Acil.Net

Bahar Alerjisi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

#

Yazan, Özge Ünal
27.04.2020 23:59 (Güncellendi 04.05.2020 23:48)

Hastalıklar GÜVENİLİR KAYNAK

Bahar Alerjisi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir? 

Saman nezlesi ya da polinosis olarak da adlandırılan alerjik rinit yani bahar alerjisi, kelimenin tam anlamıyla, “alerjik burun iltihaplanması” anlamına gelen iltihaplanma durumudur.

Alerjik rinit ya mevsimlik ya da yıl boyu olabilir. Çoğu insanda, alerji tetikleyen bir alerjen (semptomlarını her yıl aynı zamanlarda görülür) bulunmaktadır. İlkbahar saldırıları genellikle ağaç poleninden kaynaklanırken yaz aylarında çimen polenleri, sonbaharda ise ot polenleri hâkim olur. Alerjik riniti olan çoğu kişi birden fazla alerjene duyarlıdır.

Yıllık alerjik rinit, yıl boyunca ortaya çıkar. Bu durum tüm yıl alerjenlere alerjisi olan insanlarda yaygındır. Doğal olarak, ev tozu akarlarına veya kendi evcil hayvanlarına alerjisi olan insanlar mevsim ne olursa olsun acı çekme eğilimi gösterirler1.


Bahar Alerjisinin Nedenleri

Alerji, alerjiyi tetikleyen bir şeydir. Alerjik rinitli bir kişi polen, küf, hayvan tüyleri veya toz gibi alerjenler solunursa, alerji semptomlarına neden olan kimyasal maddeleri vücuttan çıkarır.

Saman nezlesi polen alerjik reaksiyonunu gerektirir.

Saman nezlesi olan bitkiler ağaçlar, otlar ve yabani otlardır. Polenleri rüzgarla taşınır. (Çiçek poleni böcekler tarafından taşınır ve saman nezlesine neden olmaz.) Saman nezlesine neden olan bitki türleri kişiden kişiye ve bölgeden bölgeye farklılık gösterir.

Havadaki polen miktarı, saman nezlesi belirtilerinin gelişip gelişmediğini etkileyebilir.

  • Sıcak, kuru, rüzgârlı günlerde havada çok fazla polen olması muhtemeldir.
  • Serin, nemli, yağışlı günlerde çoğu polen zeminle beraber yıkanır.

Bahar alerjisi, saman nezlesi ve alerji genellikle ailelerde görülür. Ebeveynlerin her ikisi de saman nezlesi veya diğer alerjiler varsa, saman nezlesi ve alerji ihtimali de yüksektir. Annenizde alerjisi varsa bu ihtimal daha yüksektir2.


Bahar Alerjisinin Belirtileri

  • Alerjik rinit; genellikle hapşırma, kaşınma ve tıkanmış burun veya burun akması gibi soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olur. Bu semptomlar genellikle alerjene maruz kaldıktan sonra başlar.
  • Bazı insanlar sadece bir kaç ay boyunca alerjik rinit yaşar, çünkü bunlar ağaç veya çimen poleni gibi mevsimsel alerjenlere duyarlıdırlar. Diğer insanlar bütün bir yıl boyunca alerjik rinit yaşarlar.
  • Alerjik rinitli hastaların çoğunda hafif ve kolay bir şekilde tedavi edilebilen semptomlar bulunur. Fakat bazı semptomlar şiddetli ve kalıcı olabilir, bu da uyku sorunlarına neden olabilmekte ve gündelik hayata müdahale edebilmektedir.
  • Alerjik rinit semptomları zamanla düzelir, ancak bu uzun yıllar alabilir ve durumun tamamen kaybolması muhtemel değildir3.


Bahar Alerjisinin Tedavisi

Evinizde ve davranışlarınızda değişiklik yaparak tetikleyicilerden kaçınmalısınız.

  • Yüksek polen periyotları boyunca pencereleri kapalı tutun; Evinizde ve otomobilinizde klima kullanın.
  • Polenleri gözlerinizin dışında tutmak için açık havada gözlük veya güneş gözlüğü kullanın.
  • Toz akarlarına maruz kalmayı sınırlamak için “akar önleyici” yatak örtüleri kullanın ve küfü kontrol etmek için bir nem alma cihazı kullanın (eğer küf kokusu alırsanız muhtemelen küfünüz olur).
  • Herhangi bir hayvanı evcilleştirdikten sonra ellerinizi yıkayın ve alerjik olmayan bir kişiye, tercihen iyi havalandırılan bir alanda veya dışarda, evde beslenen hayvan bakımına yardımcı olun.

Bazı semptomları reçetesiz ilaçlarla kontrol edebilirsiniz.

  • Dekonjestanlar
  • Antihistaminikler (göz damlaları, burun spreyi ve oral ilaç)

Reçeteli ilaçlar için daha etkili olabilecek bir alerjene sahip olmalısınız.

  • Antihistaminikler (göz damlaları, burun spreyi ve oral ilaç)
  • Alerji çekimleri (immünoterapi)4

Bahar alerjisi için tedavi yöntemleri

Tuzlu su: Alerjik rinit tedavisinde ilk adımlardan biri de burundan mukusun alınması ve burundan temizlenmesidir. 1 çay kaşığı tuz ve bir tutam karbonatı 2 bardan sıcak suyun içine atın. Üzerine kafanızı eğerek bu solüsyonu bir miktar burun deliğine çekin. Solüsyonun diğer burun deliğinden veya ağızdan geri sızmasına izin verin. Aşırı mukusu ve çözeltiyi çıkarmak için hafifçe burnunuzu üfleyin. Aynı işlemi diğer burun deliğiyle izleyin. Durumunuzu iyileştirene kadar bu çareyi birkaç kez tekrarlayın.

Buhar: Buharı düzenli olarak teneffüs etmek aşırı mukusun ve herhangi bir tahriş edicinin burun geçişlerini temizlemenize yardımcı olacaktır. Bu da hapşırma, burun akması ve boğaz ağrısı gibi alerjik rinit semptomlarından kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Kaynar suyunu büyük bir kaba dökün. Okaliptüs, nane, biberiye veya çay ağacı yağı gibi seçtiğiniz herhangi bir uçucu yağdan 3 ya da 4 damla ekleyin. Kafanızı bir havlu ile örtün ve kabın üzerine dikkatli bir şekilde yaslayın. Buharı 5 ila 10 dakika derinlemesine solun ve burnunuzu iyice üfleyin. Tamamen iyileşene kadar günde birkaç kez tekrarlayın. Buharı teneffüs edemeyen küçük çocuklar için sıcak bir duş ya da banyo çok yardımcı olacaktır5.

Nane çayı: Yüzyıllar boyunca alerji geçirenler, tıkanmış burunları ve tahriş olmuş mukoza zarını rahatlatmak için sıcak çaya başvurmuştur. İşte bu durumda bilinen en iyi seçeneklerden biri de nane çayıdır. Nanenin yararları, lezzetli kokusunun ötesine geçmektedir. İçerdiği esansiyel yağ bir dekonjestan olarak hareket eder. Nane nemlendirici maddeler, antiinflamatuarlar ve hafif antibakteriyel bileşenleri de içermektedir6.

Zencefil: Zencefil, alerjik rinit için başka yararlı bir evde ilaçtır. Doğal bir antihistaminik olarak çalışır ve burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük ve hatta baş ağrısı gibi rinit belirtilerini hafifletmeye yardımcı olan antiviral, antibakteriyel, antiinflamatuar ve bağışıklık kazandırma özelliklerine sahiptir.

Zerdeçal: Herhangi bir alerji riskini azaltmak için zerdeçal iyi bir husustur. Bağışıklık artırıcı özelliklere sahip güçlü bir antioksidan ve antienflamatuar ajandır. Konjesyon, öksürük, ağız kuruluğu ve hapşırma gibi alerjik rinit belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Sarımsak: Sarımsak, alerjik rinit tedavisinde çok etkili olabilen doğal bir antihistamin olan kuercetin içerir. Ayrıca, sarımsak, hızlı toparlanmayı teşvik eden antibiyotik, antibakteriyel, antiviral ve bağışıklık kazandırma özelliklerine de sahiptir7.

Isırgan otu: Isırgan otu, doğadan gelen bitkisel bir ilaçtır. Bir takım çalışmalar, ısırganın muhtemelen iltihabı azaltarak hapşırma, burun tıkanıklığı ve kaşıntı gibi alerji semptomlarına yardımcı olabileceğini önermektedir8.

Soğan: Soğan, antialerjik, antihistaminik, antiinflamatuar ve antioksidan özellikler içerir. Bu nedenle, alerjik rinit için mükemmel bir evde ilaç olarak düşünülmektedir. Alerjik rinitten kurtulmak ve bağışıklık sisteminizi artırmak için günlük diyetinizdeki soğan miktarını artırabilirsiniz.

Elma sirkesi: Elma sirkesi, antibiyotik ve antihistamin özellikleriyle, sık sık hapşırma, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi alerjik rinit belirtilerini azaltmaya ve bağışıklık sisteminizi artırmaya yardımcı olabilir. Alerjik rinitten kurtulmak için; bir bardak sıcak suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ekleyin. Biraz bal ve limon suyu da ekleyin ve durum düzelene kadar günde 3 kez için.

Çörek otu: Çörek otu nadir bir ottur ancak aynı zamanda alerjik rinit için etkili birçok ev ilaçlarından biridir. Çörek otu ile alerjik rinitten kurtulmak için, günlük diyetinize daha fazla çörek otu katabilirsiniz9.

Vitamin C: C vitamini birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir ve insan vücudu için çok önemli bir tamamlayıcıdır. Bulunan antihistaminik özellikler Vitamin Candidate, alerji belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. C vitamininin bağışıklık sistemine yardım ettiği de zaten bilinmektedir10.  

Papatya çayı: Papatya çayı, alerjiniz için faydalı hafif lezzetli ve hoş bir çaydır. (Ancak yaban mersini alerjisi olanlar tarafından kaçınılmalıdır.) Gözleriniz alerji semptomlarından rahatsızlık duyuyorsa, on dakika boyunca her gözün üzerine sıcak ve nemli bir papatya çayı torbası koyabilirsiniz.

Yerba mate: Yerba mate çayı alerjileri olanlara yardımcı olabilmektedir. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar içerir. Yerba mate kafein içerdiğinden kafein hassasiyeti olanların bu çayı içmekten uzak durması tavsiye edilmektedir11.

Probiyotikler: Probiyotikler alerjik rinit semptomlarının şiddetini ve sıklığını azaltabilir. Kapsül başına 1 ila 4 milyar organizma içeren yüksek kaliteli bir probiyotik takviye almalısınız. Daha sonra, sabah bir kapsül ve akşamları bir ila iki hafta süreyle alabilirsiniz. Alternatif olarak, bağışıklık sisteminizi geliştirmek için düzenli olarak probiyotik yoğurt da yiyebilirsiniz12.

Yeşil çay: Yeşil çay, sorunun tüm belirtilerinden kurtulmaya yardımcı yararlı antioksidanların bir güç merkezidir. Yorgunluk, hafif vücut ağrısı vb. Etkili bir şekilde yeşil çay ile tedavi edilebilmek mümkündür. Bu nedenle, etkili bir şekilde alerjik rinitten kurtulmak için düzenli olarak yeşil çayı tüketmeniz önerilir13.

KAYNAKLAR

1-   Kanada Haber Ajansı. https://bodyandhealth.canada.com/condition/getcondition/allergic-rhinitis 

2-  D. V. Wallace, et al. (2017). Pharmacologic Treatment of Seasonal Allergic Rhinitis: Synopsis of Guidance From the 2017 Joint Task Force on Practice Parameters. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29181536 

3- V. Vathanopnas, et al. (2019). The effect of steam inhalation on nasal obstruction in patients with allergic rhinitis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31175716 

4- V. A. Drobyshev, et al. (2018). Innovative technology full volume lavage of the nasal cavity in the treatment of allergicand vasomotor rhinitis https://www.mediasphera.ru/issues/vestnik-otorinolaringologii/2018/5/downloads/ru/1004246682018051059 

5-  D. V. Wallace, et al. (2017). Pharmacologic Treatment of Seasonal Allergic Rhinitis: Synopsis of Guidance From the 2017 Joint Task Force on Practice Parameters.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29181536 

6-  K. Sansila, et al. (2018). Effects of self-prepared hypertonic nasal saline irrigation in allergic rhinitis: A randomized controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30525740 

7- Johanna Prossegger, et al. (2019).Winter Exercise Reduces Allergic Airway Inflammation: A Randomized Controlled Study https://www.mdpi.com/1660-4601/16/11/2040 

8- Myung Hyun Sohn, Kyu-Earn Kim. (2012). The Cockroach and Allergic Diseases https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3423599/ 

9-  K. L. Hong, et al. (2015). Recent Patents of Complementary and Alternative Medicine for Allergic Rhinitis.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26581315 

10-  Sheng-Jie Yu, et al. (2014). House dust mite allergy: environment evaluation and disease prevention https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4215436/ 

11- D. V. Wallace, et al. (2017). Pharmacologic Treatment of Seasonal Allergic Rhinitis: Synopsis of Guidance From the 2017 Joint Task Force on Practice Parameters. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29181536 

12- Alerjiler için evde uygulanabilecek yöntemler. https://health.howstuffworks.com/wellness/natural-medicine/home-remedies/10-home-remedies-for-allergies4.html

13- V. A. Drobyshev, et al. (2018). Innovative technology full volume lavage of the nasal cavity in the treatment of allergicand vasomotor rhinitis https://www.mediasphera.ru/issues/vestnik-otorinolaringologii/2018/5/downloads/ru/1004246682018051059 

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/