Acil.Net

Ginkgo Bilobanın Faydaları

#

Yazan, Merve Görmez
17.05.2020 17:40 (Güncellendi 18.08.2020 19:47)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Ginkgo Bilobanın Faydaları

Ginkgo biloba, çeşitli amaçlarla kullanılmak için binlerce yıldır yetişen Çin'e özgü bir ağaçtır. Yaprakları ve tohumları genellikle geleneksel Çin tıbbında kullanılsa da modern araştırmalar, yapraklarından elde edilen ginkgo özü ile ilgilenmektedir. İşte ginkgo bilobanın faydaları:


1. Besin Değerleri

100 gram Ginkgo Bilobanın besin değerleri şunlardır: (12)

Kalori182 kcal
Su55 g
Protein4.32 g
Karbonhidrat38 g
Toplam Yağ1.68 g



2. Güçlü Antioksidanlar İçerir

Ginkgo, güçlü antioksidan etkileri ile bilinen bileşenler olan flavonoidler ve terpenoidler bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir. (11)

Antioksidanlar, serbest radikallerin zararlı etkileriyle mücadele eder ve onları etkisiz hale getirir. Serbest radikaller sağlıklı dokulara zarar verme, yaşlanma ve hastalık sorunlarının gelişimine katkıda bulunma gibi sorunlara yol açabilir. 

Özet: Ginkgo, serbest radikallerin zararlı etkileriyle mücadele eden ve sağlığa yararlı olabilen güçlü antioksidanlar içerir.


3. Dolaşımı ve Kalp Sağlığını Güçlendirir

Ginkgo takviyesi alan kalp hastaları üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, ginkgonun vücudun birçok bölümünde kan akışını hızlandırdığı görülmüştür. Ginkgo yardımı ile kan damarlarını genişletmekten sorumlu bir bileşen olan dolaşımdaki nitrik oksit seviyelerinde % 12 oranında bir artış izlenmiştir. (8)

Yapılan araştırmalar, ginkgonun kalp sağlığı, beyin sağlığı ve felç riskini önleme ile ilgili koruyucu etkilere sahip olduğunu gösteriyor. Bu bitkide bulunan anti-enflamatuar bileşenler araştırmaları desteklemektedir. (2) (3)

Özet: Ginkgo, kan damarlarının genişlemesine yardımcı olarak kan akışını hızlandırır ve kalp sağlığı, beyin sağlığı ve felç riskini önleme ile ilgili koruyucu etkilere de sahiptir.


4. Psikolojik Bozuklukları ve Demans Belirtilerini Azaltır

Ginkgonun Alzheimer hastalığı ile ilgili endişe, stres ve yaşlanma gibi sorunların belirtilerini azalttığı görülmüştür. 

Yapılan 21 çalışmanın sonuçları, ginkgo özünün geleneksel tıp ile birlikte kullanıldığında Alzheimer’ın hafif belirtilerini ortaya kaldırdığını göstermektedir. (4)

Yapılan başka bir araştırmanın sonuçlarına göre, 22-24 hafta boyunca ginkgo tüketen demans hastalarında bu hastalığın belirtileri ile ilgili azalma olduğu görülmüştür. (5)

Bu olumlu sonuçlar, özellikle demans hastalığı ile ilgili olarak ginkgonun beyne giden kan akışını iyileştirmede önemli bir rol oynadığını göstermektedir. 

Bununla birlikte, ginkgonun demans tedavisinde tam olarak yer alması için daha fazla araştırmalara ihtiyaç olduğunu unutmamak gerekir.

Özet Yapılan araştırmalar, ginkgo özünün geleneksel tıp ile birlikte kullanıldığında Alzheimer ve demans hastalıklarının hafif belirtilerini ortadan kaldırdığını göstermektedir.


5. Anksiyetenin Belirtilerini Azaltır

Bazı araştırmalar ginkgo tüketmenin anksiyete belirtilerini azaltabileceğini göstermektedir. Yapılan birkaç hayvan çalışmasına göre, ginkgo'nun antioksidan bakımından zengin içeriğinin, anksiyetenin belirtilerini azalttığı görülmüştür. (6)

Yapılan başka bir çalışmada, genelleşmiş anksiyeteleri olan 170 kişi, hem 480 mg ginkgo hem de plasebo ile tedavi edilmiştir. Ginkgo ile tedavi edilen grubun anksiyete semptomlarında, plasebo grubu ile karşılaştırıldığında % 45 daha fazla azalma olduğu görülmüştür. (7)

Özet: Bazı araştırmalar, ginkgoda bulunan antioksidan içeriğinin anksiyete sorunlarını tedavi etmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.


6. Cinsel İşlev Bozukluğunu İyileştirir

Bazı kaynaklar ginkgo'nun erektil disfonksiyon veya düşük libido gibi cinsel işlev bozukluğunu tedavi edebileceğini göstermektedir.

Ginkgo, kan damarlarının dilatasyon yoluyla dolaşımını artıran nitrik oksit kan seviyelerini iyileştirme yeteneğine sahiptir. Sonuç olarak, ginkgo, vücudun bu bölgelerine kan akışını artırarak çeşitli cinsel işlev bozukluğu semptomlarının tedavisinde de faydalı olabilir. (8)

Yapılan bazı araştırmalarda, antidepresan ilaçların kullanımından kaynaklanan cinsel işlev bozukluğunu tedavi etmede ginkgo kullanılmıştır ve araştırmanın sonuçları, ginkgo'nun plasebodan daha etkili olduğunu göstermiştir.

Özet: Yapılan araştırmalara göre, Ginkgonun kan akışı üzerindeki olumlu etkilerinin cinsel bozukluğu olan kişilerin tedavisini kolaylaştırdığı görülmüştür. 


7. Glokom Hastalığını İyileştirebilir

Yapılan bir çalışmada, 8 hafta boyunca günde 120 miligram gingko alan glokomlu kişilerin görme keskinliğinde iyileşme olduğu incelenmiştir. Ayrıca, gingko'nun maküler dejenerasyonu olan kişilerin görme keskinliğindeki iyileşmenin daha kalıcı olmaya yardımcı olabileceği de görülmüştür. (9)

Özet: Gingko'nun maküler dejenerasyonu olan kişilerin görme keskinliğindeki iyileşmenin daha kalıcı olmaya yardımcı olabileceği görülmüştür.


8. Premenstrüel Sendromun Belirtilerini Azaltır

Ön araştırmalar ginkgo'nun, premenstrüel sendromun hem fiziksel hem de psikolojik semptomlarının tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermektedir.

85 üniversite öğrencisinin katıldığı bir çalışmaya göre,  ginkgo tüketen öğrencilerin premenstrüel sendrom belirtilerinde % 23 azalma olduğu görülmüştür. (10)

Özet: Ginkgo'nun, premenstrüel sendromun hem fiziksel hem de psikolojik semptomlarının tedavisinde yardımcı olabileceği görülmüştür. 

Uyarı! Ginkgo biloba'nın olası yan etkileri; mide bulantısı, ishal, baş dönmesi, baş ağrıları, mide ağrısı, huzursuzluk ve kusmadır. Alkilfenol içeren bitkilere alerjiniz varsa veya bazı ilaçları alıyorsanız, ginkgoyu tüketmemeniz sağlığınız açısından önemlidir.


Nasıl Tüketilmeli ? 

Tıbbi çalışmalardaki klinik deneylerde, % 24 flavon glikozitlere ve% 6 terpen laktonlara standartlaştırılmış  bir ginkgo özütü kullanılmıştır. Demansı olan kişilerde yaygın bir doz, günde üç kez ginkgo ekstraktının 40 miligramıdır. Çalışmalar, sağlıklı insanlarda bilişsel işlevi geliştirmek için günlük 120 miligram ila 600 miligram gingko ekstraktı tüketimi önermektedir. 


Ginkgo Biloba Çayı Tarifi

Malzemeler

  • 1 çay kaşığı ginkgo yaprağı
  • 1 bardak kaynamış su 

Hazırlanışı 

1.  Yaprakları bir kaseye koyun.

2. Sıcak suyu yaprakların üzerine dökün.

3. 5 ila 7 dakika demleyin.

4. Çayı süzün ve fincanın içine dökün.

5. Tatlandırmak için bal veya limon suyu ekleyebilirsiniz. Çayınızı keyifle içebilirsiniz.


Sonuç

Ginkgo, serbest radikallerin zararlı etkileriyle mücadele eden ve sağlığa yararlı olabilen güçlü antioksidanlar içerir. Ginkgo, kan damarlarının genişlemesine yardımcı olarak kan akışını hızlandırır ve kalp sağlığı, beyin sağlığı ve felç riskini önleme ile ilgili koruyucu etkilere de sahiptir. Yapılan araştırmalar, ginkgo özünün geleneksel tıp ile birlikte kullanıldığında Alzheimer ve demans hastalıklarının hafif belirtilerini ortadan kaldırdığını göstermektedir. Ayrıca bazı araştırmalar, ginkgoda bulunan antioksidan içeriğinin anksiyete sorunlarını tedavi etmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre, Ginkgonun kan akışı üzerindeki olumlu etkilerinin cinsel bozukluğu olan kişilerin tedavisini kolaylaştırdığı görülmüştür. Gingko'nun maküler dejenerasyonu olan kişilerin görme keskinliğindeki iyileşmenin daha kalıcı olmaya yardımcı olabileceği görülmüştür. Bununla birlikte, ginkgo'nun, premenstrüel sendromun hem fiziksel hem de psikolojik semptomlarının tedavisinde yardımcı olabileceği görülmüştür. 


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1. Wu, Yu-Zhou, et al. “Ginkgo Biloba Extract Improves Coronary Artery Circulation in Patients with Coronary Artery Disease: Contribution of Plasma Nitric Oxide and Endothelin-1.” Phytotherapy Research: PTR, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) June 2008,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18446847

2. Yang, Yinfeng, et al. “Systematic Investigation of Ginkgo Biloba Leaves for Treating Cardio-Cerebrovascular Diseases in an Animal Model.” ACS Chemical Biology, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 19 May 2017,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28333443 

3. Nabavi, Seyed Mohammad, et al. “Neuroprotective Effects of Ginkgolide B Against Ischemic Stroke: A Review of Current Literature.” Current Topics in Medicinal Chemistry, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 2015,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26059355

4. Yang, Guoyan, et al. “Ginkgo Biloba for Mild Cognitive Impairment and Alzheimer's Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials.” Current Topics in Medicinal Chemistry, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 2016

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26268332

5. Savaskan, Egemen, et al. “Treatment Effects of Ginkgo Biloba Extract EGb 761® on the Spectrum of Behavioral and Psychological Symptoms of Dementia: Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials.” International Psychogeriatrics, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Mar. 2018,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28931444

6. Savage, Karen, et al. “GABA-Modulating Phytomedicines for Anxiety: A Systematic Review of Preclinical and Clinical Evidence.” Phytotherapy Research : PTR, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Jan. 2018,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29168225

7. Woelk, H, et al. “Ginkgo Biloba Special Extract EGb 761 in Generalized Anxiety Disorder and Adjustment Disorder with Anxious Mood: a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial.” Journal of Psychiatric Research, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Sept. 2007,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16808927

8. Wu, Yu-Zhou, et al. “Ginkgo Biloba Extract Improves Coronary Artery Circulation in Patients with Coronary Artery Disease: Contribution of Plasma Nitric Oxide and Endothelin-1.” Phytotherapy Research : PTR, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) June 2008,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18446847

9. “Search.” University of Maryland Medical System  (Maryland Üniversitesi Sağlık Sistemi) - Baltimore, Maryland,

https://www.umms.org/ummc/search

10. Ozgoli, Giti, et al. “A Randomized, Placebo-Controlled Trial of Ginkgo Biloba L. in Treatment of Premenstrual Syndrome.” Journal of Alternative and Complementary Medicine (New York, N.Y.), U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Aug. 2009,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19678774

11. Grassmann, J. “Terpenoids as Plant Antioxidants.” Vitamins and Hormones, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 2005, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16492481

12. “FoodData Central Search Results.” FoodData Central, U.S Department of Agriculture (ABD Tarım Bölümü)

https://fdc.nal.usda.gov/


Benzer Makaleler

Yorum Yapın