Acil.Net

Misvak ve Ağız Sağlığına Faydaları

#

Yazan, Merve Görmez
17.05.2020 19:30 (Güncellendi 17.08.2020 18:48)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Misvak ve Ağız Sağlığına Faydaları

Orta Doğu'ya özgü bir ağaç olan Arak ağacından meydana gelen misvak dalları 7.000 yıldan uzun süredir doğal bir diş temizleme malzemesi olarak kullanılmaktadır. Bu dalın doğal antibiyotik özellikleri sayesinde misvak dalları ağızdaki bakterileri öldürebilir ve diş eti hastalığı veya diş eti iltihabı geliştirme riskini azaltabilir. İşte misvakın faydaları:


1. Diş Çürüklerinden ve Boşluklarından Korur

Günümüzde çoğu insan şekeri normalden fazla tüketiyor ve bu alışkanlık, diş çürüklerinin ve diş boşluklarının daha açık olarak görülmesine yol açıyor. Tatlı gıdaların tüketimini azaltmak,  diş sağlığını korumada iyi bir yöntemdir ancak misvak ile diş fırçalamak daha iyi bir yoldur.

Misvak ile diş fırçalamak, tükürük üretimini arttırmanın ve ağızın herhangi bir dış yardım olmadan diş çürümesi ile mücadelesini sağlar. Aynı şekilde misvak;  doğal sodyum klorür, sodyum bikarbonat ve kalsiyum oksit seviyelerini de güçlendirir. (1)

Özet: Misvak ile diş fırçalamak, tükürük üretimini arttırmanın ve ağızın herhangi bir dış yardım olmadan diş çürümesi ile mücadele etmesini sağlar.


2. Antibakteriyel Özelliği Vardır

Ağızda yaklaşık olarak 700’den fazla bakteri türü vardır ve bunların hiçbiri iyi bakteri değildir.  Bakteri suşlarının (Probiyotik mikroorganizmaların genetik olarak özelleşmiş alt türleri ) çoğu, her seferinde bir yemek lokmasını parçalayarak çiğnemeye yardımcı olurken, bazıları zararlıdır ve dişlerdeki emayeyi aktif olarak yıpratır. (2)

Bunun yanı sıra, misvak ile diş fırçalamak, misvakın içinde bulunan antibakteriyel özellikleri ile bakteri seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün yapmış olduğu araştırmalara göre, misvak kullanan kişilerin, düzenli olarak diş bakımını standart ürünlerle yapanlara oranla ağız sağlığı ile ilgili daha az endişelere sahip olduğu ortaya çıkarmıştır. (3)

Özet: Misvak kullanan kişilerin, düzenli olarak diş bakımını standart ürünlerle yapanlara oranla daha az ağız sağlığı ile ilgili endişelere sahip olduğu ortaya çıkarmıştır.


3. Diş Eti Dokusunu Güçlendirir

Sağlıklı diş etleri demek güçlü dişler demektir. Bu yüzden diş etleri üzerindeki herhangi bir potansiyel sorun derhal ele alınmalıdır. Plak sorunu, diş üzerinde olduğu kadar diş etlerinde de yaygındır ve diş eti veya diş eti iltihabı riskini artırır. Diş eti iltihabı şiddetli hale gelirse, çene kemiğinin yapısını geri dönüşü olmayan periodontit durumuna getirebilir. (4)

Sıcak veya soğuk bir şeyler yediğinizde dişleriniz ağrıyorsa bunun sebebi diş eti rahatsızlığı olabilir. Bu yüzden misvak ile diş fırçalamak, diş eti iltihabının gelişimi riskini azaltır ve diş eti sorunlarına yol açan plak oluşumunu önler.

Özet: Misvak ile diş fırçalamak, diş eti iltihabının gelişimi riskini azaltır ve diş eti sorunlarına yol açan plak oluşumunu önler.


4. Kanser Riskini Azaltabilir 

Misvakın ağız sağlığı ile ilgili faydaları oldukça fazladır. Bununla birlikte araştırmalar, misvakın peroksidaz, katalaz ve polifenol oksidaz gibi antioksidan enzimler içerdiğini ve bunun sonucu olarak, kanserojen riskini azalttığını göstermiştir. Misvak her ne kadar kanseri riskini tamamen ortadan kaldırmasa da kanserin ilk oluşumunu önlemede önemli bir rol oynayabilir. (5)

Özet: Araştırmalar, misvakın peroksidaz, katalaz ve polifenol oksidaz gibi antioksidan enzimler içerdiğini ve bunun sonucu olarak, kanserojen riskini azalttığını göstermiştir.


5. Normal Diş Fırçalarından Daha Etkilidir

Çalışmalar misvakın birçok durumda normal diş fırçalarından daha etkili olduğunu ve diş plağı oluşumunda belirgin bir iyileşmeye yol açtığını göstermiştir.  

Örnek olarak, yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak misvak kullanan kişilerin diş fırçası kullananlara göre daha az gingivite bağlı kanama ve çene problemi yaşadıkları incelenmiştir. Buna ek olarak, misvakı düzenli olarak günde beş kez kullanmanın diş fırçasına kıyasla daha sağlıklı olduğu görülmüştür. (6)

Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü ve diğer bağımsız sağlık kuruluşları tarafından yapılan birçok çalışmaya göre, misvakı düzenli olarak kullanan kişilerin diş macunu kullananlara göre daha az diş sorunlarına sahip olduğu görülmüştür. (7)

Özet: Misvakı düzenli olarak günde beş kez kullanmanın diş fırçasına kıyasla daha sağlıklı olduğu görülmüştür.


Misvak Nasıl Kullanılır ? 

1. Misvağın kabuğunu bıçakla bir cm kadar içerden soyun. 

2. Dişinize sürmeden önce ucunu ağzınızda biraz çiğneyerek tel tel olmasını sağlayın.

3. Dişinize dik bir şekilde uygulayın.

4. Kullandıktan sonra ucunu yıkayıp steril bir şekilde saklayın.


Sonuç

Günümüzde çoğu insan şekeri normalden fazla tüketiyor ve bu alışkanlık, diş çürüklerinin ve diş boşluklarının daha açık olarak görülmesine yol açıyor. Misvak ile diş fırçalamak, tükürük üretimini arttırmanın ve ağızın herhangi bir dış yardım olmadan diş çürümesi ile mücadele etmesini sağlar. Misvak kullanan kişilerin, düzenli olarak diş bakımını standart ürünlerle yapanlara oranla daha az ağız sağlığı ile ilgili endişelere sahip olduğu ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte, misvak ile diş fırçalamak, diş eti iltihabının gelişimi riskini azaltır ve diş eti sorunlarına yol açan plak oluşumunu önler. Araştırmalar, misvakın peroksidaz, katalaz ve polifenol oksidaz gibi antioksidan enzimler içerdiğini ve bunun sonucu olarak, kanserojen riskini azalttığını göstermiştir. Misvakı düzenli olarak günde beş kez kullanmanın diş fırçasına kıyasla daha sağlıklı olduğu görülmüştür.

NOT: Misvak ile diş fırçalamanın diş eti iltihabının gelişimi riskini azalttığını ve diş eti sorunlarına yol açan plak oluşumunu engellediğini öğrenmiş olduk. Bahsedilmiş olan faydalar sağlıklı ve belirli bir hastalığı bulunmayan bireyler için geçerlidir. Ayrıca misvakın peroksidaz, katalaz ve polifenol oksidaz gibi antioksidan enzimler içerdiğini ve bunun sonucu olarak kanserojen riskini azalttığını da öğrenmiş olduk. Sağlığınız için doktorunuza ve diyetisyeninize danışın. Tek tip tüketimden kaçının ve profesyoneller eşliğinde tüketim gerçekleştirin.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. Dahiya, Parveen, et al. “Miswak: A Periodontist's Perspective.” Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, Oct. 2012, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3545237/#ref19

2. Aas, Jørn A, et al. “Defining the Normal Bacterial Flora of the Oral Cavity.” Journal of Clinical Microbiology, American Society for Microbiology, Nov. 2005, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1287824/

3. Batwa, Mohammed, et al. “The Effectiveness of Chewing Stick Miswak on Plaque Removal.” Swedish Board in Periodontology (Periodontoloji İsveç Kurulu)

http://applications.emro.who.int/imemrf/sdj_2006_18_3_125.pdf

4. Eid, M A, et al. “The Relationship between Chewing Sticks (Miswak) and Periodontal Health. 3. Relationship to Gingival Recession.” Quintessence International (Berlin, Germany: 1985), U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Jan. 1991, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1784721

5. Darby. “Use of Miswak versus Toothbrushes: Oral Health Beliefs and Behaviours among a Sample of Jordanian Adults.” Wiley Online Library, John Wiley & Sons, Ltd (10.1111), 4 July 2005, School of Dental Hygiene, Old Dominion University (Diş Hijyeni Okulu, Old Dominion Üniversitesi)

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1601-5037.2005.00136.x

6. Gazi, M, et al. “Meswak Chewing Stick versus Conventional Toothbrush as an Oral Hygiene Aid.” Clinical Preventive Dentistry, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 1990,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2088630

7. Wu, C D, et al. “Chewing Sticks: Timeless Natural Toothbrushes for Oral Cleansing.” Journal of Periodontal Research, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Oct. 2001

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11585114

Benzer Makaleler

Yorum Yapın