Acil.Net

Adaçayından Gelen Mucizevi Sağlık

#

Yazan, Dyt. Betül Taş
Diyetisyen
22.07.2020 23:13 (Güncellendi 11.08.2020 23:51)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK Uzman Kontrolü

Adaçayından Gelen Mucizevi Sağlık

Çay, ülkemizin vazgeçilmez içeceklerinin başında gelir. Sabah kahvaltılarında, sohbetlerde hatta diyette çaylar vazgeçilmezlerimizdir. Hem içmesinin keyifli olduğu hem de sağlık açısından yararlı olması da büyük bir artıdır. Çay olarak tüketilebilen bitkilerden biri ise adaçayıdır. Adaçayı hem lezzeti hem de sağlığa olan faydası için tüketilmektedir.

Adaçayı Latince ismiyle ‘’korumak’’ anlamına gelmektedir. Tıpkı ismi gibi pek çok sağlık sorunlarına karşı koruyucudur. Türkiye'de doğal olarak yayılım gösteren adaçayı bir Akdeniz bitkisidir. Hoş kokulu bu bitki Anadolu'da çay ve baharat olarak kullanılmaktadır. Tarih boyunca insanların tıbbi ilaç yerine kullandığı bu sağlık dolu bitkinin yararlarını bilmekte fayda vardır. Adaçayının bu faydalarına değinecek olursak: (1)


1. Zengin Besin Bileşenlerinden Oluşur

Enerji0
Protein0
Yağ0
Karbonhidrat0


Adaçayı tıpkı nane ve kekik gibi aynı familyadan gelmektedir. İçerisinde A, E, K ve bazı B grubu vitaminleri içermektedir. Bu yönüyle birçok hastalıkla savaşmaktadır. (2)

İçerisinde polifenolleri barındıran adaçayı, demir, kalsiyum, bakır ve çinko gibi minerallerden de zengindir. Ayrıca iyi bir antioksidan kaynağıdır.

ÖZET: Adaçayı, sağlığa olan faydalarını zengin vitamin ve mineral içeriğinden alır. Ayrıca içerisindeki kafeik ve allagik asitler gibi insan sağlığı için oldukça önemli olan polifenoller içermektedir.


2. Beyni Güçlendirir

İnsan beyninin güçlü olması günlük hayatı kolaylaştırdığı gibi sağlıklı bir yaşamın kapasını açmaktadır. Besin yoluyla aldığımız sağlıklı içerikler bunu sağlamamıza yardımcı olmaktadır.

İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda adaçayı bitkisinin bilişsel beceriyi güçlendirdiği ve burada oluşan bozukluklara karşı etkili olduğu gözlemlenmiştir. Hafızayı güçlü tutmaktadır.

Nörolojik bir hastalık olan alzheimer, ülkemizde yaygın olarak görülmektedir. Yapılan araştırmalarda, farklı türdeki adaçayı bitkileri, alzheimer hastalarına umut verici etkiler göstermiştir.(3)

ÖZET: Adaçayı içerdiği zengin vitamin ve minerallerle hafızaya iyi gelen bitkilerden biridir. Adaçayı, hafızanın hatırlatma gücünü artırdığından alzheimer hastalarına umut vermektedir.


3. Enfeksiyonel Hastalıklara İyi Gelir

Son zamanlarda meydana gelen salgınla beraber bağışıklık sisteminin önemi bir kez daha vurgulanmaktadır. Kış hastalıklarına kalkan olan adaçayı, antioksidan özelliğiyle vücudu toksin maddelerden uzaklaştırmayı sağlamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korumaktadır.

Yapılan araştırmalar, iltihap ve mikroplardan ötürü boğaz ağrılarında adaçayının iyileştirici etkisi olduğunu göstermiştir. Adaçayı bitkisi bu özelliğinden dolayı gargara olarak da kullanılmaktadır.(4)

ÖZET: Adaçayının antibakteriyel ve antienflamatuar özelliği üst solumun yolu hastalıklarına karşı etkilidir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı kalkan oluşturur. 


4. Diyabet ve Kalp Hastalıklarıyla Savaşır

Kronik hastalıklar çeşitli sebeplerle ortaya çıkmakta ve insan hayatını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Kötü beslenme koşulları bu sebeplerin içerisindedir. Bu sebeple dengeli ve sağlıklı beslenmek yaşam kalitemizi artırmaktadır.

Yapılan 4 haftalık bir çalışmada diyabet ve kalp hastalığı gibi problemleri olan bireyler üzerinde adaçayı test edilmiştir. Özellikle antioksidanların bu hastalar üzerindeki olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Araştırma adaçayı içeceğinin diyabet ve kalp hastalarında güvenilir bir içecek olduğunu savunmuştur.(5)

Fakat kalp çarpıntısı yaşıyorsanız bu süreçte adaçayı tüketimine dikkat etmeniz gerekmektedir.

ÖZET: Adaçayı diyabet hastaları arasında yaygın olan kardiyovasküler hastalıkların yan etkilerine karşı önemli etki sağlamaktadır. Adaçayı içerisinde doğal bir flavonoid ve polifenolik bileşik kaynağıdır. (6)


5. Yatıştırıcı Etki Sağlar

Sağlıklı bireyler olabilmek için hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak iyi bir bedene sahip olmamız gerekmektedir. Adaçayı, gün içinde oluşan stres gibi durumlarda sakinleştirici etki göstermektedir. Gerginliğe iyi geldiği ve yatıştırıcı özelliği olduğu bilinmektedir.

ÖZET: Adaçayı içeriğindeki bileşenler sayesinde bedeni ve zihni dinç tutmaktadır. Tansiyon problemi yaşayanlar bu amaçla kullanırken tüketimine dikkat etmelidir.


Adaçayı Zayıflatır Mı?

Adaçayı içeriğindeki sağlıklı bileşenlerle zayıflatmaya yardımcı bir bitkidir. Besinler tek başlarına doğrudan zayıflamaya etki etmeseler de katkıda bulunmaktadırlar. Çünkü adaçayı mide ve bağırsakları rahatlatmakta ve metabolizmayı canlı tutmaktadır. Özellikle metabolizması zayıf olan kişilerde etkili olacaktır.

Adaçayı zayıflamaya yardımcı olması için kullanılacaksa beslenme uzmanlarının eşliğinde kullanılmalıdır. Beslenmeye ek ne zaman ve ne kadar tüketileceği önemlidir. Çünkü adaçayını gereğinden fazla tüketmek bazı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.


Adaçayın Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir?

Birçok besin gibi adaçayı da fazla tüketildiğinde insan vücudu için zararlı olmaktadır. Özellikle adaçayında bulunan bazı kimyasal maddeler zehirlenmeye yol açabilmektedir.

Adaçayı fazla tüketildiğinde bazı sindirim sistemi problemleri oluşturmaktadır.

Tansiyon hastaları uzmanlara danışarak tüketmelidir. Ayrıca hamile ve emziklilerin adaçayı içmemesi önerilmektedir.


Adaçayı Nasıl Yapılır?

Kış aylarının vazgeçilmezleri arasında olan adaçayı, sadece gribal enfeksiyonlarda değil daha birçok hastalıkta kendini kanıtlamış bir bitkidir. Eski zamanlardan bu yana tıbbi bir besin olarak kullanılan adaçayını ülkemizde bulmak oldukça kolaydır. Hem fiziki sağlığımız hem de ruh sağlımız için gün içinde tüketebileceğimiz bir içecektir. Adaçayı yapılışı oldukça pratiktir.

Tarif: Adaçayının besin değerlerini korumak için kaynatmak yerini demlenmesi önerilmektedir. Böylece hoş kokusu ve lezzeti de kaybedilmemiş olur. 

Adaçayı güvenilir kaynaklardan temin edilmelidir. Kurutulmuş veya taze yaprakları kullanılabilir. Üzerine bir bardak sıcak su ilave edilerek yapılmaktadır. Yaklaşık 10 dakika beklendikten sonra tüketilebilir. Ayrıca bu tarif ağız gargarası olarak da kullanılabilir.


Sonuç

Adaçayının içeriğindeki bileşenler vücut için oldukça yararlı etkiye sahiptir. Adaçayının sakinleştirici özelliği gün içinde oluşan yorgunluk ve strese karşı iyi gelmektedir. İyi bir antioksidan kaynağı olması bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve kış hastalıklarından korumaktadır. 

Adaçayı ülkemizde doğal olarak yayılım gösterse de tıbbi amaçla tüketilen türü aynı şekilde yayılım göstermemektedir. Bu yüzden güvenilir kaynaklardan temin etmek gerekmektedir. Adaçayı kalp ve diyabet hastalıklarına iyi gelirken hafızayı güçlendirmesi alzheimer hastalarına umut ışığı olmaktadır.

Ayrıca adaçayı tüketilirken kullanım miktarını aşmamak gerekmektedir. Fazlası sindirim sisteminde istenmeyen sorunlar oluşturmaktadır. Ayrıca hamileler, emzirme dönemindeki kadınlar ve tansiyon hastaları adaçayı tüketirken hekimine danışması gerekmektedir. 


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışın.

KAYNAKLAR

1. Tıbbi adaçayı (salvia officinalis l.)’nda farklı hasat zamanlarının uçucu yağ oranı ve bileşenleri ile antioksidan aktivitesi ve toplam fenolik madde miktarı üzerine etkisi Müge Başyiğit

http://tez.sdu.edu.tr/Tezler/TF03324.pdf

2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/384466/nutrients

3. Salvia (Sage): A Review of its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27888449/?from_term=+sage&from_filter=simsearch2.ffrft&from_pos=2

4. Echinacea/sage or Chlorhexidine/Lidocaine for Treating Acute Sore Throats: A Randomized Double-Blind Trial

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19748859/?from_term=+sage&from_filter=simsearch2.ffrft&from_pos=3

5. Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses Such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24860730/?from_term=sage&from_filter=simsearch2.ffrft&from_page=4&from_pos=6

6. Sage Tea Drinking Improves Lipid Profile and Antioxidant Defences in Humans

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19865527/?from_term=sage&from_filter=simsearch2.ffrft&from_page=8&from_pos=5

7. Baytop, T. (1999). Türkiye ‘de Bitkilerle Tedavi. Nobel Tıp Kitapevleri II. Baskı. (253-255);480 

https://dergipark.org.tr/tr/pub/tarbitderg/issue/11506/137036

Benzer Makaleler

Yorum Yapın