Acil.Net

Yeşil Çayın Mucizevi 8 Faydası

#

Yazan, Merve Görmez
26.02.2020 15:53 (Güncellendi 14.05.2020 21:10)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Yeşil Çayın Mucizevi 8 Faydası

Çin’den çıkıp önce bütün Asya’ya ve ardından dünyaya yayılan yeşil çay, ülkemizde yaygın olarak tüketilen siyah çayla aynı bitkiden elde edilir. “Camellia Sinensis” isimli bitkinin yaprakları toplandıktan sonra, oksidasyona maruz kalarak yavaş yavaş kurutulduğunda siyah çay, oksidasyona uğramadan hemen kavrulup hızlıca kurutulduğunda ise yeşil çay oluşur.  Bu sebeple yeşil çayda, yapraklar kendi renklerini kaybetmezler.

Neredeyse dünyanın en sağlıklı meşrubatı kabul edilen ve inanılmaz faydalarla dolu yeşil çayın 8 mükemmel faydasını sıraladık:

 

1. Zengin Bir Polifenol Kaynağıdır

Polifenoller, insan sağlığı için en önemli mikro besinlerdir. Bitkilerin içinde doğal olarak bulunan kimyasallara polifenol denmektedir. Antioksidan ve anti-inflamatuvar özelliğe sahiptir. Yeşil çayın da ağırlık bakımından %30’u polifenolden ibarettir. Ayrıca yeşil çaydaki en güçlü polifenol, kateşin olarak da bilinen “epigallokateşingallat” (EGCG) isimli maddedir.Bu madde, özellikle kardiyovasküler ve metabolik rahatsızlıkların tedavisinde büyük öneme haizdir.(1)

Kateşin, flavonoidler gibi polifenoller ve az miktarda da olsa içerdiği mineraller yeşil çayı aynı zamanda antioksidatif, anti-bakteriyel ve anti-viral özelliklerle donatmıştır.(2)

Ayrıca 1 kupa(240 ml) yeşil çayda: (25)

Kalori2.5
Kafein28.8 mg
Potasyum19.2 mg
Magnezyum2.4 mg
Sodyum2.4 mg


Özet: Yeşil çay, insanı çeşitli kronik rahatsızlıklardan koruyabilen ve tedavi edici olan doğal kimyasal maddeler yönünden oldukça zengindir.

 

2. Kanser Riskini Azaltabilir

Bilindiği gibi kanserin en önemli sebebi, hücrelerde hasar oluşturan oksidatif strestir. Polifenollerin antioksidan etkisi, bu hasarla mücadele etmede birincil rol oynamaktadır. (3)Yeşil çayın çeşitli kanser türlerine yönelik etkisiyle ilgili araştırmalar yeşil çayın özellikle göğüs kanseri, prostat kanseri ve kolon kanseri üzerinde önemli ölçüde risk azaltıcı olduğu göstermektedir.   

Yeşil çay tüketen kadınlarda göğüs kanseri oluşma riskinin %20-30 oranında azaldığı (4)(5) , yeşil çaydaki polifenollerin antioksidan etkisiyle erkeklerde prostat kanseri oluşumunu ve kanser hücrelerinin yayılımını engelleyebildiği (6)(7), kolorektal (kolon/bağırsak) kanser riskini de yaklaşık %42 oranında azaltabildiği söz konusu çalışmalarda görülmüştür. (8)

Bunlara ek olarak, akciğer, cilt, böbrek, pankreas, ince bağırsak kanserinde de risk düşürücü etkisi olabileceği söylenmektedir ancak bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. (2)

Özet: Yeşil çayın içerisindeki çok güçlü antioksidan etkiye sahip olan polifenoller, göğüs, prostat, bağırsak başta olmak üzere çeşitli kanser türlerinin oluşum riskini önemli ölçüde azaltır, kanser hücrelerinin yayılmasını engeller.

 

3. Kalp ve Damar Hastalıklarına Karşı Koruyucudur

Kardiyovasküler rahatsızlıklar ve buna bağlı felç-inme durumları, kolesterol ile doğrudan ilişkilidir. Yeşil çay tüketimi, total ve “kötü” kolesterolü(LDL) ve trigliseritleri önemli miktarda azaltabilmektedir.(9)Bu da onu kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir içecek haline getirir.

Yeşil çay, kanın antioksidan kapasitesini de artırarak LDL partiküllerini oksidatif stresin yol açtığı hasardan koruyabilir. Bu şekilde kalp sağlığı için mühim bir fayda sağlar. (10)

Ayrıca Japonya’da 40.000 kişi üzerinde 11 yıl süresince yapılan bir çalışma, yeşil çayın kardiyovasküler hastalıktan kaynaklı ölüm oranını azalttığını göstermiştir. (11)

Özet: Yeşil çay tüketimi, kötü kolesterolü düşürür ve kandaki antioksidan etkiyi artırır. Böylece kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Ayrıca bazı çalışmalar yeşil çayın, kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranlarında azalmayı sağladığını gösterir.

 

4. Beyin Sağlığını Korur ve Hafızayı Geliştirir

Çay ve kahvede bulunan kafein uyarıcı bir maddedir. Uyanıkken beyinde biriken adenozin isimli kimyasal, beynin aktivitesini yavaşlatan nörokimyasal reseptörlere bağlanır. Buradaki adenozin birikmesi beynin yorgun hissetmesine sebep olur. Bu noktada kafein, dolaşım sisteminden geçip beyne giderek adenozinin etkisini göstermesini önler. Bu şekilde daha enerjik hissederiz. (12) Yeşil çayda da bulunan kafeinin uyanıklık ve dinçlik verme ve hafıza üzerinde de olumlu etkileri vardır. (13)

Yeşil çayın beyne olan olağanüstü etkileri kafeine ek olarak L-Theanine isimli amino asitten kaynaklanır. L-Theanine; ruh halini iyileştirmek, dopamini artırmak, stresi azaltmak, uyku kalitesini artırmak, beyin faaliyetleri iyileştirmek gibi etkilere sahiptir. (14)(15)

Ayrıca yüksek doz kafein, titreşimler ve kan basıncının yükselmesi gibi bazı olumsuz etkilere sahipken Theanine, kan basıncındaki artışı hafifletmeyi başarmaktadır.(16)

Özet: Kafein ve L-Theanine isimli bir amino asit içermesi sayesinde yeşil çay, beynin fonksiyonlarını çok iyi derecede geliştirebilir, uyanıklık ve enerji verir.

 

5. Alzheimer ve Parkinson Riskini Azaltır 

Yeşil çayın beyne olan faydaları, uzun vadede çeşitli hastalık risklerine karşı da önleyici etkileri de kapsamaktadır. Bu hastalıklardan en önemlileri daha ziyade yaşlılık evrelerinde ortaya çıkan ve bunamaya sebep olan Alzheimer ve beyindeki nöronların ölümüne sebep olan Parkinson’dur. 

Başta kateşin olmak üzere yeşil çayda bulunan polifenoller, beyin nöronlarını koruyabilir ve böylece söz konusu hastalıkların oluşum riskini azaltır. (17)(18)

Özet: Yeşil çaydaki polifenoller, beyindeki nöronların faaliyetlerini olumlu etkileyerek Alzheimer ve Parkinson riskini azaltabilir.

 

6. Kilo Kontrolüne Yardımcıdır

Halk arasında hali hazırda kilo verenlerin tercih ettiği bir şey olarak biliniyor yeşil çay. Peki gerçekten de kilo vermeye yardımcı olabilir mi? Buna cevabımız “muhtemelen” evet olacaktır. Zira bu konuda yapılan bazı çalışmalara göre yeşil çay, yağ yakımını ve metabolizma hızını artırabilmektedir. Ayrıca iştahı kesen bir etkiye sahiptir. (19)

Sekiz haftalık bir çalışmada da yeşil çaydaki kateşinin, hem egzersiz hem de dinlenme esnasında yağ yakımını artırdığı görülmüştür.(20)

Ancak yeşil çayın bu etkileri araştırılırken daha ziyade yeşil çayın özleri veya takviye olarak alınan yeşil çay incelenmiştir. Dolayısıyla, içecek olarak tükettiğimiz demlenmiş yeşil çayda kiloya dair etkiler bu kadar güçlü olmayabilir.

Özet: Yeşil çay özleri ve yeşil çay takviyeleri üzerine yapılan çalışmalar, yeşil çaydaki bileşenlerin yağ yakımını ve metabolizma hızını artırdığını göstermektedir. Ancak bu etkiler kişisel etkiler de olabilir.

 

7. Tip 2 Diyabetle Mücadele Eder

Diyabet, kan şekerindeki dengesizliklerin ve insülin hormonunun işlevini yapamamasının sebep olduğu ve hayat kalitesini düşüren bir hastalıktır. Bir dizi çalışma, yeşil çayın açlık kan şekerini düşürdüğünü ve insülin hassasiyetini artırdığını göstermektedir. (21)

Japonya’da yaklaşık 18.000 kişi üzerinde 5 yıl süresince yapılan bir araştırmada, yeşil çay tüketenlerin, diyabete yakalanma riskinin %42 oranında azaldığı görülür. (22)

Özet: Yeşil çay tüketimi, insülin hassasiyetini artırıp kan şekerini düşürmesi etkileri sayesinde Tip 2 Diyabete yakalanma riskini azaltır.

 

8. Cildi Olumsuz Etkilerden Koruyabilir

Yeşil çaydaki polifenoller sayesinde, çayın hem tüketiminin hem de cilde uygulanmasının sayısız faydası bulunmaktadır. Zira antioksidan ve anti-inflamatuvar ve anti-bakteriyel özelliklerle donatılmıştır. (23)  Akne, rosacea ve yağlı cilt problemleriyle mücadele edebilir. 

2017 tarihli bir çalışma, yeşil çayın UV ışınlarına karşı cildi koruyabildiğini gösterir. Bu, kanserle mücadele ve anti-inflamatuvar faydalar sunmanın yanı sıra yaşlanmanın hızlanmasını önlemeye yardımcı olur. Yeşil çay bileşikleri ayrıca, cilt elastikiyetinin kaybını önleyen kolajen ve elastik liflerin parçalanmasını önleyebilmeleri sayesinde kırışıklıklara karşı korumaya da destek olabilir.(24)         

Özet: Yeşil çayın faydalı doğal kimyasal içeriği, cilt problemlerine karşı koruyucu etki sağlar. Özellikle de yaşlanmanın ciltteki olumsuz etkilerine karşı koruyabilir.

 

Yeşil Çayı Cilde Nasıl Uygulamalı?

Bu sorunun cevabı oldukça basit. Pek çok cilt maskesi uzun uğraşlar gerektirirken yeşil çayın cildinizi nemlendirmesi, gözenekleri küçültmesi veya gözaltı torbalarını iyileştirmesi gibi etkilerinden faydalanmak için poşet çay tek başına yeterli. 

2 adet yeşil çay poşetini demleyin. 

Fazla suyu çıkarmak için poşetleri iyice sıkın. 

Daha sonra bu çay poşetlerini buzdolabında 10 ile 20 dakika kadar bekletin.

Dolaptan çıkardığınız çay poşetlerini kapattığınız gözlerinizin üzerine yerleştirip 30 dakika bekleyin. 

 Bu şekilde gözaltı torbalarından kurtulmanız kolaylaşacaktır. Cildinizdeki yağ miktarını düzenleyip sivilceyi önlemek istiyorsanız, aynı şekilde kaynattığınız ve soğumaya bıraktığınız poşet çayı kesip açın ve yaprakları bir kaseye boşaltın. Üzerine 1-2 çay kaşığı kadar limon sıkıp karıştırdıktan sonra karışımı cildinize sürüp 10 dakika bekletin. Ardından yüzünüzü bol suyla yıkayın. Limonun hassas ciltlerde kızarmaya neden olabileceğini de unutmayın.


Sonuç

Yeşil çay, inanılmaz bir polifenol kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Adını kilo verme diyetlerinde sıklıkla duysak da, zengin içeriği sayesinde sağlığa olan faydaları bilindiğinde muhakkak günlük tüketimimize katmak isteyeceğimiz bir içecek denebilir. Çünkü mevzu bahis polifenoller, çeşitli kanser risklerine, kalp ve damar hastalıklarına, Alzheimer ve Parkinson rahatsızlıklarına ve dış çevrenin ciltteki olumsuz etkilerine karşı çok etkili mücadelecidirler. Antioksidan, anti-bakteriyel, anti-inflamatuvar etkileri güçlüdür. Ayrıca yeşil çaydaki kafein ve L-Theanine amino asidi, beyin fonksiyonlarının korunması, uyanıklık ve dinçliğin artması, içsel “mod”un yükselmesi konusunda mühim rol oynar. Tip 2 Diyabet riskini de azaltabilmektedir. Ve günlük tüketimi oldukça kolaydır.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. Eng QY, Thanikachalam PV, Molecular understanding of Epigallocatechingallate (EGCG) in cardiovascular and metabolicdiseases, PubMed – ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28864169

2. Sabu M Chacko ve arkadaşları, Beneficial effects of green tea: A literature review, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855614/

3. Simone Reuter, Subash C. Gupta, Oxidative stress, inflammation, and cancer: How are they linked?, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2990475/

4. Ogunleye AA, Xue F, Michels KB., Green tea consumption and breast cancer risk or recurrence: a meta-analysis, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437116

5. Can-Lan Sun, Jian-Min Yuan, Green tea, black tea and breast cancer risk: a meta-analysis of epidemiological studies, Oxford Academic Veritabanı, https://academic.oup.com/carcin/article/27/7/1310/2390988

6. Jian L, Xie LP,  Protective effect of green tea against prostate cancer: a case-control study in southeast China, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14618627

7. J.J.Johnson, Green tea polyphenols for prostate cancer chemo prevention: A translational perspective, Science Direct Veritabanı, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711309002542                      

8. Chen Y ve arkadaşları, An inverse association between tea consumption and colorectal cancer risk, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28454102

9. Zheng XX, Xu YL, Green tea intake lowers fasting serum total and LDL cholesterol in adults: a meta-analysis of 14 randomized controlled trials, PubMed,ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21715508

10. Shinichi Kuriyama, The Relation between Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease as Evidenced by Epidemiological Studies, Oxford Academic Veritabanı, https://academic.oup.com/jn/article/138/8/1548S/4750815

11. S. Kuriyama ve arkadaşları, Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16968850

12. Nehlig A, Daval JL, Debry G., Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1356551

13. C. H. S. RuxtonThe impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks, Wiley Online Kütüphane, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x          

14. Nobre AC, Rao A, L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296328

15. Lyon MR, Kapoor MP, The effects of L-theanine (Suntheanine®) on objective sleep quality in boys with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD): a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22214254

16. Rogers PJ, Smith JE, Time for tea: mood, blood pressure and cognitive performance effects of caffeine and the anine administered alone and together, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17891480

17. Weinreb O, Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer's and Parkinson's diseases, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15350981

18. Caruana M., Vassallo N., Tea Polyphenols in Parkinson's Disease, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26092629

19. Diepvens K, Obesity and thermogenesis related to the consumption of caffeine, ephedrine, capsaicin, and green tea, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16840650

20. Noriyasu Ota, Effects of Combination of Regular Exercise and Tea Catechins Intake on Energy Expenditure in Humans, Journal of Health Science, https://www.jstage.jst.go.jp/article/jhs/51/2/51_2_233/_article

21.Liu K., Zhou R., Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials., PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23803878

22.Iso H, Date C., The relationship between green tea and total caffeine intake and risk for self-reported type 2 diabetes among Japanese adults, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16618952

23. Oyetakin White P, Tribout H, Baron E., Protective mechanisms of green tea polyphenols in skin, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22792414

24. Eunmiri Roh ve arkadaşları, Molecular mechanisms of green tea polyphenols with protective effects against skin photoaging, Taylor&Francis Online Kütüphanesi, 

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2014.1003365?journalCode=bfsn20

25. https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/