı ve Ağaç Fındıklarının Yetişkinlerde Vücut Ağırlığı ve Sağlıklı Kilo Kaybı Üzerine Etkisi . oxford academic. [Çevrimiçi] https://academic.oup.com/jn/article/138/9/1741S/4750849.

11. Lopez-Uriarte p , Nogués R , Saez G , Bullo M , Romeu M , Masana L , Tormos Cı , Casas-Agustench P , Salas-Salvadó J . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Metabolik sendromda fındık tüketiminin oksidatif stres ve endotel fonksiyonu üzerine etkisi. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20064680.

12. Babio N , Toledo E , Rruch R , Ros E , Martínez-González MA , Castañer O , Boğa M , Corella D , Arós F , Gómez-Gracia E , Ruiz-Gutiérrez V , Fiol M , Lapetra J , Lamuela-Raventos RM , Serra- Majem L , Pintó X , Basora J , Sorl JV , Salas-Sa. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-PREDIMED randomize çalışmasında Akdeniz diyetleri ve metabolik sendrom durumu. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25316904.

13. Tapsell LC , Batterham MJ , Teuss G , Tan SY , Dalton S , Hızlı CJ , Gillen LJ , Charlton KE . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Tip II diyabette artan diyet çoklu doymamış yağın cevizden elde edilen metabolik parametreler üzerindeki uzun vadeli etkileri. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19352378.

14. Mukuddem Petersen J , Stonehouse Oosthuizen W , Jerling JC , Hanekom SM , beyaz Z . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Yüksek ceviz ve kaju fıstığı diyetinin metabolik sendromun seçilmiş belirteçleri üzerine etkisi: kontrollü bir beslenme deneyi. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17381974.

15. Penny M. Kris-Etherton, Frank B. Hu,Emilio Ros,Joan Sabaté . Beslenme Dergisi-Koroner Kalp Hastalıklarının Önlenmesinde Ağaç Ceviz ve Yer Fıstığının Rolü: Çoklu Potansiyel Mekanizmalar. Oxford Academic. [Çevrimiçi] https://academic.oup.com/jn/article/138/9/1746S/4750850.

16. Susanna C Larsson ,Nikola Drca ,Martin Björck ,Magnus Bäck , ,Alicja Wolk ,. Kardiyak risk faktörleri ve önleme-Fındık tüketimi ve yedi kardiyovasküler hastalığın görülme sıklığı. BMJ JOURNALS. [Çevrimiçi] https://heart.bmj.com/content/104/19/1615.

17. Beslenme Kaynağı-Kalp Kuruyemiş-Kalp Kuruyemiş. HARWARD T.H CHAN. [Çevrimiçi] https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nuts-for-the-heart/.

18. Ros e 1 , Nunez I , Perez-Heras bir , Serra M , Gilabert R , Casals E , Deulofeu R . Tıp ABD Ulusal Kütüphanesi , Ulusal Sağlık Enstitüleri-Bir ceviz diyeti hiperkolesterolemik deneklerde endotel fonksiyonunu iyileştirir: randomize çaprazlama denemesi. PUBMED-. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15037535.

19. St-Pierre AC , Cantin B , Dagenais GR , Mauriège P , Bernard PM , Despres, JP , Lamarche B . ABD TIP ULUSAL KÜTÜPHANESİ,ULUSAL SAĞLIK ENSTİTÜSÜ-Erkeklerde düşük dansiteli lipoprotein alt fraksiyonları ve uzun süreli iskemik kalp hastalığı riski: Québec Cardiovascular Study'den 13 yıllık takip verileri. PUBMED. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15618542.

20. Damasceno NR , Sala-Vila , Cofán M , Perez-Heras PM , Fito M , Ruiz-Gutierrez V , Martinez-Gonzalez ma , Corella D , AROS F , Estruch ve R , Ros e . Tıp ABD Ulusal Kütüphanesi , Ulusal Sağlık Enstitüleri-Fındıkla takviye edilmiş Akdeniz diyeti bel çevresini azaltır ve yüksek kardiyovasküler risk altındaki hastalarda lipoprotein alt fraksiyonlarını daha az aterojenik bir desene kaydırır. PUBMED. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24075767.

21. Cortes B , Nunez I , Cofán M , Gilabert R , Perez-Heras bir , Casals E , Deulofeu R , Ros e . ABD ULUSAL TIP KÜTÜPHANESİ,ULUSAL SAĞLIK ENSTİTÜLERİ-Ceviz veya zeytinyağı ile zenginleştirilmiş yüksek yağlı öğünlerin postprandiyal endotel fonksiyonu üzerindeki akut etkileri. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17045905.

22. Ruta Ganceviciene , , † Aikaterini I. Liakou , , † Athanasios Theodoridis , , † Evgenia Makrantonaki , ve Christos C. Zouboulis. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi ulusal sağlık enstitüleri-Cilt yaşlanma karşıtı stratejileri. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/.

23. Ruta Ganceviciene, Aikaterini I. Liakou,ve Christos C. Zouboulis. Dermato Endokrinoloji-Cilt yaşlanma karşıtı stratejileri. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/.

24. Yue Jiang , Naihua N. Gong , ve Hiroaki Matsunami. Tıp ABD Ulusal Kütüphanesi-Sıkılaştırma: Daha Sıkı Bir Tanım. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4064959/?report=classic.

25. Radava R. Koraćve Kapil M. Khambholja. Tıp ABD Ulusal Kütüphanesi-Cildin ultraviyole radyasyondan korunmasında otlar potansiyeli. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/?report=classic.

Benzer Makaleler

Çilek Mucizesi
18.05.2020 00:37 devamını oku

Yorum Yapın