Acil.Net

Kavunun 5 Önemli Faydası

#

Yazan, Selvanur Kara
14.05.2020 18:22 (Güncellendi 19.05.2020 23:10)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Kavunun 5 Önemli Faydası

Kavun, karpuz ile birlikte yaz aylarının vazgeçilmezi olan çok lezzetli bir meyvedir.

Tek başına tüketilmesinin yanında tatlılar ve salatalarda da kullanımı vardır. Bunun yanı sıra sağlığa yararlı faydaları ile önemli yer tutar.


1. Zengin Besin İçeriğine Sahiptir

160 gr kavun aşağıdakileri içermektedir (1):

Kalori64 kcal
Karbonhidrat16 g
Lif1,4 g
C VitaminiGünlük alımın %53'ü
PotasyumGünlük alımın %12'si
FolatGünlük alımın %8'i 


ÖZET: Kavun içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sağlığının için tüketmeniz gereken meyvelerdendir.


2. Hamileler ve Bebek Sağlığı İçin Yararlıdır

Kavun içerdiği folat sayesinde hamilelerin folik asit eksikliği yaşadığı dönemler için etkili bir besindir. 

Hamilelerin tüketmesi gereken folat; bebeklerin beyin gelişiminde ve doğum kusurlarının önlenmesinde önemli rol oynamaktadır (2).

Kavun tüketimi bu konuda tek başına yeterli olmayacaktır, diyetinizde destek olarak bulundurabilirsiniz.

ÖZET: Kavun, hamile bireylerin folat ihtiyacının karşılanmasında yardımcı olabilmektedir.


3. Osteoporoz Hastalarına Önerilmektedir

K vitamini osteoporoz hastalarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kemik sağlığında K vitaminin önemli bir yeri bulunmaktadır. Kemikte yapısal protein olan osteokalsin üretiminde rol oynamaktadır (3).

Kavun, K vitaminin günlük alınması gereken miktarın %6’sını karşılamaktadır (4). Diyetinizde kavunun bulunması kemik sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.

ÖZET: Kavun K vitamini içeriğiyle kemik sağlığı üzerinde önemli yararlar sağlamaktadır.


4. Kan Basıncını Düşürmede Yardımcı Olabilir

Yüksek tansiyon hastalarında yüksek potasyum ve düşük sodyum içeren besinleri tüketmek gerekmektedir (5).

Kavun; minerallerden yüksek potasyum ve düşük sodyum içeren bir meyve olduğundan tansiyon hastaları için tercih edilen meyvelerden olmaktadır. Kavun günlük alınması gereken potasyum miktarının %12’sini içermektedir (6).

ÖZET: Kavun, yüksek potastum içeriğiyle birlikte kan basıncını düşürerek tansiyon hastalarına yarar sağlamaktadır. 


5. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

C vitamininin insan vücudunda bağışıklık sistemi için önemli etkileri bulunmaktadır.

Solunum enfeksiyonları, zatürre ve grip gibi rahatsızlıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanılmaktadır. Covid-19 pandemisi sürecinde de C vitaminine başvurulmaktadır (7).

Kavunda C vitamini günlük alım miktarının %53’ünü karşılayarak oldukça önemli etkide bulunmaktadır.

ÖZET: Bağışıklık sisteminizin hastalıklara karşı korunmasında ve hastalıkların tedavisinde önemli rol oynayan C vitamini açısından zengin bir besin olan kavunu diyetinizde kullanabilirsiniz.


Kavunlu Sorbe Tarifi

Malzemeler:

  • 1 kilo kavun
  • 1 bardak su
  • 1 bardak şeker
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 4-5 dal fesleğen


Tarif: 1 bardak suya 1 bardak şekeri koyup kaynatın. Eğer kavununuz çok tatlı ise şekerin miktarını azaltabilirsiniz. İsterseniz 1 çay kaşığı vanilya koyabilirsiniz. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha pişirip altını kapatın. Oda sıcaklığına inmesi için bekleyin. 1 kilo kadar kavunu soyun ve küçük küçük doğrayın. Kavunları isterseniz bir kevgir, isterseniz bir çatal yardımı ile püre kıvamına getirin.  4-5 dal fesleğeni yarım santim kalınlığında kesip içine atın.
Şekerli suyunuz oda sıcaklığına erişince fesleğenli kavun püresini (3 bardak) çırparak karıştırın. Bu şekilde derin dondurucuya koyun. Ardından servis edin. Afiyet olsun!


Sonuç

Kavun yaz aylarında serinlemek için tükettiğimiz besinlerdendir ve sağlığımıza faydaları birçok etkisi bulunmaktadır. Hamileler ve bebek sağlığı için faydalarının yanı sıra K vitamini içeriği sayesinde kemik sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. 

Potasyum içeriği sayesinde tansiyon dengesini sağlamaya yardımcı olur. Yüksek C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynar. Bu lezzetli yaz meyvesini diyetinize ekleyerek sağlık etkilerinden yararlanabilirsiniz.



UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1. FDC, Amerika Tarım Bakanlığı Araştırma Merkezi  https://fdc.nal.usda.gov 

2. Greenberg, J. A., Bell, S. J., Guan, Y., & Yu, Y. H. (2011). Folic acid supplementation and pregnancy: more than just neural tube defect prevention. Folik asit takviyesi ve hamilelik: sadece nöral tüp kusurunun önlenmesinden daha fazlası. Reviews in Obstetrics and Gynecology, 4(2), 52. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218540/ 

3. Shiraki, M., Shiraki, Y., Aoki, C., & Miura, M. (2000). Vitamin K2 (menatetrenone) effectively prevents fractures and sustains lumbar bone mineral density in osteoporosis. Journal of bone and mineral research: the official journal of the American Society for Bone and Mineral Research, 15(3), 515. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10750566

4. Akbari, S., & Rasouli-Ghahroudi, A. A. (2018). Vitamin K and bone metabolism: a review of the latest evidence in preclinical studies. ( K vitamini ve kemik metabolizması: klinik öncesi çalışmalarda en son kanıtların gözden geçirilmesi). BioMed research international, Uluslararası BioMed araştırmaları2018. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6040265/

5. Adrogué, H. J., & Madias, N. E. (2007). Sodium and potassium in the pathogenesis of hypertension. The New England journal of medicine, 356(19), 1966. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17494929 

6. Carr, A. C. (2020). A new clinical trial to test high-dose vitamin C in patients with COVID-19. COVID-19'lu hastalarda yüksek doz C vitamini test etmek için yeni bir klinik çalışma. Critical Care, 24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7137406/ 

7. Hemilä, H., & Louhiala, P. (2007). Vitamin C for preventing and treating pneumonia. Pnömaniyi önlemek ve tedavi etmek için C vitamini.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17253561 


Benzer Makaleler

Çilek Mucizesi
18.05.2020 00:37 devamını oku

Yorum Yapın