Acil.Net

Bebeklerde Gaza Ne İyi Gelir?

#

Yazan, Burçak Kurt
28.04.2020 00:32 (Güncellendi 05.05.2020 00:00)

Hastalıklar GÜVENİLİR KAYNAK

Bebeklerde Gaza Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Gaza Ne İyi Gelir?

Gaz rahatsızlığı neredeyse her bebeği bir dereceye kadar rahatsız eder. Hem emzirilmiş hem de biberondan beslenen bebekler gazdan etkilenebilir. Gaz ağrıları yaygındır ve herhangi bir yaşta bir çocuğa zarar vermezken, olgunlaşmamış vücutları geliştikçe, yeni doğanlarda ve dört aylıktan küçük bebeklerde gaz özellikle rahatsız edici olur. Dahası, bazı bebekler doğuştan gelen ve çevresel faktörlerden ötürü diğerlerinden daha fazla acı çekiyor gibi görünmektedir1.


Bebeklerde Gazın Nedenleri

Hava yutma, aynı zamanda aerofaji olarak bilinir. Büyük miktarda hava yutulduğunda ve yemek borusu, mide veya ince bağırsağın ilk kısmı içinde birikir. Bebeklerde, aşağıdaki nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir:

  • Ağlama: Sürekli ağlayan bebek hava yutmaya müsait bir hale gelmektedir. Bebekler, beslenme, bebek bezi değişiklikleri, dikkat ve çeşitli bilinmeyen nedenlerle ağlarlar. İnfantil kolik, kontrolsüz ağlama için başka bir sebep olabilir, hava yutulduğunda problem daha da ağırlaşır.
  • Emzirme: Bebek beslendiği sırada hava yutması normaldir. Şişeden beslenen bebeklerde bile, özellikle şişenin meme başı doğru boyutta değilse, değişen miktarda hava yutulur.
  • Hiper-laktasyon sendromu: Hiper-laktasyon sendromu, anne sütünün bol miktarda ve hatta fazla miktarda üretildiği yerdir. Sütü almaya çalışırken bebek hava da yutmaktadır.
  • Emzik üzerini kuvvetli bir şekilde emmek aynı zamanda hava yutmaya neden olabilir.
  • Duygu (şok, korku, endişe, aşırı duyarlık) bir çocuğun gülmekten veya ağlamadan önce aniden havayı yutmasına neden olabilir.

Gaz, kimyasal sindirim ve bakteriyel eylemin sonucu olarak sindirim sisteminde üretilebilir. Bu işlemlerin her ikisi de normal durumlarken, aşırı reaksiyona girerek aşırı gaz üretecekleri durumlar da vardır.

  • Sindirilemez gıdalar: Lif gibi sindirilemez gıdalar çocuğa fazla verilirse aşırı gaza neden olabilir. Bebeğin laktoz intoleransı ve fruktoz malabsorpsiyonunda olduğu gibi gıdaya hassasiyeti veya emilim yetersizliği eğilimi varsa, diğer gıdalar ve maddeler de aşırı gaz birikimine neden olabilir. Süt, meyve suları, vitamin takviyeleri ve belirli ilaçlar tetikleyici olabilir.
  • Zayıf beslenme: Katı gıdaların bir bebeğe sunulma biçiminden habersiz olan bakıcılar da gaz sorunlarına katkıda bulunabilir. Bebeğe yaşına uygun olmayan gıdaların yedirilmesi, olgunlaşmamış sindirim sisteminin bazı maddeleri parçalayamayacağı anlamına gelebilir. Artık besinler bağırsaktaki bakteriler tarafından tüketilecek ve ek gaz üretilecektir.
  • Annenin diyeti: Emziren bir annenin tükettiği bazı gıdaların bebeğin sisteminde gaza neden olabileceği bilinmektedir. Çeşitli sebze türleri, baklagiller, narenciye, domates ve çilek, baharat ve hatta süt ürünleri gibi asitli yiyecekler bunlara dâhildir.
  • Gastrointestinal bozukluklar: Enfeksiyonlara, otoimmün nedenlere, kalıtsal bozukluklara, yapısal kusurlara ve kimyasal veya mekanik travmaya bağlı gastrointestinal bozukluklar sindirimi bozabilir ve normal bağırsak motilitesini engelleyebilir. Aşırı gaz, mevcut semptomlardan biri olabilir2.


Bebekte Gazın Belirtileri

Bebeğiniz bacaklarını yukarı doğru kendine çekebilir, yumruklarını sıkıştırabilir ya da rahatsız olduğunu anlatmak ister gibi etrafında kıvranabilir. Gaz problemi yaşayan bebekler ayrıca normalden daha fazla ağlayabilmektedir. Bebeğin gerçekten gazı olması durumunda, gaz ve geğirme fark edebilirsiniz3.


Bebekte Gazın Tedavisi

  • Emzirirken, bebeğin dudaklarının meme ucuna doğru iyi bir mühür oluşturduğundan emin olun.
  • Biberondan besliyorsa, bebeğin dudaklarının emzik başının geniş tabanına yerleştirildiğinden emin olun.
  • Biberondaki havayı (hava kabarcıklarını) çıkarmaya çalışın.
  • Emzirirken diyetinizden gaza neden olan gıdaları çıkarın.
  • Bebeği daha küçük hacimlerde daha sık besleyin.
  • Beslenme sonrası bebeği dik olarak (yaklaşık 45 derecelik bir açıyla) yarım saat kadar oturur pozisyonda tutun.
  • Bebeğin emziklerden veya boş şişeden uzun süre emmemesini sağlayın.

Bebeğin ağlamalarına derhal cevap verin. Her şeyden önce, besleme sırasında ve sonrasında bebeğin geğiriyor olmasına dikkat edin. Ayrıca aşağıdaki teknikleri ve çözümleri deneyebilirsiniz:

  • Karın masajı
  • Bebeğinizi sırtüstü yatırın, karın bölgesine doğru dizleri ve bacakları karın üzerine hafifçe bastırarak bükün
  • Sıcak banyolar4

Bebekte gaz için tedavi yöntemleri

Rezene: Rezene, bebeklerdeki gaz gibi sindirim problemlerini gidermek açısından son derece yararlıdır. Sıkışan gazın dağılmasına ve ağrıyı hafifletmesine yardımcı olan karminatif ve antispazmodik özelliklere sahiptir. Ayrıca gaz oluşumunu engeller. 1½ çay kaşığı rezene tohumlarını 4 fincan suda 10 dakika kaynatın. Soğutun ve gün boyunca 2 veya 3 kez küçük dozlarda bebeğinize verin. Emziren anneler de bu kaynatmayı içebilirler.

Papatya çayı: Papatya, bağırsak gazı azaltmaya yardımcı kimyasallar içerdiğinden, küçük çocuklarda gaz ağrısı gibi yaygın mide rahatsızlıkları için iyi bir çözümdür. Bu bitki sindirim sistemindeki kasları rahatlatmaya, dolayısıyla sindirimi iyileştirmeye ve gaz oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Bir fincan sıcak suya ½ çay kaşığı kuru papatya çiçeği ekleyin. 10 dakika kadar demleyin. Biraz çiğ bal ekleyin ve oda sıcaklığına soğumasını bekleyin. Çocuğunuza günde birkaç çay çaydan bir çay kaşığı verin. Emziren anneler günde 2-3 kez bir papatya çayı içebilirler5.

Hardal yağı: Her gün sıcak hardal yağı ile hafif bir masaj yapmak çok sağlıklı bir yöntemdir. Sindirim sistemini yatıştırmaktan başka, aynı zamanda kemikleri güçlendirir, cildi aydınlatır ve sağlam bir uyku vaat eder.

Zencefil: Bebeğinizin yemeğine zencefil eklemek, sindirim sürecini rahatlatır ve basitleştirir. Zencefil, mide gazını ve gaz sıklığını azaltır. Lütfen zencefili bebeğinizin yiyeceklerine yavaş ve minik miktarda ekleyerek gidin, tercihen bebek 8 aylıktan büyükse kullanın zencefili.

Kimyon: Kimyon, sindirim enzimleri üretmek için pankreas tetikleyen bir bileşik olan timola sahiptir. Bir bardak suda 1/2 çay kaşığı kimyon tohumu kaynatın. Gazın rahatlatılması için düzenli aralıklarla bu suyu verin. 6 ay ve üzeri bebekler için uygundur6.

Nane: Nane, bu kolik problemlerle yüz yüze gelen bebeklerde bağırsak spazmını azaltmaya yardımcı olan antispazmodik özellikler içerir. Bir çay kaşığı kuru naneyi alıp bir fincana koyun. Şimdi fincanı kaynar suyla doldurun ve bu fincanı örtün. Yaklaşık 10-15 dakika demleyin ve sonra süzün. Emziren anneler bile bebeklerini rahatlatmak için nane çayı içebilirler.

Fesleğen: Fesleğen, problemin rahatlamasını sağlamak için antispazmodik ve sedatif özelliklere sahip büyük miktarlarda öjenenin bulunduran aromatik bir bitkidir. Bir çay kaşığı kuru fesleğen yaprakları alın ve bir bardak içine koyun. Ardından üstüne sıcak su ekleyin. Yaklaşık 10-15 dakika demleyip, süzün. Çayı, bir şişede bebeğinize vermekten önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Emziren anne de içebilir7.

Elma sirkesi: Bebeklerde gaz ağrısı için ev ilaçları listesinde elma sirkesi yoksa çok büyük bir kusur olurdu. Sindirimle ilgili problemleri ortadan kaldırmanın yanı sıra ağrıyı midenin içindeki aşırı gazdan arındırmak için mükemmel bir çözümdür. Çocuğunuza ılık su ile seyreltilmiş biraz elma sirkesi almasını sağlayabilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsaktan gelen iyileştirici özellik, gaz sorunlarının giderilmesinde önemli derecede etkilidir. Sarımsak tüketmek, ağrıyı etkili bir şekilde azaltacak sindirim sürecini teşvik edecektir. Kullanabileceğiniz bazı sarımsak formları sarımsak çorbası ve sarımsak çayıdır. Bu yöntemler çocuğunuzdaki gaz nedeniyle oluşan yanma hissinin kolayca önlenmesine yardımcı olabilir8.  

Kuru üzüm: 5-6 kuru üzüm suyun içine batırın ve bütün gece boyunca ıslatmaya devam edin. Ertesi günü ezin onları. Ezdikten sonra çıkan üzüm sıvısını çocuğun bağırsak hareketi düzenleyecek şekilde verin.

Süt: Bir bardak süte 2-3 çay kaşığı bal veya şeker ekleyin. Sabah iyice karıştırın ve bebek henüz bir şey yemeden çocuğa verin. Çocuktaki dışkının kolayca geçmesine yardımcı olur9.

KAYNAKLAR

1-  Bebeklerde gaz problemi ve sebepleri. https://www.healthhype.com/baby-gas-problems-causes-in-newborns-and-infants.html 

2-  R. G. Barr, et al. (1979). Recurrent abdominal pain of childhood due to lactose intolerance. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/449886/ 

3- C. S. Mott Children's Hospital. Gas, Bloating, and Burping https://www.mottchildren.org/health-library/gas 

4-  Bebeklerde gaz problemi ve sebepleri.  https://www.healthhype.com/baby-gas-problems-causes-in-newborns-and-infants.html 

5-  American Academy of Pediatrics. Lactose Intolerance in Infants & Children https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Lactose-Intolerance-in-Children.aspx 

6- R. G. Barr, et al. (1979). Recurrent abdominal pain of childhood due to lactose intolerance.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/449886/ 

7- Jown W. Puntis. Gastro-oesophageal reflux in young babies: who should be treated? https://adc.bmj.com/content/100/10/989.short 

8- Paul H. SUgarbaker, et al. (1975). PREOPERATIVE LAPAROSCOPY IN DIAGNOSIS OF ACUTE ABDOMINAL PAIN https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673675915056 

9- Joyce Miller. (2007). Cry babies: A framework for chiropractic care  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S147923540700051X 

Benzer Makaleler

Yorum Yapın